19.04.2010

Kulová vs. Gimbal stativová hlava, pár postřehů

Není každý den posvícení, o tom napsal krásně poslední článek Ondra na svých stránkách, když se snažil ulovit tetřívky na Šumavě. Bohužel stejnou situaci jsme zažili s kamarádem o víkendu, kdy jsme cestovali více jak 800km bez toho, abychom vytáhli fotoaparát z batohu. Nevadí, příště to určitě vyjde, za dva měsíce se uvidí.

Foto

Dlouhou dobu jsem vám všem sliboval článek, na téma stativová hlava. Připravil jsem si pro vás všechny krátké povídání, které odpoví na mnohé vaše dotazy, které mi neustále píšete. Dnes, když jsem se balil na delší cestu do Holandska, jsem si na to rázem vzpomněl. Dilema bylo na světě, jaký stativ a jakou hlavu, si mám zabalit sebou na týdenní cestu na ostrov Texel. Před týdnem, na ostrově Helgoland, jsem používal výhradně hlavu gimbal a to hned z několika důvodů. Pevně doufám, že vám všem odpovím na velké množství dotazů, které mi na téma stativové hlavy chodí.

Foto

Složitá cesta trním, aneb jakou hlavu vybrat
Tak asi jako většina z vás, jsem si i já prošel celkem trnitou cestou poznáním, než jsem si vybral tu jedinou a ideální kulovou hlavu. V tomto ohledu mě neocenitelně pomohl nedávno zesnulý kamarád, Miro Zumrík, který byl neuvěřitelná hračička a velký znalec techniky. Dlouhou dobu jsem používal kulové hlavy od společnosti Manfrotto a Gitzo. Manfrotto MA 503 HDV se ukázala jako velmi pevná, bohužel však příliš objemná a těžká hlava. Při nižších teplotách okolo 0°C docházelo k tuhnutí kapaliny uvnitř hlavy a jen velmi těžko se reguloval plynulý chod, tak jsem velmi rychle od této hlavy ustoupil. Další hlavou, kterou jsem si pořídil, byla stativová hlava od firmy Gitzo, matně si vzpomínám, že měla označení 1377. Hlava jako taková byla celkem dobrá, bohužel nesplňovala váhový limit na mém prvním teleobjektivu Canon EF 600 f/4 L IS USM a navíc měla těžiště až příliš vysoko. Před dvěma lety jsem se s pomocí Mira dostal k legendární a pravděpodobně jedné z nejlepších kulových hlav současnosti, RRS BH-55, kterou vyrábí malá společnost v Santa Barbaře, Really Right Stuff.

Foto Foto Foto

Královna kulových hlav, RRS BH-55 Pro
Zná ji pravděpodobně každý, určitě jste ji viděli někde u nějakého fotografa na nějakém tom fotografickém srazu. Kulová hlava RRS BH-55, je určitě právem považována mezi fotografy za královnu kulových stativových hlav. Má obrovskou spoustu výhod a jen nepatrné nevýhody. Tady na tomto příkladu je vidět, že hlavu vyvíjel fotograf a nikoliv nějaký inženýr v teple kanceláře. Celá koncepce hlavy RRS vychází z dlouholeté praxe profesionálního fotografa a jeho každodenních potřeb. Hlavní výhodu spatřuji v několika geniálních nápadech, kterými tahle hlava doslova hýří. Vezmu to pěkně od základu. Nejprve asi to nejdůležitější, komu je hlava určena. Pokud bych hovořil jen za sebe, tak mohu zcela objektivně prohlásit, že jsem nenašel fotografický motiv, kde by mě hlava nějakým způsobem limitovala. Jeden jsem po čase objevil, ale o tom až později. Hlava je velmi vhodná pro fotografy divoké přírody, makrofotografy, krajináře, architekty a díky své geniální konstrukci, najde určitě uplatnění i v jiných fotografických oborech. Jak jsem již psal výše, jedinečná je geniálně jednoduchá konstrukce, která doslova kopíruje základnu stativu Gitzo GT 3541LS. Hlava RRS má na rozdíl od svých kolegyň velmi nízko položené těžiště, proto se může pochlubit vysokou nosností, téměř až 18kg. Velmi spolehlivě pracuje s ohnisky 14-500mm a v mnohých krajních případech, i když opravdu jen okrajově, i s dlouhým teleobjektivem Canon EF 800 f/5.6 L IS USM. Bohužel při vyšším zatížení se již dostavilo přílišné pnutí v oblasti šroubu a hlava se s takto velkým a těžkým objektivem stávala prakticky nepoužitelná. Velmi dobře to bylo pozorovatelné v případě použití telekonvertoru 1.4x, tehdy se stávala hlava prakticky nepoužitelná. Poradím vám velmi dobrý trik, jak si odzkoušet kvalitu stativu v kombinaci s vaší stativovou hlavou a teleobjektivem. Celou sestavu pečlivě upevněte, vezměte drátovou spoušť, zaostřete na jeden bod a exponujte. Pokud se středový bod bude výrazně pohybovat a nebude ostřit pořád do stejného místa, je načase něco změnit.

Foto

Foto

Tak jsem trochu odbočil a teď zpět k naší hlavě. Další výhodu spatřuji v naprosto geniálním systému nastavování tuhosti a odporu kluzné části hlavy a tím i celé sestavy. Vše se nastavuje geniálně jednoduše, pouze jedním jediným otočným šroubem, který padne parádně do ruky a není tak třeba vyvíjet příliš velký tlak. Vše lze pohodlně nastavovat a obsluhovat jednou rukou. Hlava RRS je navíc opatřena systémem panoramatické fotografie, hlavou lze otáčet celých 360°, bez jediného pohybu stativem, další vynikající funkce. Hlava se vyrábí s různým systémem uchycení a délkou nosné části kleští, které drží destičku připevněnou na objektivu, nebo fotoaparátu. Tady si skutečně vybere každý. Jednu jedinou nevýhodu, kterou spatřuji v konstrukci hlavy RRS, je stejně jako u ostatních kulových hlav, fotografování na výšku. Hlava je sice opatřena otvory, které umožňují otočit objektiv na výšku, ale destička mi neustále narážela do stativu a celkový pohyb byl dosti krkolomný. Efektivně jsem to vyřešil tak, že jsem umístil upínací destičku na stativový kroužek a vše bylo vyřešeno, bohužel to ale nejde vždy a u každého objektivu, zejména potom u fotografování krajiny na výšku při použití ultra širokých objektivů. To by ovšem nebyla firma RRS, která nabízí speciální destičku, tzv. L-Plate, na každé fotografické tělo, kde si můžete celou sestavu libovolně přehazovat na výšku, nebo na šířku. Z kulové hlavy RRS mám jen ty nejlepší pocity a přes moje opravdu hrubé zacházení, neustálé potápění do vody, někdy i do slané, jsem za celou dobu nezaznamenal jediný problém, proto ji velmi vřele doporučuji každému, kdo chce mít jednou provždy klid a nechce neustále řešit nějaký problém se stativovou hlavou.

Foto Foto Foto

Gimbal hlava, geniální řešení pro fotografa divoké přírody
S pořízením prvního dlouhého a těžkého teleobjektivu, přede mnou vyvstala jedna základní otázka: jak co nejefektivněji nový teleobjektiv umístit na stativ, aby nedocházelo k nežádoucím otřesům. Stejně jako v případě kulové hlavy, jsem si prošel dlouhou a trnitou cestou, než jsem objevil doslova zázrak, jménem gimbal hlava. Gimbal hlava je svým způsobem unikát a je prostým a logickým vyústěním dlouhodobého vývoje v oblasti stativových hlav. Gimbal hlavy mají jednu geniální funkci, kterou žádná kulová hlava nemůže logicky mít. Noha od stativového kroužku objektivu, není pevně spjata s hlavou samotnou, což velmi podstatně omezuje možnost přenosu chvění a nestability, která se projevuje u pevného spojení v případě kulové hlavy. Hlava pracuje na principu otevřené podkovy, tedy spíše jakéhosi půlměsíce, a pokud umístíte objektiv správně do ideálního středu, máte prakticky dokonale vyvážený celek, který se jen nepatrnou silou pohupuje v jakési houpačce. Celá konstrukce se vymyká zdravému rozumu, díky bohu ale naprosto spolehlivě a jednoduše funguje. S gimbal hlavou máte dokonalou kontrolu nad volným pohybem a naprostou svobodu pohybu s těžkým teleobjektivem. Gimbal hlava má prakticky samé výhody, bohužel ale také jednu podstatnou nevýhodu, pro někoho může být příliš velká a těžká, což může limitovat člověka při dlouhém a náročném přesunu v terénu. Kdo si ovšem pořídí dlouhý a těžký teleobjektiv, chtě nechtě u této hlavy skončí, možná jen do té doby, než přijde na trh někdo, s nějakou převratnou novinkou, o čemž silně pochybuji. Gimbal hlava je naprosto úžasná v okamžiku, pokud se rozhodnete fotografovat jakýkoliv se rychle pohybující objekt, například letícího ptáka, potom jistě oceníte možnost volného pohybu. Gimbal hlavu bych opravdu doporučil použít až od ohniska 500mm a výše, na kratší objektivy její použití postrádá smysl a výhodu, kterou spatřuji pouze ve spojení s dlouhým a těžkým teleobjektivem. Gimbal hlava má velmi úzce vymezený rozsah využití, je naprosto nevhodná na fotografování krajiny, makra, architektury a ze své konstrukce je logické, že ji budou využívat pouze ti, kteří vlastní nějaký ten dlouhý a těžký teleobjektiv. Pokud hodně cestuje stejně jako já, určitě se s gimbal hlavou potkáte všude tam, kde se to hemží fotografy divoké přírody, protože lepší hlavu na fotografování divoké přírody ve spojení s dlouhým objektivem jen stěží naleznete.

Foto Foto Foto

Srovnání, nelze prakticky provést, doporučení na závěr
Původně jsem chtěl obě hlavy podrobně porovnat, ale při psaní článku jsem zjistil, že to vlastně není ani trochu možné. Porovnával bych jablka a hrušky a takové srovnání by postrádalo smysl. Moje doporučení je velmi snadné. Kulová hlava RRS má rozhodně daleko širší rozsah použití, je univerzálnější, lehčí a levnější, proto ji doporučuji každému fotografovi, který to myslí s fotografování vážně. Sáhne po ní příležitostný fotograf divoké přírody, makrofotograf, krajinář a každý, kdo nevlastní dlouhý teleobjektiv. Situace se dramaticky obrací ve prospěch hlavy Gimbal, pokud vlastníte alespoň nějaký ten teleobjektiv s minimální ohniskovou vzdáleností 500mm, pak nemáte stejně na výběr a doporučuji vám, sáhnout po hlavě typu Gimbal. Volnost pohybu s velkým a těžkým teleobjektivem hravě předčí velké rozměry a váhu takové hlavy. Na závěr vám poskytnu pár odkazů, který typy hlav nakoupit a kde se dají sehnat.

Foto

Pevně doufám, že jsem vám tímto článkem odpověděl na vaše dlouhé dotazy, které mi chodí ohledně používání, výhod a nevýhod té které stativové hlavy. Přeji dobrý a zejména vhodný výběr. Na závěr ještě poslední a velmi důležitá rada, pokud se rozhodnete investovat vaše těžce vydělaná peníze do kvalitní techniky, určitě neopomeňte neméně důležitou součást vašeho vybavení, tím myslím kvalitní stativ a hlavu, sami záhy poznáte, že je to velmi důležité.

Odkazy na výrobce:

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 19.04.2010

Kategorie: Fototechnika | 19.04.2010
Klíčová slova: kulová hlava  gimbal hlava  test hlav  stativová hlava  gitzo  reallyrightstuff  manfrotto ma   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

20.04.2010 (22:01)

Heňo: Dobrá otázka kamaráde, jde o to, že můžeš použít všechny tři typy destiček ARCA SWISS, RRS i WIMBERLEY. Já byl zrovna ve státech a tak jsem koupil WIM, není v tom žádný háček či jiný důvod, jsou opravdu všechny totožné. Měj se hezky

20.04.2010 (21:58)

Michal , prečo si uprednostnil doštičky od Wimberley pred org. Really Right ? Šírka je u obidvoch myslím 38 mm rovnaká , kôli dlhšej základni ? Zatial mám najdlhší obj. 300 mm ale človek nikdy nevie , možno príde na rad aj Gimball a potom by nebol problém s kompatibilitou ?! Dík .

20.04.2010 (21:22)

... krajinu a další, tak beru menší stativ a BH-55. To je asi můj závěr. Chápu, že ne každý má peníze na obě, což je ideální řešení, ale záleží, podle dané výbavy a pak platí moje doporučení na závěr. Měj se a udělej tu státnici ;-) P.S. škoda, že s námi nejedeš na Texel, tak snad jindy.

20.04.2010 (21:20)

Mecan | Photomecan.eu: Ahoj kamaráde, přesně tak, závěr jsem nechal na každé, ať si vybere. Kdybych napsal, že nejlepší je mít obě, což mám a není co dál řešit, tak se na mě sesypou lidi, že jsem ... víš jak zbohatlík atd. Pravda je, že hlava měla s EF 600 f/4 co má Štefan i EF 800 f/5.6 problém. Nebylo to stabilní a jak drží ty kleště destičku, která je mnohem delší, než délka kleští, tak to bylo příliš, prostě to nebylo ono. Na cesty už tahám většinou je Gimbal a když jedu jen na makro ....

20.04.2010 (20:44)

Zdarec, závěr jednoduchý - BH-55 na cesty a gimbal na doma. Problém u gimbalu je váha. Jde o zvyk, ale nevěřím, že máš s BH55 problém na osmikuli.. Tak nějak postrádám závěr, která z nich je podle tebe stabilnější, podle mne jsou na tom stejně, gimbal je pohodlnější, ale větší a neskladnější, dobrá do krytu. BH55 je praktičtější, ale na gimbal se sakra lehce zvyká. Jak jsi už někde napsal v souvislosti s objektivy (a vzbudil bouřlivou debatu :wacko: ) tak je nejlepší mít obě !

20.04.2010 (10:36)

Honza: Ahoj Honzo, viděl jsi jejich videa na DVD, co posílají, když si něco koupíš od nich. Tam je i video, jak vznikal návrh té hlavy. Máš pravdu, že ohledně materiálu a dalších technických problémů radil a tvořil ing, ale jinak ji celou navrh ten majitel firmy, jako ostatně všechno, co nabízí. Sám je fotograf a je to na jeho výrobcích vidět, za což mu patří velký dík, i když pravdu máš i ty. Měj se

20.04.2010 (10:34)

Petr Vaculík: Ahoj kamaráde, určitě napiš, ti poradím kde, co a jak. Eye level je nutnost!

20.04.2010 (10:33)

Radek: Dík woe :nuts:

20.04.2010 (10:32)

Tomáš Halíř: Ahoj Tome, už kvůli teleobjektivu zvol tu delší, ta kratší je dobrá tak akorát na krajiny, delší je lepší, tuším, že 80mm.

20.04.2010 (10:32)

Remmy: Heh, já úplně stejně. nechtěl jsem to psát přímo do článku, ale taky jsem ji měl u Oehlingu objednanou a po pár měsících jsem si ji raději koupil na ebay a vyšlo mě to cenově stejně a hlavně, BYLA!

20.04.2010 (10:31)

Dave: Vím a moc dobře :-P

20.04.2010 (10:30)

Jan Mandát: Ahoj Honzo, vím, že to byl boj, ale jsem rád, že jsi zvolil dobře, měj se.

20.04.2010 (09:34)

Pěknej článek, na tu RRS55 si brousim drápy už delší dobu. Jinak, Michale, možná Tě zklamu, ale s největší pravděpodobností tu hlavu navrhnul inženýr a né fotograf. Nebo mi chceš namluvit, že řadovej fotograf se běžně pohybuje v oblasti Mechaniky (a to nejen statiky, ale i kinematiky), Pružnosti & pevnosti a Materiálového inženýrství? I don't thing so. Hlavu navrženou fotografem bych Ti vidět a hlavně používat nepřál ;) Ale jasně, je vidět, že se při navržení tvaru a funkčnosti přemejšlelo...

19.04.2010 (22:21)

Ahoj draku :-) Jestli já Tě nezenužiju místo TC na to beháčko :-D Teď mi konečně, po 2 měsících od objednání, má přijít krátkej středovej sloupek, takže už budu konečně moct jít na eye level, aniž bych vyklápěl krkolomně hlavu i sloupek. Systém gimball se mi moc líbí, ale na tu současnou tříkuli vážně asi nemá smysl. Uvidím, jak to půjde s tou současnou hlavou ale možná bych koupil to RRS...uvidíme :-) Užívej Holandsko a možná ti budu psát kvůli info o Helgolandu. Měj se ty kujóne :-D

19.04.2010 (22:00)

konecne neco uzitecnyho a ne porad jen ptaci:) dik woe







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *