26.07.2009

Vlha pestrá, mladí a neklidní

Hned po návratu z ostrova Runde jsem začal plánovat další cestu na jižní Moravu, abych mohl dokončit letošní pozorování a fotografování mých oblíbených opeřenců, vlhy pestré.

Vlha pestrá, záludné počasí
Původně jsem měl naplánováno zajet na jižní Moravu hned následující víkend po úspěšném návratu z ostrova Runde. Měl jsem skoro přesně spočítáno, kdy by měly pravděpodobně mladé vlhy opouštět hnízdní nory a kdy by měla vrcholit nejintenzivnější doba krmení, při které se dají pořídit atraktivní fotografie. Bohužel všechny moje plány dokonale překazilo naprosto příšerné počasí minulý víkend. Prudké deště, silný vítr a zataženo, potom zase příšerné vedro, při kterém jsem si představoval několik strávených hodin ve fotografickém stanu a jiné radosti spojené s fotografováním vlhy pestré. Navíc na tento týden jsem měl domluvené fotografování na Ukrajině, ale to se naštěstí nakonec o týden posunulo a bylo ihned rozhodnuto. Poslední letošní možný víkend strávený ve společnosti našeho létajícího klenotu musím strávit na jižní Moravě.

vl02 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 16:38:29, Morava (Česká Republika)

vl01 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 16:49:21, Morava (Česká Republika)

Vlha pestrá, hnízdní lokalita
Po příjezdu na hnízdní lokalitu nastalo chvilkové zděšení, nejprve mě překvapila celková situace, přeci jen jsem tu byl naposledy před měsícem, deště a teplo udělalo své, celá lokalita byla již poměrně hodně zarostlá, ale to nejhorší bylo, že jsem tu chvíli neviděl žádné vlhy pestré. Jirka trefně poznamenal, ty tvoje milované krásky pravděpodobně už vyhnízdily a prakticky tu žádná není. Jak hodně jsem se mýlil, se za malou chvíli ukázalo.

vl03 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 16:40:12, Morava (Česká Republika)

vl06 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 27. července 2009 08:16:39, Morava (Česká Republika)

Vlha pestrá, rozdílné chování v období páření a hnízdění
Hned po brzkém ranním příjezdu, jsem zasedl na své oblíbené místo do fotografického krytu a čekal, co se bude dít. K mé velké radosti se za malou chvíli vlhy pestré konečně ukázaly. Pomalu jsem začal přicházet celé situaci okolo množství vlh na kloub. Pokud člověk stráví stovky hodin ve společnosti vlh, dozví se o jejich životě a chování velké množství informací, které se nedají získat běžným studiem literatury, ale musejí se trpělivě vysedět. Letos jsem měl konečně možnost pozorovat vlhy pestré při celé jejich aktivní fázi námluv, páření, budování hnízdní nory a dnes jsem se stal svědkem, kdy mladé vlhy pestré právě opouštěly svoji hnízdní noru. Pro každého pozorovatele a zejména fotografa, je nejlepší doba k pořízení atraktivních fotografií doba námluv a páření. Vlha pestrá je v této době poměrně málo obezřetná, daleko více důvěřují vlhy čemukoliv v jejich okolí, zejména pak fotografickému krytu a tak není větší problém je v poklidu pozorovat a fotografovat. Situace se ale dramaticky změní, pokud nastává doba intenzivního krmení a zejména pak doba, kdy rodiče Vlhy pestré aktivně lákají svoje potomky, aby opustily hnízdní noru. Vlhy pestré jsou velmi obezřetné, fotografický kryt jsem musel umístit dokonce i na větší vzdálenost než obvykle, tak aby vlhy pomalu zase získaly důvěru a nechaly mě nahlédnout do jejich úžasného života.

vl04 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 18:01:11, Morava (Česká Republika)

vl11 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 16:55:14, Morava (Česká Republika)

Vlha pestrá, malý zázrak zrození, aneb obrovské štěstí fotografa
Všeobecná fráze platí i při fotografování, osobně si myslím, že tady právě dvojnásob, protože pokud se štěstí jednou unaví, musí si sednout.... i na mě. Vzpomínám si na loňský rok, kdy jsem trávil mnoho hodin ve fotografickém krytu spolu s kamarády Honzou Veberem, Vaškem Šilhou a Jirkou Zajícem při první mojí návštěvě hnízdní lokality vlhy pestré. Už tehdy jsem měl možnost pozorovat, jak se mladé vlhy pomalu dostávají ven z hnízdní dutiny. Byl jsem pevně rozhodnut, že letos strávím s vlhami co možná nejvíce času a pokusím se zachytit ten jedinečný okamžik, kdy mladé vlhy pestré opouštějí hnízdo a začínají svoje první nesmělé letecké pokusy. Po několika hodinách strávených v krytu, kde pekelné horko dosahovalo svého maxima a já byl rozhodnutý, že to nakonec vzdám, se v jedné dutině, které byla nedaleko mého krytu začalo ozývat pronikavé pískání. Rychle jsem zapomenul na příšerné horko ve fotografickém krytu a začal se intenzivně zajímat, co se děje v malé hnízdní dutině vedle mě. Přesně jak jsem si přál, tak jsem se stal náhodným divákem v tomto rozehraném přírodním divadle. Mladá vlha pestrá se začala pomalu a jistě, tedy spíše hlasitě, dožadovat nějaké potravy od přihlížejících rodičů. Neustále vykukovala ven z dutiny, pronikavě pískala, kroužila hlavou při každém přeletu rodičů okolo nory a pokoušela se vylétnout ven. Rodiče neustále kroužili okolo a snažili se mladou vlhu povzbuzovat, aby se k nim co nejrychleji připojila. Mládě bylo ale jiného názoru a tak jsem si ještě pár hodin musel počkat, než nakonec opustí mladá vlha pestrá svoji hnízdní dutinu. Rodiče velmi intenzivně krmili, přílet k hnízdní noře se neustále stupňoval, až se jim nakonec podařilo mladou vlhu pestrou vylákat ven. Velké štěstí, že měla nedaleko hnízdní dutiny k dispozici malý stromek, na které trávila většinu dne. Bylo velmi zajímavé sledovat její první nesmělé pokusy o jinak brilantní let, který předváděli její rodiče. Kdo viděl vlhu pestrou lovit, zejména pak vážky za letu, tak mi dá jistě za pravdu, vlha pestrá patří mezi nejlepší lovce a letce zároveň. V ptačí říši není určitě mnoho takových excelentních letců a už vůbec ne lovců, kteří dokážou mnohdy až neuvěřitelné kousky přímo za letu. Mladá vlha pestrá se nejprve pokoušela o krátké pokusy přeletu mezi stromkem a hnízdní dutinou, většinou ale její první let, vždy končil na zemi, kde potom posedávala dlouhé minuty, než se znovu odhodlala někam kousek popoletět. Pokud se rodiče přeci jen někam na chvíli vzdálili pro potravu, mladá vlha pestrá se snažila co nejdříve ukrýt zase zpátky do hnízdní dutiny, s dalším příletem rodičů začal celý kolotoč zase znovu.

vl07 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 17:31:16, Morava (Česká Republika)

vl08 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 17:47:11, Morava (Česká Republika)

Vlha pestrá, záhada vyřešena, vlhy se jen dostaly do další fáze života
Najednou byla celá záhada s množství vlh pestrých na zdejší početné lokalitě vyřešena, většina mladých již opustila hnízdní dutinu, a jak si nakonec můj kamarád Jirka velmi dobře všiml, tak velká koncentrace mladých vlh se už zdržovala jen v přilehlém sadu, kde se vlha pestrá učila od svých rodičů létat a lovit, k hnízdním norám se vracely vlhy jen velmi zřídka. Pro každého ornitologa i fotografa, by to byl určitě splněný sen, hodiny jsem pozoroval, jak mladá vlha sedí jen na místě, rodiče jim přinášeli neustále potravu a ona se začala poprvé učit, já správně zpracovat živou včelu, anebo čmeláka. Chvílemi musel člověk smeknout svůj pomyslný klobouk, jak dokonale to nakonec příroda zajistila. Sledovat mladé jedince jak se v nich probouzí ten jedinečný instinkt dokonalého lovce, který budovali jeho rodiče po dlouhou dobu, a to všechno před objektivem mého fotoaparátu, to bohužel ani nemohu dost dobře popsat. Během celého odpoledne jsem byl svědkem mnoha komických situací, nejprve si mladá vlha pestrá oblíbila můj fotografický kryt a neustále na něm posedávala a poposkakovala, já zrovna potřeboval už po 6 hodinách na toaletu a bál jsem se jen pohnout, abych ji nevyplašil, anebo jak se mladá vlha pokoušela neustále přistávat na stéblo trávy a vždy skončila na zemi a to tak, že jsem se kolikrát neudržel a začal se potutelně usmívat, to všechno jsem si mohl dokonale vychutnat při víkendové návštěvě naší největší hnízdní lokality vlhy pestré u nás. Nejvíce mě asi zasáhl moment, kdy jsem později k večeru balil všechny věci, pomalu se chystal k odchodu s velkou křečí po několikahodinovém krčení se při 40°C ve stanu, hladu že jsem skoro ani neviděl a začal se pomalu přesouvat k autu. Co se stalo, na to asi dlouho nezapomenu, mladá vlha pestrá mě totiž letěla doslova doprovodit až k autu, celý den jsem s ní strávil při jejich prvních nesmělých pokusech v létání a teprve večer, když jsem se tedy chystal k odchodu, začala se i ona pomalu přesouvat, naštěstí už konečně spíše přelétat. Byla ode mě jen několik málo centimetrů, nevěděl jsem, jestli se mám pohnout, anebo zůstat stát a celou cestu mě vyprovázela, musím se přiznat, že to byl opravdu silný zážitek.

vl10 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 16:08:27, Morava (Česká Republika)

vl09 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 17:15:51, Morava (Česká Republika)

Když jsem pomalu opouštěl jižní Moravu, v duchu jsem si říkal, to jsi měl zase jednou neuvěřitelné štěstí. Největší radost bylo vidět tak velkou koncentraci mladých jedinců vlhy pestré, které tady zase úspěšně rodiče vyvedli, a pevně doufám, že se další rok vrátí na jejich oblíbené místo na jižní Moravě. Končí tak jeden malý příběh vlhy pestré, který pro mě začal v loňském roce při mém prvním setkání s vlhou pestrou a snad se postupem času, vlha pestrá stane zase běžným obyvatelem v naší krásné přírodě.

vl05 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Wimberley Gimbal Type Tripod Head II, Clona: 10.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 26. července 2009 18:16:23, Morava (Česká Republika)

Související odkazy:

Video:

Mládě vlhy pestré, těsně před opuštěním hnízdní dutiny.

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 27.7.2009

Kategorie: Příroda | 26.07.2009
Klíčová slova: vlha  vlha pestrá  vlhy  hnízdní lokalita   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

10.08.2009 (22:53)

Super článek-gratuluji k parádnímu pozorování i zážitkům.A samozřejmě pěkné fotky ;-)

28.07.2009 (19:49)

Jiří Hromada: Jsem moc rád, že se vlhy vracejí a snad se jednou stanou běžnější součástí naší krásné přírody. Michal

28.07.2009 (19:48)

jarka: Ahoj, děkuji za příjemný večer strávený u Vás a neboj, určitě to nebyly Vaše včelky ;-) Měj se hezky a někdy zase u vínečka na Moravě, Michal.

28.07.2009 (19:47)

Dave: Díky, na juzaphoto.com dá občas nějakou fotografii a jsem rád, že jsi narazil na mě. Měj se Michal

28.07.2009 (09:06)

Často a velmi rád, se vracím Michale na Tvoje stránky. Vlhy jsem pozoroval u nás na Moravě už jako malý kluk, bral jsem je jako součást přírody u nás. Tvoje články mi připomenuly moje dětská léta. Jsem moc rád, že se vlhám na Moravě daří a každým rokem jich přibývá. Přeji hodně pěkných záběrů a dalších prima řádků na Vašich úžasných stránkách. Jirka

27.07.2009 (22:40)

Ahoj , tak se Ti to fakt povedlo,každá druhá vlha - modrý pták - mí zase jednu včelku. Fotky máš fakt úžasný. byl to poučný večer u Božka.včelaři

27.07.2009 (21:57)

jo tak na tohle se budu fakt rad chodit koukat. Objevil jsem tvoji sajtu nahodou pres Juzu ale musim ti rict, fakt parada. u nas je takovejch stranek hodne malo a ty jsi mezi nimi neco jako perla :-D musim uznat ze znas svoje remeslo. vlhy jsem fotil mockrat na slovensku i u nas ale na tebe nemam :-| tak zdar a pokracuj Dave

27.07.2009 (18:17)

RollsRojs: Na video jsem naprostý amatér, ani se tomu nechci do budoucna věnovat, jen když tu funkci 5Déčko má, tak mi to občas nedá a když je něco velmi zajímavé, pokusím se to zachytit. Taky mám hrozně rád to jejich typické švitoření ;-) Mějte se hezky, Michal

27.07.2009 (18:15)

Thomas: Ahoj, jsem velmi zvědav na tu Kanadu, mám ji také dlouho v hledáčku a tak se každá informace cení. Měj se hezky a stav se, Michal.

27.07.2009 (18:14)

Pavel Král: Děkuji za milá slova, vždy potěší.

27.07.2009 (17:41)

S výstižností videa naprosto souhlasím, to je zase můj koníček :) Naposledy jsem ale vlhy natáčel asi před čtyřmi roky, od té doby se na mně známé lokalitě na jižní Moravě zřejmě přestaly vyskytovat...budu je muset zase někde objevit. Aspoň jsem si tady mohl připomenout jejich úžasné čiřikání, díky ;)

27.07.2009 (13:50)

Tak jsem se vrátil z dovolené a koukám, že jsi nezahálel :-D Nádherné, co jiného mám dodat. Počkej až ti pošlu ty moje hrůzy z Kanady, to se nasměješ. Stavím se co nejdříve, měj se Thomas

27.07.2009 (12:57)

Michale to je nádhera, líbí se mi zachycení toho vzácného okažiku, máte velké štěstí. Už dávno jsem si říkal, že jste výborný fotograf, ale poslední dobou čtu také velmi rád Vaše články. Přeji hodně úspěchů a další plodný čas, který strávíte ve společnosti některých našich opeřenců. S pozdravem Pavel Král

27.07.2009 (12:47)

mk.: Neboj, vemu tě do učení a uvidíš, půjde ti to samo ;-) Ahoj, Michal.

27.07.2009 (12:46)

Luděk: Jo, tak stan (fotokryt) mi raději ani nepřipomínej, to bylo peklo na zemi. Letos jsem si ho užil až moc. S tím videem je to pravda, ja jsem psal tady někomu, nikdy to fotografií nevystihneš, video je mnohem lepší. Měj se hezky, Michal







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *