28.06.2015

Kahau nosatý, tajemné řeky na Borneu

S Honzou jsme na Borneu podnikli poměrně rozsáhlé cesty po řekách, kde jsme strávili několik dní ve snaze vyfotografovat několik druhů opic. Něco se nám povedlo a něco zůstalo jen ve snech, ale každopádně to byl hodně dobrodružný výlet, který stál za to.

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Nalodění za tmy, cesta do neznáma
Z letiště nám to do přístavu na řece Mahakam trvalo několik hodin hodně členitým terénem, což se pochopitelně podepsalo na mém žaludku. Hodně zkráceně bych napsal, že jsem opět zvracel jako šakal, což ti kdo mě znají, vědí, že to u mě není žádný problém. Zajímavé je, že to mám vždy pouze z auta, protože na rozbouřeném moři u břehů ostrova Komodo, nebyl žádný problém a vlastně i těch několik dní na řece Mahakam také ne. No nic, klasicky jsem si protrpěl pár chvilek a těšil se, co přijde. První šok pro mě byla loď, které pro nás připlula. Byla obrovská a já si pořád říkal, proč tady jsme sami, a nikdo další s námi nepluje. Průvodce nám vysvětlil, že je pouze pro nás a že musí plout celou noc a den, abychom dorazili na místo, odkud pojedeme už jen člunem po několika mohutných ramenech řeky Mahakam. Nahnali nás do horní kajuty, kde byly na podlaze pouze staré matrace a nic jiného a tím začala naše několikadenní cesta za nosatými opicemi a makaky na řece Mahakam. Noc pro mě byla peklo, nejsem zvyklí spát za jízdy kdekoliv, natož v hlučné lodi, kde jsem si připadal jako malá rybička v obrovské konzervě. Po pár dnech mi to připadalo celkem prima, ale ty začátky byly pekelné. Navíc jsem si nedovedl představit, že pořád poplujeme a na samotné fotografování nebude moc času a ztratíme hodně dní jen cestou, ale na Borneu to jinak nejde.

Ráno uprostřed mohutné řeky Mahakam
Ráno bylo nádherné, začalo svítat a břehy řeky zrudly. Bohužel pro nás jsme na mohutné řece začali potkávat ohromné plavidla plná vytěženého uhlí a dřeva, takže na samotné fotografování jsem neměl ani náladu. Pro mě osobně to byla děsivá zkáza v přímém přenosu. Vysnil jsem si ostrov Borneo úplně jinak a po třítýdenní cestě v Indonésii mohu říci, že ostrov Borneo je krásný, ale spěje mílovými kroky k naprosté zkáze a devastaci. Pokud můžete, tak se na ostrov určitě vydejte, aby z něj vůbec něco za pár let zbylo. Ty obrovské povrchové doly na uhlí mě děsí ještě teď, fakt hnusný pohled. Okamžitě jsem se přestal divit, že musíme plout několik dní po řece, abychom se dostali na místa, kam tyhle obludy zatím nemůžou a kde je vůbec nějaké příroda. Cesta na lodi mi přišla prvních pár hodin celkem romantická, ale po dalších pár hodinách hodně monotónní a celkem nudná. Musel jsem počkat, než se dostaneme do míst, kde začínají plovoucí ostrovy a začnou se objevovat nějaká zvířata. Naše obrovská loď musela zastavit na místě, kde se řeka začala zužovat a dál jsme mohli pokračovat pouze ve člunech. Na široké řece je možné zahlédnout údajně sladkovodní delfíny, my jsme je viděli, ale k fotografování to rozhodně nebylo. Delfín v pozadí s uhlovým plavidlem je fakt tristní, ale taková je bohužel situace na jihu ostrova Borneo. Po přesednutí na malý člun začalo teprve to pravé dobrodružství. Slunce peklo tak intenzivně, že jsme se museli zabalit v horku do všeho, co jsme měli, abychom se nespálili. Všude kolem nás byli plovoucí ostrůvky, kde žijí místní lidé. Život je tady řeka, a řeka je pro místní život. Pijí z ní vodu, koupají se a perou prádlo ve stejné vodě, do které se před chvíli někdo vymočil. Místním je to jedno, žijí tady spokojeně už stovky let a nic jim zjevně nechybí. Všichni se šťastně usmívají a pokaždé nám srdečně mávají. Bílých turistů je tady opravdu poskrovnu a tak je to pro místní pokaždé velká zábava vidět bílé blázny, kteří se vydají tak daleko, aby našli volně žijící opice.

Kahau nosatý na řece Mentoko a Ohong
Po celonoční a celodenní jízdě na lodi se dostáváme skrze obrovská jezera do užší části několika menších řek, kde lze údajně spatřit vzácné opice kahau nosaté. Naštěstí pro nás je to jedno ze tří míst, kam míříme, takže pokud by se to nepovedlo teď, máme ještě dvě šance. Nejprve musíme překonat veliká jezera, která jsou rájem vodních ptáků, ale o tom někdy jindy, a dostat se do malých přítoků velké řeky, abychom mohli pozorovat volně žijící kahau nosaté. Všude kolem je klid a bujná vegetace, jen to slunce pere zrovna ze špatné strany. Z duše se mi vytratil černý stín z toho, co jsem před pár hodinami viděl na vlastní oči a soustředil jsem se na tu divočejší část ostrova Borneo. Pokud zůstaneme v klidu, tak bychom mohli spatřit v odpoledních hodinách kahau nosaté. Kahau nosatý patří k velmi zvláštním opicím, které si určitě budete pamatovat na první pohled. Je to jasný herec z divadelního představení, kde hraje hlavní roli Cyrano z Bergeracu. Na první pohled každého zaujme výrazný nos uprostřed obličeje, který dosahuje úctyhodných rozměrů. Kahau nosatý má na zadních končetinách plovací blány a velmi dobře plave, o čemž jsme se několikráte přesvědčili na vlastní oči. Většinou kahauové zdolávají vodní toky, aby se dostali k místu porostlému stromy s lákavými plody. Kahauové jsou totiž vegetariáni a díky speciální bakteriální mikroflóře v žaludku sní i plody pro jiné tvory jedovaté, což z nich činní potravní specialisty. Na lodi jsme se trmáceli celé hodiny, než jsme kahau objevili a mohli je v klidu fotografovat. Z malinké lodi, tedy spíše úzké pramičky, se fotografovalo pekelně. Fotografovali jsme pouze v sedící poloze a v divném záklonu, takže naše záda dostávala co proto. Nicméně několikahodinové pozorování kahaů a všechna ta náhodná setkání s nimi, v nás zanechali jedinečné vzpomínky na tuhle úžasnou opici. Kahau jsme potkali ještě na ostrovech Kadget a hlavně v národním parku Tanjung Puting, kde se vyskytují poměrně hojně, ale jsou hodně plaší a velmi špatně se fotografují.

Ostrov Kembang, stovky makaků kolem nás
Další naší zastávkou na ostrově Borneo byl už trochu více komerční a profláknutý ostrůvek Kembang plný makaků jávských. Tady je možné totiž celý den trávit v přítomnosti stovek makaků jávských a pozorovat jejich rodinné klany v neustále soupeřících tlupách. Ostrov není zrovna bezpečné místo, takže fotografové tady musí být opatrní. Makakové jsou zloději a všetečné opice, nechat jen tak volně batoh s fototechnikou se rozhodně nevyplatí. Také je dobré si vybrat pozdější odpoledne, protože je tady narváno a když jsme vyndali ty naše roury, byly jsme atrakce pro místní a pořád se chtěli s námi fotit. Někdy to bylo příjemné, zvláště pro mladé slečny, ale když se fotíte už po desáté v krátké chvíli, tak vás to začne prudit. No nic, musel jsem odmítnout několik nabídek na fotografování a věnovat se opicím. Stačilo zalézt hlouběji do lesa, kde už skoro nikdo nebyl, protože světla tady bylo poskrovnu a věnovat se pouze makakům. Byla s nimi neuvěřitelné legrace, protože jsou zvědaví, přijdou navíc hodně blízko. Vzal jsem svého mazlíka EF 200/2.0 a začal si užívat portrétování v šedi tropického lesa. Pořídil jsem asi tisíc fotografií makaků a unavený vedrem a vlhkem se pomalu vracel na loď. Kolem mě se pořád bojovalo o nějaký ten plod a banán a tak bylo pořád co fotografovat.

Opice nás provázely celou cestu po Borneu, od krásných orangutanů, legračních gibonů, zajímavých kahau, až po zlodějské a všetečné makaky. Zanedlouho mířím opět do Indonésie a doufám, že si užiju fotografování černých makaků a malinkých nártounů. Každopádně cesta po řekách na ostrově Borneo mi přinesla spousty zážitků a zajímavých informací ze života zvířat a lidí, kteří jsou závislí na životodárné řece.

Související články:

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Gibon tmavoruký (Hylobates agilis) | Agile Gibbon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Gibon tmavoruký (Hylobates agilis) | Agile Gibbon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D MKIII + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Indonésie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 28.6.2015
 

Kategorie: Příroda | 28.06.2015
Klíčová slova: Kahau nosatý  nosaté opice  Borneo  makak  jávský  gibon  orangutan  tanjung puting  mahakam river  řeka  river  Indonésie 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

06.07.2015 (13:08)

Hned z Bali pokračujeme na Borneo, tak pevně doufám, že všechny Tvé rady budou užitečné! Děkuji moc a po návratu se ozvu.

16.07.2015 (20:03)

Honzo, užijte si to

29.06.2015 (18:06)

Pěkní nosáči Michale :-)

16.07.2015 (20:03)

To opravdu jsou

29.06.2015 (11:16)

Miso legracni zviratko videl jsem v zoo a ten nos je fakt legracni :-D mas moc krasny fotky.

16.07.2015 (20:02)

Děkuji Petře, legační jsou a dá se na ně dívat hodiny.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *