21.08.2014

Indonésie, země draků a orangutanů

Pár dní po návratu stále ještě doznívá celkem nepříjemně JETLAG a tak mám trochu času na psaní článků. Jaká vlastně tedy byla poslední náročná cesta do Indonésie? Předem mohu prozradit, že cesta byla náročná, plná příjemných překvapení, bohužel ale i velkých zklamání a častých logistických komplikací, včetně 14 letů na cestě tam a zpátky. Tak to vezmeme hezky popořádku, abychom nic nevynechali.

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Varan komodský (Varanus komodoensis) | Komodo Dragon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Komodo (Indonésie)

Ledňáček gurial (Pelargopsis capensis) | Stork-billed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Dlouhé plány na cestu, těžká realizace
Indonésie patří k velmi zajímavým destinacím, kam se vydávají fotografové z celého světa. V dnešní době není problém se vypravit téměř do jakéhokoliv koutu naší krásné planety, o Indonésii to platí dvojnásobně. Moje pohnutky byly velmi snadné, celý život jsem snil, že navštívím ostrov Borneo, správně tedy jeho Indonéskou část Kalimantan. Ostrov Kalimantan byl pro mě synonymum nespoutané a divoké přírody, tropické deštného lesa a volně žijících orangutanů. Nakonec to bylo trochu jinak, ale o tom později. Společně s orangutany jsem se rozhodl navštívit ostrovy, Komodo a Rinca, kde je možné vyfotografovat živoucí fosilii, varana komodského, řečeného komodského draka. Cesta se začala postupně profilovat a nakonec jsme přidali ještě ostrovy Jáva, Bali a Sulawesi. Vlastní realizace také neproběhla snadno, jen málo místních průvodců a agentur se specializuje na fotografy, takže bylo velmi obtížné skloubit naše představy být na místě v ideální dobu, kdy bylo slunce v té správné fotografické poloze a zároveň se na dané místo vůbec dostat. Situace se dostala až tak daleko, že jsme nakonec celkem osmkrát museli přeletět z místa na místo, v rámci Indonésie celkem běžné a na vlastní fotografování příliš prostoru nezbylo. Jednalo se tedy spíše o cestu objevnou, ve snaze něco vyfotit a zároveň poznat co nejvíce z celé Indonésie. Nakonec se celá realizace povedla na jedničku a podařilo se mi vyfotografovat několik tisíc fotografií. Na cestě mě doprovázel můj velký kamarád Honza, který je neuvěřitelný pohodář a naprostý kliďas, s ním bych jel rád opravdu kamkoliv.

Slasti a strasti na cestách, aneb vše v klidu a pohodě
První velké překvapení mě čekalo hned po příletu, kulantně řečeno, čekal mě přímo kulturní šok. Ještě nikde na světě jsem nepotkal tolik milých, usměvavých lidí. Pokud nastal jakýkoliv problém, stačilo se jen bázlivě zeptat a ihned všichni člověka zasypali úsměvem a touhou pomoci, pro mě neuvěřitelné. Ihned jsem tedy musel změnit svůj někdy hodně nepříjemný způsob jednání, pokud se něco nedařilo a hodit se do klidu a úplné pohody. Nakonec na naší 17 dní dlouhé cestě se nevyskytl téměř žádný problém, vše fungovalo někdy až strojově přesně, i přes naši velkou nevůli, třeba dlouhé noční plavby lodí, které nebyly moc příjemné. Celkově byla celá cesta protkána neuvěřitelně mnoha přesuny, přelety, přejezdy a časem stráveným na cestě, bohužel pro mě většinou v noci, naštěstí ale vždy tak, abychom skrze den mohli fotografovat. Někdy to bylo tak náročné, že jsem usínal při pohledu do hledáčku z únavy a neustálého časového posunu. Dlouhé hodiny a dny jsme trávili na moři, při velké bouřce, kdy mě vlnobití vyhazovalo z postele, pro mě osobně dokonalý trénink na další cestu za polárními medvědy a také noci v malé dřevěné kajutě při plavbě na řece. Naproti tomu jsme také jednou bydleli v megaluxusní stromové lesní lodge, prostě proto, že nic jiného v okolí nebylo. Vyzkoušeli jsme na 2 denním pochodu pralesem za divokými orangutany v národním parku Kutai, jak chutná voda z řeky a ubytování ve výzkumné stanici spartánských rozměrů, ale tohle všechno k cestování po Indonésii prostě patří.

Zelená, všude kam se podíváš, devastace v přímém přenosu
Největší zklamání jsem zažil bohužel na ostrově Kalimantan. Před odjezdem jsem studoval podrobně mapy a pořád se přesvědčoval, že snad přeci nemůže být tak zle, ale realita byla bohužel ještě horší. Ostrov Borneo, stejně tak i Kalimantan, je neuvěřitelně a zběsilým tempem devastován a doslova rabován každým, kdo má peníze a moc. Bohužel centrální vláda Indonésie sedí v Jakartě, na ostrově Jáva a je jí celkem úplně jedno, co se děje na ostrově Borneo. Indonésie patří mezi 5 nejlidnatějších zemí na světě, v současné době má více jak 300 miliónů obyvatel, a populace v tomto ostrovním státě roste přímo exponenciálně. Viděl jsem tolik zdevastované půdy a odlesněných ploch, stejně jako na Madagaskaru, že se mi chtělo z toho brečet a ani trochu se dnes nedivím, že se tady nachází posledních 6-7 tisíc volně žijících orangutanů. Stačí se podívat na mapu odlesňování ostrova za posledních 50 let a hned mě začně mrazit v zádech. Po největších řekách na Kalimantanu plují obrovské trajekty napěchované uhlím a dřevem, něco strašidelného. Neuvěřitelné jsou povrchové doly na uhlí, které mají více jak 100km v průměru a po vytěžení uhlobarony nejsou zpětně nijak rekultivovány. Vznikají tak obrovské nevyužité plochy, které pod náporem deště dále erodují a berou další kusy lesa a úrodné půdy. Samotnou kapitolou je tolik nenáviděný palmový olej, snadno manipulovatelní místní zemědělci a chamtivé nadnárodní společnosti. K tomu se přidají děsivé pokusy dřívějšího prezidenta pěstovat na několika miliónech kilometrů čtverečních lány rýže na ploše primárního deštného lesa a zkáza je neodbytná. Ostrov je drancován takovou rychlostí, že ani poslední zelené ostrůvky v podobě národního parku nebudou stačit na přežití původní fauny a flóry. Na ostrově vznikají obrovská města s více jak 5 milióny obyvatel a neustále přibývají noví. Průměrná rodina má více jak 7 členů a tamní populace neustále roste a s ní i nároky na prostor, potraviny a pitnou vodu. Bohužel to je situace dnešních dní a mám velkou obavu, že Borneo, Kalimantan a Brunei skončí podobně jako Madagaskar, kde se v současnosti nachází už jen 7% původního lesa, nezbyde více jak suchá zdevastovaná zem. No nic, raději toho pesimismu nechám a budeme se věnovat ještě zbytku přírody, který je podmanivě krásný a zatím ještě zelený.

Ostrovy zeleně plné života
Přes všechnu tu mojí skepsi a úžas z toho, co jsem viděl na vlastní oči, se v Indonésii nacházejí krásná místa, kterou jsou prozatím plná života. Primární tropický deštný les je domovem posledních volně žijících orangutanů a dalších tisíců živočichů a rostlin. Naším hlavním cílem bylo pořízení fotografií orangutanů ve volné přírodě i v záchranných centrech, odkud jsou zpětně vypouštěni do divoké přírody. My s Honzou jsme si vyzkoušeli všechny možnosti, které nám Kalimantan skýtal a pozorovali jsme orangutany naprosto divoké, dále potom orangutany připravené v centrech na vypuštění, i tzv. habituované, kteří žijí naprosto divoce, ale jsou zvyklí na přítomnost lidí. O životě orangutanů připravuji rozsáhlejší materiál, takže budete muset ještě chvíli vydržet. Další část naší cesty se soustředila na život okolo řek, kde jsme mohli fotografovat krásné ledňáčky, neuvěřitelně barevné volavky a další vodní ptáky. O každém zajímavém druhu se trochu rozepíšu v samostatném příspěvku, protože si to tamní příroda určitě zaslouží.  Zcela utajeným pro mě zůstal svět brouků, motýlů a všeho možného, co se v deštném lese vyskytovalo. Viděli jsme stonožky velké jako had, největší mravence světa, krásné zbarvené jedovaté hady a obří motýli. Bohužel na všechno nebyl čas, takže tuhle část živočišné říše jsem trochu zanedbával, i když pár zajímavých kousků se určitě najde. Dále jsem v Indonésii fotografoval různé druhy opic a také jedno milé překvapení, medvěda malajského bornejského během svitu měsíce, ale i v záchranném centru, kde se snaží medvědy vrátit zpátky do přírody. Občas se povedlo vyfotografovat i něco málo z krásy tamních hor a lesních porostů.

Cesta do pravěku, Komodo a Rinca
Poslední část naší cesty byla v pravdě malou cestou do pravěku, za živoucí fosilií, komodským varanem. Ostrovy Komodo a Rinca, kde žijí komodští draci, kteří se zrovna velmi čile pářili, patří mezi úchvatná místa, která stojí rozhodně za návštěvu. Komodští draci jsou přesně takoví, jak jsem si je představoval a vidět je ve volné přírodě, stojí rozhodně za to. Jeden den jsme věnovali potápění v místních vodách, které patří mezi světovou elitu a dají se tady vidět opravdu zajímavé věci. Až tady jsem si uvědomil fakt, jak krásná je příroda pod vodou. Fotografování pod vodou je ale vyšší dívčí a má svoje specifika a velké nároky na speciální techniku, nehledě na to, že člověk musí být zkušený potápěč.

Celkově ve mně Indonésie zanechala hluboké a nesmazatelné zážitky a pevně věřím, že se podaří alespoň část toho krásného pokladu v podobě místní přírody přeci jen uchránit před nájezdem úporné civilizace. V květnu bych se rád do Indonésie vrátil, Papua na nás čeká v plné své kráse.

Související články:

 

Kakadu molucký (Cacatua moluccensis) | Salmon-crested Cockatoo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Bali (Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Medvěd malajský (Helarctos malayanus) | Sun Bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Gibon tmavoruký (Hylobates agilis) | Agile Gibbon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Volavka nádherná  (Ardeola speciosa) | Javan Pond Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Láčkovka soudečková (Nepenthes ampullaria) |  Nepenthes ampullaria, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/250s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Komodo (Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Pita | Pitta, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Lori rudočelý (Chalcopsitta sintillata) | Yellow-streaked lory, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Bali (Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Pisila čáponohá (Himanthopus himantophus) | Black-winged Stilt, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) | Proboscis Monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Varan komodský (Varanus komodoensis) | Komodo Dragon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/6400s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Rinca (Indonésie)

Cesta na ostrov Rinca |  The Way to Rinca island, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Rinca (Indonésie)

Kalimantan, Národní park Tanjung Puting | NP Tanjung Puting , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Rinca (Indonésie)

Varan komodský (Varanus komodoensis) | Komodo Dragon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Komodo (Indonésie)

Hustý déšť v tropickém lese |  Heavy rain in rainforest, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Rinca (Indonésie)

Varan komodský (Varanus komodoensis) | Komodo Dragon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Komodo (Indonésie)

Cesta na ostrov Rinca |  The Way to Rinca island, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Rinca (Indonésie)

Láčkovka soudečková (Nepenthes ampullaria) |  Nepenthes ampullaria, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Komodo (Indonésie)

Varan komodský (Varanus komodoensis) | Komodo Dragon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2014, Ostrov Rinca (Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Makak jávský (Macaca fascicularis) | Long-tailed Macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Kalimantan (Indonésie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  21.8.2014
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

29.08.2014 (07:03)

Michale supr, už se těším na článek o varanech, vypadaj pěkně hnusně, ale fotky budou dost dobrý.

30.08.2014 (13:55)

Aleši, Varani budou, teď je musím zpracovat a poslat do jednoho časopisu.

25.08.2014 (13:12)

Michale boží fotky, díky za připomenutí mých toule po indonésii, je to nádherná země.

30.08.2014 (13:54)

Petře není zač!

24.08.2014 (14:12)

Parádička Michale, moc povedená ochutnávka. Kdy budou orangutani, na ty se moc těším?

30.08.2014 (13:54)

Libore, snad velmi brzy, mám ale velké resty, tak musím vše zpracovat.

22.08.2014 (16:25)

ahoj , no je to parááda, fotky jsou docela vydařený, ta volavka nádherná je opravdu velice fotogenická :-) tato cesta mě opravdu zaujala. co se orangutanů a jejich záchrany týká, tak snad jedině zvýšit vstupné do rezervací a najmout místní průvodce,jinak to asi bude mít tragický konec za pár let. No a fotografování pod vodou bych taky někdy rád vyzkoušel.... :-) měj se,čau.

30.08.2014 (13:53)

Ahoj kamaráde, Indonésie stojí určitě za to, je levná, bezpečná a nádherná!

22.08.2014 (10:34)

Michale moc krásné fotky, opět moc povedené. Je mě občas mrazolo, jak jsi psal o tom ničení ostrova, ale naše civilizace je prostě taková, všechno zničit vyrabovat a po nás potopa :-( Teším se na pokračování, ahoj David.

30.08.2014 (13:52)

David je to tak, někdy mi tam bylo pěkně smutno, ale taková je prostě naše civilizace a jen těžko, to půjde zvrátit.

21.08.2014 (19:36)

Vítej doma kamaráde a díky za prima čtení. Máš ty orangy krásný a těším se na další pokračování. Kdy budeš konečně doma?

30.08.2014 (13:51)

Ahoj Honzo, dlouho se neohřeju a už zase brzy někam vyrazím, ale zatím je to překvápko :-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *