12.05.2013

Orchideje na Šumavě, deštivý workshop

V pátek večer pořád váhám, jestli to má smysl vyrazit na Šumavu, nebo zůstat doma, počasí vypadá celkem děsivě. Celý víkend hlásí déšť a přeháňky, to není zrovna ideální počasí na orchideje. Což o to, déšť samotný je výhodou, přeháňky už ale ne. Nakonec se s tím nějak vnitřně srovnám a v sobotu ráno vyrážíme směrem na Šumavu.

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 10.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) | Western Marsh-orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Bylo nás pouze šest, nebyla to naštěstí velké grupa, a tak jsem nemusel přemýšlet, jaké lokality zvolit. Na sobotu jsem naplánoval celkem čtyři lokality, z nichž jednu jsem navštívil poprvé. Orchideje měly býti v téměř ideálním květu, ale to se dalo ověřit až na místě.

Chladné ráno na Šumavě, rozkvetlá louka
V Sobotu jsme celkem pospíchali, chtěl jsem být na první lokalitě už před sedmou hodinou, protože předpověď hlásila zataženo, ale bez deště, což mohla být výhoda. Ráno nás přivítalo hodně nevlídně, bylo sotva šest stupňů, zataženo a vlezlo. Naštěstí se všichni pořádně vybavili teplým oblečením, takže se zimou nebyl problém. Na šumavské louce nás čekalo milé překvapení, orchideje v ideálním stavu květu a v poměrně nebývalém počtu. Nikdy mě nepřestane udivovat pohled na krásnou louku plnou orchidejí. Celkem bez řečí se všichni vrhli na fotografování, Bylo poznat, že tady nejsme první, ale v této době je to pochopitelné. Stačilo pár dobře mířených rad a karty se začínají plnit celkem povedenými snímky. Po hodině začíná bohužel pršet, no co, koneckonců to se dalo předpokládat. Naštěstí mají všichni velké množství fotografií, takže se můžeme přesunout.

Kukačky v polích během pořádného lijáku
Pomalu přijíždíme na druhou lokalitu, kde se nachází velké množství vstavače kukačky, bohužel pro nás už hodinu pořádně lije. Nevadí, kluci povzbuzeni úspěchem na první lokalitě ochotně opouští teplo našeho korábu a hurá do nepohody. Brodíme se pár set metrů vysokou a mokrou trávou, přesto odhodlaní a s úsměvem na rtu. Paráda, kukačky jsou na svém místě, sice trochu zarostlé, ale nevadí. Fotografovat v hustém dešti není snadné jak pro nás, tak pro techniku. Někdo má výhodu, když má partnerku s deštníkem, někdo jako já, má smůlu. V dešti se ukazuje výhoda polarizačního filtru, který dokáže za deště doslova divy s barvami, výsledné fotografie jsou hodně zajímavé. Na celé lokalitě jsem našel pouze jedinou kukačku, které se barvila do růžova a jednu bílou, jinak vzhůru do fialova. Lokalitu musíme opustit, ten déšť je už moc. Během hodiny to nedává ani moje nepromokavá bunda a kalhoty a jsem zmáčený, až hrůza. Nevadí, musíme se trochu osušit a přesunout se o pár desítek kilometrů dál, směr k Českému Krumlovu.

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elderflower Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elderflower Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elderflower Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)


Vstavač osmahlý, hledání na špatné louce
Měli jsme velkou kliku, dobře si pamatuji, že jsem před dvěma lety na stejné louce našel pouze dvě rostlinky vstavače osmahlého, letos jich bylo celkem pět. Byli jsme už na odchodu, když mi zvonil telefon a já si všiml, že nám jeden kolega chybí. Jirka se nedal, a i když byla první louka celé posečená, šel se podívat na druhou. Pořád mi vrtalo hlavou, jak je to možné, že je tahle louka posekaná, když jsem tady dříve fotografoval orchideje. Naštěstí se ukázalo, že mám hlavu děravou, a mýlil jsem se jen o pár desítek metrů. Nádherně vzrostlý vstavač osmahlý v ideálním květu čeká jen na nás. Pomalu přestává pršet, takže se konečně všichni radují, už žádné mokro. Celá louka je posetá orchidejemi a pampeliškami, které dávají všem fotografiím žlutavý nádech, takže si to opravdu užíváme.

Jsem moc rád, že se opět sešla bezva parta lidí a všichni si odvezli krásné fotografie orchidejí. Všechno je letos opět nějaké uspěchané, takže další naše toulky za orchidejemi musíme trochu zintenzivnit, protože toho kvete poměrně hodně najednou. Díky moc všem, opravdu jsem si to užil a pevně doufám, že Vy všichni taky. Děkuji moc Davidovi za všechny rady a bezpečnou navigaci na místo.

Související články:

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elderflower Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) | Western Marsh-orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) | Western Marsh-orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elderflower Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elderflower Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2013, Šumava (Česko)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  12.5.2013
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

15.05.2013 (21:12)

Jindra Slavicek: Pokud bude chvilka času, tak něco písnu, teď když je jaro v rozpuku, raději budu fotit.

15.05.2013 (21:11)

Jirka Šťastný: Uvidíme Jirko, už se těším!

15.05.2013 (12:45)

Ahoj Michale, bylo by mozne napsat neco malo o pouziti polarizacniho filtru, porad s tim hodne bojuju a nejsem urco sam. ;-)

13.05.2013 (15:00)

Ta prvni je krasna Michale

13.05.2013 (08:23)

Nádherné kamaráde, moc mě mrzí, že jsem nemohl s váma :-(

12.05.2013 (22:09)

naprosto luxusni!

12.05.2013 (21:09)

dost dobré barvy

12.05.2013 (17:11)

Zdar chlape, no byl jsem taky na sumave ale fotil jsem asi nekde jinde, hehe. Musim nekdy s tebou a neco me snad naucis. zdravim draku

12.05.2013 (17:09)

Michale, smekám klobou i tričko. Moc se mi libí kompozice, ale hlavně barvy, jak tohle děláš?. Ta první fotka je dokonalá. Uvidíme se v červnu v Bílých karpatech, ahoj Jirka.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *