13.06.2010

Rudohlávek jehlancovitý, toulky Českým krasem

První víkend po tropickém Pantanalu jsem toužil prožít v klidu a v pohodě. To by ale nebyli kamarádi Radka a Jirka, aby narychlo nepřipravili nějaké to fotografování orchidejí v Českém krasu. Přemýšlím, mám sedět doma a hrabat se v hromadě fotografií z Pantanalu, nebo se vydám na další fotografický víkend za krásami Českého krasu?

rudohlavek_05 Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) | Pyramidal Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f / 2.8 L IS Macro USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 13. června 2010 09:41:33, CHKO Český kras (Česká Republika)

Únava z cestování se konečně naplno dostavila, bohužel
Co se dá dělat, naházím ještě nevyčištěnou techniku z tropického Pantanalu do báglu a těžce postižen cestovatelským syndromem Jet Lag velmi brzy ráno vstávám. Jet lag je syndrom, kterým trpí lidé po překonání několika časových pásem směrem na východ nebo na západ. Přesto dle výzkumů většina lidí trpí větší celkovou únavou organizmu při letu na východ. V případě letu směrem na západ je pak adaptace na nové časové pásmo většinou rychlejší a méně vyčerpávající. Obecně se za příčinu považuje narušení přirozeného cyklu světlo – tma, který je součástí biorytmu každého z nás. Příznaky Jet Lag nejsou jen poruchou spánku. Vaše tělo zkrátka po příletu stále funguje jako by byl den, i když je třeba noc a naopak. Pocity jako nespavost, podrážděnost a únava mohou trvat až několik dní a to i v případě návratu zpět domů. Ten ranní čas je ke mně opravdu krutý, v pátek jsem usnul až ve dvě hodiny ráno a v pět ráno zvoní neúprosně budík. Vyrážíme fotografovat orchideje na Šumavu a vracíme se až pozdě večer. Druhý den znovu, ranní vstávání kolem šesté a hurá směrem do Českého krasu, kde na nás čeká naše oblíbená grupa botaniků, pracovníků správy parku a kamarádů, které jsem naposledy viděl před naším odjezdem do tropického Pantanalu. Dnes nás čekají opět nějaké ty kopce, stoupání a hlavně klíšťata, která se mě opravdu pověstně drží. Dnes jich bylo naštěstí pouze pět, ale jsem moc zvědav, jak dlouho to moje tělo vydrží, asi přeci jen si dojdu na to očkování.

rudohlavek_02 Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) | Pyramidal Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f / 2.8 L IS Macro USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 13. června 2010 09:49:36, CHKO Český kras (Česká Republika)

Český kras, ráj orchidejí
Český kras jsem si velice oblíbil, na rozdíl od Bílých Karpat a Šumavy je velice blízko a lehce dosažitelný autem. Nabízí tolik atraktivních lokalit a rostlin, které jsou pro mě téměř na dosah ruky. Plán byl snadný, už z Pantanalu jsem komunikoval s kamarádem nikonistou Jirkou, se kterým jsme se domluvili, že se pokusíme nafotografovat rudohlávky jehlancovité, okrotice bílé, okrotice červené, okrotice mečolisté (dlouholisté) a vstavače osmahlé. Všechno bylo připraveno na jedničku, na Jirku a Lenku je opravdu spoleh a nám se podařilo nafotografovat všechny výše uvedené druhy. Doprovázeni zkušeným týmem mykologů, Vaškem a Tomášem, kteří jsou skuteční znalci hub, probíráme možnosti konzumace lysohlávek a jiných dobrot. Naštěstí se jejich výskyt datuje až později na podzim, a tak se můžeme věnovat v klidu hledání orchidejí.

rudohlavek_03 Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) | Pyramidal Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f / 2.8 L IS Macro USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 13. června 2010 09:55:10, CHKO Český kras (Česká Republika)

Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis)
Na rudohlávky jsem se těšil asi nejvíce, loni jsem je bohužel propásl, a tak jsem si to chtěl letos vynahradit. Návštěva Českého krasu slibovala hojnost druhů a klidné fotografování v ústraní Karlštejna, kam většina návštěvníků zavítá během léta. Ranní příchod na lokalitu dává tušit, že je letošní výskyt orchidejí přeci jen posunut o několik týdnů. Pár odkvetlých vstavačů nachových a několik ještě nevykvetlých rudohlávků se objevuje na krásné stepní oblasti Českého krasu. V duchu si říkám, to snad není možné, zase špatně zvolené období. To chce klid a nohy plné klíšťat…, klidným hlasem ohlašuje Jirka nález několik desítek exemplářů a některé jsou již částečně rozkvetlé. Magické červené květy trčí z vysoké trávy jako drahokamy a nejdou prakticky přehlédnout. Začínáme fotografovat rudohlávky a někdo chytře poznamenává, že tyhle červené květy přitahují různý hmyz. Na chvíli se objevuje i dlouhozobka svízelová (Macroglossum stellatarum), která mi silně připomíná fotografování kolibříků v tropickém Pantanalu. Počasí bylo naprosto ideální, na rozdíl od soboty, kdy bylo příšerné horko a silné slunce, byl dnešní den částečně zatažený a přijatelná teplota 20 stupňů Celsia evokovala studený Pantanal. Prakticky nefoukal žádný vítr a dalo se tak velmi pohodlně fotografovat. Celé dopoledne jsem trávil ve společnosti prima kamarádů, za neustálého popichování ze strany šíleného nikonisty Jirky a vtipných poznámek ostatních. Moc se těším na další fotografování, až se zase se všemi uvidím.

rudohlavek_06 Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) | Pyramidal Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f / 2.8 L IS Macro USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 13. června 2010 10:09:15, CHKO Český kras (Česká Republika)

Něco málo o druhu
Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis)
, vytrvalá bylina, 20–60 cm vysoká, lodyha přímá, přízemní listy se vytváří již na podzim, ty pak začínají odumírat už v průběhu kvetení, lodyžní listy podlouhle kopinaté. Květenstvím je hustý klas, 3–8 cm dlouhý, nejdříve jehlancovitý, později vejčitý, květy nachově červené, někdy růžové, vzácně i bílé. Kvete od června do července. Plodem je tobolka. Jedná se o poměrně značně variabilní druh, proměnlivá je barva květu, tvar pysku, délka ostruhy květu i tvar listu. Tento nádherný vstavač časného léta patří ke kriticky ohroženým druhům naší květeny (C1), zákon jej však chrání jen v kategorii silně ohrožených druhů (§2), je také zahrnut v mezinárodní úmluvě o ochraně vzácných druhů CITES. – zdroj Botany.cz

rudohlavek_04 Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) | Pyramidal Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f / 2.8 L IS Macro USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 13. června 2010 10:21:20, CHKO Český kras (Česká Republika)

Tento týden nás čeká ještě pár špeků, jako je hnědenec zvrhlý, tořič včelonosný a pár kruštíků. Velmi se těším na další shledání s opravdovými znalci naší květeny, kteří mi dělali milou společnost celý víkend. Chtěl bych moc poděkovat Jirkovi, Lence, Radce a Vaškovi, se kterými se zase velmi brzy uvidím při toulkách v království českých orchidejí. Fotografování na Šumavě a hledání vzácných okrotic, si jistě vyžádá zvláštní článek, ale o tom zase někdy příště. Slíbil jsem zpracovat několik článků z Pantanalu a navíc se o víkendu chystám do Maďarska na fotografování vlh, dudků a mandelíků. Sezóna fotografování je v plném proudu, na články bude ještě spousta času.

rudohlavek_01 Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis) | Pyramidal Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f / 2.8 L IS Macro USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 13. června 2010 09:28:16, CHKO Český kras (Česká Republika)

Související články na PhotoNature.cz:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 13.06.2010

Kategorie: Příroda | 13.06.2010
Klíčová slova: rudohlávek jehláncovitý  dlouzobka  český kras  orchidej  okrotice 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

17.06.2010 (10:02)

Moc libi, super Michale.

15.06.2010 (08:24)

To se ti jenom zdá :-D DDDD

14.06.2010 (21:11)

Pavel Pokorný: Hmyzáků bylo dost, jen jsem debil zapomněl destičku na stativ a tak jsem se nemohl vyřádit pořádně, tak, jak bych chtěl :wacko:

14.06.2010 (21:11)

Petr Vaculík: No to jsem zvědav, kdy konečně vyrazíš, už to slibuješ dlouho ;-)

14.06.2010 (21:09)

Eva Pospíšilová: ANo, roste, ale je tam hodně vzácná, ale krásná ;-)

14.06.2010 (21:09)

Jana Smutná: Ahoj, to víš, že pokračovat budu, mám toho ještě hodně před sebou a chci to letos dokončit.

14.06.2010 (07:59)

Pekne kyticky kamarade:) a zase jako vzdy se tam najde nejaky ten hmyzak, heh

14.06.2010 (07:34)

Ahoj. Pěkně ses nám tadz do toho vrhnul :-) Chtěl bych taky na orchideje vyrazit a chci se zeptat, do kdy tak má smysl, je v okolí karlštejna hledat? Neptám se na lokalitu, to musím zkusit najít sám a je mi navíc jasný, že sem mi jí nenapíšeš, jen tak časově. Jestli třeba příští víkend už je pozdě a tak...

13.06.2010 (21:21)

Perfektní Michale, jsou krásní. Byla jsem na nich loni, ale tvoje jsou o mnoho povedenější:) To roste okrotice červená v Českém krasu? AHoj a měj se fajn

13.06.2010 (20:54)

To mi bylo jasné, že neodoláš a budeš v těch orchidejích pokračovat. Jsem zvědavá na ty okrotice. Rudohlávek je krásná orchidej, děkuji za fotky. Ahoj Jana



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *