17.09.2016

Pantanal, život na divoké řece Rio Negro

Návrat na řeku Rio Negro byl opět nezapomenutelný a patřil k vrcholným chvílím, které jsme trávili na lodi v Pantanalu. Už jsem se nemohl dočkat, až se zase vrátím na řeku Rio Negro, kde jsem prožil poslední roky nezapomenutelné zážitky se zvířaty. Během poslední cesty do brazilského Pantanalu jsem se rozhodl, že budu trávit více času na řece a pokusím se zdokumentovat o něco více, než posledně.

Rybařík zelený (Chloroceryle americana) | Green Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) | Capybara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jižní (Lontra provocax) | The southern river otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čáp jabiru (Jabiru mycteria) | Jabiru Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Život na krásné a divoké řece Rio Negro
Černohnědá řeka Rio Negro, krásná a smrtící zároveň. Řeka Rio Negro se táhne jako had od severu k jihu rozlehlou krajinou tropického Pantanalu. Pokud to čas jen trochu dovolí, snažíme se trávit co možná nejvíce času fotografováním na obou březích řeky Rio Negro. Řeka Rio Negro se považuje za cenný zdroj fauny a flóry a je jednou z mála řek, která není prakticky po celém toku zasažena novodobými projevy naší civilizace. Tok celé řeky se vyznačuje vysokým stupněm čistoty a známkou nejvyšší je řeka oceněna v podobě výskytu vzácné vydry obrovské, která byla na mnohých místech Brazílie téměř vyhubena. Řeka skýtá neuvěřitelné přírodní bohatství a skutečný ráj pro fotografy divoké přírody.

Barevná rána na řece Rio Negro, čekání na tapíra
Je chladné ráno, téměř bezvětří a prakticky úplně vymetená obloha. Každá chvíle, kterou mohu trávit na lodi za rozbřesku, pro mě znamená opravdu mnoho, nikdy dopředu nevím, co nám tropický Pantanal přichystá. Stačí jediná krátká chvilka a nečekaně se stáváme svědky dalšího přírodního zázraku v podobě ranního deště, mlhy a vycházejícího slunce. Emoce propukají naplno a všechny nás začíná svrbět prst na spoušti. Motory našeho plechového kamaráda na chvilku rázem utichnou, před námi se objevují ledňáčci čekající na vhodný okamžik, aby zaútočili. Každé ráno je řeka doslova obsypána ledňáčky všech velikostí, ke kterým se dá velmi potichu dostat tak blízko, že se mnohdy ani do hledáčku nevejdou. Na řeku se musí vyrazit ještě za tmy a čekat uprostřed s vypnutým motorem a pod útoky krvežíznivých komárů, než vyjde slunce. Jakmile se objeví první paprsky slunce, začne doslova hon na vše živé, co se v okolí řeky nachází. Rána a večery jsou tady neskutečně barevná a cokoliv se objeví s prvními paprsky slunce, je téměř dokonalé. Každá trčící větev z řeky je místem zásadního sporu velkých rybaříků, kteří soupeří o nejlepší místo k lovu. Naše loď se pomalu přibližuje k místu, kde včera dováděly vydry obrovské. Chvíle napětí střídá nelítostný boj s moskyty, dlouhé čekání na vydru se začíná měnit v opravdu krvelačnou hostinu. Na vydry jsme narazili bohužel až odpoledne, ale nevadí, barevné ráno s rybaříkem bylo nezapomenutelné. V jeho mohutném zobáku končila jedna ryba za druhou, takže se dalo velmi dobře fotografovat. Chvílemi to bylo opravdu ke vzteku, snad každý jeho pokus končil rybou v zobáku a my se většinou nacházeli někde jinde. Kdo si počká, ten se dočká, asi tak bych to shrnul a naše ranní počínání označil jako úspěšné. Stačilo být v klidu u pravého břehu, kam dopadalo slunce a čekat. Sice všude kolem se to hemžilo ledňáčky, ale přeci byli zvyklí na své trčící větve z řeky, a když jsme seděli v klidu na lodi, rychle se vraceli a začali lovit. Nepřejte si slyšet, co se po každém lovu ozývalo z naší loďky, to byla opravdu kanonáda. Takhle jsme se ráno střídali postupně všichni, abychom si každý toho svého ledňáčka vyfotili. Mě osobně leželo v hlavě minulé ráno, kdy se podařilo našim kamarádům vyfotografovat 8 tapírů během jediného rána, prostě nevídaná věc, spíše se zdráhám říci, malý zázrak. Tím, že letošní rok bylo neuvěřitelné horko, tak se tapíři stahovali spíše k vodě, než aby se trmáceli někde v rozlehlé jihoamerické pampě. Ráno brzy jsme vyjeli, tak jako každé ráno směrem k odlehlému rameni, když v dálce si to hezky pěkně šine tapír přímo z vody. Velká škoda, že to bylo poměrně daleko, ale přeci jen nějaká ta fotografie vznikla.

Momot černolící, hnízdící krasavec na břehu řeky Rio Negro
Kolem desáté hodiny se vracíme pomalu směrem ke břehu, kde končí naše ranní putování na řece, když v tom Fernando svým bystrým zrakem ukazuje k odhalenému břehu, kde se vystavuje nádherný momot černolící. K naší velké radosti drží v zobáku čerstvě ulovenou potravu, protože v odhaleném břehu úspěšně hnízdí. Je velmi podobný naší vlze pestré a jeho chování během hnízdění je prakticky stejné. Rychle jsem si vzpomněl na desítky hodin, které jsem proseděl v krytu na jihu Moravy při snaze vyfotografovat něco málo ze života našeho létajícího klenotu, vlhy pestré. Stačilo si tedy vzpomenout na všechny ty útrapy, ale i nabyté zkušenosti a mohli jsme v klidu tohoto krásného ptáka pohodlně fotografovat. Loďku jsme zatlačili směrem ke břehu a pěkně po světle z boku v klidu čekali, až momot přiletí k hnízdu. Bohužel občas nás momot dokázal překvapit a naletěl k hnízdu z naprosto jiného úhlu. Nevadí, i tak jsme strávili několik hodin v pekelné poledním horku ve snaze něco vyfotografovat. Na loďce se nebylo kam schovat, takže jsme se krásně pekli na přímém slunci a snažili se fotografovat. Až po několika hodinách slunce nakonec vyhrálo, takže jsme se museli vrátit. Stejně jsme ale každé ráno při výjezdu místo navštívili, abychom si na chvíli tohoto krásného ptáka užili při pozorování hnízdní sezóny, vskutku nezapomenutelný zážitek.

Písečné břehy plné zobounů, ostrov v řece
Každé ráno jsem se těšil na oblíbenou zastávku u zubounů. Cestou do tajemné laguny na konci řeky se nacházel krásný písčitý břeh, kde hnízdili zubouni. Pospícháme na místo, abychom stihli včas svítání a první paprsky slunce. Zubouni začínají lovit a krásné hemžení kolem nás právě začíná. Zubouni kolem nás létají vždy v párech a úzkostlivě si střeží hnízda na břehu řeky. Každou chvíli se stávají hnízda zubounů terčem všech nenechavců z okolí. Ptačí říše může být velmi krutá, ráno mají zubouni všechna hnízda, která si budují přímo volně na břehu bez jakékoliv ochrany, ještě plná a odpoledne je nacházíme z poloviny vypleněná. Sledovat zubouny v letu, a zejména potom při bravurních kreacích, když právě loví, to je opravdu nádherná podívaná. Zobouni začínají lovit a krásné hemžení kolem nás právě začíná. Zobouni kolem nás létají vždy v párech a úzkostlivě si střeží hnízda na břehu řeky. Každou chvíli se stávají hnízda zobounů terčem všech nenechavců z okolí. Zobouni se poměrně špatně fotografují, jsou bílo černí a často jejich oko celé zapadne do černé části hlavy, takže to chce buď hodně zataženo, nebo nízké boční světlo.

Slepá ramena plná piraní a kajmanů
Slepá ramena řeky Rio Negro jsou plná života, některá dokonce přímo překypují životem. Unikátní místo, které mi při poslední návštěvě tropického Pantanalu uniklo, místo doslova napěchované životem. Zelená laguna plná dravých piraní a kajmanů je přímo před námi. Neradno se tady pohybovat bez zkušeného průvodce, protože v určitých místech voda doslova vře pod náporem dravých piraní. Kajmanů je tady pomalu více jak stromů, stejně tak nádherných ledňáčků, dravců, volavek. Bohužel letošní rok bylo tak málo vody, že byly břehy spíše zarostlé vegetací a ve zbytku vody se povalovalo pár kajmanů. Když jsme se z jednoho ramene snažili dostat, uviděli jsme volavku s ohromným úlovkem, se kterým už nějakou dobu urputně bojovala. Volavka se snažila nacpat velkou rybu do zobáku, ale ta byla tak těžká, že to nakonec volavka vzdala. Nevadí, příležitost pro další nenasytné predátory se určitě rychle najde.

Pokud byste měli zájem o podobné zážitky a fotografie, můžete se příští rok vydat s námi do divokého a nespoutaného Pantanalu.

Připravovaná fotografické expedice v roce 2017

Související články:

Kolpík růžový (Platalea ajaja) | Roseate spoonbill , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Bukač červenavý (Tigrisoma lineatum) | Rufescent Tiger-Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/6400s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) | Amazon Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Zoboun americký (Rynchops niger) | Black Skimmer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jižní (Lontra provocax) | The southern river otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) | Black-Crowned Night Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čejka kulíkovitá (Vanellus cayanus) | Pied Lapwing, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybák amazonský (Sterna superciliaris) | Yellow-Billed Tern, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) | Black-Crowned Night Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pisila čáponohá (Himantopus himantopus) | Black-winged Stilt, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čejka kulíkovitá (Vanellus cayanus) | Pied Lapwing, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 5000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Volavka bílá (Ardea alba) | Great egret, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) | Amazon Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čejka jižní (Vanellus chilensis) | Southern Lapwing, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Volavka bílá (Ardea alba) | Great egret, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ibis tmavý (Phimosus infuscatus) | Bare-Faced Ibis, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kachnička amazonská (Amazonetta brasiliensis) | Brazilian Teal, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Zoboun americký (Rynchops niger) | Black Skimmer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vodouš žlutonohý (Tringa flavipes) | Lesser Yellowlegs, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vodouš žlutonohý (Tringa flavipes) | Lesser Yellowlegs, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Momot černolicí (Momotus momota) | Amazonian Motmot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) | Amazon Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) | Amazon Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Momot černolicí (Momotus momota) | Amazonian Motmot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vlaštovka modrobílá (Notiochelidon cyanoleuca) | Blue-and-white Swallow, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Momot černolicí (Momotus momota) | Amazonian Motmot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Momot černolicí (Momotus momota) | Amazonian Motmot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kormorán subtropický (Phalacrocorax brasilianus) | Neotropic Cormorant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Momot černolicí (Momotus momota) | Amazonian Motmot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kormorán subtropický (Phalacrocorax brasilianus) | Neotropic Cormorant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Momot černolicí (Momotus momota) | Amazonian Motmot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kormorán subtropický (Phalacrocorax brasilianus) | Neotropic Cormorant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Momot černolicí (Momotus momota) | Amazonian Motmot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Leskovec neotropický (Galbula ruficauda) | Rufous-tailed jacamar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čáp Maguari (Ciconia maguari) | Maguari stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/6400s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 17.9.2016

Categories: Nature | 17.09.2016
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

26.09.2016 (11:17)

Krásne fotografie Miso ;-)

22.09.2016 (05:39)

lednacci jsou paradni ty se mi libej nejvic

20.09.2016 (07:15)

Michale super výběr, některé fotografie jsou prostě výjimečné ;-)

19.09.2016 (21:38)

Nadherne fotografie! :-)

18.09.2016 (12:29)

Miso uz se tesim a pilne trenuji ;-)



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *