24.01.2010

Ostrov Sanibel, tam kde loví orlovec

Další zajímavé místo, které stojí rozhodně za návštěvu na slunné Floridě, je malebný ostrov Sanibel. Největším lákadlem ostrova jsou určitě kolpíci a hnízdící orlovci. Vyprávění Lenky a Štefana mě natolik zaujalo, že jsem neváhal a ostrov Sanibel několikrát navštívil.

sanibel005 Kolpík růžový (Platalea ajaja) | Roseate Spoonbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 29. prosince 2009 15:59:06, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA) sanibel007 Kolpík růžový (Platalea ajaja) | Roseate Spoonbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 29. prosince 2009 16:15:14, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

Mangrovy, mangrovy a zase zelené mangrovy
Ostrov Sanibel je rozdělen do dvou polovin, z jedné části tu převládají rozsáhlé mangrovy a z druhé strany je omýván mořem. Mangrovy jsou společenstva vázaná na mořská pobřeží tropů a subtropů, vyskytující se v brakických vodách (jak mi dokonale osvětlil kamarád a biolog, Zdeněk Souček). Určujícími činiteli pro existenci mangrovů je zejména kolísání mořské hladiny, délka zaplavení, salinita a obsah kyslíku v půdě. Přebytečné soli se stromy zbavují pomocí žlázek umístěných po obou stranách listů a za suchého počasí vytváří na listech krystalky solí. Dalším způsobem, jak si rostlina ulehčí od přebytku solí, je odhození starého listu, v němž se soli nahromadily. Kromě toho, že mangrovy slouží jako přirozené trdliště ryb a útočiště rybího plůdku, jsou domovem mnohých živočišných druhů. Mangrovy také přirozeně filtrují vodu, poskytují mořské plody pro obživu obyvatel, produkují dřevo specifických vlastností a roste v nich řada léčivých rostlin. Další významné funkce mangrovů jsou, že tvoří přirozenou ochranu pobřeží proti erozní aktivitě moře, v extrémním případě i proti cunami, kdy vytvoří přirozenou ochranou bariéru a schopnost vázat oxid uhličitý.

sanibel003 Kolpík růžový (Platalea ajaja) | Roseate Spoonbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 29. prosince 2009 15:59:06, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

sanibel004 Kolpík růžový (Platalea ajaja) | Roseate Spoonbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 29. prosince 2009 15:57:16, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

Útočiště divokých zvířat v zeleném pekle mangrovů
V nádherné oblasti plné zelených mangrovů, je zasazena malá chráněná oblast, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge. Návštěvník má k dispozici asi 5 mil dlouhou štěrkem sypanou cestu skrze celý ráj mangrovů, kde má možnost pozorovat divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí. Nám se podařilo oblast navštívit brzy ráno, kdy ještě nebyla zaplavena hordou turistů a potom i pozdě večer, kdy jsme se pokoušeli fotografovat kolpíky a pelikány. Hned při samém vstupu do parku, jsme se nechali inspirovat krásnou výstavou fotografií ze zdejší oblasti a plni odhodlání jsme se rozhodli, že nějakou tu podobnou fotografii ze zdejší síně slávy, pořídíme přímo v terénu. Vyrážíme, zaplatíme asi 2 dolary za vstup a velmi pomalu se začínáme proplétat systémem zelených mangrovů, které tvoří jakousi přírodní bariéru. Zanedlouho se dostáváme konečně na ono místo, kde je velké shromaždiště kolpíků, volavek, pelikánů a velkého množství bahňáků.

sanibel008 Orlovec říční (Pandion haliaetus) | Osprey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 29. prosince 2009 08:12:05, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

Bohužel pro nás je teprve brzy ráno a malý odkrytý písečný břeh je téměř prázdný, nevadí, určitě se sem ještě večer vrátíme. Pomalu pokračujeme dále a štěstí se nás usmálo, konečně orlovec. Poprvé jsem spatřil množství orlovců přímo ve městě a na dálnici, všichni tam úspěšně hnízdí na stožárech veřejného osvětlení a na návěstidlech přímo na dálnici. Představoval jsem si orlovce pěkně na stromě s ulovenou rybou, ale zatím jsem měl možnost ho pozorovat pěkně z dálky a na dálnici. Naštěstí Sanibel nezklamal a hned při první návštěvě, kdy teprve světlo začalo olizovat špičky stromů, se nám podařilo spatřit jednoho orlovce přímo u cesty, nedaleko od nás. Pomalu vyskakujeme z teplem prohřátého auta, vytahujeme stativy a připravujeme fotoaparáty na akci. Slunce začíná olizovat prvními paprsky orlovce a dává vyniknout jeho uhrančivě žlutému oku, nádhera. Doposud jsem si neuvědomoval, jak velký a mohutný orlovec je, až při pohledu z malé vzdálenosti vynikly jeho mohutné pařáty a ostrý zobák. Tak nějak si tiše říkám, první den tady na Sanibelu a hned orlovec při krásném ranním světle, co bude dál, nakonec o překvapení nebyla žádná nouze.

sanibel002 Kolpík růžový (Platalea ajaja) | Roseate Spoonbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + EF 1.4X II, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 448.00 mm, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 29. prosince 2009 18:12:10, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

Přípravy na večer, obhlídka terénu a čekání na kolpíky
Celou oblast jsme si několikrát projeli sem a tam, tak abychom se důkladně nachystali na večerní fotografování kolpíků. Důležité bylo světlo a správný úhel, bohužel ani jedno nám nakonec nepřálo a to díky umístění malého písečného ostrůvku, který byl každodenním útočištěm všech možných vodních ptáků. Mnohem lepší z hlediska světla by byla možnost fotografovat kolpíky brzy ráno, to ale většinou ještě někde poletovali v okolí rozsáhlých mangrovů. Na místo se vracíme s odpoledním sluncem v zádech a skutečně, hned po příjezdu na místo spatřujeme větší kolonii kolpíků růžových. Co naplat, fotografovat se ještě příliš nedá, protože slunce je hodně ostré a vytváří velké kontrasty na tělech kolpíků. Nevadí, obhlížíme malý násep, který lemuje malou lagunu, kde se kolpíci vyskytují, a přemýšlím, jak na to. Co naplat, prostě musím chtě nechtě do vody, násep je příliš vysoko a první nástřel fotografií se mi nelíbí. No jo, jenže jak to udělat a přitom nijak nepohoršit velkou tlupu návštěvníků, kteří tu jen na malou chvíli zastaví a nejsou zrovna moc zvědaví na můj holý zadek, jak vykukuje z mělké a studené vody. Jak mi můj kamarád Jarda vysvětlil, tak přeci jen Američané jsou velmi prudérní a nemají moc v lásce exhibicionisty, kteří se rozhodnou do půli těla fotografovat kolpíky přímo z vody, když to jde velmi pohodlně z dvoumetrového náspu. Co se dá dělat, oděn do svého černého Goretexu se vydávám přímo do vody, zase dokonalá atrakce, ale všichni zcela jistě přesvědčeni, když vidí ten velký objektiv, stativ a blesk, že jsem nějaký profesionál a tak si mě moc nevšímají. Naštěstí je Goretex jakási umělá hmota a tak jí voda vůbec nevadí, uschne velice rychle, tak proč se nenamočit. Znáte to, kvůli fotografii udělá fotograf cokoliv. Téměř dvě hodiny se věnuji fotografování kolpíků, ale stále to ještě není ono. Bohužel ono to nebylo nikdy, protože právě v tomto období zapadá slunce takřka přímo za kolpíky a není možné využít jinak krásného večerního světla. Lenka spolu se Štefanem, se objevují zanedlouho a sdělují nám další cennou informaci, kolpíci se budou velmi brzy slétat na tohle místo a tak je čas opustit vodu a pohodlně čekat na vysokém náspu a začít trénovat fotografování letících ptáků. Měli jako obvykle pravdu a za malou chvíli se objevují první kolpíci, kteří nám přelétají přímo nad hlavou. Závěrky všech fotoaparátů přehlušují všechny naše projevy emocí, nad takovou nádherou, jakou jsou letící kolpíci v posledních paprscích pomalu odcházejícího slunce.

sanibel006 Kolpík růžový (Platalea ajaja) | Roseate Spoonbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 29. prosince 2009 16:12:10, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

Pelikáni v západu slunce, aneb pár „kýčovek“ na závěr
Promrzlý, mokrý a špinavý bych nejraději zabalil a hurá někam na večeři. Naštěstí si Štefan s Mírou všímají zajímavě zabarvené oblohy a navrhují přesunout se směrem k druhému písečnému břehu, který je plně obsazen pelikány a bahňáky. Zapadající slunce začíná na obloze malovat všemožné barvy a všichni se snaží zachytit tu nádhernou hru barev a stínů. Naštěstí si pelikáni vybrali ideální místo uprostřed klidné laguny a tak nebylo příliš složité fotografovat kýčové motivy při zapadajícím slunci.

sanibel010 Západ slunce na lagunou | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 11.0, Doba expozice: 0.8 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: ne, Vytvořeno: 29. prosince 2009 20:09:19, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

Konečně orlovec s rybou
Další návštěvu jsme si naplánovali za několik dnů a tentokrát jsme si vybrali pozdní odpoledne. Doufáme, že budou kolpíci opět pózovat a nám se poštěstí zachytit jejich hrátky v krásném odpoledním světle. Ouha, po příjezdu na místo, kde většinou kolpíci přebývají, zjišťujeme, že nastává rychle příliv a bohužel pro nás, se velmi rychle přihnaly i mraky. Co naplat, smutní opouštíme naše oblíbené místo a pomalou jízdou se vydáváme dál, do spleti mangrovových porostů. Prakticky na stejném místě, kde jsme před několika dny fotografovali brzy ráno onoho orlovce, se objevil další krásný opeřenec. Štěstí se na nás opět usmálo, protože orlovec čerstvě ulovil velkou rybu. Bohužel se začíná velmi rychle stmívat, proto neváháme a s rychlostí blesku opouštíme naše auto, abychom se pokusili zachytit poslední zbytky světla. Orlovec se bez váhání pouští do svojí kořisti a my si můžeme vychutnat poslední okamžiky strávené ve společnosti tohoto krásného dravce.

sanibel001 Orlovec říční (Pandion haliaetus) | Osprey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 29. prosince 2009 08:12:05, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

Sanibel je úžasné místo a velmi rád se sem zase příští rok vrátím, jen doufám, že budeme mít zase tak velké štěstí, jak tento rok. Příště se pokusím Vám přiblížit druhou část ostrova Sanibel, kde jsme trávili také hodně času, místo zvané „ tam někde u majáku“.

sanibel009 Západ slunce na lagunou | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 11.0, Doba expozice: 0.8 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: ne, Vytvořeno: 29. prosince 2009 20:12:50, J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge (Florida, USA)

Související články:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 24.01.2010

Kategorie: Příroda | 24.01.2010
Klíčová slova: ostrov sanibel  ostrov  kolpík  orlovec  florida  laguna 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

26.01.2010 (23:34)

masakr Michale lahůdka. hodne si mi pomohl v rozhodvání a děkuji ti moc moc. Hynek

25.01.2010 (15:16)

Petr Vaculík: Ahoj kamaráde, orlovec je opravdu majestátní zvíře a vidět ho lovit, prostě paráda.

25.01.2010 (15:16)

x-men: Ahoj, dostat orlovce někam jinam, než jen do oblohy je velmi složité, povedlo se mi to jen jednou. Ráno byl ještě celý promrzlý, a krásně pózoval, ale je pravda že ta obloha je hodně sterilní. Měj se

25.01.2010 (15:14)

Vladimir: Děkuji moc za milá slova, Michal.

25.01.2010 (15:14)

Radek: Moje taky brouku :-D růžová mňami :nuts:

25.01.2010 (15:13)

Jan Hluchý: No skoro jo kamaráde, ráno bylo až -20, ale bylo to super, behem týdne hodím článek.

25.01.2010 (14:21)

Ahoj Michale. Moc hezké fotky, u mě vedou pelikáni a orlovec, to je nádherní zvíře.

25.01.2010 (10:50)

Ahoj Michale, kolpíci jsou supr a taky to raní světlo na orlovce jen škoda tej oblohy taková zelená by byla lepší jak te znam! Hezký den

25.01.2010 (09:42)

Každou Vaši fotografii a krasné popisy cest velmi obdivuji. Moc pěkná práce. Těším se na další.

24.01.2010 (18:56)

jojo ruzova je moje. ty uz nevis co vymejslet vid? hodne dobra prace

24.01.2010 (18:29)

Ahoj Michale, už jsem se bál, že jsi tam v Herálci umrznul. To muselo být něco v minu 20 co? Kolpici jsou krásní a ta jejich barvička je luxus. Hezký večer Honza



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *