10.01.2010

Florida, tam kde volavky tančí

Konečně zase doma, opálený, unavený a nakonec i pěkně promrzlý, taková byla slunná Florida. Na sklonku roku jsem se s kamarády rozhodl navštívit slunnou Floridu a prozkoumat tak trochu místní faunu, jak to nakonec celé dopadlo, to se Vám pokusím v několika málo větách prozradit.

IMG_5836 Láska a romantika na hnízdě ve Venice. Tyhle hrátky jsme sledoval až do západu slunce. Volavky si projevovaly náklanost a lásku přímo před našimi objektivy.

Složité cestování do USA, aneb jak se vyhnout problémům na letišti
Bohužel, jak jsem psal už ve svém krátkém příspěvku z minulého týdne, tak se jistý mladý student z Nigérie rozhodl, že nám to cestování letadlem zase o něco málo stíží. K návštěvě slunné Floridy jsme si bohužel zvolili stejné datum, jako onen nešťastník a to dokonce i stejnou linku společnosti KLM, co naplat, Američané zareagovali velmi rychle a tak se nám to cestování nakonec trochu ztíží. Přes všechny ty nové nařízení a otravné procedury, jsme se nakonec do USA dostali a naše čtrnáctidenní putování velkou zemí mohlo začít. Pokud se právě chystáte na „velkou louži“ důrazně Vás varuji, seznamte se důkladně s novými předpisy a nařízeními a počítejte i se zpřísněnými podmínkami, které platí při vstupu do USA, zejména potom velikosti a váhy zavazadel, ale to už je samostatná kapitola sama pro sebe. Nám se nakonec podařilo projít všechny možné kontroly bez větších obtíží a to dokonce i s velkou nadváhou příručního zavazadla, přeci jen ta naše fototechnika něco váží. Pěkně to nakonec popsal kamarád Rosťa ve svém článku, a pokud se budete držet jeho osvědčených rad, mělo by to nakonec všechno dobře dopadnout. Našim kamarádům Lence a Štefanovi se to bohužel nepovedlo a díky vyšší nadváze a rozměrům příručních zavazadel se dostali z Vídeňského letiště směrem do USA s dvoudenním zpožděním, ale pevně věřím, že stejně přísná pravidla budou odteď platit na všech Evropských letištích, která zprostředkovávají lety do USA.

florida001 Krásné zapadající slunce na Sanibelu, kde pelikáni tvoří dokonalou atmosféru. IMG_5279 Kuk, co tam asi mám. Večerní fotografování v laguně Estero.

Dokonalá příprava na cestu, aneb jak důležité je míti „Jardu“, a v našem případě i GPS
Při rozhodování o cestě do USA, zvítězila jedna podstatná věc a tou byla možnost velmi snadného cestování a doprava k samotným lokalitám, kde jsme chtěli fotografovat ptáky a další zástupce živočišné říše na Americkém kontinentu. Před samotnou cestou za fotografováním, vždy následuje co nejlepší možná příprava. Znáte to určitě všichni, kteří někam cestujete, studium dostupných informací na internetu a prohledávání map, trávení dlouhých večerů nad přípravou každé fotografické expedice, která má mít záruku, že vše klapne, tak jak má. Já to měl jako vždy o něco ulehčené, velkou záplavu informací o fotografování na Floridě, mi dali kamarádi Lenka a Štefan, při našem společném putování tropickým Pantanalem. Štefan mě vybavil přesnými údaji z GPS a podrobným popisem míst, další informace mi poskytl Ondra, který podobnou cestu uskutečnil s kamarády před několika lety a zejména potom náš navigační guru, Jarda. Tímto bych rád všem velmi poděkoval, protože díky nim bylo cestování po Floridě velmi snadné. Jarda je náš nový kamarád, který žije téměř deset let v USA. Připojil se k naší malé expedici na letišti ve Fort Myers a od té doby se proměnila naše cesta po USA, v naprosto pohodlné, mnohdy až „mastňácké“, fotografování na Floridě. Lepší než cokoliv, ať je člověk vybaven sebelepší informací v jakékoliv podobě, je mít sebou člověka znalého místních poměrů, potom se dá zvládnout téměř cokoliv a za malou chvíli se tu cítíte jako naprostý mazák. Jardo, ještě jednou děkuji, bez tebe by naše cesta nebyla tak úspěšná.

IMG_3915 Ráj bahňáků na Fort Myers beach. Každé ráno i večer je pláž doslova obsypána všemi druhy bahňáků, kteří ochotně pózovali nám, divokým fotografům. IMG_4955 Hup a je tam, šicí stroje, jak jsme říkali ibisům, patřili mezi naše oblíbence.

Kdy a jak fotografovat, aneb jak co nejlépe vyzrát na počasí
Už před samotnou cestou, jsem měl jasno, kde bych chtěl trávit nejvíce času samotným fotografováním. Vytipoval jsem si pár lokalit a po domluvě s ostatními jsme se vydali na obhlídku terénu. Nejdůležitějším faktorem naší cesty, který ovlivnil celý průběh, bylo bezesporu počasí. Štefan mi ukázal v praxi jeden dokonalý prográmek, který jsem si nainstaloval do svého Iphonu, jmenuje se AccuWeather.com. Program nalezne s pomocí internetu nejbližší meteorologický radar a zásobuje Vás tak nejpřesnějšími údaji o počasí v následujících 12 hodinách. Pro nás fotografy, je to neocenitelná pomůcka, protože jsme měli neustále přehled o východu a západu slunce a mohli jsme tak využít to nejkrásnější světlo, které bylo v dané lokalitě k dispozici. Pokaždé jsme se rozhodovali přesně podle předpovědi počasí, jako lokalitu navštívíme. Zdá se celkem banální, člověk by si řekl, že na Floridě musí slunce svítit celý den, bohužel opak byl pravdou. Jak určitě víte z našich zpráv, tak celý Americký kontinent zasáhla arktická vlna a bohužel se nemile projevila i na Floridě. Po našem příjezdu panovalo na Floridě velmi pěkné počasí, které ale vydrželo pouze pár dní, potom se citelně ochladilo. Ochladilo se natolik, že na řadu přišel nákup teplého oblečení, což není v Americe vůbec žádný problém, a změna všech našich plánů. Celý program se vždy odvíjel od přesné předpovědi počasí, ráno vstávat krátce před šestou, nasoukat se do studeného Goretexu a hurá na studenou a větrem neustále bičovanou pláž. Jako ostřílení cestovatelé, jsme zvyklí na ledacos, ale když se ze 30°C ochladí na pouhý jeden stupeň, nastane zásadní problém, celé fotografování musíte přizpůsobit počasí. Přeci to nevzdám, to bych nebyl já, abych nedokázal z ničeho vytěžit maximum. Natáhnout Goretex, který se mi mimochodem nechtělo vůbec na slunnou Floridu tahat, a hurá do slaného nálevu.

IMG_4102 Upřené pohledy pelikánů jsou opravdu uhrančivé. IMG_4853 První paprsky slunce, které olizují pózujícího pelikána.

Fotografická technika, aneb kdo je víc, Canon nebo Nikon
Kdo cestuje, zná to velmi dobře, největším nepřítelem techniky, je fotografování na pobřeží, kdy je technika vystavena nepříznivému působení jemného písku a slané vody. Po několika dnech se nemůžete jemného písku zbavit a všechno je stejně nakonec pokryto slanou lepivou vrstvou. Kdo to myslí s fotografováním vážně, musí si chtě nechtě svoji techniku pořádně zaneřádit. Fotografování „od podlahy“ byla nutnost, takže technika se pořád někde válela v písku a ve slané vodě. Po dlouhém dni všechno pečlivě vyčistit a další ráno na novo. Technika fungovala celou dobu bezvadně a zejména potom nový EOS 7D, který se ukázal jako nejlepší fotoaparát s automatickým zaostřováním, který jsem měl v ruce. Připravuji na tohle téma samostatný článek, proto to vezmu jen rychle a stručně. Canon EOS 7D fungoval bezvadně, zejména potom na letící orlovce, jeho nový autofokus je opravdu pekelně rychlý a přesný. Celkově technika fungovala na jedničku, což bych také očekával od techniky za statisíce korun, ale nakonec se přeci jen jedna trhlinka na kráse objevila. Kamarád Jarda byl vybaven jako jediný účastník technikou od společnosti Nikon a to v podobě týden starého Nikon D300s, který odmítal za ranního chladného počasí ostřit. Vždy se mu „zasekl“ jeden z krajních ostřících bodů vlevo nahoře a odmítal i za pomoci zkušeného Canonisty změnit svoji polohu. Samozřejmě to byla voda na mlýn věčného boje mezi zastánci používající techniku Canon a Nikon a proto nebyla nikdy nouze o nějakou tu peprnější poznámku. Nakonec to všechno naše technika přestála bez jediné ztráty kytičky a dokonce se rozrostla o nějaký ten další kousek, přeci jen nákupy v USA jsou o poznání levnější, ale o tom zase jindy.

IMG_4865 Hned vedle pelikána ještě zapózoval tenhle rybák, byl ještě trochu promrzlý, stejně tak, jako my. IMG_5116 Plesk, asi tak nějak jsme říkaly volavkám, které se při krásném večerním světle v laguně snažily ulovit svoji oběť. IMG_5226 Plesk, asi tak nějak jsme říkaly volavkám, které se při krásném večerním světle v laguně snažily ulovit svoji oběť.

Navštívené lokality, Florida, tam kde volavky tančí
Hlavním lákadlem naší společné expedice na slunnou Floridu, byly především volavky, pelikáni, orlovci, ibisové a velké množství bahňáků. Jednotlivé lokality Vám popíšu jen velmi stručně, protože ke každé lokalitě připravuji samostatný článek.

IMG_6188 Láska a romantika na hnízdě ve Venice. Tyhle hrátky jsme sledoval až do západu slunce.

Little Estero Lagoon, království volavek. Na tohle místo jen tan nezapomenu, tady jsem trávil většinu krásných slunečních večerů a oddával se fotografování tančících volavek.

IMG_7201 Hup a je tam, šicí stroje, jak jsme říkali ibisům, patřili mezi naše oblíbence.

J. N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge, království orlovce a kolpíků. Pokud se rozhodnete na Floridě vyfotografovat kolpíky růžové a orlovce říčního, potom se jistě dostanete právě sem.

IMG_6747 Takhle nějak loví bahňáci, kvůli nic si člověk musel lehnout do studé vody a udělat ze sebe slanečka.

Sanibel Island Lighthouse, je libo lovícího pelikána, nebo záplavu racků, volavek, bahňáků, rybáků či hnízdícího orlovce, potom je maják jedinečnou volbou.

IMG_7370 Úspěšný lov Anhingy v národním parku Everglades.

John Morrison's Beach, což takhle obří kolonie zobounů amerických za krásného růžového světla brzy ráno, což potom ta „drůbežárna“ v podobě království kůlíků, jespáků a vodoušů.

IMG_6284 Kuk na sýčka, první ranní paprsky olizují jeho uhrančivé oči.

Venice, malý „volavkovník“ uprostřed zalesněného ostrůvku v malém jezírku. Pokud chcete spatřit hnízdící a pářící se volavky, potom musíte určitě zavítat do Venice.

IMG_7633 Mňami, tahle je moje. Někdy jsme byli svědky šarvátek malých kulíků o právě ulovenou potravu.

The Everglades National Park, asi netřeba představovat zemi aligátorů, zaplavených lesů a nejrozsáhlejších bažin na Americkém kontinentu.

IMG_7766 Plesk, asi tak nějak jsme říkaly volavkám, které se při krásném večerním světle v laguně snažily ulovit svoji oběť.

Corkscrew Swamp, chcete poznat Floridu takovou, jaká byla, když ji objevil člověk, potom se rozhodně vydejte do světa různých ekosystémů a nádherné mytické krajiny.

IMG_7915 Král oblohy ulovil svoji kořist, pozorovat orlovce při letu a lovu je opravdu úchvatné.

The Mayewa State park, tam kde stromy mají „vlasy“. Nádherný les porostlý tilanciemi a kapradinou, který stojí rozhodně za vidění.

IMG_7997 Tak tohle jsem já, zuboun. Takhle nádherně zapózoval při ranním sluníčku přímo na pláži.

Fort Myers Beach, nádherný kus čistě bílé pláže plný volavek, pelikánů a bahňáků.

IMG_8277 Rackové se často snažili ukořistit rybu jiným ptákům a většinou byli úspěšní.

Cape Coral, městečko sýčků králičích, kteří jsou tu doma

IMG_8402 Návrat krále oblohy na hnízdo u majáku na ostrově Sanibel.

Bohužel na Floridě, tedy spíše bohudík, se můžete vydat přibližně na 150 různě chráněných a doporučovaných míst. Nám se toho podařilo procestovat pouze naprosté minimum, a proto jsem se rozhodl znovu na Floridu ve stejném čase další rok vrátit, tak pohodlné a zajímavé fotografování jsem ještě nezažil.

IMG_9468 Plesk, asi tak nějak jsme říkaly volavkám, které se při krásném večerním světle v laguně snažily ulovit svoji oběť.

Rozloučení s Floridou, na viděnou zase další rok
Fotografování na Floridě bude patřit rozhodně k těm nezapomenutelným zážitkům, které ve mně ještě dlouho zůstanou. Dovolím si tvrdit, že tak úžasné fotografie jsem pořídil právě díky pečlivé přípravě, pomoci mých kamarádů a velmi snadnému přístupu k tamější fauně. Všichni kluci pod mým pečlivým vedením udělali zase velký skok a jsem moc rád, že jsem mohl jejich pokrok sledovat na vlastní oči. Zcela jistě si všichni odvezli unikátní snímky, které budou na dlouhou dobu zdobit jejich sbírky. Díky úspěchu celé expedice jsem se rozhodl, další rok pořádat stejnou expedici a na slunnou Floridu se vrátit, protože tamější příroda mně zase svým způsobem učarovala a stojí jistě za další návštěvu.

IMG_9114 Takhle pečlivě se ukrýval jeden mrchožrout v národním parku Everglades.

Co dál a na co se zaměřit
Momentálně se moje plány a soustředění budou ubírat směrem k návratu do tropů, protože tropický GABON a BORNEO už netrpělivě čekají. V dalším týdnu se pokusím úspěšně zvládnout náročné zimní kurzy na zasněžené Vysočině a zahrnout Vás všechny záplavou článků a fotografií ze sluncem zalité Floridy. Nastal čas se s Vámi na malou chvíli rozloučit a věnovat se mému malému mrňouskovi, na kterého jsem se hrozně moc těšil.

IMG_8829 Plesk, asi tak nějak jsme říkaly volavkám, které se při krásném večerním světle v laguně snažily ulovit svoji oběť.

Související články na PhotoNature.cz:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 10.1.2010

Kategorie: Příroda | 10.01.2010
Klíčová slova: florida  volavka  orlovec 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

09.07.2010 (12:31)

Fotky které tu vidím jsou úžasné. Prozradíte čím fotíte? Canon 7D a jaké objektivy? Pokoušel jsem se tam také fotit, ale mé vybavení v té době nebylo tak dobré. Tak proto se ptám. Docela jsem se pobavil nad komentářem ohledně zimy na Floridě. Byl jsem tam od 30.12.2009 a těšil se na teplo. No a místo toho přišlo velké ochlazení prakticky po celých státech, takže přesně vím o čem mluvíte. Jinak ještě k fotografiím. Máte i jiné fotky než fotky ptáků? Aligátory, krajina, města.....

21.01.2010 (18:02)

Vám Všem: Děkuji kluci za milá slova, ale vážně není třeba mě jakkoliv obhajovat. Na tyhle typy komentářů jsem se rozhodl nereagovat už od počátku vzniku mého webu a nehodlám na tom nic měnit. Díky a mějte se. P.S. jsem naprosto v klidu a fotím dál ;-)

21.01.2010 (16:20)

Já bych si dovolil vyslovit svůj názor. Michale, fotíte velmi zajímavě a tvořivě, je fakt, že jsem velmi rád za Vás a podobné tady na internetu. Nelíbí se mi to neustálé srovnávání, napadání a další nesmysly, jeto zbytečné. Občas se některým komentářům divím, ale asi to patří k nám a k našemu malému a nízkému sebevědomí. Michale nenech se nikým zdeptat a odradit, úspěch a viditelnost občas přináší i takové věci, jako je závist a další negativní popularitu.

21.01.2010 (16:11)

uz je to tu zas:) kasli na to Michal tvoje fotky jsou paradni a nemas se rozhodne za co stydet. Porad se najde halda rejpalu kteri zdaleka nefoti jako ty. Ondrovi stranky posledni dobou vazne stoji za prd protoze tam nic poradneho neni a na jeho psani bych se bobe taky neodvolaval, to je o mnoho horsi a s Michalem se to srovnat neda. howg srabe ani podepsat se neumis!

21.01.2010 (12:59)
icon mk:

bobe, chce to zamkat na cestine (svým způsobem, ale to je fuck). Michal už stve hodne lidi a to je dobre. Za posledni rok udelal neuveritelny skok a jeho stranky jsou uspesne a lidi zajima jeho cestovani protoze vetsina se nikdy nikam ani neodvazi a kdyz jo tak priveze z cest velky prd (podivej se na FA je ti to jasny). Fotky ma paradni tak ja nevim co vic chces. Jinak ve Venice, alespon podle vypraveni foti tyhle siluety vsichni, videl jsem jich mnoho na netu a rozhodne je nevymyslel Ondra ale fotografove davno pred nim:) to jen tak btw

21.01.2010 (12:51)

bob: No já bych rěkl, že Michal už Ondřeje dávno překonal. Fotky srovnávat nebudu, to je věc velmi subjektivní, ale sloh a styl má Michal o mnoho lepší. Články jsou čtivé a záživné narozdíl od Ondry a poslední dobou není u Ondry co číst a na co se koukat. Nadruhou stranu je to Váš názor, tak proč ne. Honza

21.01.2010 (08:22)

Michal, och ... svím spůsobem mám tvé fotky rád, ale jako už tradične se opakuješ stále dokola po Ondřejovi ... Venice, Romantika na hnízde ... kde ja to už čet ... nemáš vlastní hlavu (web, štyl, sloh, ... ) ????

16.01.2010 (20:42)

Skvělá reportáž i fotky.

11.01.2010 (20:46)

super, jsem zvědav :)

11.01.2010 (20:35)

Martin Pustelník: Ahoj, mám jednu luxusní, tak ti ji samo pošlu, budeš mrkat. Taková veliká a zelená :-D musím ji ještě určit.

11.01.2010 (19:40)

Ahoj Michale, koukám že se dařilo (ostatně jako obvykle) a světlo vám opravdu přálo, povedené kousky. Natrefili jste na nějaké vážky? :-) Měj se

11.01.2010 (18:28)

Petr Vaculík: Ahoj Petře, jasně, tohle bylo "jen o ptácích", na nic jiného nebyl čas, možná něco málo v Everglades. Měj se hezky, Michal.

11.01.2010 (18:27)

Radek Demjan: Ahoj kamaráde, moc mě mrzí, že jsi nakonec nejel a vybral jsi Belize, ale tam se ti bude také líbit a určitě něco nafotíš. Už brzy to probereme u mně na WS, měj se hezky, Michal.

11.01.2010 (18:26)

jakoubek: Děkuji za milá slova, potěší.

11.01.2010 (14:40)

Ahoj Michale. Fotky jsou moc hezké, mě se možná víc líbily, ale jen díky rozmanitosti fotografovaných druhů (rozhodně ne kvalitativně), ty z Pantanalu. Ale je jasné, že to bylo o něčem jiném tahle expedice. Bohužel z mého plánu fotit na Luční hoře nic nebylo, protože za celej týden kolem Silvestra nebylo kloudný počasí :-/ Měj se hezky.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *