05.09.2009

Dominical, první setkání s volavkou

Původně jsem se chystal na další fotografický víkend, bohužel jak už to tak bývá, počasí narychlo všechno změnilo. Venku hnusně, sedím doma a prohrabávám se velkou spoustou emailů, které jsem od Vás dostal, jako reakci na článek, Kolibřík, těžké začátky fotografa.

Slíbil jsem si, že než odjedu znovu za tropickou přírodou do Brazílie, pokusím se kompletně zpracovat svoji poslední velkou výpravu do Botswany, za krásami delty řeky Okawango. Současně dokončuji zpracování fotografií celé Kostariky, a tak budu články různě mixovat. Při třídění fotografií se člověku vybaví velká spousta věcí, na které prakticky už zapomněl a na druhou stranu se snaží rychle zapomenout na všechny ty, které by raději nikdy neopakoval. Pokusím se napsat pár řádků o pokračování mých těžkých začátků a zároveň tak odpovědět na některé Vaše dotazy.

kos053 Volavka bělostná (Egretta thula) | Snowy Egret, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 07:01:38, Dominical (Kostarika)

kos050 Koliha malá (Numenius phaeopus) | Whimbrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 9. února 2008 06:47:12, Dominical (Kostarika)

Dominical, úžasné místo na pobřeží
Když se mě dneska někdo zeptá, které místo se mi v Kostarice líbilo nejvíce, bez velkého váhání odpovím pobřeží Dominicalu. Zvláštní místo na pobřeží Pacifiku, tak odlišného od Karibské části Kostariky, silně mi připomínající zapomenutá místa v Mexiku, které jsem navštívil pár let před tím. Ještě dnes si pamatuji, jak se s Ondrou řítíme v jednom autě z centrální hornaté části Kostariky, kde se teplota držela sotva kolem 10°C, směrem k pobřeží a já pořád brblám, kdy už bude konečně teplo. Trvalo to sotva pár hodin a tepla jsem si užíval natolik, že jsem si chvílemi přál, ať už jsem zpátky v horách. Narychlo jsme sehnali ubytování, a hurá směrem na pláž. Největší starost v tu chvíli byla o naši techniku, velká a rychlá změna teploty nesvědčí žádné technice, zejména pak těm velkým rourám, kterým se říká objektivy, orosení přední čočky trvalo opravdu dlouho, všechno uvnitř batohu bylo prakticky mokré. Otevřít batohy a nechat temperovat veškerou techniku, tak aby byla co nejdříve připravená k akci. Krátká a rychlá prohlídka pobřeží, zorientovat se kde, co a jak, večer něco zakousnout, vyspat se v pekelném horku a přemýšlet, jaké bude asi ráno. Ještě před večeří nám Ondra ukázal lokalitu, kde a co se dá fotografovat. Hrozně jsem se těšil na ráno, protože jako první bylo v plánu pokusit se fotografovat volavky na pobřeží.

kos041 Volavka proměnlivá (Butorides striatus virescens) | Green-backed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 16:41:12, Rio Barú (Kostarika)

kos044 Volavka modrošedá (Egretta caerulea) | Little Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 07:16:47, Dominical (Kostarika)

Dominical, království volavek a čekání na světlo
Vstávali jsem ještě za úplné tmy, dal jsem si svůj každodenní příděl Kostarické diety, spočívající v konzumování banánů a tatranky, po krátké snídani rychle hurá na pobřeží. Nejvíc jsem se těšil, že si konečně budu moci vyfotografovat svoji první volavku, když si na rychlo odmyslím tu "sokolnicky vedenou", na svém prvním workshopu u Rosťi. Prakticky žádná znalost fotografování volavek ze mě udělala naprostého začátečníka, měl jsem jen mlhavou představu, jak je budu fotografovat. U nás doma, je prakticky nemožné se k volavce přiblížit, ale v tropech střední a jižní Ameriky je situace o mnoho lepší a dokonce už znám i lokality, kde je to velmi snadné. Dnes mám celkem velkou zkušenost s fotografování volavek v tropické přírodě, určitě je ale stéle pro mně zajímavé, že ne všude se k ni dá přiblížit tak dobře, jako např. na Floridě, kam se na vánoce chystám. Stejnou situaci jsem zažil v Salvadoru, kde se hejna volavek pletla doslova pod nohama turistů, na pláži u jediného pacifického hotelu. Na pobřeží, přímo u hotelu se všechny volavky slétávaly z okolí, aby nocovaly na jednom velké stromě, kterému jsem začal říkat volavkovník. Jinou situaci jsem zažil například v Africe, ale o tom zase někdy později, teď zpátky na pobřeží a pokusit se ulovit svoji první volavku.

kos039 Volavka proměnlivá (Butorides striatus virescens) | Green-backed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 16:49:11, Rio Barú (Kostarika)

kos045 Volavka modrošedá (Egretta caerulea) | Little Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 07:21:12, Dominical (Kostarika)

Fotografování volavek, hodně těžké začátky
Velké dilema nastalo s příchodem na pobřeží, kde se vyskytovalo větší množství volavek. Foťák do ruky, tehdy jsem byl naštěstí vybaven objektivem Canon EF 500 f/4.0 L IS USM, který poskytoval v kombinaci s Canon EOS 1D Mark III, téměř dokonalou sestavu a především vhodnou ohniskovou vzdálenost, takže hurá za první volavkou. Když se na to podívám dnes já sám, z pozice zkušenějšího fotografa, tak se musel Ondra smát, až se za břicho popadal. Neměl jsem vůbec žádné ponětí, jak špatně jsem se pokoušel fotografovat volavky. Uviděl jsem konečně svoji první volavku za krásného ranního světla, která se zrovna chystala k lovu, snažím se k ní přiblížit z pozice se krčícího individua, první rychlý nástřel a už to do ni sypu jako smyslů zbavený. Měl jsem tehdy velké štěstí, a to rozhodně doporučuji všem ostatním, kteří se chystají na nějakou svoji první fotografickou expedici, naučte se dokonale ovládat svoji techniku, určitě nebude čas se učit exponovat, zaostřovat a něco měnit na fotoaparátu přímo v terénu. Rychle kouknu na první fotografii volavky, expozice ok, zaostření v pořádku, ale přeci jen něco chybí. Dnes bych se na fotografii podíval a během vteřiny bych věděl, co jsem udělal špatně. Klidně se přiznám, ale byl jsem líný se položit na zem, do bahna a vody a výsledné fotografie proto vypadaly, tak jak vypadaly. Ondra se už dávno válel pěkně v ranním studeném moři, celý od písku a bláta, zatím co já, se úzkostlivě bál o svoji techniku a nechtěl se ušpinit, Ondra se musel opravdu fakt nasmát.

kos043 Volavka proměnlivá (Butorides striatus virescens) | Green-backed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 16:42:37, Rio Barú (Kostarika) kos051 Koliha malá (Numenius phaeopus) | Whimbrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 9. února 2008 06:49:41, Dominical (Kostarika)

Dominical, důležitý fotografický objev
Tak jinak
, batoh odhodit daleko od přílivové oblasti, pěkně svléknout do plavek, zahodit boty, zalehnout do mokré hodně studené vody, řádně se obalit až po uši pískem a hurá na další pokus. Tak snadné to nebylo a přesvědčil jsem se o tom bohužel už hodně brzy. Plazím se ve vodě na písku, volavky přede mnou loví jako zběsilé a mě se konečně daří moje první obstojná fotografie lovící a kráčející volavky s pěkným pozadím temně modrého moře. V tu chvíli jsem si uvědomil, asi nejdůležitější věc fotografa divoké přírody, pokud chci pořídit krásnou a kvalitní fotografii, musím se bohužel u toho hodně ušpinit a za každou cenu se dostat co možná nejníže, tak abych fotografovaný objekt měl v tzv. EYE LEVEL pohledu. Od té doby se válím všude možně a je mi to jedno, hlavně když výsledná fotografie stojí za to, i když se jedná o bahno, vodu, bláto, písek, suché zvířecí výkaly a podobné, ne příliš pohodlné věci a místa. Fotograf a jeho technika musí vydržet naprosto vše, potom si teprve zaslouží krásnou fotografii, které bude o to cennější, protože vznikla za těchto mnohdy šílených podmínek. No nic, zpátky na pláž, konečně jsem pochopil jak na to, takže si vychutnávám svoje první fotografie volavek pěkně od země, když v tom najednou, zasáhne bílá slepota. Jak už to tak bývá, byl jsem tehdy hodně vzrušený z prvních fotografií volavek a úplně jsem zapomněl, že se nacházím na pobřeží Pacifiku, a ne u nás doma na rybníku. Mořské vlny, sůl a písek jsou daní za možnost pořízení krásných fotografií volavek lovících na pobřeží, na to jsem bohužel zapomněl a první možná vlna, se převalila jako peřina přes celé moje tělo i techniku. V hledáčku jsem bohužel viděl jen bílo, a po pohledu do obrovské clony objektivu Canon EF 500, zůstala jen malá hromádka písku na vnitřním černém saténovém povrchu. Fotoaparát byl po chvíli pokryt bílou mapou od soli a písku a já poprvé okusil skutečné slasti a strasti fotografa divoké přírody. Naštěstí je technika od společnosti Canon velmi odolná, a je přesně na tohle všechno připravena, takže od té doby jsem se přestal bát o techniku a beru ji pouze jako nástroj k vytváření fotografií, ale ty začátky ... .

kos047 Volavka bělostná (Egretta thula) | Snowy Egret, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 9. února 2008 06:51:32, Dominical (Kostarika)

kos038 Volavka proměnlivá (Butorides striatus virescens) | Green-backed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 16:42:37, Rio Barú (Kostarika)

Koliha malá, modelka z Dominicalu
Vyzbrojen novými zkušenostmi
jsem se chystal na volavky další den ráno, první fotografie vypadají sice dobře, ale pořád mají hodně daleko k vysněným snímkům a v případě fotografií volavek to platí dvojnásob. Opět se ráno blížíme k pobřeží, stejné místo jako včera, ale bohužel volavky nikde. Ležím na mokrém písku a slunce začíná pomalu olizovat pláž, krásné světlo přichází a volavky nikde. No nevadí, sice bez brýlí a na velkou vzdálenost, ale přeci jen rozpoznávám cosi rychle se pohybujícího kousek dál ode mně. Pokouším se rychle přesunout, tak abych fotografovaný objekt nevyrušil a najednou se kolem mě z druhé strany přiblíží pár Kolihy malé (Numenius phaeopus), zalité do krásného teplého ranního světla, úžasné říkám si, až z toho pomalu zapomínám mačkat spoušť. Koliha má krásný elegantní krok a není tak plachá, jako volavky z předešlého dne, dovolí mi se připlazit velmi blízko a já mačkám spoušť jako o závod. Konečně první snímek za krásného ranního světla, přesně takový, jaký jsem si představoval. Bohužel ale koliha za nedlouho spatřila cosi opodál a celé divadlo skončilo tak rychle, jak před chvíli začalo, každopádně ale zase další nezapomenutelná zkušenost pro mě.

kos046 Volavka modrošedá (Egretta caerulea) | Little Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 07:24:26, Dominical (Kostarika)

kos048 Volavka bělostná (Egretta thula) | Snowy Egret, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 06:59:12, Dominical (Kostarika)

Rio Barú, drsná fotografování v deltě řeky
Zcela odlišné je fotografování v přilehlé deltě řeky Rio Barú, která se vlévá do Pacifiku, právě u Dominicalu. Další kouzelné místo, které stojí rozhodně za návštěvu. Klidná, mělká a široce rozlitá řeka Barú, přímo vyzývá k fotografování volavek a ledňáčků, kteří se sem za krásného večerního světla stahují a pokoušejí se lovit. Stejně tak, se naše pozornost s pozdním odpolednem upřela právě sem, protože řeka byla plná volavek, které jsem se chtěl pokusit fotografovat. Bohužel jsem si tehdy neuvědomil jednu základní věc, fotografovat volavky v pohodlí pobřeží Pacifiku na krásném měkkém písku, je vlastně velká odměna, oproti fotografování volavek v kamenité řece Barú. Plazit se kamenitou řekou, je totiž něco naprosto odlišného, než se plazit na příjemném písku na pobřeží. Blížíme se k místu, kde jsem předešlého dne viděl volavky, vysedáme z auta, vyndáme techniku a spolu s kamarádem Jindrou se pomalu blížíme k řece. Kousek od břehu, se na malém kameni v řece vyhřívá krásná Volavka proměnlivá (Butorides striatus) a je rozhodnuto. Jindra má bohužel problém s koleny, a tak fotografování volavky uprostřed kamenité vody rychle vzdává, já se ale o to musím pokusit, proto jsem se přeci přijel. Začínám se blížit k volavce, která se zdá chvílemi jako vycpaná, ani se nehne a upřeně na něco hledí směrem k vodní hladině. Moje obrovská výhoda, skoro si mě nevšímá a já se můžu pomalu začít plazit přímo korytem řeky, ve které je sotva 20cm vody, pro mě ale zase velké spousta kluzkých a tvrdých kamenů. Udržet 1D a EF 500 nad vodou a v jedné ruce, to bych nikomu nepřál, plazit se mezi kameny a po očku sledovat volavku není ještě tak velký problém, ale zapřít se oběma lokty o ostré kameny a pokusit se udržet fotoaparát pár minut těsně nad hladinou řeky, to už vyžaduje určité fyzické dispozice a hlavně velké sebezapření. Krásné večerní světlo, já zapíchnutý uprostřed řeky a čekám co bude. Mačkám spoušť jako smyslů zbavený a pořád čekám, jestli náhodou volavka nezačne lovit. Hop, najednou se mi sklouzne ruka po kluzkém kameni a já se válím celý ve vodě, včetně objektivu i fotoaparátu, a volavka si v naprostém klidu poodletí zase o nějaký ten kus dál, a tak pořád dokola, dokud slunce nesklouzne za velké stromy a fotografování v deltě řeky Barú končí.

kos052 Koliha malá (Numenius phaeopus) | Whimbrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 9. února 2008 06:51:47, Dominical (Kostarika) kos042 Volavka proměnlivá (Butorides striatus virescens) | Green-backed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 8. února 2008 16:50:26, Rio Barú (Kostarika)

Úžasná, ale hodně tvrdá zkušenost při fotografování volavek na pobřeží Dominicalu končí, míříme zase dál, vstříc novým zkušenostem. Naprostý začátečník, který se rozhodl fotografovat v království tropické přírody, kdesi v zemi uprostřed střední Ameriky, je zase o něco bohatší a snad něco málo předá dál, všem těm, kteří se o to také určitě pokusí. Rozhodně to stojí za všechny ty odřené lokty a kolena, to mi věřte.

kos049 Koliha malá (Numenius phaeopus) | Whimbrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 9. února 2008 06:51:47, Dominical (Kostarika)

ja2 Pohodlí fotografa při fotografování volavek na pobřeží Pacifiku, Dominical. Autor: Ondřej Prosický, www.naturephoto.cz

ja Kde je ta koliha? Ondrova povedená fotka, se kterou mě provokoval celou Kostariku :), Autor: Ondřej Prosický, www.naturephoto.cz

Související články na PhotoNature.cz

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 5.9.2009

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

06.09.2009 (21:47)

Radek Demjan: Ahoj kamaráde, trefil jsi to přesně. Za těch pár let jsem se ty úpravy naučil celkem obstojně a sám se divím, co za poklady mám někde v archívu ;-) Měj se hezky a prima večer, Michal

06.09.2009 (21:41)

Ahoj Vyborne, mas to fakt zmakle... (je zajimave, ze ty fotky fakt tahas az ted) Na druhou stranu jsi zase vysperkoval ty upravy k dokonalosti. Diky tomu ty fotky fakt stoji za to. Ta Volavka Proměnlivá je nadherné zvíře teda...

06.09.2009 (19:52)

Ondřej P. | NaturePhoto.cz: ;-) není co dodat, snad jen, že se určitě musím pořád něco učit. Škoda že jsem nemohl s Petrem ráno do ČŠ, mohli jsme pokecat. Měj se hezky, Michal

06.09.2009 (19:51)

Vratislav Dvořáček: Děkuji za dlouhý email, snad Vás odpověď uspokojila, přeji hezký večer, Michal

06.09.2009 (19:50)

Lukáš Slavík: To určitě nebuďte Lukáši, občas se vyplatí se vyválet pěkně v písku, bahně a všem možném, výsledná fotografie stojí rozhodně za to. Michal

06.09.2009 (19:48)

Dusan: Děkuji, asi budu muset příště dávát více fotografií mě v akci ;-)

06.09.2009 (19:48)

Dave: No když to osmikilo držíš v ruce celý dny, tak potřebuješ pořádný tělo a velkou sílu, je to výhoda ;-) Ta první fotografie s tou volavkou se mi líbí také nejvíce, škoda jen, že ta ryba nebyla větší. Měj se hezky, Michal

06.09.2009 (19:46)

Radek: Ta koliha byla naprostá náhoda, ale povedla se. Neboj, pár dní v týdnu v posilovně a nebudeš se mě muset bát ;-) , měj se hezky Michal

06.09.2009 (18:15)

Občas je fajn vidět, že to týraní k něčemu je. Myslím, že tobě už radit nikdo nemusí, fajn fotky. Ještě pro ostatní; Michal je v současnosti mnohem "drobnější" na akci v Kostarice výrazně pohubl, a tak nějak jej to pěkně nastartovalo, že při posledním setkání vypadal jako štramák. Bohužel netuším, jak je tomu v současnosti :-)

06.09.2009 (11:57)

Dobrý den Michale, moc pěkně napsané tvrdé zkušenosti začátečníka. Musím se nad mým fotografováním asi taky hodně zamyslet, protože podle Vašich fotek se mi pořád zdá, že něco dělám hodně špatně. Je pravda že pokulhávám i ve zpracování ale v tom bych problém neviděl. Napsal jsem Vám email ohledně těch soukromých hodin, tak snad se něčemu taky přiučím. Krásnou neděli přeje Vráťa

05.09.2009 (22:42)

Velmi zajímavé počtení a musím se přiznat, že úplně stejně jsem na tom já sám. Občas jsem línej si kvůli fotografování někam lehnout, ale pak přijdu o fotky. Vaše fotky jsou úžasné a znovu se divím, jak je možné, že můžete jako začátečník takto fotografovat. Gratuluji a souhlasím s Davem, ty první tři jsou parádní. Hezký večer Lukáš

05.09.2009 (21:28)

Príjemne čítanie, skvele fotky !!! Fotka na zaver je čerešničkou :)

05.09.2009 (20:43)

Michale, ta první fotka je super. Mě se líbí ta malá rybička v zobaku skoro tam neni videt ;-) a vubec ty první tři fotky jsou paráda! Ta poslední jak píše Radek je husta a to petikilo asi neni zadny problem pro teb vid vlastne teda osmikilo :-P Hezkej večer, Dave

05.09.2009 (20:36)

hele , ta koliha je pecka celkem pekny svetlo a supr je ta posledni ;-) od tebe bych teda nechtel dostat facku :-P zatim draku a uivej vikend



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *