12.07.2009

Ostrov Runde, dva roky poté

Po 33 hodinách únavné jízdy jsem konečně zpátky na ostrově Runde v Norsku. Cesta byla hodně náročná, 2200km autem a dvakrát trajektem. Celou cestu jsme spolu s ostatními kolegy o něčem neustále diskutovali, probírali všelijaké blbosti a tak nám společná cesta uběhla velmi rychle.

Velké překvapení, velké změny na ostrově
V sobotu ráno se u naší oblíbené chatky, přímo pod brutálním kopcem, na který se musíme škrábat každý den, setkávám s kamarády ze Slovenska Štefanem a Lenkou, kteří nás zahrnují velkou spoustou informací o ostrově. Oba dorazili několik dní před námi a tak nás zásobovali čerstvými informacemi o stavu papuchalků a ostatních zvířecích obyvatelích ostrova.

kormos645 Kormorán chocholatý (Phalacrocorax aristotelis) | European Shag, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 5. července 2009 19:02:19, Ostrov Runde (Norsko)

krajina01645 Krajina na ostrově Runde | Landscape on Runde island, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 16.0, Doba expozice: 5 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 7. července 2009 21:15:11, Ostrov Runde (Norsko)

Cestou přes velký most, který nás dovedl přímo na ostrov, jsem si začal všímat některých změn, kterých jsem si tu při prvním pobytu před dvěma roky rozhodně nevšiml. Po příjezdu přímo na ostrov mě upoutala, na zdejší poměry poměrně obrovská budova, která slouží jako nové ubytovací zařízení a zároveň jako informační středisko pro turisty. Uvnitř budovy se nachází nové infocentrum, restaurace a zajímavá kolekce vycpaných zvířecích obyvatel ostrova. Nikdy jsem nebyl příznivcem jakýchkoliv vycpanin, natož zvířat, ale tahle kolekce umístěná přímo v infocentru dá případným návštěvníkům zajímavou informaci o všech zvířatech, kteří žijí v současné době na ostrově a se kterými se můžete na ostrově setkat.

papu001645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 8. července 2009 19:40:28, Ostrov Runde (Norsko)

chalu645 Chaluha velká (Stercorarius skua) | Great Skua, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 8. července 2009 10:46:13, Ostrov Runde (Norsko)

Druhé překvapení mě čekalo přímo u našeho ubytování, od kterého startuje nová štěrková cesta asi do jedné třetiny stoupání k papuchalkům. Z velké dálky dokonce vypadala jako asfaltová cesta a hodně jsem se tehdy zalekl, to snad není možné, jak někdo dokáže zhyzdit tak nádherný kopec. Při bližším zkoumání jsem zjistil, že se jedná pouze o štěrkovou cestu a nakonec nebyla ani tak dlouhá, nahradila pouze kamenitou a nebezpečnou cestu na začátku stoupání na vrchol k papuchalčí skále.

papu002645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 8. července 2009 19:49:28, Ostrov Runde (Norsko)

Červenec jako nejlepší možný termín, mláďata všude kolem
Jako nejlepší možný termín, který jsem zvolil k návštěvě ostrova, byl jednoznačně začátek července. Před dvěma roky se počasí velmi povedlo, bylo dokonce větší teplo než tehdy u nás, ale bohužel pro mě, jsem neměl možnost spatřit papuchalky při intenzivním krmení mláďat. Letos mi to celkově teplejší a příznivější počasí v Evropě dokonale vynahradilo, protože většina obyvatel ostrova vyvedla svoje mladé a já mohl konečně na vlastní oči spatřit a zejména fotografovat papuchalky s plným zobáčkem rybiček. K nezapomenutelným zážitkům patřilo fotografování mláďat ústřičníků, racků, chaluh, terejů, orlů, alkounů, alek, kormoránů a dalších zvířecích obyvatel ostrova, o kterých přinesu později samostatné články. Počasí na ostrově se měnilo snad každou hodinu, chvíli bylo takové teplo, že se člověk mohl svléknout pouze do půl těla a dávat si velký pozor, aby se nespálil a za malou chvíli už hustý a černý mrak vyhnal všechny fotografy domů. Naštěstí pro nás fotografy není žádný rozmar počasí problém, a pokud vydrží technika, fotograf musí také.

papu003645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 9. července 2009 20:46:31, Ostrov Runde (Norsko)

Největší překvapení na ostrově, orchideje
Pro mě osobně asi největším překvapením na ostrově byl obrovský výskyt orchidejí. Ani ve snu jsem nečekal, že na studeném ostrově Runde, by se mohly případně vyskytovat orchideje. Při jednom odpoledním fotografování zvířat, konkrétně Chaluha velká (Stercorarius skua), si můj kamarád biolog Zdeněk Souček všiml krásných rostlinek v hlubokém vřesovišti, napůl utopené v rašelině. Po krátkém ohledaní jsme zjistili, že se jedná o orchideje, které jsem s takovou velkou radostí fotografoval u nás letos na jaře. Po dalších toulkách na ostrově jsem objevil jednu známou lokalitu přímo u jednoho z mnohých majáků, kde se daly orchideje fotografovat přímo na mořském pobřeží, takže mohly vzniknout celkem unikátní fotografie orchidejí s nádherným pozadím, kde dominovalo temně modré moře. Lokalita byla až neuvěřitelně bohatá na výskyt orchidejí a určitě se pokusím napsat malý článek o jejich fotografování na mořském pobřeží při neustálém bičování silného větru, slaného příboje a vražedného slunce.

krajina02645 Krajina na ostrově (Rissa tridactyla) | Landscape on Runde island, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 16.0, Doba expozice: 5 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 10. července 2009 22:56:11, Ostrov Runde (Norsko)

Legrácky na pobřeží, ústřičníci v akci
Další velkou atrakcí bylo fotografování ptáků přímo na pobřeží, k největší jistě patřilo fotografování Ústřičníka velkého (Heamatopus ostralegus) v příbojových vlnách. Naštěstí se nám podařilo objevit i mláďata, která se ihned stala středem našeho fotografického zájmů. Nejnebezpečnější ze všeho bylo, umět se bezpečně pohybovat po velkých a mokrých kamenech a nezlomit si přitom nohu, o tom by jistě mohl vyprávět můj kamarád Jirka Zajíc. Každopádně samotné pobřeží, ihned po papuchalčí skále, patřilo k nejvíce fotografovaným místům, mnohdy i hluboko do noci. Den a noc, to je na ostrově opravdu jen termín nás Evropanů, protože zvykat si na denní světlo ještě o půlnoci, je pro každého návštěvníka asi ten největší oříšek, na druhou stranu pro fotografa naprostá slast.

orchie01645 Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) | Heath Spotted Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180 mm f / 3.5 L Macro USM + Canon 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 252mm, Vytvořeno: 11. července 2009 18:10:59, Ostrov Runde (Norsko)

Výlet lodí a málem převrácená loď
Další fotografickou atrakcí byla možnost pronajmout si loď a fotografovat ptáky přímo na pobřežních útesech. Klasický okruh kolem ostrova, který jsme naplánovali na začátek našeho pobytu na ostrově, se nakonec ukázal jako velmi dobrodružný. Začalo to rutinním příjezdem k zadní části ostrova, kde se nacházeli především papuchalci, alky, alkouni a kormoráni. Po hodině fotografování ptáků na útesu, nás kapitán lodi vzal směrem k západní části ostrova k místu, kde je možné spatřit mladé orly a velký útes terejů. Najednou se vyřítil z malé kabiny a nabídl nám fotografování lovících terejů nedaleko útesu, bohužel ale už na otevřené části moře. Co následovalo, se nedá zcela určitě ani popsat. Na malou chvíli jsme se stali svědky úžasné podívané, kdy se velké hejno terejů vrhalo přímo do rozbouřeného moře. Celé divadlo pod zatemnělou oblohou, kde na místo lovu terejů prosvítalo slunce, kteří vypadali jako malé lovící rakety, se za malou chvíli mělo stát téměř tragickým místem. Bohužel fotografovat z malé loďky při velkých vlnách je téměř nemožné a o tom se rychle přesvědčili úplně všichni. Na lodi nás bylo celkem devět fotografů, jejichž technika stála asi tolik, jako deset nových výletních lodí, neustále bičováni větrem, slanou vodou a především velkými vlnami. Ona taková větší vlna, která přijde z nenadání, dokáže na lodi natropit hotovou spoušť. Létající fotoaparáty a objektivy na palubě, ztracené krytky všeho možného a především velký strach z převrácení lodi, mi nedal ani malou šanci na udělání kvalitní fotky, naprosto spoléhám proto na video od Jirky, který snad jako jediný mohl zaznamenat tuhle obrovskou a nebezpečnou podívanou.

orchie02645 Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) | Heath Spotted Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180 mm f / 3.5 L Macro USM + Canon 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 252mm, Vytvořeno: 11. července 2009 18:17:31, Ostrov Runde (Norsko)

Fotografové v akci, papuchalčí skála v obležení
Všichni kluci kteří se mnou cestovali, byli velmi zkušení fotografové a tak se s nástrahy ostrova vyrovnali velmi rychle a každý večer jsem mohl na obrazovkách jejich monitorů pozorovat množství zajímavých a mnohdy atraktivní fotografií. Nejvíce atraktivní místo na ostrově bylo bohužel v neustálém obležení mnoha turistů a fotografů z celého světa. Letošní koncentrace papuchalků byla doslova obrovská, teprve pohledem do jejich kolonie dole u moře, jsem si mohl udělat dokonalý obrázek o jejich množství. Hrubým odhadem kapitána lodi a mých kamarádů fotografů se jich na ostrově vyskytovalo něco okolo 20-50tisíc. Pro fotografa hotový ráj a tak si každý mohl vybrat to svoje vytoužené místo a fotografovat papuchalky při jakékoliv situaci. Dokonce bylo možné se dostat na různé kamenné římsy, kde nebyl vůbec nikdo a v klidu fotografovat pouze jeden intenzivně krmící pár papuchalků. Z počátku měli všichni problém s letícím papuchalkem, ale intenzivním tréninkem se to za pár dní, lehce dařilo každému. Při příletu krmícího papuchalka s plným zobákem rybiček si člověk musel chvílemi nasadit sluchátka, protože zvuk všech závěrek fotoaparátů se nedal vydržet.

racekml01645 Racek tříprstý (Rissa tridactyla) | Black-legged Kittiwake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1092mm, Vytvořeno: 6. července 2009 18:10:59, Ostrov Runde (Norsko)

Chaluha velká, útoky každý den
Na ostrov jsem se vracel i kvůli nevyřízeným účtů s chaluhou velkou, nafotografovat atraktivní fotografie chaluhy byl jeden z mých cílů. Celou cestu na ostrov jsem táhl svého miláčka Canon EF 800 f/5.6 L IS USM, právě jen kvůli fotografování chaluh, ale nakonec se ukázalo, že to bylo zcela zbytečné. Bohužel negativní stránka velkého turistického ruchu na ostrově se naplno odrazila právě na fotografování chaluhy velké. Chaluhy si totiž na turisty už natolik zvykly, že není vůbec třeba žádného plížení pod maskovací sítí, ale stačí se jen spořádaně pohybovat po jediné cestě na ostrově. Chaluhy sedí přímo na cestě, velmi intenzivně útočí na každého, který se jen pokusí projít okolo po jediné cestě na ostrově. Celkem na ostrově hnízdí asi 30 párů a tak o blízká setkání s chaluhou není vůbec žádná nouze. Na druhou stranu pořídit atraktivní fotografii chaluhy velké není vůbec žádná legrace a vyžaduje to hodně času a úsilí.

ustri02645 Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus) | Oystercatcher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 9. července 2009 18:10:59, Ostrov Runde (Norsko)

Fotografování krajiny, velký test LEE filtrů
Bohužel k fotografování krajiny jsem se nedostal v takové míře, jak jsem si původně plánoval před příjezdem na ostrov. Počasí se totiž měnilo velmi rychle a ne vždy tak, jak jsem si naplánoval. Pokud jsem se tedy k fotografování krajiny dostal, pustil jsem se do velkého testování nových LEE filtrů. Filtry obstály na výbornou a za nedlouho se pokusím sepsat menší recenzi, kde Vám všechny filtry představím.

papu004645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 10. července 2009 20:56:31, Ostrov Runde (Norsko)

Další návrat na ostrov, nevyřízené účty pokračují
Zcela jistě se další rok na ostrov zase vrátím, bohužel pro velký výskyt mláďat jsem tentokráte zanedbával krajinářskou fotografii, pro kterou mi nepřálo tolik počasí, jako při předchozí návštěvě ostrova Runde. S ostrovem Runde se loučím s vidinou návratu a pevně doufám, že ho najdu další rok takový, jaký jsem ho opouštěl. V dalším pokračování sérií článků o ostrově Runde budu pokračovat velmi brzy a máte se určitě na co těšit.

Podařilo se mi zamluvit další termín se stejným ubytováním v termínu 1.7.-11.7.2010, a pokud máte tedy zájem cestovat se mnou, můžete se již s předstihem hlásit, míst bude celkem 6 a v současné době jsou volná pouze už jen 3 místa.

papu007645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 11. července 2009 21:24:31, Ostrov Runde (Norsko)

 
 
papu005645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 11. července 2009 21:22:31, Ostrov Runde (Norsko)
 
Související odkazy:
 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 13.7.2009
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

15.02.2011 (19:35)

Dobrý den, vaše fotky jsou fantasticky ostré, mohu se zeptat zda je něják ještě softverově doostřujete, nebo je to takto ostré samo o sobě ?děkuji za případnou odpověd Robert.

15.07.2009 (18:50)

Photomecan: Přesně tak, velký český autobus na jistotě nepřidá ;-) Těším se na tvoje fotky, měj se hezky Michal

15.07.2009 (15:37)

Zdarec, s komercionalizací ostrova to snad nebude tak žhavé, jinak by ztratil hodně na svém kouzlu - už jen když pod okny chajdy projde dav českých (!) turistů (možná ornitologů - nevím) je to na pováženou. Nicméně c´est la vie. Zatím je to místy pěkná divočina a dá se jít fotit i na jiná místa ostrova než na papuchalčí vyhlídku ;-) Všem doporučuji. Dobré fotky Michale, ono se dost blbě vybírá z 2000 papuchalků ten nej, co? Já třídím a mažu. Něco už jsem na web dal .. (www.photomecan.eu )

15.07.2009 (13:29)

Petr Slabý: Petře velmi děkuji za milá slova a Vaše vyjádření. Osobně se zatím nepovažuji za žádného profesionála, který se snaží překonat všechny co fotografují. Na druhou stranu se snažím pořád spousty věcí zdokonalit, učit se od kolegů a vymýšlet malinko jiný pohled na fotografii. Děkuji Michal

15.07.2009 (13:27)

P.: Klidně jste mohl i kritiku, pokud je konstruktivní a věcná, mnohdy mě to nakopne a rád se i poučím. Přesto děkuji moc za milá slova a návštěvu. Michal

15.07.2009 (13:26)

Simona Páleníková: Dobrý den Simono, v současné době je volné již jen jedno jediné místo.

15.07.2009 (12:42)

Jak jsem Vám již psal do knihy návštěv, Vaše úchvatné fotografie jsou mojí inspirací k hledání dokonalého snímku. Mnohdy předčí kvalita Vašich fotografií i slavné fotografy ve svém oboru. Rád se začtu do poutavého vyprávění z dalekých cest, kterých si bohužel díky svému věku již moc neužiji. Přeji hodně úspěchů a stejně kvalitních fotografií, jako doposud. Petr Slabý

15.07.2009 (12:19)
icon P.:

No teda nejdrive jsem chtel napsat neco ne moc lichotiveho, ale nakonec jsem to prehodnotil. Runde je uz skoro komercni zalezitost, proc ale ne. Koukal jsem po ostatnich a tvoje fotky maji neco do sebe. Staci se jen koukat o trochu dele a vnimat je jinak, nez komercni sra... co vozi ostatni. Libi a zase libi. Preji hodne uspechu ve fotografickem zivote, P.

15.07.2009 (10:50)

Dobrý den Michale, chtěla jsem se zeptat jestli máte ještě na další rok místo? Děkuji za odpověď Simona.

14.07.2009 (13:59)

Jirka: Už se těším na ty skvosty co jsem tam u vás na monitorech viděl. Opravdu některé stály za to. Až to hodíš na stránku, tak mi dej vědět. Měj se hezky Michal

14.07.2009 (13:58)

Pavel Žák: Počítám s tebou kamaráde, bude to maso, ale fotit tě naučím, o to stach neměj. Dovezeš si určitě nádherný fotky! Měj se Michal

14.07.2009 (13:56)

Tommy: Dík a neboj se, já určo vydržím :-P

14.07.2009 (13:55)

Standa: Jak tě znám, tak určitě. ;-)

14.07.2009 (10:53)

Ahoj Michale koukám, že si pěknej rychlík, ja zatím třídím fotky, byl to bezva tejden, škoda jenom, že ta cesta trvá těch 30 hodin.

13.07.2009 (21:26)

Čau Michal, tak teda welcome back ty démone. Psát o tvých fotografií už asi nemá cenu, jsou super a není jim co příliš vytýkat. Jen se zeptám, máš ještě volno na další rok? Chci si taky dovézt tyhle parády. Měj se Pavel :-P







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *