16.12.2012

Velká Africká jezera, skutečný ptačí ráj

Schvátila mě tradiční zimní viróza a tak se mohu v klidu věnovat fotografiím z letošních cest. Pokud mi to čas a stav nemoci dovolí, pokusím se zpracovat celou Africkou odyseu, abych měl čistý štít. Poslední dobou se mi to nějak nedaří, fotografií přibývá, dalekých cest také, a zpracování trochu pokulhává. Hurá tedy zpátky do Afriky, k velký jezerům, do království ptáků.

Zoborožec jacksonův (Tockus jacksoni) | Jackson's Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Mandelík fialovoprsý (Coracias caudatus) | Lilac-breasted Roller, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 10.0, Doba expozice: 1/400s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Volavka bílá africká (Egretta alba malanorhynchos) | Great White Egret, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1000, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer) | African Fish Eagle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF200mm f/2.8L USM + Canon EF 2.0x Extender II, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 2500, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Velká Africká jezera, ptačí ráj
Cestovat do Afriky je snem mnoha dobrodruhů a fotografů. Letošní cestu jsme si rozdělili s Frantou na dvě části, cestu za ptačím poznáním velkých Afrických jezer a pobyt v Masai Maře, kde bylo naším cílem vyfotografovat velkou migraci pakoňů. Hned po přistání jsme se vydali směrem ke Great Rift Valley, česky Velké příkopové propadlině. Velká příkopová propadlina je rozsáhlý geografický jev, který protíná velkou část Afrického kontinentu. V Keni se Velká příkopová propadlina rozchází a vytváří tak Východní a Západní zlomové pohoří. Volný prostor mezi dvěma masivy byl v minulosti částečně vyplněn vodou a vznikla tak soustava východoafrických jezer, kam jsme společně s Františkem mířili.

Lake Nakuru, pořádná Africká sprcha
Unaveni po nočním letu na nic nečekáme a jak jsme si předem domluvili, ještě za hluboké tmy vyrážíme směrem k jezeru Nakuru, kde bychom chtěli být velmi brzy ráno. Naplánovali jsme si ranní safari u jezera, kde se v době hlavního tahu vyskytují milióny plameňáků malých. V době na přelomu července a srpna je však hladina díky dešťům velmi vysoko a plameňáci se tady vyskytují spíše sporadicky, v řádech kusů. Naštěstí pro nás čekali plameňáci na dalším jezeře, kam jsme mířili. Jezero Nakuru je skutečný ptačí ráj, opeřenci jsou všude, kam oko člověka dohlédne. Několik málo metrů za vraty parku nás přivítal dudek chocholatý africký, kterých je v parku nespočet. S dudky jsme se setkávali téměř na každém kroku, dokonce i na zahradách místních resortů. Okamžitě se mi vybavily všechny ty krásné chvíle, které jsem s dudky prožil krátce před odjezdem do Afriky na Moravě a nemohl se vynadívat. Zpočátku, díky vysoké hladině vody, nebylo vůbec snadné se dostat k jezeru. Museli jsme polovinu jezera objet kolem, abychom se dostaly přímo k hladině, která byla obklopena ptáky. Na pár hodin se stalo jezero objektem našeho neutuchajícího zájmu, pořád jsme se někde plazili, nenápadně přibližovali, maskovali tak, abychom se nenápadně dostali k ptákům, kterých je tady opravdu nespočet. Větší legrace nastala, když se spustil pravý africký déšť, to se teprve začaly dít věci. Ptáci se s příchodem lijáku probudili k životu a začal opravdový shon, bohužel pro nás to znamenalo rychlý úprk do auta. Pokoušeli jsme se chvíli fotografovat, ale jakmile jsme otevřeli okénko auta, okamžitě se naše objektivy staly nepoužitelné, vítr a déšť byly opravdu silné. Večer se bohužel rychle přiblížil a tak se musíme vydat dál, směrem k dalšímu velkému africkému jezeru.

Volavka proměnlivá (Butorides striatus) | Striated Heron, Green-backed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1250, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Kormorán dlouhoocasý (Phalacrocorax africanus) | Reed Cormorant, Long-tailed Cormorant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250s, ISO: 640, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Snovač žlutý (Ploceus velatus) | Southern Masked Weaver, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640s, ISO: 250, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Mandelík fialovoprsý (Coracias caudatus) | Lilac-breasted Roller, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 200, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Dudek chocholatý africký (Upupa africana) | African hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Lake Baringo, majestátní orel jasnohlasý
Pokud bych měl vyzdvihnout do nebes jedno místo, které se mi v Africe líbilo, potom je to rozhodně pobyt u jezera Baringo. Ptačí ráj, a zároveň pomyslná Meka všech milovníků ptáků, kterých tady žije 460 druhů, v čele s majestátním orlem jasnohlasým. Jezero Baringo bylo rozlité do širokého okolí, včetně našeho ubytování. Záplavová oblast se nacházela asi 5m od dveří našeho pokoje a krásná zahrada kolem nabízela možnost se fotograficky vyřádit. Po fotografování ostnáků a ledňáčků jsme si chtěly s Frantou chvíli odpočinout, přeci jen jsme na dovolené, nikoliv na fotografických galejích. Stačilo se na chvíli, s šálkem vynikajícího bylinkového čaje, posadit na terasu našeho pokoje a pozorovat okolní život. Klidné chvilky s čajem nikdy netrvaly více jak pár minut, protože se kolem nás neustále něco dělo. Ptačí svět je v tomto období tak rozmanitý, že se za několik málo chvil do půl těla plazíme po zemi ve snaze ulovit nějakého opeřence. Za naším resortem se nacházely pokácené stromy a uřezané staré větve, které jsme využili pro fotografování ptáků přímo u našeho ubytování. Na staré větve se slétaly všechny možné ptačí druhy z okolí, lahůdka pro každého fotografa. S příchodem večerního světla jsme naháněly volavky, které pózovaly jako modelky na místních rozkvetlých stromech.

Orel Jasnohlasý, všech opeřenců král
Pozdě odpoledne přelétl nad naší záplavami zkoušenou zahradou velký stín a Frantovo srdce se mále zastavilo. Jako milovník dravců okamžitě poznal majestátního orla jasnohlasého, místního krále všech opeřenců. Bylo rozhodnuto, musíme si pronajmout člun a pokusit se k orlům přiblížit. Zdejší rybáři vozí turisty na jezero, kde mohou fotografovat všechny možné druhy ptáků, což přináší místní komunitě snadnou obživu. Nedá se nikterak smlouvat a pronájem lodi je poměrně drahá atrakce, stejně tak, jako v celé Africe. Dvouhodinový výlet stojí pro dva nadšené fotografy 160 dolarů, což je poměrně šílená částka. Jezero je úchvatné, zejména pak za ranních paprsků. Místní průvodci jsou spíše obyčejní rybáři, kteří povozí turisty kolem jezera a ti dalekohledy pozorují okolí, bohužel nic pro nás. Dvě hodiny utekly jako voda a orel jasnohlasý se nám bohužel vyhýbal. Průvodce nám jako kompenzaci nabídl, že můžeme vyjet s lodí ještě jednou večer a pokusit se orly nafotografovat. Večerní světlo se bohužel schovalo za mraky, ale orly jsme viděli a po předhození několika sumečků jsme je mohli i fotografovat. Orel jasnohlasý je na jezeru Baringo přísně chráněn, většina zdejší populace je okroužkována a dokonce i místní rybáři si včas uvědomili, jak nemalé příjmy z turismu může takový orel přinést. Pravděpodobně to bylo za pět minut dvanáct, ale přeci.

Africká jezera patří k opravdovému pokladu, který černý kontinent má. Ne vždy je nutné vydat se do Afriky kvůli pozorování lvů a dalších šelem, kdo miluje ptáky, najde u místních jezer skutečný poklad. Pro mě další důvod, proč se vrátit, navíc deset dní u velkých jezer vyjde na poloviční částku, než pobyt v dalších Keňských rezervacích. Kdo miluje ptačí říši, je to nutnost.

Související články:

Vida límcová (Euplectes ardens) | Red-collared Widowbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 400, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Jeřáb královský (Balearica regulorum) | The Grey Crowned Crane, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Nesyt africký (Mycteria ibis) | Yellow-billed Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 500, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer) | African Fish Eagle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF200mm f/2.8L USM + Canon EF 2.0x Extender II, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 2500, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Mandelík fialovoprsý (Coracias caudatus) | Lilac-breasted Roller, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Nesyt africký (Mycteria ibis) | Yellow-billed Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 500, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Mandelík fialovoprsý (Coracias caudatus) | Lilac-breasted Roller, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 640, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer) | African Fish Eagle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Čejka běločelá (Vanellus armatus) | Blacksmith Lapwing, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 400, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

leskoptev proužkoocasá (Lamprotornis purpuropterus) | Ruppell's Glossy Starling, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 2500, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Pisík obecný (Actitis hypoleucos) | Common Sandpiper, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160s, ISO: 400, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Chřástal žlutozobý (Amaurornis flavirostra) | Black Crake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 1600, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Zoborožec jacksonův (Tockus jacksoni) | Jackson's Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/125s, ISO: 640, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Zoborožec jacksonův (Tockus jacksoni) | Jackson's Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer) | African Fish Eagle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF200mm f/2.8L USM + Canon EF 2.0x Extender II, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2000s, ISO: 2500, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Volavka proměnlivá (Butorides striatus) | Striated Heron, Green-backed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/125s, ISO: 640, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Dytík úhorní (Burhinus oedicnemus) | Stone Curlew, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) | Black-crowned Night-heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 640, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Chřástal žlutozobý (Amaurornis flavirostra) | Black Crake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 1600, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer) | African Fish Eagle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

Orel chocholatý (Lophaetus occipitalis) | Long-crested Eagle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/50s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, srpen 2012, Lake Baringo, Lake Nakuru, Lake Bogoria (Kenya)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 16.12.2012

Kategorie: Cestování | 16.12.2012
Klíčová slova: afrika  africká jezera  jezero nakuru  jezero baringo  nakuru  bogoria  baringo  úprava fotografií 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

17.12.2012 (15:12)

vsechny sou supr jen by me zajimalo kolik jsi jich vystrilel a jaky mas procento odpadu? zajima me to proto ze me se podari tak ze stovky fotek jedna a to je malo. jen tak dal

17.12.2012 (10:53)

Ta posledni fotka je skvela Michale :-) To je kukuc... :-D

17.12.2012 (08:38)

Ahojky Michale, takový pestrý výběr, radost pohledět. Pamatuji si naši poslední návštěvu jezera Baringo a to množství ptáků všude kolem. Plně souhlasím s pane Zajícem, nemohl bys prozradit něco z tvého umění úprav fotografií? Děkuji za všechny Katka

16.12.2012 (16:20)

Nejvíc mne dostal ten orel chocholatý - já ho ani nemám, jdu hledat ! Jinak dost dobrý.

16.12.2012 (16:16)

Kdo umi ten umi a ostatni cumi :-D mate to Michale fakt moc pekny a urcite to neni jen nahoda. Nekdy ni nejdou do hlavy ty Vase upravy a ty barvy to mate opravdu vychytany. Nechystate nejaky clanek a tech par kouzel ukazat i nam obycejnym smrtelnikum ;-) diky Tomas

16.12.2012 (12:39)

Michale klobouky dolů tohle je teda nadílka fotek. Možná by bylo dobrý, kdyby jsi byl nemocnej častejc a bylo víc fotek :-P



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *