30.06.2010

Dudek chocholatý, krasavec z Maďarské pusty

Příšerné horko, slunce je sice pořád ještě zalezlé za mraky, přesto nám venkovní teplota dává zabrat. S teplotou se dá nakonec poměrně dobře vyrovnat, ale komáři, to je pro mě zase peklo. Za chvíli nás čeká přibližně 50 kilometrová cesta do odlehlé části maďarské pusty, kde hnízdí jeden z nejkrásnějších ptáků, dudek chocholatý.

dudek_pusta_07 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 18. června 2010 15:56:09, Bence's Farm (Maďarsko)

dudek_pusta_03 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 18. června 2010 16:44:20, Bence's Farm (Maďarsko)

Vzpomínky na létajícího démona
Moc dobře si vzpomínám na loňský rok, kdy jsem měl možnost fotografovat na Slovensku dudka chocholatého v poslední fázi intenzivního krmení. Nádherná zkušenost, na kterou se jen tak nezapomíná. Letošní rok jsem měl v plánu fotografovat dudka v letu, loňský rok to nebylo pro špatné počasí prakticky možné a navíc jsem na to měl připravený naprosto nevhodný objektiv. Letošní rok jsem pátral po hnízdech dudka chocholatého tady u nás, bohužel jsem neměl štěstí. Tedy jedno hnízdo mi prozradil můj dobrý kamarád Aleš, bylo ale příliš vysoko a fotografování u něj nebylo možné. Pomalu mě opouštěla myšlenka na letošní fotografování dudka chocholatého, i když jsem se na něj byl několikrát podívat v zoo Dvůr Králové a soustředil se na další cesty po světě. Když jsme společně se Zdeňkem plánovali cestu do Maďarska, tak mě ani ve snu napadlo, že by tam mohla být nějaká příležitost k vyfotografování dudka. Soustředili jsme se především na mandelíky a vlhy. Do poslední chvíle našeho příjezdu jsem vůbec netušil, jak se naše výprava za mandelíky nakonec zvrhne v nekonečné fotografování a čekání na dudka chocholatého.

dudek_pusta_04 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 19. června 2010 18:07:19, Bence's Farm (Maďarsko) dudek_pusta_05 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 19. června 2010 18:26:17, Bence's Farm (Maďarsko)

Omezené možnosti fotografování, sen není realitou
Po rozhovoru s Bencem se mi dostala do očí jiskra jasná, jak by pravil klasik a to velice rychle. Bence mi prozradil, že jeden pár dudků se velmi intenzivně střídá v krmení mladých, případně v sezení na vejcích, v té době to ještě on sám nevěděl, protože nechtěl rušit pár při hnízdění. Tak či tak, intenzita příletů byla velmi vysoká a pravděpodobnost pořízení pěkné fotografie se zdála být téměř na dosah ruky. Neváháme a podle zatažené oblohy, kterou se neustále řídíme, se začínají rodit v našich hlavách velkolepé plány na intenzivní fotografování dudků. Jedinou výhodou byla dobrá znalost angličtiny a tak se můžeme na všechno velmi dobře připravit. U Benceho je fotografických lákadel bohužel až příliš mnoho, proto se správně rozhodnout v krátké chvíli není vůbec jednoduché, bývá to mnohdy opravdu pořádný oříšek. Krytů je málo a fotografů na můj vkus až příliš. Světla je buď velmi málo, nebo spíše není žádné, jednou nalétají dudkové a mandelíci z této strany, podruhé zase z jiné, opravdu to není snadné se rozhodnout, kam druhý den velmi brzy ráno vyrazit. Další problém je počasí, být zavřený v krytu, kde je při teplém počasí téměř 40°C, nebo jen smutně koukat na digitální tmu, kdy kolem vás létá téměř všechno, co peří má a vy jen tupě sedíte a nadáváte na zpropadené počasí. Je pravdou, že nejmodernější technika dokáže opravdové zázraky, pokud ale sedíte v krytu a snažíte se o „letovku“ nějakého ptačího druhu, potom vás mraky a nepřízeň počasí dokážou pořádně potrápit.

dudek_pusta_10 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 18. června 2010 18:50:10, Bence's Farm (Maďarsko) dudek_pusta_09 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 18. června 2010 16:37:30, Bence's Farm (Maďarsko)

Horko a těsno v krytu, aneb jak zapomenout něco doma
Ještě teď mi v uších zní pobavený hlas Zdeňka, který se usmívá a brblá cosi o tom, že velký „majk džerouš“ může také něco zapomenout doma. Je to bohužel tak, i mistr tesař se někdy utne. Moje výmluva je velmi snadná a možná i pochopitelná. Dělám si samozřejmě legraci, na poslední chvíli jsem si vyměnil batoh a to se mi krutě nevyplatilo, za blbost se platí. Nechal jsem doma dálkovou spoušť, která se ukázala být téměř nepostradatelná při fotografování z krytu. Nakonec jsem zjistil, že jsem toho doma nechal více, ale ta spoušť mě opravdu mrzela. Naštěstí byl Zdeněk tak ochotný, že mi spoušť půjčil, když ji zrovna nepotřeboval. Náš kryt byl poměrně dobře umístěn, bohužel mnoho místa v něm nebylo. Byl postaven na pevno tak, aby si na něj dudci během hnízdění zvykli a nerušil je v krmení mladých. Tohle byla naše velká výhoda, dudek si snadno přivykl a přítomnost krytu mu nedělala žádné problémy. Spolu se Zdeňkem jsem mohl pohodlně fotografovat z pevného krytu bez toho, abychom působili dudkům zbytečný stres. No pohodlně, jak se to vezme. Kryt je ideální pro jednoho člověka, dva už jsou někdy až moc a ten kdo mě zná, tak určitě chápe. Největší problém byl nakonec v tom, určit směr a polohu, odkud že to ti dudci přiletí. Dudek je velmi plachý pták a létá naprosto neslyšně. Na rozdíl od vlhy, nebo ledňáčka, nemáte prakticky žádnou šanci ho slyšet přilétat. Jednou se nám dokonce stalo, že chvilku po uzavření krytu, ještě než jsme stačili vybalit techniku, sedl si pohodlně na svůj oblíbený klacek blízko hnízda.

dudek_pusta_06 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 19. června 2010 18:27:01, Bence's Farm (Maďarsko)

Fotografování letícího dudka, těžké začátky
Největší problém nebyl nakonec v technice fotografování, nebo v počtu příležitostí spatřit letícího dudka, největší problém spatřuji v tom, jak udržet neustálou pozornost na jedno místo, kam by mohl dudek přiletět. Abych to lepé vysvětlil a vy pochopili, musíte se vžít do naší situace. Cesta trvala do Maďarska téměř osm hodin, cestovali jsme přes noc a vůbec nespali, ráno jsme byli na místě. Horko a vedro v krytu nám dávalo opravdu zabrat, a když se koukáte dlouhé hodiny na jediné místo a dudek nikde, rychle se vám zavírají oči a většinu příletů stejně propásnete. Další velký problém nastal při pořízení prvních fotografií, většina byla hnusně tmavá a rozostřená. Takže zase trochu zbystřit mozek a rychle si vybavit všechny ty zkušenosti a moudra, která se dají za ty dlouhá léta fotografování naučit. Není nic snazšího než zvýšit ISO, zaostřit na jedno místo, nastavit dostatečnou clonu, zkontrolovat neustále se měnící světlo a pozadí a potom už jen čekat. Snadno se to píše, bohužel velmi těžko se to provádí v malém a těsném krytu, kde zrovna po 40 hodinách usínáte, komáři vás žerou jako zběsilí a dudek si pokaždé létá z jiné strany. Moc jsem toužil po fotografii letícího dudka z čelního pohledu, bohužel pokud jsme se mu pokusili pootočit klacek u hnízda směrem k nám, bylo ihned zle. Dudek létal přímo do hnízda a klacek naprosto ignoroval, takže nám nezbylo nic jiného, než jej zase vrátit do stejné polohy. Nevadí, na druhou stranu pokud si dudek sedl na klacek u hnízda, byla velká šance ho nafotit, jak nalétává bočně přímo k hnízdní dutině. Nakonec se dudek přeci jen umoudřil a dovolil nám pořídit první zajímavé snímky.

dudek_pusta_08 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 18. června 2010 15:56:09, Bence's Farm (Maďarsko)

Co se povedlo a co ne
Je pravdou, že člověk nemůže být spokojený nikdy a všechno by se dalo ještě vylepšit. Předně, asi největší problém byl se světlem, které nás nutilo používat vysoké ISO a malou clonu, krutá daň za nepřízeň počasí. Dudci byli teprve na začátku hnízdícího období, a tak jsme byli nakonec rádi, když přiletěl alespoň jednou za hodinu. Pokud člověk něco pokazil, nebylo moc šancí to napravit. Kryt byl také umístěn hodně nešťastně s ohledem na krásné večerní světlo, které se jednoho večera ukázalo, neustále se totiž fotografovalo směrem do zapadajícího bočního protisvětla.

dudek_pusta_02 Dudek chocholatý (Upupa epops) | Eurasian Hoopoe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 19. června 2010 18:07:19, Bence's Farm (Maďarsko)

Jsem velmi šťastný, že jsem si mohl letos poprvé odzkoušet fotografování letícího dudka a pokud vše půjde tak jak má, příští rok se pokusím zvládnout fotografování dudků o něco kreativněji. Už teď mám hlavu plnou nápadů, jak letícího krasavce zachytit.

 

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 30.06.2010

Kategorie: Cestování | 30.06.2010
Klíčová slova: dudek chocholatý  hoopoe  maďarsko  letovka 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

11.07.2010 (20:00)

patka: Něco málo ano, děkuji kamaráde.

11.07.2010 (19:58)

luca: Díky moc ;-)

11.07.2010 (19:53)

Pavel Krátký: Ta chocholka mě opravdu pekelně dráždila, musel jsem si ji vyfotit, je opravdu kouzelná.

11.07.2010 (19:52)

Daniel Senohrábek: Ty a nemít slov jo, no to se divím ;-)

11.07.2010 (19:51)

Lukáš Pečka: Děkuji Lukáši, příští rok to snad vyladím dle svých představ.

11.07.2010 (19:51)

kanoo: Já nic, snad jen mladé, kteří vykukují z hnízda :-D

01.07.2010 (22:10)

No tak to se ti zase neco povedlo! luxusni

01.07.2010 (15:56)

super moc moc Misaku. Ta prvni je dokonala.

01.07.2010 (11:03)

Opravdový krasavec Michale. Musím uznat, že takto pěkně s tou chocholkou jsem ho ještě neviděl. Gratuluji chlape! Měj se a užij si Norsko

01.07.2010 (09:13)

Krása Michale! nemám slov.

30.06.2010 (19:11)

Jak tu jednou psal někdo v příspěvku... čumím jak tele na vrata. Tohle se vám Michale moc povedlo, klobouk dolů pane.

30.06.2010 (19:08)

co bych ty vole jeste chtel todle je fakt paradicka!!!



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *