21.06.2010

Maďarská pusta, krátká zpráva z dlouhé cesty

Unaven na těle, avšak bohatý na duchu, tedy spíše na zážitcích. Přesně tak nějak by se dal popsat víkendový fotografický maratón, který jsem společně s kamarádem Zdeňkem strávil u slavného maďarského fotografa Bence Matého.

Foto

Fotografování v Maďarsku, jak to všechno začalo
Cíl byl poměrně jednoduchý, celý víkend strávit fotografováním mandelíků, vlh a dalších vzácných ptáků. Každý, kdo již delší dobu fotografuje, určitě moc dobře zná slavného maďarského fotografa Bence Matého. Bence posledních pár let přivádí mnohé fotografy k šílenství, protože jeho úžasné fotografie nedají spát nejednomu fotografovi divoké přírody. Bence se začal posledních pár let věnovat stavbě speciálních krytů pro fotografy, kde má člověk, potažmo fotograf, možnost opravdu z velmi blízké vzdálenosti pozorovat život, hnízdění a námluvy rozmanité ptačí říše. Neváhal jsem, a přesto že celý pobyt není zrovna lacinou záležitostí, pokusil jsem se zorganizovat menší fotografickou cestu do maďarské pusty. K cestě jsem si vybral svého velmi dobrého kamaráda Zdeňka Součka, se kterým jsem již podnikl nejednu zajímavou cestu. Se Zdeňkem je velká legrace, a pokud se potřebuji dozvědět něco velmi zajímavého ze života zvířat, pak je to opravdu ten povolaný. Biolog každým coulem a dokonalá studnice znalostí o životě zvířat a rostlin.

Foto

Foto

Co, kde, jak a proč
Nejvíce mě lákala možnost fotografovat vzácné zástupce ptačí říše pěkně z blízka a v pohodlí nově zbudovaných krytů. Mandelík hajní (Coracius garrulus), dudek chocholatý (Upupa epops), vlha pestrá (Merops apiaster) a mnozí další zástupci ptačí říše, čekali jen a jen na nás. Celý týden jsem se modlil, aby nám vyšlo počasí. Bohužel se tak nestalo a o to větší výzva to byla pro mě a pro mou novou techniku. Pokoušet se o fotografování letícího dudka, nebo mandelíka, v naprosté digitální tmě, to byl opravdu pořádný oříšek. Nicméně nakonec se všechno povedlo a já můžu začít v klidu přemýšlet o tom, jaké jsem měl zase štěstí. Maďarská pusta je úžasná krajina, kde není vlastně nic, také překlad slova „pusta“ znamená nic. Opravdu jsem si chvílemi připadal, že okolo mě nic není, tedy spíše ve smyslu civilizace, než ve smyslu přírodního bohatství. Maďarská pusta, unikátní místo, které je právem nazýváno rájem ptáků a je každoročně navštěvováno velkým počtem milovníků přírody.

Foto Foto

Náročný test naší techniky, aneb jak fotografovat skrze sklo
Další velký oříšek nás čekal při první návštěvě fotografického krytu, tím bylo antireflexní zrcadlové sklo, které znemožňovalo fotografovaným objektům, aby nás bylo uvnitř vidět. Vynikající věc pro zachování přirozeného chování ptáků, nikoli však už pro snadný život fotografa. Pro fotografování z krytu takového typu platí pár pravidel a užitečných pomůcek, které člověk zjistí bohužel až na místě, takže se není schopen dokonale připravit. Mnohdy stačilo objektiv natočit malinko jiným směrem a vše bylo vyřešeno. Speciální sklo mělo bohužel ještě jednu nemilou vlastnost a tím byla určitá ztráta světla, kterého bylo bohužel o víkendu pekelně málo. Mezi největší oříšek patřila schopnost dokonale a přesně zaostřit v ten nejvhodnější okamžik, což mnohdy představovalo obrovský problém i přes velké zkušenosti s fotografováním letících ptáků. Podle mě patřil tenhle test do kategorie snů, který dokázal perfektně otestovat kvalitu techniky a zkušenosti fotografa. Určitě bych přál každému, aby si to mohl vyzkoušet a získat tak další neocenitelné zkušenosti.

Foto

Co se povedlo a co ne
Jediné čeho lituji po návratu je to, že jsem zvolil právě tento víkend, kdy bylo v celé Evropě velmi špatné počasí. Na druhou stranu jsem si mohl odzkoušet fotografování za velmi špatných světelných podmínek a snažit se vymáčknout ze své techniky maximum. Nejvíce mě mrzí fakt, že jsem si nemohl vychutnat svoje oblíbené večerní labužnické světýlko, která by nám usnadnilo celé fotografování.

Foto

S Bencem jsem domluvil určitou možnost na příští rok, kdy bych velmi rád nabídnul různé možnosti českým fotografům tak, aby si každý mohl pořídit velmi atraktivní fotografie, relativně v pohodlí a bez větších problémů. Bohužel jsem na tom s časem velmi špatně, snažím se dokončit nový web a nabídnout širokou paletu služeb, takže mi nezbývá příliš mnoho času na psaní. Každou volnou chvilku věnuji fotografování, proto mějte prosím velkou trpělivost při čekání na další článek. Mám jich připravených opravdu velmi mnoho a pevně doufám, že se vám budou líbit. Pokusím se nastínit fotografování mandelíků, dudků i vlh v co nejkratší možné době.

Foto

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 21.06.2010

Kategorie: Cestování | 21.06.2010
Klíčová slova: mandelík hajní  dudek chocholatý  vlha pestrá  maďarsko  pusta  bence mate   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

14.11.2015 (17:22)

Очень интересно! обязательно еще раз к вам загляну!

06.11.2015 (20:41)

It is like your site! Lots of good information!

02.10.2013 (11:30)

Точечный ремонт холодильников скоро произведет молчаливый мастер в любое время во всех округах подмосковья за мизерную цену Наш сайт с ценами.

02.10.2013 (01:17)

Гарантийный ремонт холодильников с гарантией произведет не пьющий холодильщик в удобное время во всех муниципалитетах столицы за правильную цену Наш сайт с условиями.

28.05.2012 (06:01)

What about world crisis? Will it be one more wave of it? I worry about the costs for College Essay writing. I utilize academic papers writing services very oft.

22.05.2012 (21:21)

Our greatest earning is our clients' satisfaction. We provide our directory submission options at our directory submission service are created with a purpose to help online business owners getting better results. We are usually concentrated on success and we surely can get it!

14.05.2012 (14:53)

That is good that you do such superb theme referring to this good post. And we guess that this will be good if people purchase the best dissertation and buy dissertation with you help.

23.04.2012 (18:05)

Did you hear about writing jobs service? I wanted to tell that the topic referring to this good topic is very good! Thank you for producing this!

17.04.2012 (03:09)

I’m sure that some thesis writing services and dissertation writing service can utilize you to create such of the hottest writing a thesis more or less about this good post.

01.07.2011 (02:10)

Not every thing have to be connected with term papers I’m having, but you still canfind essay.

26.06.2010 (11:46)

ahoj Michale parádní fotky,ale co jsem se díval na web B. Matého,tak máme všichni ještě co pilovat :-) Sám bych chtěl podobnej kryt vyrobit,ale u nás by to bylo asi do dvou dnů rozkradený.Stejně si myslím,že fotografování přes to sklo taky nebude nic moc...Tak se měj fajn a užijte si Norsko ;-)

24.06.2010 (19:50)

Martin | martinpustelnik.com: Díky, už se těším na víkend!

24.06.2010 (19:50)

x-men: AHoj, mám jich plnou kartu, jen to probrat, zpracovat a pak publikovat, chvíli to potrvá, ale snad brzy.

24.06.2010 (19:49)

Pavel Krátký: Dělám, dělám, jak to jen jde.

24.06.2010 (19:49)

Jirka Valenta: Ahoj Jirko, budou a co nevidět.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *