23.03.2010

Výstava orchidejí, Canon EF 100 f/2.8L Macro IS

Bohužel jsem byl poslední týden pracovně hodně vytížený, tak jsem odložil dlouhodobý test nového makroobjektivu Canon EF 100 f/2.8L Macro IS US až na tento týden. Nakonec se to ukázalo jako dobrý nápad, protože jsem měl tak čas nový makroobjektiv poctivě otestovat v terénu, například při včerejším fotografování sněženek a dnešním fotografování bledulí.

Výstava orchidejí v Praze, skleník Fata Morgana ožívá
Skleník Fata Morgana už zase exoticky něžný, výstava orchidejí právě pomalu končí a je čas se trochu poohlédnout za dalším ročníkem. Výstavu orchidejí jsem letos navštívil celkem třikrát a stejně bych šel rád znovu a znovu. Milovník tropů se ve mně nezapře, potřebuji cítit tu správnou vlhkost a těšit se tak na další svoje bláznivé cesty, které většinou skončí právě někde v tropech. Orchideje mě už delší dobu fascinují, dokonce připravuji expedici do tropů Střední Ameriky, proto jsem uvítal možnost navštívit dlouho očekávanou výstavu, která se po roce opět vrátila do skleníku Botanické zahrady v Praze. O výstavě jsem věděl dlouhou dobu dopředu a tak jsem měl čas si připravit novou techniku. Dokonce by se dalo říci, že podobné akce a výstavy, byly zpočátku hlavním podnětem ke koupi nového makroobjektivu Canon EF 100 f/2.8 L IS USM, který je vybaven novým a zcela unikátním hybridním stabilizátorem. Při naší poslední návštěvě na Floridě si výše zmíněný objektiv koupil můj dobrý kamarád Zdeněk Souček. Při návratu domů jsme spolu debatovali na téma fotografování, bez nutnosti používat stativ a nakonec jsem vlastně přesvědčil sám sebe a výše uvedený objektiv koupil. Velmi jsem se těšil na výstavu orchidejí v Praze, kde jsem si mohl nový objektiv vyzkoušet.

vystavaorchideje04 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:08:10, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika) vystavaorchideje02 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:10:16, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika) vystavaorchideje16 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:56:41, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Výstava orchidejí, aneb jak na problémy spojené s fotografováním
Fotografovat orchideje není zase až tak složité, jak se může někomu zdát. Velmi pohodlně si to můžete vyzkoušet ve skleníku Fata Morgana a podle množství fotoaparátů, které jsem tam viděl minulý týden, toho využilo určitě velmi mnoho z vás. Fotografování ve skleníku Fata Morgana má pár záludností, o kterých už dávno ví každý zkušený fotograf, který skleník navštívil. Nedostatek světla, vysoká vzdušná vlhkost, velké množství lidí, nemožnost použít stativ a mnohá další nemilá překvapení, která se ovšem dají velmi elegantně vyřešit přímo na místě a není třeba si tak zbytečně lámat hlavu. Nedostatek světla se dá pohodlně vyřešit použitím vyššího ISO, nebo použitím stabilizace objektivu, o tom ale dále v článku. Největší problémem ve skleníku byla ovšem vysoká vzdušná vlhkost, která trápila většinu fotografů, kteří neustále utírali přední čočky objektivů. V tomto případě doporučuji celou techniku důkladně ohřát, aby byly rozdíly teplot co možná nejmenší. Já to udělal tak, že jsem umístil otevřený batoh na přední sedadlo auta a nechal do něj foukat horký vzduch, není to sice při mém stylu jízdy nejbezpečnější, ale co se dá dělat. Při příchodu do skleníku jsem použil vysoušeč rukou, který je umístěn přímo uvnitř skleníku a u kterého se chvílemi tvořila pořádná zácpa, zejména potom, co si fotografové s kompakty zapomněli přibalit nějaké to mikrovlákno. Množství lidí se dá nejefektivněji vyřešit tak, že do skleníku zavítáte velmi brzy ráno, nebo hodinu před koncem zavírací doby, to je tady většinou už prázdno a nikdo se vám tak neplete do záběru. Nakonec jsem viděl velkou spoustu lidí, jak si tady klidně rozložili stativ a nikdo jim nic neřekl, i když je to tuším bez předchozího souhlasu zakázáno.

vystavaorchideje01 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:12:26, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika) vystavaorchideje05 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:15:11, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM, ďábelský to objektiv
Objektiv EF 100 mm f/2,8L IS USM z prestižní řady L společnosti Canon a první objektiv, který je vybaven stabilizátorem obrazu s detekcí úhlu a posunu, jež je vysoce účinná při zaostřování na krátké vzdálenosti.

vystavaorchideje03 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:05:24, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Vlastnosti nováho objektivu
Vysoce výkonný makroobjektiv Canon řady L
4krokový hybridní stabilizátor obrazu (IS)
Reprodukce obrazu ve skutečné velikosti (1:1)
Prvek UD objektivu
Odolnost vůči vodě a prachu
Třípolohový omezovač vzdálenosti
Kruhová clona s 9 lamelami pro krásné rozostření pozadí
Kroužkový mikro motor USM automatického zaostřování
Volitelná objímka stativu
Makroobjektiv se stabilizátorem obrazu, který nastavuje nové standardy výkonu a funkcí.

Kvalita řady L
Tento objektiv je ztělesněním nejvyšších standardů optiky, kvality konstrukce, spolehlivosti a možností manipulace řady L od společnosti Canon. Součástí robustní konstrukce je těsnění proti prachu a vlhkosti určené k ochraně objektivu i ve velmi nepříznivých povětrnostních podmínkách.

vystavaorchideje12 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/15s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:06:14, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Hybridní stabilizátor obrazu
Nový stabilizátor obrazu konstruovaný speciálně pro využití v makroobjektivech. Je schopen korigovat pohyb posunu objektivu, stejně jako úhlový pohyb, které většina IS systémů korigovat neumí. To umožňuje 2krokovou korekci při 1,0násobném zvětšení, se zvýšením na 3krokovou při 0,5násobném zvětšení a 4krokovou při normálním fotografování.

vystavaorchideje10 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 13. března 2010 14:10:26, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Prvek UD objektivu (Ultra low dispersion neboli ultranízký rozptyl) zajišťuje vysokou kvalitou obrazu
Použití prvku UD v konstrukci objektivu účinně odstraňuje chromatickou aberaci. To zajišťuje vynikající kvalitu obrazu s vysokým rozlišením, vysokým kontrastem a vynikající reprodukcí barev.

Přepínač omezovače zaostřování
Objektiv je vybaven 3polohovým přepínačem omezovače zaostřování za účelem zlepšení využití objektivu fotografem. Pomocí omezení pro blízké objekty, vzdálené objekty a všechny objekty může uživatel zvýšit rychlost automatického zaostřování, což mu umožní rychlejší pořizování fotografií.

vystavaorchideje13 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:16:15, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Krásné rozostření pozadí s kruhovou clonou s 9 lamelami
U snímků pořízených při odclonění pomáhá kruhová lamelová clona vytvořit rovnoměrné rozostření pozadí a zdůraznit fotografované objekty.

vystavaorchideje15 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/15s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 13. března 2010 14:44:10, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Rychlé a tiché automatické zaostřování
Mimořádně rychlé a téměř neslyšné automatické zaostřování pohání kroužkový mikromotor USM (ultrazvukový motor). K dispozici je upřednostnění plně manuálního zaostřování bez nutnosti vypínat automatické. Objektiv nabízí minimální zaostřovací vzdálenost 0,3 m.

vystavaorchideje06 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:20:30, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika) vystavaorchideje09 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/60s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:24:11, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika) vystavaorchideje11 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:27:41, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Nový makroobjektiv ve společnosti Canon EOS 5D Mark II, trocha rozpaků na úvod
Objektiv Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM je opravdu velmi malý a lehký, proto je přímo předurčen pro fotografování z ruky. Já si ho po vybalení vyzkoušel jen krátce a prvně jsem ho nasadil na Canon EOS 5D Mark II a vypravil se fotografovat do skleníku Fata Morgana orchideje, pěkně bez dlouhé přípravy a prakticky hned naostro. Bohužel jsem narazil na určité problémy a zpočátku jsem byl velmi zklamaný. Objektiv se choval tak jak má, bohužel Canon EOS 5D Mark II se ukázal jako naprosto nevhodný, protože nebyl schopen v režimu AF pořádně zaostřit. Pokud jsem omezil ostřící rozsah, výsledek byl o poznání lepší, bohužel se tento postup nedal použít na fotografování v měřítku 1:1. Tak nějak jsem tajně doufal, že by to bylo možné, abych nemusel pořád ostřit manuálně, bohužel u 5D to možné není. Po přepnutí na manuál vše fungovalo skvěle. Jediné co jsem mohl vyzdvihnout okamžitě, byl nový hybridní stabilizátor. Úmyslně jsem fotografoval s časy okolo 1/30s a 1/15s, snížil jsem ISO a sledoval, co nový hybridní stabilizátor dokáže. Chvílemi jsem nevěřil vlastním očím, pokud zůstal stabilizátor zapnutý, neměl jsem prakticky neostrou fotku. Okamžitě jsem si uvědomil, co všechno půjde s tímto objektivem fotografovat a jak si budu připadat volný při fotografování hmyzu a rostlin. Konečně nebude potřeba žádný stativ a doba pořízení fotografie se výrazně zkrátí. No nic, první den jsem ze skleníku odcházel se smíšenými pocity, ale nevzdal jsem to, příště vyzkouším novinku Canon EOS 1D Mark IV a potom uvidím.

vystavaorchideje07 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:55:15, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika) vystavaorchideje08 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/15s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:58:41, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika) vystavaorchideje18 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:44:31, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Canon EOS 1D Mark IV, dokonalý a přesný autofokus v akci
Ve středu jsem se velmi brzy ráno vydal na výstavu znovu. Paráda, devátá hodina ranní a nikdo tu není, skleník je jen můj. Neváhám, pořádně ohřeju techniku a hurá až nakonec, přímo k vodopádu, kde jsou ty lepší kousky. Po prvních pár minutách si připadám jako ve fotografickém nebi, Canon EOS 1D Mark IV pracuje přímo ďábelsky skvěle a já si vrním blahem. Konečně si vychutnávám možnost použít plnohodnotně autofokus a to dokonce v makroměřítku 1:1. Rozdíl je opravdu propastný, vím to sice už dávno, že Canon EOS 5D Mark II má mizerný autofokus, ale až takový rozdíl jsem nečekal. Většinou fotografuji s nějakým tím dlouhým sklem a to až tak nevadí, bohužel při makrofotografii je to znát hodně. Spousta z vás určitě namítne, no a co, stejně fotím s použitím manuálního ostření. Ano, to je pravda, já sám tak fotografuji neustále, ale co když si můžete pohodlně vychutnat možnost využít plnohodnotný AF, proč se tedy potom nějak omezovat. Opět jsem se pokoušel snížit co nejvíce ISO, tak aby to snímač ještě pobral a kontrasty nebyly příliš velké a fotografoval jsem s co možná nejdelšími časy, výsledky byly stále perfektní.

vystavaorchideje17 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 17. března 2010 09:35:45, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Pár postřehů na závěr
Největší nevýhodu spatřuji v nemožnosti použít telekonvertor, který velmi často využíván u objektivu Canon EF 180 f/3.5L Macro USM, pokud potřebuji co možná nejvíce odpíchnout hlavní fotografovaný objekt. Objektiv Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM se totiž hodí jen na určité věci, které jsou tak říkajíc poněkud větší a dá se k nim pohodlně přiblížit. Problém bude také s poměrně krátkou ohniskovou vzdáleností, ideální by bylo použít Canon EOS 7D, protože nedosáhnete takového toho krásného rozostřeného pozadí, jako když použijete delší ohnisko. Právě z tohoto důvodu si určitě ponechám ještě svůj druhý makroobjektiv Canon EF 180 f/3.5L Macro USM, který je sice o poznání větší a těžší, ale v určitých situacích je stále nezastupitelný. Výborné je u nového objektivu vyřešeno přepínání rozsahu ostření, doporučuji velmi vhodně využívat, tedy pokud nevlastníte třídu fotoaparátů 1D, tam se s tím AF popere velmi snadno a je zbytečné potom používat rozsah ostření. Stabilizaci nechávejte zapnutou neustále, dokonce i na stativu, objektiv si umí načíst stativ a není potřeba IS vypínat. Další lahůdkou je použití speciálního makroblesku Canon Macro Twin Lite MT-24EX, je nutné sice dokoupit redukční kroužek 67mm, ale to se rozhodně vyplatí. Na tohle téma připravuji samostatný článek a přímé porovnání s objektivem Canon EF 180 f/3.5L Macro USM, ale o tom až někdy jindy. Až při samotném fotografování jsem si uvědomil, proč nedává společnost Canon k objektivu stativovou objímku, vysvětlení je jednoduché, není vůbec třeba a navíc je pekelně a nesmyslně drahá. Objektiv není nutné umísťovat na stativ, když nový hybridní stabilizátor dokáže úplné zázraky. Kresba nového objektivu je vynikající a dle laboratorních testů na Dpreview.com, je nejlepší mezi clonou 5.6 – 8.0.

vystavaorchideje19 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 13. března 2010 14:56:11, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Závěrem bych vám velmi doporučil koupi nového objektivu, fotografování s ním je opravdová pohádka. Momentálně spatřuji největší výhodu v možnosti se konečně naplno oprostit od stavění stativu kdesi v trávě a spoléhat na to, že snímek bude nakonec ostrý. Fotografování s novým objektivem Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM je opravdu velmi pohotové a komfortní, vřele doporučuji. Největší lahůdku spatřuji v možnosti dokonale využít speciální makroblesk Canon Macro Twin Lite MT-24EX, který se při ohnisku 100mm projeví jako ideální modelovací zdroj světla. Už se těším na testy s kamarádem Mírou, co všechno budeme zase vyvádět. Objektiv mám teprve měsíc, nafotil jsem už pár tisíc fotografií, a pokud narazím na nějaký postřeh, nebo snad problém, určitě dám vědět.

vystavaorchideje14 Výstava orchidejí Praha, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin + Bouncer Stofen, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 13. března 2010 14:31:10, Skleník Fata Morgana, Praha (Česká Republika)

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 23.3.2010

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

28.03.2010 (20:26)

Petr Vaculik: Neboj, dovezu ti ho až poletím do USA, měj se. ;-)

28.03.2010 (08:08)

Ja jsem, potrebuju ten konvertor, nejaky blbosti kolem a nejaky to makro :-)

27.03.2010 (16:40)

Petr Vaculik: Buď jenom rád, bude nová technika a další cesty:)

26.03.2010 (18:06)

To jsem celej ja :-) Ta nova prace vysla, teda pokud me z ty stary pustej ke konci dubna.

24.03.2010 (21:10)

David I www.natphoto.net: Ahoj kamaráde, tak ještě chvíli vydrž, teď jsem dodělal článek, snad se ti bude líbit, ale to sklíčko je.... mňami ;-)

24.03.2010 (21:09)

Petr Vaculík: To si hodnej, co by si tady lidé o mě pomysleli :-D

24.03.2010 (19:33)

Nazdar kamaráde, ty mě s tím objektivem nepřestaneš provokovat, viď ? ;-) Už aby se něco prodalo. Jak bylo na bledulích? Čau, David

24.03.2010 (13:28)

To bych Ti neudělal :-D

24.03.2010 (10:32)

ada: ;-) ;-) ;-)

24.03.2010 (10:31)

Petr Vaculík: Pamatuješ si to velmi dobře kamaráde, slovo od slova, ještě že jsi to sem nenapsal, tak jak jsem to přesně řekl :-D

24.03.2010 (10:31)

Pavlinka: Ahoj ty sluníčko, dlouho jsem o tobě neslyšel, co nového. Už jsi pořídil 5D Mark II? Měj se hezky a možná se na sněženkách uvidíme, vyrážíme s Radkem, to bude zase něco.

24.03.2010 (10:29)

David Prášek: Určitě do něj jdi, je to pecka a budeš spokojenej.

24.03.2010 (10:29)

Jana Smutná: Ahoj Jani, děkuji za milá slova a jak tě znám, tak to nebude dlouho trvat a koupíš si něco mnohem lepšího. Připomínáš mi kamarádku Radku, taky je taky blázen do makra a jak jí to jde. Měj se hezky, Michal.

24.03.2010 (09:58)

to je krasny Michale moc moc ja se tam byla taky podivat ale neumim to vyfotit jako ty ale je to krasa. ahoj ada

24.03.2010 (00:35)

Na to se.u, tady je lidí jako... Asi tak nějak to komentoval Michal, když jsme odcházeli z prvního dne výstavy :-) Bohužel taktika prvního víkendového dne, kdy byla otevřena, se jaksi nevyplatila :-) Pěkný fotky kamaráde :-)







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *