02.05.2012

Orchideje, rozkvetlá Šumava

V současné době nestíhám psát a zpracovávat fotografie, bohužel fotografických lákadel je až příliš a volného času hodně málo. Sváteční den jsem využil k návštěvě několika lokalit na Šumavě, kde jsme s kamarády fotografovali naše letošní první orchideje.

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elder-flowered Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Kvalitní příprava na víkendovou Itálii, horko a slunce
Celý den jsem pojal jako přípravu na víkend, kdy s kolegy botaniky a několika nadšenci, cestujeme na jih Itálie, do Mekky všech milovníků orchidejí. Chtěl jsem si vyzkoušet několik novinek a fotografických technik, které by se nám na jihu Itálie mohli hodit. Konečně jsem měl možnost vyzkoušet nový polarizační filtr na makro objektiv, nové tělo 5D Mark III a výdrž baterií, při celodenním používání Live view a několik dalších legrácek, které bychom v Garganu využili. Celý den byl na Šumavě horko a prudké slunce, takže se dalo celkem dobře nasimulovat počasí na jihu Itálie.

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elder-flowered Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 00, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Rozkvetlá Šumava, včasný příjezd na lokalitu
Tak jako posledních několik týdnů, vstáváme velmi brzy, abychom byli na Šumavě ráno, kdy jsou orchideje krásně orosené a slunce je velmi nízko. Poslední dobu trávím ve společnosti kamarádů, kteří se mnou cestují po celé Evropě, a zjišťuji, že mě fotografování v malé skupince příjemných lidí baví mnohem více. Po příjezdu na lokalitu se nemůžu dočkat, až znovu po roce uvidím rozkvetlou louku plnou prstnatců a vstavačů. Bohužel v tomto roce prozatím nevykvetl Vstavač bledý (orchis pallens) a na lokalitě u Strakonic to s ním vypadá opravdu bledě, proto spoléháme, že tady uvidíme konečně první letošní orchideje. Lokalita opět nezklamala a informace od kamarádů, že už bude pozdě, se ukázala jako mylná.

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elder-flowered Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina), Vstavač kukačka (Orchis morio)
Prstnatec bezový a Vstavač kukačka tady bují ve vrcholné formě. Květy jsou krásně vyvinuté, žádný z nich není uschlý a celkové květenství vypadá opravdu famózně. Hojnost vstavačů dalece předčí ostatní roky, zato prstnatců bezových, je tady o poznání méně, než předchozí rok. Ranní světlo pomalu olizuje celou stráň a všichni se v klidu oddávají fotografování orchidejí.

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elder-flowered Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elder-flowered Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Vstavač kukačka v pampeliškách, aneb pozor na zmije
Odpoledne se přesouváme na další lokalitu, kde jsem loňský rok fotografoval vstavače kukačky v obležení pampelišek. Matně si vzpomínám, kde že jsme to parkovali. Nakonec jsem si vzpomněl a lokalitu jsme nalezli bez větších problémů. Dokonce se na nás vlídně usmála starší paní, když jsme se snažili překonat její louku směrem do kopce, jen tak mezi řečí prohodila, jdete na kukačky, ty jsou támhle. Lokalita byla bohužel téměř celá zarostlá vysokou travou a kukaček tady bylo výrazně méně, než loni. Dokonce David na stráni nalezl malou zmiji, která se nerušeně vyhřívala na orchidejové louce. Není nic krásnějšího, než se položit na sluncem zalití orchidejové louce do stínu a těžce odpočívat po vydatném obědě. Čekáme na večerní světlo a v klidu si povídáme, prostě pohodový den strávený na Šumavě ve společnosti Českých orchidejí.

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)
 

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elder-flowered Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Vstavač kukačka (Orchis morio) | Green-winged Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina) | Elder-flowered Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2012, Šumava (Česká Republika)

Letos mám v plánu navštívit hodně lokalit s orchidejemi nejen v Čechách, ale i na Moravě, Slovensku a v Itálii. Během léta se s vámi podělím o zážitky, které mě při fotografování divokých orchidejí potkaly.

Související články:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  02.05.2012

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

08.05.2012 (13:01)

Cau Michale, tak si vzdycky rikam, ze neni co zlepsovat na Tvych fotografiich, ale myslim ze jsi se zase posunul radny kus dopredu. Opravdu barvicky jsou uzasne, nadherne, doprdele jak to delas...??? :-D

03.05.2012 (22:13)

OK, ale ja mam uplne opacny nazor na ty fotky, prave ty prvni dve se mi moc zrovna nelibi. Ale je fajn, ze nekdo dokaze na netu jeste rozume diskutovat. Nejhorsi na foceni je prave zachytit kytku v kontextu prostredi a pritom zachovat citelnost fotky i pro ostatni.

03.05.2012 (15:49)

Radime, tak mě se teda to pozadi zase líbí, ale je to věc názoru a vkusu, nikomu nevnucuju. Když se podívám na květinu na sterilním hnusně zeleném pozadí, tak mě ta fotka nezaujme. Na tomhle typu fotografií je jedno co je tam za hlavní objekt, ale ta atmosféra musí vystihnout dané místo, světlo a ducha. Už jsem se nějak rozkecal, ale 1 a 2 parádička ostatní plevel :-P

03.05.2012 (15:39)

No, nechci se Vas dotknout, ale videl jsem od Vas uz lepsi fotky. Vim, ze je to vec vkusu, ale pozadi fotek mi tentokrat moc nesedi - prilis komplikovane a bile fleky krase nepridaji. Mozna je to i zobrazenim na netu, ale proste si tuhle poznamku nemohu odpustit. Mam radeji jednodussi pozadi, ne zcela rozostrene za kazdou cenu, ktere tolik neodpoutava pozornost od hlavniho motivu. Tak preji dobre a jeste lepsi svetlo.

03.05.2012 (10:23)

Michale nádhera to pozadí máš opravdu vymazlené ;-)

02.05.2012 (22:44)

Ty kokso ta je naozaj velmi pekne Michal :-D

02.05.2012 (21:19)

Ahoj,dobré fotečky. Také se chystám na Šumavu na kytky. Mám super lokality. A jednu téměř doma. To budou fotografické orgie :-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *