14.03.2010

Vlk obecný, krev a láska v Bavorském lese

To, co se dělo dnes v národním parku Bavorský les, to opravdu nepamatuji. Neuvěřitelné, jezdím tam už druhým rokem, ale tohle! Dnes se vlci poprali o hárající samici tak, že z jednoho tekla proudem krev a měl vykousnutý velký kus živého masa na zádech, celkem otřesný pohled, nevím, jestli tohle přežije, ale bylo to opravdu kruté. Samci se dokázali skoro 3 hodiny prát o jedinou samici a tak o souboje nebyla nouze. Konečně i pořádně hustě sněžilo, takže atmosféra byla pohádková.

Původně jsem si pro Vás připravil dva jiné články, ale pod tíhou dojmů se pokusím podělit o dnešní zážitky z národního parku Bavorský les. O články určitě nepřijdete, v průběhu týdne je všechny zveřejním.

vlk02 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 14. března 2010 09:56:12, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Ranní cesta do Bavor, kruté ráno
Každá cesta má svoje pro a proti, mě dělá největší problém ranní vstávání. Pečlivě jsem ještě v sobotu večer studoval počasí na CHMI.CZ, protože jak jsem psal v předchozím článku o Bavorském lese, nejlepší je, když hustě sněží. Sníh vytváří tu správnou atmosféru a dokonalou kulisu zimní pohádky. No nic, při pohledu z okna si každý musel ťukat na hlavu, nejvíce asi můj kamarád Franta, kterého jsem nutil k nedělní několikahodinové cestě v dešti a beze sněhu někam směrem na Šumavu. Cesta nakonec proběhla bez jediného problému, zimní test nového Volva XC90 dopadl na jedničku. Rychlá zastávka na výpadovce z Prahy do Plzně u oblíbeného MC Donalda, teplý čaj a káva, rychlá kontrola místních krásek, které nabízejí svoje mladá těla lasivním úchylům v kamionech a hurá směr Plzeň. Konečně Klatovy a pořád žádný sníh, jen hnusná šedá obloha a déšť, no uvidíme, co bude dál. Blížíme se směrem k Železné Rudě a moje plány se začínají pomalu naplňovat, hustě sněží. Opravdu se vyplatí plánovat a sledovat předpověď počasí, ale to už jistě všichni víte.

vlk03 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 14. března 2010 11:24:18, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Prázdný park, nikde nikdo
Jako obvykle, snad s jedinou nepříjemnou změnou, přijíždíme na jediné parkoviště ve městě Ludwigsthal. Děkuji Petrovi, že mě upozornil na podstatnou novinku, krize asi dolehla i sem a tak se za parkovné začíná znovu platit. Platí se 1 Euro za každou hodinu, takže nic hrozného. Ráno přijíždíme v klidu až na 9 hodinu a parkoviště je naprosto prázdné, nikde ani živáčka. Kdo, kromě fotografů, by se trmácel v takové chumelenici, jako byla právě dnes. Dnes jsem se opravdu vybavil mohutně, vzal jsem prakticky vše, co jsem doma našel. Táhnul jsem plnou polní, skoro 20kg batoh a jsem moc rád, že výběh není, až na ten malý kopeček, tak daleko od auta. Dokonce nás napadla hodně bizardní a správná mastňácká myšlenka, že dojedeme naším terénním autem až k výběhu, park byl totiž opravdu liduprázdný. No nic, batoh na záda a pěkně šlapat do kopce a po zasněžené cestě. V parku je pořád ještě půl metru sněhu, takže neváhejte a pokuste se park navštívit co možná nejdříve.

vlk08 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 14. března 2010 10:10:36, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

První změna a velké lákadlo
Jako každou návštěvu začínáme rychlou kontrolou a obhlídkou výběhu u rysů a ejhle. Nějak se nemůžu dopočítat, ale jak tak koukám, tak rysů je tu nějak moc. Rychle chápu, samec, samice a dva mladí. Nádhera, celá rodinka pohromadě a začíná chumelit. Vybalíme techniku a hurá k plotu na stanoviště. Bohužel tohle byla na dlouho poslední akce, kterou jsem u rysů udělal. Neuvěřitelné, musím mít dneska asi smůlu, zase na druhou stranu nemůže být posvícení každý den. Celé rodinka se bez jediného pohybu ukrývala pod temným stromem a dlouhou dobu se nic nedělo. No nedělo, ale o tom až později.

vlk05 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 14. března 2010 10:15:26, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Kruté hlasy z povzdálí, vlci se blíží
Stojím si v poklidu u rysů, objektiv i tělo už mám skoro zapadaný a pořád slýchám divné zvuky, které se k nám linou směrem od výběhu vlků. Křiknu na Františka a říkám, kašlem na rysa a jdeme se podívat, co se to tam proboha děje. I v té nejbujnější fantazii mě nenapadlo, a to sem jezdím už několik let, že uvidím takovou vřavu, boje, krev a vyceněné zuby. Většinou jsem vlky vídával pouze ve stavu úplné strnulosti, přeci jen zvíře zavřené v ohradě časem upadá do jisté letargie a trpí syndromem mrtvé duše, a tak mě opravdu překvapilo, co jsem uviděl na vlastní oči. Přeci jen je vlk šelma a to v sobě nemůže za žádných okolností zapřít, navíc, když žije v početné smečce a izolovaně na jednom místě. Kruté hlasy se ozývaly každou chvíli a pořád se přibližovaly. Celá smečka se rozdělila na dvě skupiny, jedna malá se neustále pohybovala směrem dolů a nahoru a opakovaně se vlci pouštěli do krvavé řeže. Pořád jsem to nechápal, to není přeci samo sebou. Za malou chvíli mi to došlo, dvě samice se chovaly poněkud podrážděně a samci o ně sváděli kruté boje, obě feny háraly. V tom okamžiku jsem rychle zapomněl na rodinku rysů, kterou jsem viděl takto pohromadě poprvé v životě a celý den se věnoval pouze vlkům.

vlk00 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 14. března 2010 09:56:16, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Krvavé a kruté boje o samici v hustém sněžení
Dnes jsem se opravdu zapotil a naběhal pravděpodobně i několik kilometrů v hromadách sněhu. Celý vlčí areál je rozdělen na dvě poloviny a je umístěn v prudkém kopci, takže pokud se vlci přesunou z jednoho konce na druhý, musím se přesunout i já sám. Vlci se přemísťovali co deset minut, takže jsem se dnes opravdu naběhal. Několikrát jsem se stal svědkem opravdového a nelítostného souboje, až jsem chvílemi s úžasem sledoval, co jsou vlci schopni udělat pro jedinou hárající samici. Přímo před zraky mého fotoaparátu docházelo ke krytí feny několika rozdílnými samci, doslova hotové vlčí orgie. Jeden z nešťastníků se bohužel připletl do nějaké té krvavé bitvy a odnesl si hodně ošklivé šrámy a hluboké krvavé zranění. Celá smečka se zdála být hodně nervózní, pokaždé když se ukázal vůdčí samec, všichni kolem se začali v uctivé poloze plazit a stahovat ocas mezi nohy. Krásná studie sociálního chování jen několik málo metrů od mého objektivu. Čím více začalo sněžit, tím více byli vlci aktivní a boje získávaly na intenzitě. Na bílém sněhu se mnohdy objevovaly velké krvavé skvrny a velké chomáče chlupů z nějakého toho zraněného vlka. Nevídané věci, ale i takový může být život vlčí smečky.

vlk04 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 14. března 2010 09:34:10, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Tvrdý test nového fotoaparátu Canon EOS 1D Mark IV
Hrozně moc jsem se těšil, až si budu moci odzkoušet pořádně nový autofokus u mé nové hračky od Canonu. Přeci jen předchozí týden nepadal sníh a AF neměl žádné přirozené překážky v cestě za přesným a rychlým zaostřením. Mohu s klidným srdcem říci, konečně zase třída 1D s perfektním a spolehlivým AF. Novinka Canon EOS 1D Mark IV má opravdu velmi mnoho možností nastavení autofokusu, snad ještě více, než předchozí verze řady 1D. Velmi spolehlivě funguje nastavení funkce sledování a zaostřování hlavního objektu, když se náhodou do cesty připlete nějaká nečekaná překážka. Schválně jsem zkoušel tuhle funkci vypnout a ejhle, AF se snažil chytat každou hustou vločku, která se mu připletla do cesty. AF je opravdu hodně citlivý, ale díky množství nových funkcí, také velmi spolehlivý a přesný, prostě lahoda. Určitě už dnes vím, že se nedá nový AF ani za nic srovnat s novým EOS 7D, který je mimochodem také velmi kvalitní, tohle je ale opravdu zcela jiná třída a nová dimenze fotografování. Jsem velmi zvědav na dlouhodobý test, hlavně potom na fotografování za plného denního slunce, to se teprve ukáže kvalita a přednosti nového AF. Věc jako je registrace vybraného bodu s orientací na výšku a na šířku ani nezmiňuji, ale hodně potěšila, hlavně při častém fotografování na výšku, kdy není třeba měnit polohu bodu ovladačem, rychlé a opravdu pohotové. Na téma Canon EOS 1D Mark IV připravuji dlouhodobě velký článek, takže to dnes hodně zkrátím a závěrem napíšu, nová řada 1D je prostě lahůdka a doporučím ji každému, kdo to myslí s fotografování přírody vážně. V následujících měsících ho podrobím náročným testům v tropech a na dalekém severu, v horku africké pouště a v dešti tropického Gabonu a Bornea.

vlk07 Franta a jeho expediční tým pracovali precizně, taky aby ne, v NG jsou jen profesionálové:)

Překvapení na závěr, malý vpád do soukromí
Po třech hodinách strávených ve společnosti vlků, jsme se přeci jen vrátili k rodince rysů. Dva mladí se vydali směrem dolů a já ihned za nimi. Bohužel jsem si neuvědomil, že jsou ještě hodně plaší a tak se dali rychlým úprkem někam na druhou stranu a já musel projít zase celé kolečko kolem výběhu v hlubokém sněhu. No nic, třeba se již staří umoudřili a dají se přeci jen do pohybu. Omyl, staří se jen choulili pod velkým stromem a nás celkem ignorovali. Co náhoda nechtěla, při balení se dali staří “do toho“.

vlk01 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 14. března 2010 10:14:10, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Dnes byl asi opravdu jiný den v parku, plný lásky a krve, každopádně velmi doporučuji brzkou návštěvu parku, dokud je hodně sněhu, lásky a krve, všude kolem.

vlk06 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 14. března 2010 11:57:44, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 14.03.2010

Kategorie: Příroda | 14.03.2010
Klíčová slova: vlk obecný  bavorský les  vlci  krev  láska  rys  zimní fotografování  gray wolf  canis lupus  winter bayerische wald   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

17.03.2010 (15:44)

Pavel / mikoskaphoto.com: Dík ;-)

17.03.2010 (15:44)

Renča: Ahoj, ty taky ještě žiješ? co návštěva protinožců, jak dopadla?

17.03.2010 (15:43)

patka: Děkuji za informaci a jsem moc rád, že se Vám tam líbilo.

16.03.2010 (21:36)

Hezký.

16.03.2010 (20:26)

no ta samice vrčí tedy pěkně hezký článek a fotky Michale, díkec.

16.03.2010 (19:57)

Michale díky díky, včera jsem park navštívil a můžu jen poděkovat za vynikající tip. Vlci se řezali jako o život a s tím jedním jedincem to vypadá docela špatně, dokonce ho oddělili od smečky a je zavřený dole v tom výběhu. Měl jsem možnost spatřit celou rodinku rysů pohromadě, byl to krásný pohled. Děkuji

16.03.2010 (19:18)

Pavel Beneš: No jo no, co nadělám, už ho dlouho přesvědčuji na Canon a až uvidí novýho Marka v akci, tak zblbne, prodá Nikon a uvidíš :nuts:

16.03.2010 (19:17)

mk: No tak tobě ta nová práce kamaráde leze pěkně na mozek co? Už to nehul :-P

16.03.2010 (19:16)

kamil: Kup ho, je to pekelně dobrý stroječek, zamiloval jsem si ho na první pohled, ale to jsem já, Canonista ;-)

16.03.2010 (19:15)

Zdeněk Vališ: Čauvec, taky žiješ? Já ti volal, abys jel s námi a ty nic :wacko: snad příště, měj se.

16.03.2010 (19:14)

Petr Vaculík: Tak ať ti to dopadne, pak dej vědět.

16.03.2010 (15:51)

mk: ty ses teda peknej magor co to meles za hovadiny o NIKON :) Michale ty mas ale kamarady, ty takovy Canonista. Fotky jsou paradni z bavor jsem jeste takovy nevidel. Ahoj a nekdy na videnou

16.03.2010 (15:48)
icon mk:

jsi nejlepsi a jsi nas :) prosim prosim pane bozsky ja bych chtel byt jako vy a treba si koupit Canon, hehe Me to zase dneska jde a uz me ta prace sejri. ty demone co treba zase clanecek o PS ten ja chtit a ty umet. NIKON FOREVER! Canon is DEATH.

16.03.2010 (15:06)

guuuud Mike mas to vychytany jen me sere ze sem tam byl minulej tyden a vlcaci nic. mark 4 je bozi videl jsem ho u Arona a kdybych mel vatu tak bych do nej sel. mej se draku

16.03.2010 (14:59)

pekna pracicka kamarade a nejvic se mi libi jak ta samice dela drahoty:) a ceni zoubky. jses klikar ale to vis.cau Zdenek







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *