17.06.2009

Makroworkshop, pár dní poté

Minulý víkend jsem konečně mohl uskutečnit svůj první makro workshop, který se nakonec ukázal jako velmi ideální nástroj k předání zkušeností začínajícím fotografům, kteří si měli osvojit základy makrofotografie přímo v terénu.

hyla645 Autor: Michal Jirouš

Rosnička zelená (Hyla arborea)
Místo, pro pořádání makro workshopu, jsme po společné a zralé úvaze zvolili v nádherně lokalitě Polaneckých rybníků, kam nás už před rokem pozval můj kamarád Martin Pustelník na první setkání s tamější kráskou, rosničkou zelenou. Místní lokalita je velmi známá každoročním hojným výskytem rosniček, vážek, šídel a motýlic, proto nemohla naše volba padnout jinam.

Maxi king Autor fotografie: Radek Demjan

Trocha teorie na začátek
Celý kurz byl koncipován tak, aby jeho účastníci netrávili celý čas zavření někde v místnosti, ale především co možná nejvíce fotografovali venku a teoretické zkušenosti nabyté v páteční přednášce mohli ihned vyzkoušet v praxi. Celou sérii přednášek začal Jaromír s úvodem do obecné makro fotografie, já jsem pohovořil o technice a možnosti využití speciálních pomůcek v makrofotografii a Martin zakončil celou přednášku několika slovy o řádu vážek a pohovořil o základních problémech fotografování rosničky zelené.

rosna1 MJ Autor fotografie: Radek Demjan

Když fouká, fotograf se nevzdává
Bohužel pro nás všechny, nakonec přeci jen bohu dík, se počasí ke konci minulého týdne ne a ne umoudřit, příroda pro nás nachystala celý svůj repertoár počasí a tak si všichni mohli dokonale vyzkoušet jak větrné a zamračené počasí v sobotu, tak příšerně pařící slunce v neděli. Nakonec jsme všichni museli uznat, že je to vlastně moc dobře, protože možnost odzkoušet si fotografování za každého počasí přináší mnohem více zkušeností navíc pro každého z nás a především pro začínajícího makro fotografa. Celé dopoledne bylo nádherně zataženo s měkkým difúzním světlem, které chvílemi prosvítalo přes mraky, a tak jsme mohli dokonale odzkoušet všechny odrazné a difúzní desky. Hned po příchodu na lokalitu se podařilo Jaromírovi najít nádherný objekt fotografování, Vážka bělořitná (Orthetrum albistylum) pózovala naprosto dokonale a vzhledem k tomu, že slunce se ztratilo za mraky, bylo možné na vážce vyzkoušet různé metody, pomůcky a samotnou techniku fotografování.

zaby-0801-EditSmall645 Autor fotografie: Lenka Gondová

Fotografování chráněných živočichů
Koncentrace rosniček byla ohromná, a proto nebylo nutné se daleko přesouvat a na celý kurz nám bohatě stačil malý kousek kraje louky, takže jsme splnili i podmínku příliš nezasahovat do krásného prostředí, kde se ale bohužel přes den pohybuje ohromné množství lidí, takže naše skupina dokonale zapadla do rákosového prostředí. Dostal jsem také několik emailů typu, nebojíte se, že příliš mnoho lidí může poškodit lokalitu? Určitě ne, pokud danou lokalitu znáte, tak určitě víte, že se tam pohubuje velké množství lidí, rybáři, cyklisté, běžci a výletníci s celými rodinami, a v neděli za pěkného počasí tam byl opravdu velký provoz.

028c5ae53d_46750652_o2 Autor fotografie: Zdenek Souček 140517aa70_46750777_o2 Autor fotografie: Zdenek Souček

Nápady a zkušenosti na další rok
Nápadů spojených s pořádáním fotografických kurzů máme už teďka velkou spoustu, další rok přijedeme určitě ještě lépe vyzbrojeni nejmodernější fotografickou technikou, novými nápady v oblasti použití speciálních pomůcek pro obecnou makrofotografii a posíleni o novou prezentační techniku, kde si budeme moci názorně ukázat veškeré nově nabyté zkušenosti ve vysokém rozlišení a na velkém rozměru. Už teď se těším na další rok, kde se určitě potkáme na dalším společném kurzu makrofotografie.

orthetrum-albistylum-4 Autor: Martin Pustelník

Kurz očima některých účastníků

Radek Demjan
...když si zpětně všechno přehraji v hlavě, musím se usmívat. Byl to pro mě nádherně strávený "fotomaraton" víkend ve společnosti krásných zelených modelek (vážek a šidélek) a s moc fajn partou lidí zajímajících se o přírodu a fotografii celkově. Celý workshop byl pojat velice dobře, přátelsky a nenásilně. Byl jsem velice příjemně překvapen z toho, jak se celý tým (Michal, Míra a Martin) velice poctivě věnovali každému z nás. Člověk se i díky tomu v makrofotografii zlepšoval každou hodinou. Uvítal jsem také možnost si vyzkoušet tu nejlepší techniku přímo v terénu a dozvěděl jsem se spoustu užitečných rad, které mi velice pomohli se posunout v makrofotografii o velký krok kupředu. Tímto bych chtěl všechny zpětně pozdravit,klukům kteří to všechno tak dobře připravili moc poděkovat a snad se třeba ještě někdy uvidíme.
PS: Speciální poděkování patří Martinu Pustelníkovi, který se mnou a mými šílenými nápady měl velikou trpělivost! Takže, Martine Děkuji!!!! (http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=0&gal=vis&galvis=7766667)

PaedDr Zdeněk Souček
Rosnička zelená (Hyla arborea) byla tím důvodem, proč jsem jel na víkend k Polanským rybníkům u Ostravy. Společně s Michalem Jiroušem (http://www.photonature.cz ), Martinem Pustelníkem (http://www.martinpustelnik.com ), Jaromírem Dvořákem (http://www.photo-macro.cz/ ) a dalšími kolegy jsme na Polanské nivě fotografovali drobné obyvatele této krásné přírodní lokality, která přiléhá na jedné straně k malebným rybníkům a na druhé straně ke krásně zachovalému původnímu korytu řeky Odry s nenarušenými a strmými břehy. Nejvíce mě uchvátilo, že takováto nádherná příroda může být na dohled panelákům okrajových částí města Ostravy. Fotografování těchto krásných tvorů nám zabralo celý den. Ten ale rozhodně nebyl ztracený, naopak pomohl nám získat řadu nových informací o tomto skvostu naší přírody. (http://zdeneksoucek.blog.cz/)

Lenka Gondová
WS bol super a splnil moje ocakavania - oddychnut si v prirode a pri sustredeni na fotenie zabudnut na pracovny zhon. Velmi sa mi pacila kombinacia novych informacii o vazkach, rosnickach a inej makrozverine, ktoru nam Martin profesionalne priblizil ako aj Tvoje informacie o tom ako to dobre fotit, kedy co nastavit a ktoru techniku za akych podmienok a na aky objekt pouzit. Vzdy je radost travit cas s niekym, kto sa v tom co robi vyzna, evidentne ho to bavi a zije tym.Osobne by som nabuduce uvitala dopredu napisany podrobnejsi zoznam veci, ktore sa mozu pri foteni zist. Tych cennych tipov si nam poradil pri foteni vela ale nieco z toho sme si tak mohli doniest viaceri uz z domu.
Celkovo povedane - vdaka za skvely vikend v uzasnom prostredi a v spolocnosti milych ludi, rovnako posadnutych fotenim ako sme my :-).

0906_polanka_085_r Autor: Radka Páleníková

Radka Páleníková
Z jiného světa?
Kdyby mi před pár lety někdo vyprávěl, že pojedu na druhý konec republiky, abych se tam, pár kilometrů od Ostravy časně ráno brodila orosenou loukou a fotila rosničky zelené, tak si poklepu na čelo. Jenže když jsem si pořídila zrcadlovku, pochopila jsem, že „samo" to nefotí. A tak zkouším fotit a zároveň sbírám informace kde se dá - z webů, časopisů, knih i na workshopech.
Moc se mi líbilo praktické zaměření rosničkového WS. Za naprosto luxusní považuji poměr učitelů a žáků. Díky němu byl neustále nablízku nejen někdo, kdo podržel difuzér či odraznou desku, ale hlavně někdo, kdo nahlédl na displej fotoaparátu a poradil jak lépe dosáhnout kýženého výsledku. Super bylo i to, že každý měl trochu jiný pohled jak to či ono fotit.
Oceňuji také možnost zapůjčení fotografické techniky. Ať už takových „drobností" jako je drátěná spoušť (ta moje neznačková si po půldni focení hodlala odpočinout), tak třeba makrosáněk či makroblesku. Je pak mnohem snadnější zvažovat, kam by měla mířit příští investice. Jsou věci, které je možné nějak nahradit či ošidit, ale někde to možné není. Jak jsem pochopila při rosničkovém WS, není-li stativ OPRAVDU pevný, pak se můžete snažit sebevíc a nemusíte být úspěšní.
Pochvala a poděkování míří nejen za Martinem Pustelníkem, znalcem místní lokality, ale za všemi účastníky WS. Užívala jsem si nejen focení, ale také skutečnosti, že trávím čas s báječnými lidmi, kteří mají focení a přírodu jako velkého koníčka.
 
0906_polanka_130_r Autor: Radka Páleníková
Související odkazy:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 17.6.2009

 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

18.06.2009 (12:34)

Tak o víkendu jsi ji měl možnost vyzkoušet, takže už asi chápeš, proč ji nosím tak proklatě nízko :blink:

18.06.2009 (09:32)

Hlasky typu: "Martin Pustelník alias Pistolník se svou sigmou proklatě nízko u pasu" apod. :-D

17.06.2009 (21:16)

to si kuř :-D :-D :-D

17.06.2009 (20:42)

Jaromír Dvořák: Myslíš DOUBLE, but only for you! ;-)

17.06.2009 (20:39)

to si kuř je stará záležitost, ted frčí Donnie Brasco :-D :-D :-D :-D

17.06.2009 (20:24)

Radek Demjan: Myslíš " to si kuř " :-P

17.06.2009 (19:52)

Joooo ten lovčík :)) Jeste aby nebyl vymazleny, kdyz mu tam Míra zbudoval hotovej atelier cece pfff... :) Ja zas nezapomenu na nejaky hlasky :-D fakt mazec...

17.06.2009 (19:39)

Jaromír Dvořák: Čau ten lovčík je vymazlený, mě se líbí ta Radkova rosňa (Maxi King) jak to nazval :) Měj se

17.06.2009 (19:38)

Luděk Dušek: Poznamenal jsem si Váš email a dám ihned vědět jak vypíšeme další kurz. Děkuji moc za důvěru. Michal

17.06.2009 (19:37)

Danny D.: Dík Danny, rád tě na dalším kurzu uvidíme! Měj se Michal

17.06.2009 (16:08)

Jednoznačně u mě zabodoval Lovčík hajní s kokonem..........pěkná fotka Leni.

17.06.2009 (15:18)

Prosím příště inzerovat o něco dříve, když jsem se to dozvěděl, měl jsem bohužel již naplnánovanou služební cestu. Musela to být nádhera, rosnička je neuvěřitelně fotogenické zvířátko. Pokud se bude kurz opakovat příští rok, určitě mi prosím dejte vědět na výše uvedený email a já se rád zúčastním. Děkuji moc Luděk

17.06.2009 (13:50)

Koukám, že kurz byl peknej a celkem se vse povedlo :-P Jak jsem ti slíbil, další rok me tam mas a budu te pekne prudit, protoze jak vis tak fotim jen baby a lidi a tohle mi vubec nejde. Tak se tes kámo! :wacko:



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *