29.06.2014

Svišť horský, souboje u horských velikánů

Čerstvý vzduch, krásné počasí a hory klenoucí se vysoko nad 3 tisíce metrů, to je krásná oblast rakouského předhůří alp, kde jsme o víkendu fotografovali sviště horské. Národní park Hohe Tauern  je znám tím, že se tady dají vyfotografovat poměrně snadno svišti a kozorožci, nemusíte tedy někam do Itálie a šplhat po horách, což mi naprosto vyhovuje.

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Ranní cesta do Rakouska, cíl Grossglockner Hochalpenstrasse
Společnost mi na cestě dělal prima člověk Michal, se kterým byla celý víkend pořádná legrace. Není nad to poznat nové lidi se stejným postižením a správným zápalem pro fotografování, jako má já sám. Celkem nudná cesta Rakouskem proběhla naprosto v pohodě a v poklidu. Každý mě strašil, jak to „rakušáci“ všude hlídají a člověk musí dodržovat přísně rychlost, ale nic takového se nekonalo. Na cestu je dobré si trochu přivstat a vyhnout se rannímu shonu na dálnicích, pak se dá cesta v pohodě za necelých 6 hodin uskutečnit. Až do Salzburgu je cesta celkem nudná, pořád po dálnici, ale potom se začínají objevovat krásná místa a úchvatné scenérie předhůří alp. Pro zajímavost, cestou jsme potkali na jednom odpočívadle rodinku z Prahy, která si na výlet do alp vzala příbuzné z Kostariky, aby jim ukázala sníh. Hned jsem si vzpomněl na všechna ta krásná místa v Kostarice a popovídal si s příjemnými lidmi. Hlavním cílem byla nejvyšší hora Rakouska, Grossglockner, téměř posvátné místo pro všechny motorkáře a jeho pověstná Grossglockner Hochalpenstrasse, která nemá v Evropě konkurenci.

Silnice vedoucí do oblak, nahoru na Edelwiessspitze
S Michalem jsme to naplánovali tak, že v poledne se v klidu ubytujeme a vyrazíme nahoru, abychom v klidu fotografovali za večerního světla a potom ještě jednou brzy ráno. Všechno vyšlo dokonale, počasí se povedlo, bylo téměř ukázkové. Občas sice foukal pořádně ledoví vítr, nahoře bylo pouze něco kolem 7 stupňů, zato slunce nechutně spalovalo celý den. Bez ochrany očí za pomoci hodně tmavých brýlí, je tady dlouhodobý pobyt zhola nemožný. Okolní vrcholky jsou stále zasněžené a celkově dotvářejí krásnou atmosféru rakouských alp. Nahoru to trvá necelou hodinu, záleží na tom, kolik vozidel se právě snaží dostat nahoru. Bohužel pro nás to znamenalo se ploužit pomalu nahoru na Edelwiessspitze v koloně motorek, aut a cyklistů, které mimochodem naprosto obdivuji, tohle dá na kole snad jenom blázen, nebo trénovaná osoba. Dole v údolí už rozkvétaly pomalu horské louky plné orchidejí, pro mě to byl přímo pohled do rajské zahrady, opravdu nádhera. Pomalu jsme se dostali až úplně nahoru a začali jsme hledat, kdepak že to ti svišti jsou. Na internetu je mnoho informací, kde přesně sviště pohodlně fotografovat, takže stačí jen chvíli hledat, nebo se spolehnout na informace od kamarádů.

Svišť horský, chlupatý bobr před námi
Svišti se vyskytují v celém údolí národního parku Hohe Tauern, narazíte na ně prakticky všude. Tím, že turisté krmí vším možným, si na lidskou přítomnost zvykli a dají se dokonce i pohladit. Nám se stalo, že jsme jich několik ráno málem přejeli, mají rádi sluncem nahřátou silnici, takže si dávejte velký pozor, abyste žádného nepřejeli. Překvapivě svišť projíždějícímu autu neuhne, v klidu si hoví na silnici dále, takže to chce velkou opatrnost. Svišti jsou krásní, přesně pasují do drsných podmínek alpských údolí a horských velikánů. Mají krásnou a hustou srst, se kterou vypadají velmi mohutní, mě připadali jako chlupatí bobři. Nenechte se ale zmást, jsou velmi obratní a rychlí a někdy se za nimi opravdu naběháte. Během víkendu jsem chodil spousty kilometrů a považte, bohužel pro mě většinou do kopce, takže žádné pohodlné fotografování to rozhodně nebylo. Pořád jsem prskal, že musím do kopce a mezi tím se snažil sviště přistihnout v krásném prostředí, se zasněženou horou v pozadí. Bylo to občas trochu náročné, ale nakonec se něco málo povedlo.

Souboje v kolonii na pozadí horských velikánů
Legrace byla s jednou menší rodinkou, kde se mladí neustále hašteřili mezi sebou, a docházelo k bratrským půtkám, takže bylo pořád co pozorovat a občas i fotografovat. Svišti se střídavě pohybovali na travnatých plochách, kde se cpali trávou, nebo se vyhřívali na rozpálených kamenech od pražícího slunce. Stačí však, aby něco většího proletělo kolem, a svišti okamžitě spustí typicky varovný hvizd a tím zburcují všechny v okolí. Okamžitě se všichni postaví na zadní a pozorují bystře okolí, což je jedinečná šance k fotografování. Samozřejmě je snazší mít jejich pronikaví hvizd nahraný v telefonu a pak můžete sviště v tom nejkrásnějším světle fotografovat v téměř jakékoliv pozici. Trochu stinnou stránkou je fakt, že je téměř všichni příchozí turisté něčím krmí. Všude kolem se povalují zbytky dobrot, které nejsou pro sviště právě vhodné a to i navzdory faktu, že kolem varují velké cedule, abychom sviště nekrmili. Nicméně svišťům to nijak zvláště nevadí a naopak ve zdejším prostředí celkem dobře prosperují. Mladí jsou již venku z nor, ale nejsou tak fotogeničtí, jako jejich rodiče. Už se nemůžu dočkat brzkého podzimu, až sem vyrazím znovu a uvidím je nacpané a připravené k zimnímu spánku.

Rakouské předhůří alp je opravdu krásné a stojí za návštěvu, místní příroda chytne opravdu každého u srdce. Fotografování je tady celkem snadné a ještě člověk udělá něco pro svoje zdraví. Michale, děkuji za prima společnost, určitě se ještě někdy do alpských vrcholků vrátíme.

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere,Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX + Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Svišť horský (Marmota marmota) | Marmots, Murmeltiere, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červen 2014, Der Nationalpark Hohe Tauern (Rakousko)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  29.6.2014

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

28.01.2015 (15:27)

V Rakousku se docelá dbá na rychlost jak v obcích tak na dálnicích a když člověk neví kde jsou radary tak má peška. A radarů je na rakouských silnicích dost.

03.08.2014 (21:49)

MOC pekny !! :)

20.07.2014 (08:40)

Nazdar Michale, děkuji za zábavný víkend a moc chválím pěkně napsaný článek. Zase na nějaké akci na viděnou. M :cool:

01.07.2014 (10:55)

Hezké fotky Michale, už se těším, až si společně zacvakéme na podzim. Jirka

01.07.2014 (21:49)

Jirko, já taky :-)

30.06.2014 (19:52)

Michal, díky za super fotky a hlavně prima tip na focení, určitě s klukama vyrazíme. Kde se máme ubytovat a jak je to asi daleko? Díky Venca

01.07.2014 (21:49)

Ahoj Vašku, dá se ubytovat v té poslední vesnici před závorou a ráno tam můžete být první a vychutnat si klid bez lidí. Je to asi 5km od závory a nahoru je to tak 40km, přesně nevím.

30.06.2014 (19:14)

hehe nic na tom není stačí dojet do Rakouska na vyhlídku Franz Josephs Hohe a tam je můžete krmit přímo z autobusu. krmí je tam všichni tak na to nic není a ráno tam není nikdo. michale moc hezký fotky me se libi ta prvni jak řve ten starej na tu mladou jako u me doma :-)

01.07.2014 (21:48)

Pavle, neříkám, že je to složité a skutečně se dají svišťi krmit téměř z auta, jen to chce vychytat počasí a polovina úspěchu je zaručena.

30.06.2014 (12:23)

Diky Miso za tip na vylet. Mas ty fotky krasny jako vzdycky ;-)

01.07.2014 (21:47)

NZ Honzo :-)

29.06.2014 (20:34)

Ahoj draku, máš to moc pěkný. My s Lenkou jsme je fotili asi před měsícem taky na Grosu, ale byli jeste takoví hnusně vypelichaný a bylo tam moc sněhu :-) Hned jsme se inspiroval a vyrazím ještě jednou. Pozdravuje Lenka i já, měj se

01.07.2014 (21:47)

Ahoj rodino, taky se těším na podzim, tak se tam třeba uvidíme :-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *