02.10.2012

Fotoexpedice Ekvádor 2012, pojeď s námi

V listopadu se vydám s kamarády do tropické části Ekvádoru, fotografovat kolibříky, tangary a další zástupce ptačí říše. Na poslední chvíli nám vypadl jeden z kamarádů, a proto jsem se rozhodl, veřejně nabídnout možnost cestovat s námi.
 

Malý jihoamerický stát Ekvádor je zemí neuvěřitelné druhové diverzity, kde na malém území najdeme kromě bezpočtu rozličných zástupců živočichů a rostlin, také více než 1500 druhů ptáků. Pro naši dvoutýdenní návštěvu tohoto přírodního ráje jsme pro vás vybrali region Chocó, který je i ve srovnání s životem překypující Amazonií truhlou napěchovanou k prasknutí. Rozhodně ne nadarmo bylo okolí příjemného horského městečka Minda, ve kterém strávíme podstatnou část naší expedice, vyhlášeno prvním významným ptačím územím (important bird area) v Jižní Americe. Vždyť jen v okruhu 40 km kolem tohoto ptáčkařského pupku neotropů, je možné potkat více než 600 druhů místního opeřenstva, z nichž mnohé nespatříte nikde jinde na světě! Společně se tak vydáme na pouť západními svahy And, abychom některé z těchto klenotů přenesli do svých srdcí a na paměťová média našich fotoaparátů.

Na co všechno se můžete těšit
Fotografovat budeme pouze a výhradně kolibříky a další zástupce ptačí říše. Přehoupneme přes západní hřebeny And, kde budeme mít možnost fotografovat vysokohorské druhy kolibříků, včetně bizarního mečozobce.

Vyrazíme do 3500 m vysoko položené rezervace Yanacocha, kde se vydáme po staré Incké stezce protínající svahy aktivního vulkánu Pichincha (4 784 m) ke krmítkům u kterých budeme fotografovat nejvýše žijící lesní druhy kolibříků. Bude-li nám přát štěstěna, podaří se nám spatřit i nejvzácnějšího z těchto drobných opeřenců, který nežije nikde jinde na světě – kolibříka tmavého. V oblasti samozřejmě žije i bezpočet jiných zajímavých druhů ptáků, o jejichž ztvárnění se budeme moci pokusit.

Z vysokých And se sesuneme do níže položeného údolí – vyhlášeného Tandayapa Valley. Ve výšce 1500 až 2300 m se necháme zahltit obrovskou diverzitou druhů ptáků a rostlin. Nikde na světě nenajdeme takovou pestrost jako právě tady a my se z ní pokusíme alespoň zlomek vměstnat na paměťová média našich fotoaparátů.

Z Tandayapa Valley se přesuneme ještě o něco níže, do Mekky ptáčkařů Jižní Ameriky, prvního významného ptačího území neotropů – Minda. Kromě bezpočtu kolibříků, které budeme fotografovat doslova před humny našeho ubytování se vydáme na motýlí farmu, abychom si vyfotografovali i jiná létající stvoření než ptáky. V 1100 m vysoko položeném Milpe si již tak obsáhlou kolekci kolibříků a pestrobarevných tangar ještě rozšíříme. Bude-li nám přát alespoň trochu štěstí, budeme fotografovat také endemického tukana hnědošíjného, který se zde vyskytuje poměrně hojně.

Cestou do Quita se zastavíme v proslulé soukromé rezervaci Paz de las aves, kde s pomocí majitele, znalce místního ptactva, budeme fotografovat druhy, které jinde není možnost ani zahlédnout. Odpoledne se přesuneme do Quita a v některé z místních restaurací se rozloučíme s Ekvádorem.

Doporučené vybavení:
- Digitální zrcadlovka, popřípadě doplněná široko rozsahovým kompaktním fotoaparátem, velmi doporučuji jedno záložní tělo, lze využít v případě poruchy
- Objektivy, doporučené jsou objektivy v ohniskové vzdálenosti od 14 – 400mm, využijete opravdu všechny, které vlastníte, makro objektiv sebou
- Stativ, případně monopod, drátovou, nebo bezdrátovou spoušť, blesk, baterie, nabíječky
- Velké množství karet + možnost zálohy na HDD, notebook, DVD
- Podrobný seznam všeho zašlu na vyžádání

Termín konání fotografické expedice: 09.11. - 25.11.2012
 

Pokud máte někdo zájem, tak se prosím ozvěte co možná nejdříve, abychom pro Vás včas zajistili stejnou letenku.

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  02.10.2012

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious