14.11.2010

Jonsdorf, návštěva motýlího domu

Ve čtvrtek jsem musel navštívit pracovně Německo, a když jsem se dozvěděl, že budu nedaleko Jonsdorfu, rozhodl jsem se pro návštěvu místního motýlího domu. Byla to už moje třetí návštěva této krásné motýlí atrakce, kterou vřele doporučuji všem, kteří propadli něžné kráse motýlů.
Foto

Foto

Jonsdorf, tropy nedaleko Liberce
Motýlí dům se nachází v malém městečku Jonsdorf, nedaleko hraničního přechodu, nedaleko Liberce. Svým návštěvníkům nabízí odpočinek, zážitek i poučení. Uprostřed tropického světa rostlin neustále poletují motýli rozmanitých druhů. Na ploše zhruba 500m2 můžete vidět na 300 motýlů rozmanitých druhů, kteří poletují mezi palmami, břečťany a banánovníky. Můžete zde vidět i motýlí vajíčka, housenky a kukly. V prvním patře najdete v teráriích množství plazů, hadů a pavouků původem z pouští a pralesů. Ve vstupní hale vás jistě upoutá akvárium s mořskou vodou s barevnými korálovými rybami. Tropický skleník byl nedávno doplněn o expozici malých opiček kosmanů bělovousých, na které je legrační pohled. Doslova jepičí život některých druhů motýlů a neschopnost se v těchto podmínkách rozmnožovat, jsou každé dva až tři týdny doplňovány nové kukly, které sem vozí z Anglie a Rakouska.

Foto Foto Foto

Trpké začátky, malé zklamání hned na úvod
Moc dobře si vzpomínám na první návštěvu, když jsem s kamarádem makro fotografem, Mírou Dvořákem, mířili do motýlího domu. Vybaveni tou nejkvalitnější technikou, jaká byla před dvěma roky dostupná, jsme se vydali na první návštěvu motýlího domu nedaleko Hrádku nad Nisou. Bohužel první nepříjemné zjištění nás čekalo přímo u vchodu, zákaz fotografování s bleskem. Tímto omezením byla poznamenaná celá naše první návštěva a příliš mnoho zdařilých fotografií nevzniklo. V celém tropickém skleníku je opravdu pořádná tma a člověk musí dobře vážit, kdy a kde fotografovat. Pokud máte hodně času, potom není žádný problém se o nějakou tu fotografii pokusit.

Foto Foto Foto

Canon EF 100 f/2.8 L IS USM, zázrak do skleníku
Na další návštěvu jsem se vybavil novým stabilizovaným objektivem Canon EF 100 f/2.8 L IS USM a opravdové motýlí orgie mohly začít. Měl jsem celkem štěstí, ve čtvrtek byl skleník téměř liduprázdný a na pár hodin jsem ho měl celý jen pro sebe. Po příchodu to chce chvíli krotit emoce, nechat v klidu ohřát a odmlžit studenou techniku a v klidu pozorovat místní látající krásu. Motýli jsou nejvíce aktivní, když do skleníku vstoupí první paprsky slunce, to se potom většina motýlů vyburcuje k jisté aktivitě. Pokud slunce zajde za mraky, většina motýlů se drží nahoře u stropu na měkké bílé síti. Celému skleníku dominuje zelená barva, a proto není složité vytvořit krásné fotografie kontrastujících motýlů v moři zelené barvy. Svět motýlů mě fascinuje roztodivnými barvami, na které tady narazíte. Působivé je i maskování jednotlivých druhů, kterým vybavila příroda jednotlivé druhy. Například létající list, jak jsem s oblibou říkal jednomu druhy, který je v letu nápadně zbarvený, ale když se pustí do sosání sladkého nektaru z květu, rázem se promění v nenápadný list stromu.

Foto Foto

Motýlí dům v Jonsdorfu určitě stojí za návštěvu, vstup stojí pouze 4.5 Euro, a když sem zavítáte v týdnu, budete mít možná celý skleník jen a jen pro sebe.

Foto

Související články:

Tropičtí motýli, něžná a pomíjivá Fata Morgana 

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  14.11.2010

Kategorie: Cestování | 14.11.2010
Klíčová slova: jonsdorf  motýlí dům  motýli 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

21.11.2010 (10:16)

Rádi bysme s paní jeli na svatební cestupříští rok do New Yorku a trochu po Státech, takže bych si tam odtud něco určitě přivezl :-)

21.11.2010 (00:03)

Petr Vaculík: Ta Sigma bude maso!

21.11.2010 (00:02)

Janek: Dík!

21.11.2010 (00:01)

Jirka/www.jmichal.cz: Stativ můžeš a dokonce tam i jinak velmi ukáznění němci fotili normálně s bleskem, ale ty snímky by to stejně zabilo!

20.11.2010 (23:57)

Danek: Nemáš zač, užij si to!

20.11.2010 (23:55)

Radka Páleníková: Tam není fakt potřeba a s tvým objektivem si v klidu vychutnej dlouhé čas!

14.11.2010 (20:40)

Pěkné Michale! Stále zvažuju nějaký ten makroobjektiv, tenhle je na vrcholu mého seznamu :-) Ještě ta nová Sigma 150/2,8, na tu jsem taky zvědavej. Nespěchá to, takže dost času na výběr :-)

14.11.2010 (17:30)

supr motýli hlavne ty dve prvni!

14.11.2010 (13:35)

Ahoj Michale, to že se nemůže používat blesk je docela nemilé, co stativ, ten zakázaný není?

14.11.2010 (12:52)

nádhera moc se mi to líbí a děkuji za prima tip.

14.11.2010 (10:55)

Michale, díky za vysvětlení. To doufám, že s mým současným vybavením bych tam blesk potřebovat nemusela. Já si tyhle tipy schovávám a když nastane situace, tak po nich sáhnu. Tahle jsem třeba už od loňska toužila vyrazit za veverkami a pak najednou ejhle - šikovné počasí, volný čas a cíl výpravy byl jasný. ;-)

14.11.2010 (10:23)

Radka Páleníková: Ahoj Radko, blesk je tam striktně zakázán, ale s tvým novým EF 100 se stabilizací by spíše uškodil! Je mi jasné, že hnedka vyrazíš! Byl bych ti i zavolal, ale jel jsem do DE pracovně:( Měj se hezky.

14.11.2010 (10:22)

Díky za prima tip. Jen jsem z textu úplně nepochopila, jestli tady se s bleskem fotit může nebo ne. Sama jsem se kdysi setkala se zákazem focení bleskem v Motýlím domě v Žírovici - kousek od Františkových Lázní.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *