08.11.2015

Pantanal, návrat do horké divočiny

Týden po návratu zpátky do civilizace mám konečně čas, v klidu si všechno srovnat v hlavně a trochu vstřebat letošní, pekelně horkou, cestu do brazilského Pantanalu. Jaký tedy byl letošní Pantanal? Jedním slovem pekelně horký a krásný zároveň. Všechno co bylo v tak krátké době možné, to nám Pantanal nabídl, jen ten jaguár nám opět unikl, ale bohužel koncem našeho pobytu jsme se dozvěděli, proč.

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) | Hyacinth Macaw, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Dlouhá cesta do divočiny, pekelné horko
Jako obvykle nás čekala velmi dlouhá cesta a tak jsem využil všechny svoje zkušenosti z předešlých let a pokusil se otravně dlouhou cestu na ranč maximálně možně zkrátit, což se opravdu povedlo. Všechny lety na sebe krásně navazovaly, takže jsme nemuseli nikde moc dlouho čekat. Celkově přesun klapnul na jedničku, všichni to přežili a každý měl svůj kufr plný expedičního vybavení. Už před cestou jsem netrpělivě sledoval počasí a chvílemi se nestačil divit. V tomto období jsem Pantanal navštívil už jednou a rozhodně tady nepanovala taková pekelná horka. Během dne hlásila předpověď více než 40°C ve stínu a Jirka hrdě hlásil pocitovou teplotu z předpovědi, která se blížila 50°C ve stínu. Ani se nepokouším odhadnout, kolik mohlo být na slunci. K tomu si přičtěte pekelnou vlhkost a je na světě opravdu vlídné prostředí pro fotografy zvířat. Neuvěřitelné, že jsem tohle přežil jen s pár puchýři na obličeji od slunce. Nejhorší bylo, že teploty nepadaly ani v noci, teploměr ukazoval  v hluboké noci kolem 30 stupňů. No nic, fotografování jsme omezili na ranní a pozdně večerní a během dne se snažili trochu chladit v klimatizovaném pokoji. Některým slunce a horko nevadilo, tak fotografovali prakticky celý den.

Něco málo o fotografických příležitostech v tomto období
I přesto, že bylo pekelné horko, říjnové dny slibovaly obecně hodně ptáků a méně savců. Někdy tomu tak skutečně bylo, někdy zase naprosto obráceně. V tomto období hnízdí prakticky všechno, co má peří a tak byla šance fotografovat téměř všechny místní papoušky na hnízdě, nebo v přípravě na hnízdění. Každé ráno a večer jsme si užívali hnízdění velkých papoušků ara, největších čápů jabiru, a dalších opěřenců. V jednu chvíli jsme zcela náhodou vyrušili seriému rudozobou, která na nás zcela bez varování zaútočila, a my jsme byli svědky nevídaného chování těchto ptáků. Všude kolem poletovali, nejkrásnější papoušci ara hyacintoví, kteří patří mezi nejohroženější na světě. Člověk nabýval dojmu, že jich je tady tolik, že nemohu být snad ohrožení. Jednoho večera jsem je přistihl u malé laguny, když se přilétli napít a napočítal jsem jich celkem 14. Pro mě osobně to byl neopakovatelný zážitek a měl jsem velkou radost, že zdejší páry pravidelně odchovávají mladé. Za těch několik let, co sem pravidelně jezdím, znám okolí farmy tak dobře, že bych tady mohl dělat průvodce. Přesně vím, kde a v kolik hodin být, aby se dalo něco vyfotografovat. Za každou zatáčkou a u každého stromu se mi vybavují vzpomínky na různá zvířata, které jsem tady za těch pár let fotografoval. Letošní pekelně horká návštěva sice dávala šanci fotografovat hnízdící ptáky, ale bohužel o to menší byla možnost vidět savce, to jsem se naštěstí jen mylně domníval. U jídelny vysadili místní krásný žlutý keř, který lákal místního kolibříka rezavoocasého, takže během poledne a večera bylo o zábavu postaráno. Přímo u ranče hnízdil vychytralý pár tukanů, takže jsme se snažili každé ráno a večer tukana přelstít a něco málo zachytit z jeho hnízdění.

Fotografování savců, lov na tapíra, mravenečníka a pásovce
Každý návštěvník Pantanalu by se měl shledat s několika nevšedními druhy, které reprezentují zdejší faunu. Rozhodně mezi ně patří pásovec, mravenečník a tapír. Letošní rok jsme měli štěstí i na další vzácné savce, kteří nejsou až tak běžní. Opět jsme viděli plachou pumu jihoamrickou, velkou lasicovitou šelmu tyáru, plachou a téměř neviditelnou kočku druhově příbuznou jaguárovi jagurundi, lovícího mývala jižního a šplhajícího nosála. Jediné, co nám opět uniklo, byl jaguár. Letos se farma mohla pyšnit krásným samcem, který se neustále vracel a kousek od farmy měl své hlavní teritorium. Byl proto týmem vědců označen GPS obojkem a bylo ho velmi snadné pozorovat. Bohužel týden před naším příjezdem ukazoval obojek stále stejné místo a po pár dnech hledání se Lucasovo podezření potvrdilo, že byl tento nádherný samec zabit. GPS obojek se nalezl u zbytků kostí, které byly poslány na zkoumání, zda byl jaguár zastřelen, nebo z jakého důvodu uhynul. Každopádně téměř denně jsme se potkávali s mravenečníkem, který se nechal při východu slunce téměř hodinu vodit jako pejsek a v klidu fotografovat. Úžasný zážitek a zajímavá zkušenost, o které se rozepíšu později. Kluci našli dalšího mravenečníka s mládětem, který plaval ve vodě, a mládě při tom vystrkovalo svůj dlouhý nos nad hladinu. Překvapili jsme v odpoledním horku pásovce, který hbitě přeplaval obrovskou lagunu, a někteří měli takové štěstí, že při ranních vyjížďkách na lodi potkali celkem osmkráte tapíra, který je jinak neuvěřitelně plachý a velmi špatně se fotografuje. Jedna posádka bohužel v odpoledních hodinách a úmorném horku zapadla džípem v písku a při vyproštění se z ničeho nic zjevila krásná mladá tapířice a rovnou si to v poklidu namířila přímo před jejich objektivy. Navíc přímo u místa, kde se parkují loďky, tak pravidelně hodovaly vydry s mládětem, úžasná podívaná. Moje obavy o fotografování savců se ukázali jako liché a všichni si savců opravdu užili.

Ranní a večerní fotografování na řece Rio Negro
Opět to nejkrásnější se většinou odehrávalo na řece, zejména při ranních a odpoledních vyjížďkách. Ráno se fotografovali lovící ledňáčci, plavající tapíři a slunící se kajmani. Fernando objevil místo, kde se shromažďují volavky a čápi jabiru, takže na jednom místě jsme mohli vidět stovky těchto ptáků. Podařilo se nám objevit dvě hnízda vzácného amazonského motmota, který byl v intenzivní fázi krmení, takže jsme mohli trávit dlouhé chvíle pozorování krmícího páru. Hned jsem si vzpomněl na hodiny v pekelném horku při fotografování dudků a vlh pestrých na Moravě. Tady na řece to bylo o to horší, že se nebylo před palčivým sluncem, kde ukrýt. Na řece bylo tak málo vody, že jsme se do určitých úseků nemohli dostat a museli často brodit. Kolem řeky hnízdili zobouni a všude bylo s odhalenými břehy spousty bahňáků. Odpoledne se chodilo typicky na lov piraní, aby bylo o večerní zábavu postaráno. Pokaždé jsme museli nalovit několik desítek piraní, abychom mohli večer při západu slunce krmit a fotografovat kajmany, to byla opravdová zábava.

No a co já? Já si Pantanal opravdu vychutnával, a protože se na tohle oblíbené místo vracím už několik let opakovaně, je pro mě stále těžší vymyslet něco nového a přidat do fotografií nějaký ten příběh. Spíše se z mé strany jednalo o dílo náhody, jako obvykle, než o cílené fotografování daného druhu. Navíc jsem tady byl jako průvodce a chtěl jsem, aby si všichni odvezli všechno, co Pantanal nabízí, takže na vlastní plány nebyl čas. Nakonec jsem přeci jen viděl další zajímavé výjevy ze života místní fauny, které jsem před tím neměl možnost spatřit. Asi nejvíce mě překvapilo chování seriémy rudozobé, když brání své teritorium, dále jsem byl svědkem toho, jak pár tukanů bleskově vyplenil hnízdo místních tyranů bentevi a sežral všechny jejich mláďata. Při ranním fotografování jsme překvapili mývala, jak ulovil hada a přímo před námi ho celého spořádal. Velmi mě překvapil pásovec, jak neuvěřitelně dobře a rychle plave, a to tak, že přeplaval několika set metrovou lagunu rychleji, než jsme ji stačili objet autem. Pantanalská příroda mě opět naplno pohltila tak, jako to dokáže jen divoká Brazílie.
 
Nejvíce ze všeho mě překvapila velmi milá parta lidí, která se na tuhle cestu vydala. Jako obvykle byla pořádná legrace, někdy až moc, takže jsme zapomínali fotit, ale jsem rád, že si to všichni užili. Většina z Vás jsou moji blízcí kamarádi a jsem rád, že jste letošní rok mohli poznat něco málo z tak krásného místa, jakým je tropický Pantanal.  Děkuji Vám všem, byli jste skvělí a už se nemůžu dočkat naší další společné cesty za fotografováním.

Související články o Pantanalu:

 

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík zelený (Chloroceryle americana) | Green Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara zelenokřídlý (Ara chloroptera) | Red-and-green Macaw, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jižní (Lontra provocax) | The southern river otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Nosál červený (Nasua nasua) | South American Coati, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Seriema rudozobá (Cariama cristata) | Red-legged Seriema, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čejka jižní (Vanellus chilensis) | Southern Lapwing, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čáp jabiru (Jabiru mycteria) | Jabiru Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kajman yacaré (Caiman yacare) | Yacare caiman, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Šafránka velká (Sicalis flaveola) | Saffron Finch, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tukan obrovský (Ramphastos toco) | Toco Toucan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Sojka lesní (Cyanocorax cyanomelas) | Purplish Jay, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mýval jižní (Procyon cancrivorus) | Crab-eating raccoon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kajman yacaré (Caiman yacare) | Yacare caiman, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Sýček králičí (Athene cunicularia) | Burrowing owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pes Maikong (Cerdocyon thous) | Crab-eating Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kolpík růžový (Platalea ajaja) | Roseate spoonbill , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Hoko žlutozobý (Crax fasciolata) | Bare-faced Curassow, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík zelený (Chloroceryle americana) | Green Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara zelenokřídlý (Ara chloroptera) | Red-and-green Macaw, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara ararauna (ara ararauna) | Ara ararauna, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Potu velký (Nyctibius grandis) | Great Potoo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čáp Maguari (Ciconia maguari) | Maguari stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/6400s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čačalaka šedokrká (Ortalis canicollis) | Chaco Chachalaca, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2 , Doba expozice: 1/400s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Momot černolicí (Momotus momota) | Amazonian Motmot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Leskovec neotropický (Galbula ruficauda) | Rufous-tailed jacamar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Datel královský (campephilus melanoleucos) | Crimson-crested Woodpecker, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) | Capybara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara ararauna (ara ararauna) | Ara ararauna, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara ararauna (ara ararauna) | Ara ararauna, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Nandej černohlavý (Aratinga nenday) | Nanday parakeet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 8.11.2015

Categories: Travel | 08.11.2015
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

21.11.2015 (22:25)

Ahoj Michale, není v planu další cesta do Pantanalu na rok 2016 nebo 2017?

11.11.2015 (18:08)

Opět nádherné fotografie z Pantanalu! Blahopřeji k úlovkům.

09.11.2015 (10:19)

Vítej doma Michale. Masivní ochutnávka vypadá velmi lákavě. Těším se na příběhy a krásné fotky. Zdraví Petr :-)

08.11.2015 (21:30)

Krasny fotky fakt cumim ;-)



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *