19.07.2015

Vydry na řece Rio Negro v Pantanalu

Každý rok si říkám, že snad konečně přijde zázrak, ale k mému stěstí stále nic. Pevně doufám, že letošní rok budu moci věnovat více času vydrám na řece Rio Negro v Pantanalu. Snad jako jediný atraktivní druh z Brazílie mi neustále uniká nějaká zajímavá situace, kde by se daly vydry nějak poutavě zvěčnit. Tolik hodin na řece Rio Negro a pořád mi tenhle hnědý přízrak uniká, tedy až do loňského roku, kdy se přeci jen pár fotografií povedlo.

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 2500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická a vydra obrovská, královny řeky Rio Negro
Od roku 2008 se pravidelně vracím na řeku Rio Negro a trávím hodiny s Fernandem v malé loďce a snažím se přiblížit o trochu více místním královnám řeky, vydrám jihoamerickým a obrovským. Obě jsou velmi vzácné a setkat se s nimi ve volné přírodě, to je spíše malý zázrak. Moje přání bylo se s vydrami nejen náhodně potkat, ale potkat se s nimi během hodování na nějaké obrovské rybě při západu slunce. Pravdou je, že sny se mají někdy plnit, ale když jsem vydry přeci jen na řece potkal, tak pršelo, byla hnusně plechová obloha a vydra se cpala nějakou mřenkou, takže opět jen krásnbý sen, ale hezky od začátku. Před mnoha lety, kdy jsem vydru obrovskou uviděl poprvé v severní části Pantanalu, byl jsem naprosto ohromen. Fenomenální zvíře s protáhlým tělem a neuvěřitelnou mrštností. Vydry loví ve vodě ryby tak obratně, že to snad ani jiné zvíře podobně nědokáže. Bylo rozhodnuto, pokusím se s pověstnou kapkou štěstí trochu přiblížit a udělat si pár fotografií. Jak pošetilé bylo moje přání, jsem zjistil bohužel záhy. Roky se mi nedařilo k vydrám v Pantanalu přiblížit ani na dostřel dlouhého teleobjektivu, tak jsem to málem vzdal a věnoval se druhům, které byli z hlediska fotografování lépe dosažitelné. Nakonec se přeci jen na krátko štěstí unavilo a sedlo si na mě.

Hodiny a hodiny strávené na řece Rio Negro
Minulý rok jsem se věnoval více kolegům a pokaždé, když na mě někde zbylo místo, třeba v lodi, tak jsem bez váhání využil možnost vydat se za vydrami. Předpověď nevěstila nic dobrého, ale i v dešti se dají pozorovat zvířat a občas udělat krásné fotografie, tak proč nakonec ne. Vyrazili jsme s Petrem a Liborem na řeku Rio Negro a poprosili Fernanda, aby nás vzal někam hodně daleko, kde to ještě neznáme a kde bychom se mohli případně setkat s vydrami. Všude kolem nás na řece dováděli všechny čtyři druhy ledňáčků a velká hejna divokých ptáků. Po vydrách jako obvykle ani vidu, ani slechu, jen velké jizvy na obou březích řeky Rio Negro, kde si vydry pod břehy hloubí systém chodeb a jeskyní. Ani v jedné jsme bohužel vydry právě v pozdní odpoledne nenašli a tak jsme se věnovali pouze vodním ptákům. Výhodou v Pantanalu je fakt, že pokud vyrazíte cíleně na nějaký druh zvířete, obvykle se vám poštěstí vyfotografovat úplně něco jiného, než čekáte. Takhle jsem to měl posledních šest návštěv s vydrami. Naši malou hliníkovou motorovou loďku znám jako své boty a velmi přesně vím, jak se na lodi pohybovat abych se v ní vůbec udržel. Byla to legrace, když se na levé straně objevil atraktivní ledňáček, který zrovna drtil na trčícím klacku krásnou rybku, a kluci se instinktivně natočili doleva a málem jsme všichni vypochodovali z loďky ven. Ujasnili jsme si rychle pravidla a poučili se, jak se na lodi chovat a hurá pokračujeme proti proudu krásné řeky Rio Negro. Řeka měnila svůj charakter za každou zatáčkou a občas jsme objevili i velmi zajímavá místa, kde se dalo fotografovat něco nového. Uprostřed řeky jsme objevili malý písečný ostrůvek, který byl plný vodních ptáků, ideální místo na fotografování. Ostrůvek vystupoval z vody jen pár centimetrů a poskytoval ptákům zajímavou alternativu při hledání potravy. Ostrůvek byl plný zobounů amerických a velkého druhového množství bahňáků, sem se musíme určitě ještě na pár hodin někdy vrátit. Taky ano, strávili jsme tady jedno krásné a legrační odpoledne, ale o tom někdy jindy. Pokračujeme dál proti proudu řeky a pevně doufáme, že snad na něco zajímavého narazíme. Začíná trochu pršet a obloha se barví do hnusné šedi, co naplat.

Sledování vydry jihoamerické na řece Rio Negro
Po chvíli se krátký deštík přeci jen umírnil a nám se podařilo opět vybalit pečlivě zabalenou fotografickou techniku a pokračovat po řece. No konečně, zvolal tiše Fernando a přeci, máme štěstí, velká vydra se ladně prochází ve spleti kořenů a snaží se dostat na velký kmen, který trčí z řeky. Tady to všechno začalo, naše dvouhodinové pozorování vydry jihoamerické. Dlouho dobu jsme vydru sledovali, jak loví a cpe se rybami. Naše přítomnost jí vůbec nevadila a my se mohli v klidu kochat její krásou a občas i něco vyfotit. Vydra s železnou pravidelností vylézala na břeh a pózovala a občas se proběhla po větší kládě stromu, který trčel z řeky. Asi po hodině pomalé jízdy začala vydra velmi intenzivně lovit a to byl ten správný čas pro nás. Vydra někdy spolykala rybu tak rychle, že jsme neměli šanci se ani přiblížit, někdy si s ní pohrávala dlouhé minuty ve spleti kořenů a mi neviděli vůbec nic. Pár příležitostí přeci jen bylo, ale nic moc, pořád se nechtěla s úlovky ukázat. Nakonec se přeci jen jedna krátká chvíle naskytla, ale bylo už poměrně pozdě odpoledne a světlo žádné. Nicméně zážitek z tak dlouhého pozorování byl nezapomenutelný a hlavně pro kamaráda Libora, který je velký milovník, chovatel a znalec našich krásných vyder říčních. Bohužel na vydru obrovskou jsme nenarazili a museli jsme si počkat, až na jedno neobvyklé místo, kde bychom ji nečekali.

Vydra obrovská, uprostřed lesa v zatopené tůni
To, že narazíme na vydru obrovskou téměř na okraji hustého lesa, to bych opravdu nečekal. V období dešťů se vytváří všude po celém Pantanalu ohromné jezera, rybníky a malé tůně, která lákají všechny možné živočichy. Ani ve snu mě nenapadlo, že tady narazím na vydru obrovskou. Spíše jsem očekával nějakého zajímavého vodního ptáka, ale vydru opravdu ne. Fernando pomalu zastavuje stařičkou Toyotu a ukazuje doprostřed malé tůně na kraji lesa. Všichni mžourají a nevěřícně civí směrem k lesu, co tam Fernando vidí? Nevěřil jsem, až do té doby, než se ozvalo hlasité a tak typické pronikavé písknutí vydry obrovské. Nádhera, uprostřed malé tůně se prohání jedna kráska v hnědém kožichu a chce si hrát. Všichni obklíčili zalitou lagunu a snažili se vydru nahánět a ta se evidentně bavila. Vydry jsou nesmírně zvědavé a tak se chvílemi ke každému přiblížila a varovně hlasitě na každého cosi zařinčela. Byla legrace, jak si postupně vybrala každého, kdo se k její laguně snažil přiblížit.  Dlouhé chvíle jsme ji pozorovali ve snaze se trochu přiblížit a něco vyfotit, opravdu další nezapomenutelné chvíle v krásné přírodě tropického Pantanalu.

Nemohu se dočkat dalšího návratu do krásné přírody tropického Pantanalu na začátku října a jsem velmi zvědav, jestli se mi opět podaří se shledat s vydrami na řece Rio Negro, nebo na zatopených lagunách uprostřed krásného Pantanalu.

Pokud máte zájem o podobné zážitky a vyjímečné snímky, máte jedinečnou šanci se zúčastnit další expedice do Pantanalu v říjnu 2015.

Související články o Pantanalu:

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250s, ISO: 2000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320s, ISO: 2500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1250, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 2000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Fotografováno z lodi, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Fotografováno z lodi, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Fotografováno z lodi, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Fotografováno z lodi, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Fotografováno z lodi, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra obrovská (Pteronura brasiliensis) | Giant Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Fotografováno z lodi, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jihoamerická (Lontra longicaudis) | Neotropical Otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 2000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  19.7.2015

Categories: Nature | 19.07.2015
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

21.07.2015 (08:35)

Míšo krásný fotky ;-) vydry jsou boží zvířátka

26.07.2015 (14:28)

Pavle mám vydry moc rád.

20.07.2015 (10:00)

Michale musím pochválit tu trpělivost, já bych to už dávno vzdal. Moc hezké čtení. :-)

26.07.2015 (14:28)

Láďo, taky jsem to mnohokráte vzdal, ale někdy se i to štěstí unaví a sedne si na mě :-)

19.07.2015 (17:45)

Úžasný snímky, vydry mám hrozně rád. Někdy Michale v budoucnu, až něco našetřím, tak určitě vyrázím s Tebou do Brazílie.

26.07.2015 (14:09)

Davide, budu se těšit.



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *