24.07.2010

Kajmani, létající draci Pantanalu

Podruhé se vracím do tropického Pantanalu s tím, že si konečně vyfotografuji kajmana brýlového, kterého místní přezdívají jednoduše drak. V loňském roce se díky vysokým teplotám kajmanům létat opravdu moc nechtělo, letos byla díky chladnějšímu počasí situace úplně jiná.
draci_03 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8L USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260mm, Vytvořeno: 4. června 2010 08:49:12, Jižní Pantanal (Brazílie)

draci_06 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 1. června 2010 16:55:10, Jižní Pantanal (Brazílie)

Loď nebo auto, ono je to vlastně jedno
Loď nebo auto, tak jako každý se rozhoduji, v mém případě spíše je to spíše o tom, co na mě zbude, jestli jít ráno na loď, nebo si vychutnat ranní východ slunce v pravé jihoamerické pampě. Díky chladnějšímu počasí v květnu se kajmani vyskytují pouze u řeky, nebo v blízkosti řek. Loňský rok jsme měli možnost vídat kajmany prakticky v každé malé tůňce, jezírku či laguně. Kajmani se vyhřívali téměř všude, kam se člověk jen podíval. Dle informací farmářů, jak také jinak, jsou kajmani silně přemnoženi. V současné době nemají prakticky žádného přirozeného nepřítele, a pokud se jim podaří přežít svoje mládí, kdy jsou nejvíce ohroženi, potom je čeká dlouhý a bezstarostný život. Jsem šťastný, že na mě dnes vyšla loď. V naději se vydáváme proti proudu směrem nahoru, tam kde konečně spatřím létajícího draka, jak se neurvale cpe čerstvě ulovenou piraňou.

draci_10 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 24. října 2009 18:17:12, Jižní Pantanal (Brazílie) draci_02 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8L USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260mm, Vytvořeno: 4. června 2010 08:49:10, Jižní Pantanal (Brazílie) draci_05 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 3. června 2010 08:54:11, Jižní Pantanal (Brazílie)

Chladná rána na řece
Je chladné ráno, na lodi je přeci jen velká zima a já sotva udržím fotoaparát v ruce. Není nic krásnějšího, než východ slunce na řece, která se právě probouzí do ranního života. Všude kolem nás pískají ledňáčci, je jich tu tolik, že chvílemi nevíme, jakého sledovat dříve, volavky vesele loví malé rybky a v krytu houštin se ukrývá volavčík. Vydry velké se prohánějí kolem naší lodi, zubouni s největší možnou vervou chrání svoje hnízda na břehu řeky před vykradači z řad dalších ptáků a voda před námi se začíná vařit. Určitě si říkáte, kolik že jsem toho vína zase vypil? Mohu vás v klidu ubezpečit, že to bylo opravdu jen něco mezi nepatrně a trochu. Jak se asi může vařit voda v řece, řekne si každý člověk, který zůstává ještě trochu při smyslech. Je krátce před deštěm, slunce sotva prorazilo těžké dešťové mraky a záhy se opět schovalo do modrošedé opony. Ideální příležitost pro ranní lov a k našemu štěstí, voda se začíná opravdu vařit. Ohromné množství ryb, rybek a malého potěru se snaží dostat co nejblíže směrem k hladině a z dálky to vypadá, že se voda doslova vaří. Plesk a je po všem, zase jsem to nestihl ani zmáčknout. V duchu si nadávám, kam to zase koukám, že jsem to opět prošvihnul. Jeden z draků se pomalu přiblížil směrem z houštin na břehu k vařící se vodě plné ryb a bez milosti zaútočil. Kajmani jsou velmi trpěliví a jejich nejoblíbenější potravou jsou ryby, to dá přeci rozum říkám si, když po několikáté fotografuji pouze hladinu řeky a kajman s ulovenou rybou nikde. Kdybych tak dokázal být trpělivý jako oni, to by se panečku fotografovalo. No nic, musím na to jinak, přeci neodjedu bez fotografie lovícího kajmana, to nepřipadá v úvahu.

draci_07 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 2. června 2010 16:18:27, Jižní Pantanal (Brazílie) draci_04 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8L USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260mm, Vytvořeno: 4. června 2010 08:45:15, Jižní Pantanal (Brazílie)

Jak přinutit draka létat
Sakra už zase, konečně ten správný moment a já se honím za nějakou červenou vážkou. Během poledního klidu, kdy většina z nás trávila ten brutální nášup, který se během oběda mnohdy zvrhnul v bohapusté bakanálie a obžerství, se snažím pobíhat kolem řeky ve snaze vyfotografovat něco málo ze života hmyzu. Kapky potu mi kloužou po tváři, stojím tady jako socha a snažím se nevyplašit krásně zbarvenou červenou vážku, kterou tady naháním dobrou půlhodinu, když v tom uslyším známé plácnutí čehosi o vodní hladinu. Rychle se otočím a jak jinak, jeden z draků se cpe doslova obří rybou a já jen smutně koukám, kde že to mám dlouhé ohnisko. Právě proto Pantanal opravdu miluji, pokaždé mě dokáže něčím překvapit. No nic, takže co naplat, když se nedaří, tak se musí tomu štěstí trochu pomoci. Ryb je všude tolik, že pokud nahodíte nějakou návnadu, může si být téměř jisti nějakým úlovkem. Místní rybář, průvodce a geniální stopař Fernando v jedné osobě, se na naše trápení nemůže dívat a navrhuje, že nám nějakého toho kajmana naservíruje dle libosti tam, kam bude potřeba. Vykulím oči a v hlavě mi proběhne další šílený nápad, co takhle si nafotit lovícího kajmana přímo před zraky našich fotoaparátů. Fernando neváhá a během malé chvilky nachytá tolik piraní, že by to mělo na naše odpolední hrátky snad stačit. Kajmani je doslova milují, piraňou nepohrdnou opravdu nikdy a zcela jistě by se dalo říci, že piraňa patří mezi jejich hlavní pochoutku. Snadno se to řekne, bohužel tady na břehu řeky Rio Negro v Pantanalu, se to hůře provádí. Kajman není cvičená opice a určitě nebude dělat to, co parta šílených fotografů zamýšlí. Nápady typu, fotografovat kajmana při západu slunce, v zeleném odrazu laguny, nebo v dešti, berou rychle za své, protože jsou prakticky nereálné a vznik všech dalších fotografií je spíše dílem náhody, jak také jinak, že? Ryby jsou nachystané, fotografové také a představení může začít. Kajmani neváhají a vrhají se po každé rybě, kterou jim Fernando nabídne. Celé představení trvá jen několik málo minut a je po všem, kajmani si užili svoji malou chvilku slávy a šťastní fotografové už zase spřádají nové a ještě šílenější nápady. Skoro se bojím, co přijde zase příště, ale o tom raději na chvíli pomlčím.

draci_01 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8L USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260mm, Vytvořeno: 4. června 2010 08:45:12, Jižní Pantanal (Brazílie)

Několik veselých historek z natáčení, aneb jak to bylo s ukousnutým prstem Pavla
Člověk si nemůže být nikdy jistý, jestli je ryba chycená na háček, opravdu a dostatečně pod jeho kontrolou, že Pavle? Pavel by určitě rád na svoje zážitky s chytáním piraní zapomněl, ale jako správný kamarád, musím uchovat tuhle veselou historku pro další generace a hlavně neochudit vás, dychtivé čtenáře příběhů z tropického Pantanalu. Piraňa má opravdu zuby jako žiletky, to ví snad i malé dítě, ale jen málokdo se může pochlubit tím, jak přišel vinou svojí nepozornosti o část svého drahocenného prstu. Pavel, jako zkušený rybář amatér, vytahuje háček z právě ulovené ryby, když v krátkém okamžiku přichází o nějaké to nešikovné maso ze svého prstu. Piraňa se musí při vytahování háčku chytnout pevně prsty přímo pod žábry, aby nedošlo ke zranění, bohužel to nikdo z nás nevěděl. No nic, trocha krve a trocha toho masa se dá ještě přežít, Pavel se vesele uzdravoval pod vedení zkušeného lékaře a majitele léků téměř na vše Lumíra a jen s úsměvem bude vzpomínat na veselé historky z natáčení. To ale ještě není nic ve srovnání s návštěvou našeho ubytování nejjedovatějším hadem Brazílie, křovinářem, Pavlův ukousnutý prst je pouze malou příhodou v tomhle šíleném podniku, zvaném zelené peklo. Další veselé historky si nechám zase na příště, některé jsou opravdu zajímavé a stojí za uveřejnění. O tom, jak ulovil Dan svého prvního kajmana místo ryby, o tom už opravdu zase někdy jindy.

draci_09 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8L USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260mm, Vytvořeno: 5. června 2010 17:40:10, Jižní Pantanal (Brazílie)

Jsem moc rád, že si kluci mohli užít krásu a nevšední zážitky s kajmany a poznali tak další zajímavou část Brazilské přírody. Příště zavítáme do tajemné laguny na konci řeky, která skrývala mnohá tajemství, určitě se máte na co těšit.

draci_08 Kajman brýlový (Caiman crocodilus) | Common Caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 2. června 2010 16:18:27, Jižní Pantanal (Brazílie)

Související články o Pantanalu:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 24.06.2010

Categories: Nature | 24.07.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

25.07.2010 (22:07)

To zase bylo Michale, uplne to vidim :-) HEHE

25.07.2010 (21:28)

Nazdar kámo,pěkné fotky atraktivního zvířete(alespoň pro mě).Musím to ukázat malej,bude se jí to líbit :-) Měj se.M

25.07.2010 (20:59)

do boha to je cool:)

25.07.2010 (11:05)

Vskutku zajímavé a veselé počtení, tedy až na Pavlův palec. Moc se mi líbí, jak to vyprávíš, moc pěkně se mi to čte Michale. Velmi se mi libí ta druhá fotografie jde z ní až hrůza. Ahoj a hezký víkend Jana

24.07.2010 (23:41)

Parádní práce draku, moc líbí a ještě dodám že po dlouhé době hodně dobré čtení!

24.07.2010 (21:58)

Chutnaj jim asi jako tobě steaky, co? :-D Někdy musíme i tady na nějakej steak zajít, pár tipů bych měl :-) Jinak fotky parádní, to mě baví! Když jsem viděl tu první focenou dvoukilem, o kterým mimojiné taky uvažuju, a pak tu druhou, tak jsem si říkal, že ta asi tím samým sklem focená nebyla, muhehehe :-) Už se těším na ty dravce a na podzim do ČŠ, jestli mě teda vemeš sebou :-D

24.07.2010 (21:40)

To sou ale pekny hnusaci kamo:) clanek prima a musim rict ze se mi to hezky cetlo. Ta posledni me celkem zaujala protoze z vody to vypada supr. zdar draku:)

24.07.2010 (21:21)

jo to je pravda ze kdyz michal chlasta tak porad keca a dobre pise clanky. konecne neco poradnyho a ne nejaky trapny orchideje a kytky. jinac to sou ale pekny mrchy a nechtel bych se dostat k nim do tlamy.cauvec draku hehe

24.07.2010 (21:16)

Ahoj "draku", právě jsem to přelouskal a je to fakt paráda. Musíš se tomu vínu věnovat více, to ti to pak píše:) Dlouho jsem nečetl tak dobrý článek se zážitky. Fotky hovoří za sebe a je z nich cítit ta žravost. Měj se prima Michale a jen tak dále.







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *