25.04.2010

Ostrov Texel, fotografické peklo v Holandsku

Konečně doma, po 13 hodinách dlouhé a vyčerpávající jízdy Evropou, mohu zasednout k počítači a podělit se s vámi o velmi zajímavé zážitky z náročné cesty na ostrov Texel v Holandsku. Nejvíce jsem se těšil na láhev dobrého vína, která mi pomůže správně vytříbit všechny myšlenky a rozpomenout si na šílené zážitky, o které nebyla opravdu nouze.

texel015 Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) | Pied Avocet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 25.0, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 19:07:10, ostrov Texel (Holandsko) Předem bych vás moc rád všechny poprosil, berte tohle povídání tak trochu s humorem a s jistou dávkou nadsázky, protože mám rád víno a jsem ještě pořád pod vlivem všech emocí, které jsem před pár hodinami prožil. Tolik legrace a tak dobrou partu jsem ještě nezažil, takže se pohodlně posaďte, tohle bude opravdu dlouhé a hodně náročné.

Cestování a fotografování, dobrá parta šílenců nad zlato
Poslední dobou mě nebaví fotografovat sám, nepotřebuji žádné zástupy obdivovatelů, ale partu dobrých kamarádů a šílenců, kteří rozumí mému humoru. I přesto, že je fotografování ryze individuální počin, stejně ho nejlépe vychutnám s partou šílenců, kteří se dokážou bavit od rána do večera. Už dlouhou dobu mi na všech cestách dělá společnost kamarád Radek „nemám ani jednu fotku v protisvětle“ Demjan, který je naprostý šílenec a pro fotku udělá stejně tak jako já, úplně všechno. Tentokrát se k nám přidal další kamarád a brutální humorista Jaromír „kurva už mi ten Nikon konečně zase ostří“ Kadeřábek, se kterým je taková legrace, že jsme se občas smáli tak, že nám fotoaparáty padaly z rukou, zejména v době, co bojoval s technikou Nikon, hehe. Celou podivnou partičku doplnil můj dobrý kamarád Tibor „ konečně mám Top fotku“ Popela, se kterým jsem naposledy procestoval kus Afriky a patří mezi moje nejlepší přátele, no a konečně v neposlední řadě také Robert, kterého jsem potkal kdysi na společném fotografování na Vysočině. S touhle šílenou partičkou jsem si dokonale odpočinul a vyčistil si hlavu tak, že mě to nabije energií na hodně dlouho. Už se těším na naši další společnou akci, která za nedlouho čeká, protože tohle opravdu stálo za to a jsem moc rád, že si to kluci dokonale užili. A teď hurá na cestu, byla opravdu dlouhá a hodně náročná, ale stála za každou těžce vydřenou fotku.

texel014 Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) | Pied Avocet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/4000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 18:27:11, ostrov Texel (Holandsko) texel010 Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) | Pied Avocet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 07:24:10, ostrov Texel (Holandsko) texel009 Vodouš rudonohý (Tringa totanus) | Redshank, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 06:58:11, ostrov Texel (Holandsko)

Ostrov Texel, dlouhá cesta za malým snem
Na ostrov Texel jsem odjížděl plný očekávání, plánů a naivních představ, určitě to dobře znáte. Cestu si dokonale vysníte, všechno podřídíte horečným přípravám a studiem informací o ostrově a jak už to tak nakonec bývá, nic není takové, jak se na první pohled může zdát. Kamarád Martin se mi asi před měsícem zmínil o možnosti návštěvy ostrova Texel, kde by nás čekal další dobrodruh a cestovatel Jirka Sláma. Neváhal jsem ani minutu a hrozně se na blížící se návštěvu ostrova těšil. Ostrov má několik lákadel, která nemohou žádného fotografa divoké přírody nechat v poklidu teplého domova. Kolpíci a tenkozobci patří mezi ně, a tak bylo velmi rychle rozhodnuto. Ostrov Texel nás čekal s otevřenou náručí, jen osud tomu chtěl trochu jinak. Pár dní před odjezdem se bohužel Jirkovo auto porouchalo, což fakticky znamenalo, že naše cesta končí. Nikdy se nevzdávám tak lehce, a proto jsem přemluvil Radka „ lehnu si klidně do toho smrdutého bahna“ Demjana, Míru „ nefotím pro National Geographic, ale na památku“ Kadeřábka, Tibora „nemám jiné, než červené kalhoty“ Popelu, abychom celou cestu uskutečnili sami. Není na tom vlastně nic složitého, Jirka nám dodal prakticky všechny možné informace, sehnali jsme dvě auta a vyrážíme na tisíc kilometrů dlouhou cestu, vstříc novým zážitkům a dalším zkušenostem fotografů v divoké přírodě. Jak nemilé překvapení nás čekalo na ostrově, o tom se brzy dozvíte.

texel001 Ráno na ostrově Texel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/4000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 06:14:11, ostrov Texel (Holandsko)

Z ostrova na ostrov, aneb jak se vyhnout rozpakům hned první den
Člověk míní, příroda mění, takhle nějak by se dalo vyjádřit naše první rozčarování po příjezdu na ostrov. Musím se přiznat, že jsem opravdu poslední dobu hodně rozmazlený, jsem tak nějak zvyklý na to, že pokud někam vyrazím fotografovat, musí všechno klapnout na sto procent. Nechci být až příliš velký pokrytec, mě opravdu jde především v první řadě o výslednou fotografii, pozorování a zážitky jsou až na druhém místě a vůbec se za to nestydím a nikdy nebudu. Za fotografováním cestuji až příliš daleko, abych si mohl dovolit luxus pozorovatelů divoké přírody, uspokojovat se pohledem, zatímco moje technika ulpí někde v batohu. Zažil jsem to mnohokráte, jel jsem stovky kilometrů a nepřivezl jedinou fotografii a upřímně, je sice hezké být bohatý o zážitky, já mám ale především radost z výsledné fotografie a pocitu plné karty nevšedních snímků. Většina z vás to asi cítí jinak a možná mě nepochopí, ale já jsem prostě takový a měnit se nechci. No nic, cesta proběhla bez jediného problému, počasí se jako obvykle povedlo na výbornou, to jsem také objednal, a za pomoci moji nedokonalé americké angličtiny jsme se úspěšně ubytovali. Na ostrov Texel jsme dorazili až pozdě večer, tuším, že někdy okolo sedmé hodiny a okamžitě a bez váhání se vypravili na obhlídku terénu. Naše podezření se bohužel velmi záhy potvrzuje a kdo ostrov alespoň trochu zná, tak jistě ví, o čem mluvím. Slepičárna, jak s oblibou nazýváme ostrov Helgoland, se tady na ostrově bohužel nekoná a něco tady vyfotografovat, je mnohdy nad lidské síly ostříleného fotografa. Nikdy a za žádnou cenu se nevzdám, přeci musí být způsob, jak tu fotografovat. Po rychlé obhlídce terénu a prvním nezdaru nás dokonce přepadla myšlenka, že ostrov opustíme a vydáme se necelých 300km na sousední ostrov Helgoland, do naší oblíbené slepičárny. Naštěstí se tak nestalo a velmi rychle jsme si ostrov oblíbili.

texel002 Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) | Pied Avocet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 22. dubna 2010 06:50:11, ostrov Texel (Holandsko) texel007 Kulík písečný (Charadrius hiaticula) | Common Ringed Plover, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 22. dubna 2010 07:44:15, ostrov Texel (Holandsko) texel011 Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus) | Oystercatcher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 08:06:24, ostrov Texel (Holandsko)

Texel, strasti a slasti nadšeného fotografa
Ostrov Texel je rozdělen do několika částí, a proto má fotograf divoké přírody velmi omezený akční rádius. Ostrov je celkem hustě obydlen a každý kus půdy je tu soukromý, a pokud se zrovna jedná o část národní parku, tak ta je zase velmi pečlivě střežena houfem strážců a birdwatcherů v jedné osobě. Vstoupit tady někam mimo silnici, se rovná skoro naprostému šílenství a ihned si koledujete o velký malér, o tom jsme se velmi rychle několikrát přesvědčili, bohužel. Bohatství a rozmanitost ostrova láká velkou spoustu pozorovatelů ptáků, milovníků přírody a doslova ohromný dav fotografů. Na každém kroku tady čeká na fotografa nějaké to lákadlo v podobě velkého houfu zástupců ptačí říše, jen člověk musí opravdu hodně přemýšlet, jak to všechno vyfotografovat. Na vlastní oči jsem se za poslední dva týdny mohl přesvědčit, jaký je obrovský rozdíl mezi fotografem a fotografem. Bohatí západoevropané jezdí na ostrov Helgoland, stejně tak i na ostrov Texel, vybaveni tou nejdražší a nejmodernější technikou, mnohdy v řádu několika desítek tisíc euro, a nakonec fotografují pěkně v klidu z auta, do formátu jpg a za plného poledního světla. Nikdo se nepozastavuje nad tím, proč si nějací fotografové z Čech lámou hlavu na svahu u vodního kanálu v šest hodin ráno, brodí se po kolena smrdutým a černým bahnem, jen aby si vyfotografovali nějakého toho malého ptáčka, který se tu právě rozhodl trávit pár měsíců v roce. Zvláštní to tvorové ti fotografové, ale tohle přesně na tom mám nejraději, fotografujete a ostatní jen kroutí hlavou a nechápou, co to vlastně děláte. No nic, pojďme k těm malérům a nebylo jich opravdu málo. Lákadel je na ostrově opravdu hodně, nás nejvíce zajímali tenkozobci, kolpíci, vodouši a bahňáci. Ostrov je doslova obsypán obrovským množstvím hus, husic, berneček, čejek a labutí, prostě pohádka pro milovníky ptáků. Všechno tohle vyfotografovat a ještě k tomu přidat něco navíc tak, aby se fotografie líbila, to se opravdu za 3 dny nedá, takže se musíte chtě nechtě zaměřit velmi úzce, aby to mělo vůbec nějaký smysl. Jezdit z místa na místo nemá vůbec smysl, nejlepší je zakotvit na dvou třech místech a věnovat se pouze pár druhům, které ostrov zrovna nabízí. Nás lákali nejvíce tenkozobci a kolpíci. Na tenkozobce jsme měli nakonec štěstí, na kolpíky velkou smůlu, ti se zdržují na ostrově pouze sporadicky, nebo jen velmi daleko od pobřeží, takže je prakticky nemáte šanci spatřit. Nám se to povedlo pouze jednou a to za vydatné pomoci dalekohledu a napodruhé jen dílem šťastného okamžiku, kdy se kolpík odvážil přímo do jednoho vodního kanálu vedle silnice a navíc ještě v pravé poledne. Celkově je tedy fotografování na ostrově Texel velmi složité, přirovnal bych to fotografování na Nesideru, nicméně i přesto se nám nakonec něco povedlo. Na ostrov bych se rád ještě jednou vrátil, určitě je tam spousty zajímavých míst a zvířat k fotografování. Tentokráte bych volil zcela jiný čas, ale o tom zase někdy jiny.

texel006 Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) | Pied Avocet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 22. dubna 2010 07:31:11, ostrov Texel (Holandsko)

texel005 Kulík písečný (Charadrius hiaticula) | Common Ringed Plover, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 22. dubna 2010 07:01:11, ostrov Texel (Holandsko) texel012 Kolpíl bílý (Platalea leucorodia) | Eurasian Spoonbill or Common Spoonbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 11:47:12, ostrov Texel (Holandsko)

Jak tak na to koukám, tak musím článek rozdělit na více částí, zážitků a fotografií je příliš mnoho a kdo by to potom četl celé najednou, že? To nejlepší si nechám na konec, fotografování tenkozobců a kolpíků si zaslouží samostatný příběh, který vás všechny jistě potěší. Některé fotografie se opravdu povedly a rád bych je prezentoval s určitým odstupem.

texel008 Berneška tmavá (Branta bernicla) | Brent Goose, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 06:54:10, ostrov Texel (Holandsko)

texel013 Břehouš černoocasý (Limosa limosa) | Black-tailed Godwit, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. dubna 2010 11:58:20, ostrov Texel (Holandsko) texel004 Kulík písečný (Charadrius hiaticula) | Common Ringed Plover, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 22. dubna 2010 07:01:11, ostrov Texel (Holandsko)

Moc bych chtěl poděkovat svým kamarádům, kteří opět vytvořili bezva partu a pomohli mi uvědomit si pár věcí, které jsou daleko důležitější, než samotné fotografie. Děkuji moc kluci, na krátkou dobu se loučím s Mírou „dám si ještě jednu pixlu párků“ Kadeřábkem, Tiborem „ dám si 10 kilometrů kolem pobřeží“ Popelou, Radkem „nemám ani jednu top fotku“ Demjanem a nakonec také Robertem, kterého jsem velmi rád poznal.

texel003 Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) | Pied Avocet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 22. dubna 2010 06:58:10, ostrov Texel (Holandsko)

Související články na PhotoNature.cz:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 25.04.2010

Categories: Travel | 25.04.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

27.04.2010 (08:26)

Tady se to zase zvrhlo...rád bych přidal svůj názor: Myslím, že každý z nás někdy při focení něco porušil (ale to píše i Ondra ve svém článku), otázka jen je, jestli to porušení nějakého "předpisu" mělo nějaký následek pro focený objekt. Pokud ano, tak je to samozřejmě hodně špatně! Fotka vs zážitek - každý to má jinak a ani na jednom přístupu nevidím nic špatného. Je to každého svoboídná volba a jen záleží na tom, co všechno je pro fotku ochoten udělat a aby to nemělo negativní dopad

27.04.2010 (08:17)

Ty woe, to je zase snůška keců (ted samozřejmě myslím komentáře) možná by nebylo od věci tu averzi vůči některým přispěvovatelům odbourat. Jinak k fotkám, první a druhá od konce good. Uplně si vás dokážu představit :-D

26.04.2010 (22:36)

Kde je živo, nikoliv život, tam je nikoliv Mattoni, ale MICHAL, fakt klasa chlape, jen tak dál.

26.04.2010 (21:33)

Kocicka je hlaska roku... Malem jsem tam umrel smichy. Navic, Videt kazde rano Miru s tycinkou v ruce je zazitek na ktery se jen tak nezapomina hehe... ;-)

26.04.2010 (21:28)

To je prdle zrovna koukám na magazín Víkend a ten má název z prdu "guličku" hehe a teď to čtu od Štefana, paráda. Michal líbí se mi tvůj styl psanía to víš na ostatní se vykašli s neber to vážně. Ta temná strana vypadá zajímavě:) jsem zvědav co si schováváš v rukávu!

26.04.2010 (21:21)

Tag jestli ještě beres tak ja se taky hlasim na tu tvoji temnou stranu, je s tebou alespon sranda a vzdycky vymyslis nejakou poradnou blbost. Fotky jsou paradni a jak psal Stefan to se me libilo z prdu guličku:D:D:D

26.04.2010 (21:07)

Jaromír Kadeřábek: Máš pravdu, někdy i šestikule byla krátká, ale nakonec se to povedlo. Koukal jsi na ty z posledního rána, ty jsou luxus. PS až ti dovezu z USA pětikuli, tak chudák Nikon :-P

26.04.2010 (21:02)

Jaromír Kadeřábek: Tak vítej na té správné "Dark side". Dneškem se z tebe stává ten správný vyvrhel české fotografické společnosti a elita tě bude navěky odmítat :-D Míro, s tebou pojedu kamkoliv, takovou prdel jsem dlouho nezažil a jsem rád, že jsme to všechno probrali a užili. Měj se a welcome on my dark side :-P seznam temné strany se poslední dobou nějak moc plní ;-)

26.04.2010 (21:00)

ecka: Já tohle raději řešit nebudu, nebo tady zase vznikne úplné peklo, mě to nepřísluší a nechci se k tomu vůbec nijak vyjadřovat, myslím si o tom své a tím to končí.

26.04.2010 (20:58)

Daniel Senohrábek: Dane dík, shrnul si to velmi pěkně, já mám těch zážitků opravdu tolik, procestoval jsem skoro 80 zemí a většinu bez fotoaparátu a proto si to fotografování velmi užívám. Za svoje názory se nestydím a měnit je nehodlám a je mi jedno, jestli s tím má někdo problém, nebo ne. Měj se

26.04.2010 (20:57)

...pozeram ze Tvoj talent urobit z "prdu gulicku" je uzasny. Na to ze si ste chceli zutekat super. Niekto mi hovoril ze na texel Treba ist aspon na 5 dni. Naozaj tam byt dlhsie pozoene pozerat a bzt trpezlivy...Na Helgolande bolo uzasne, "svietílko" ako na objednávku. Klasicky studený a silný vietor, takze tereje stáli vo vzduchu. V nedelu rano pri najlepsom svetle fotil chlapik s 500ku a MARK IV to vzdal ze je "zle" svetlo,nemal rukavice a nedokazal uz stlacat spust. Treba sa vratit na mlade

26.04.2010 (20:26)

Abych to uvedl na pravou míru,technika Nikon za to nenesla odpovědnost,ale spíš moje blbost,či spíše to,že nekteré věci se zkrátka potmě nedělají.Nejraději bych mrsknul s jakoukoliv technikou,co by na sobě neměla nejméně šestikuli plus nějaké to prodlužovadlo,bez ohledu na značku,jo a také stabilizaci,tož tak.Jinak jsem viděl kočičku v praci,ale šmírovačka se nekonala ;-) Jinak na Dark side se mi líbí :cool:

26.04.2010 (20:18)

Některé komentáře a věci snad nemá cenu ani rozebírat :-( nicméně se mi osobně líbí jak jsi článek pojal a teším se až zpracuješ,co jsem viděl na kartě.Teprve včera jsem se koukal,čím to Juza fotil,ještě,že jsem to nevědel když jsem tam jel :-) Tak jak píše Michal,třístovka je opravdu málo a není to způsobeno neznalostí lokalit,či terénu,případný návštěvník uvidí sám.Co se týče mého problému,Michal mi nic neuhranul a osobně se mu nedivím,že nechce měnit tu svou osmikuli :-)

26.04.2010 (19:26)

jeste me pobavilo co se vsechno suska mezi fotografama a jak se vsichni navzajem pomlouvaji to je fakt k placi nebo mozna k smichu:) tohle se dela jen u nas a nikde jinde ale to vis.cau

26.04.2010 (19:23)

jo napsal si to gud a nemas se vubec za co stydet. Pamatuji si jak napsal Ondra te clanek o ochrane prirody, to bylo kurva pokrytecky se podivej na to jak foti a je to kazdymu jasny a jeho oblibec Pali ti za to nadava. Haha to je k smichu. Michal ses borec zes to napsal u me ses trida.







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *