09.10.2015

Medvědi a dravci v Českém ráji, slunný víkend

Na podzimní, krásně barvené víkendy, jsem se těšil a se mnou velká banda lidí, kteří se rozhodli navštívit náš společný fotografický víkend. V plánu jsme toho měli opravdu hodně a většinu jsme toho stihli. František pro nás vybral neskutečné lokality, které patří mezi nejkrásnější v Čechách.

Barevné ráno na skalách v českém ráji
Ráno již tradičně začínáme velmi brzy, ještě za tmy tak, abychom se včas při východu slunce dostali na místo. Je to trochu do kopce, ale na skalnaté plato se jen tak lehce nedostaneme. František pro nás vyřídil všechny potřebné formality a povolení, takže jsme se mohli všude pohybovat bez zbytečných starostí. Celé okolí znám velmi dobře, protože jsem tady trávil celé dětství a prostředí pískovcových skla mi přirostlo neuvěřitelně k srdci. Jsou tady opravdu krásná místa, která stojí za návštěvu. Medvědi byli připraveni už od večera, takže ráno jsme vyrazili bez zbytečných prostojů. Předpověď na sobotu byla přímo fenomenální, mělo být velmi chladno, zima a bez jediného mráčku. Toho jsme využili ve výběru lokality a čekali jsme, že to snad vyjde. Už teď mohu říci, že skutečně vyšlo, takové barevné ráno jsme dlouho nezažili. Skalnaté plato slibovalo parádní barevné zážitky a nám nezbývalo nic jiného, než dostat medvědy pohodlně nahoru do skal. Medvědi měli nádhernou srst připravenou na zimu a byli v dobré kondici. Ráno byla celkem kosa, takže než dorazili medvědi, všichni se zahřívali, jak to jen šlo. Temperovali jsme objektivy a čekali na výbuch ranních barev. Když tak koukám na fotky, tak některé jsou kýč jak prase, ale o to přesně všem šlo. Medvědi celkem spolupracovali tak, jak jsme chtěli, jen občas jsme zapomínali na to, že to nejsou domácí mazlíci, když jsme se snažili je dostat na místo. Nakonec nejlepší bylo, když jsme je nechali se pohybovat naprosto přirozeně a běhali kolem nich. Ráno si všichni opravdu užili, jen to krásné světlo zmizelo na můj vkus velmi brzy, takže potom jsme hledali další zajímavá místa, kterých je v okolí opravdu hodně.

Medvědi v rybníce během ranního světla
Původně jsme měli naplánovaný rybník i s mlhou, tak jak jsme si to vyzkoušeli pár dní před tím. Bohužel v sobotu ráno bylo velmi teplo, krásné světlo, ale mlha nebyla žádná. Nedalo se nic dělat, počasí člověk nenaplánuje. Medvědi vodu milují, takže nebyl problém je přemluvit, aby se do vody vůbec vlezli. Medvědi řádili téměř hodinu ve vodě a všichni fotografové taky. Za hodinu jsme byli zmáchaní, špinaví, ale šťastní. Nakonec se výběr vhodné lokality ukázal, jako velmi dobrá volba pro fotografický víkend. Kluci si vyzkoušeli českou Aljašku na vlastní kůži a pořádně se vyřádili. Medvědi si ve vodě hráli a dělali různé blbosti, takže bylo stále co fotografovat. Snad jen ta mlha chyběla, ale příště to určitě vyjde.

Neděle ve znamení dravců a sov
V neděli se scénář opakoval, opět jsme šplhali ráno na skály, kde jsme čekali na krásné ranní světlo. Honza dorazil s pořádným arzenálem dravců a sov, takže bylo z čeho vybírat. Všichni chtěli co nejvíce létat, tak se létalo. Daná lokalita dává nový rozměr prostoru, takže se sem všech patnáct lidí pohodlně vešlo a nikdo si nepřekážel. Ranní světlo bylo opět famózní, takže času nebylo na zbyt a všichni fotografovali jako zběsilí. Honza občas chudák nestíhal měnit dravce a sovy, když se měnilo světlo a my chtěli stéle něco nového. Patří mu za to obrovský dík. Poslední dobou je velmi těžké hledat stále nové a nové pohledy na workshopové fotografie, ale občas se zadaří a sejdou se všechny podmínky a vznikají velmi zajímavé snímky.

Jsem moc rád, alespoň podle ohlasů, že se akce všem líbila. Bylo to povzbudivé sledovat to nadšení všech, kteří se kurzu zúčastnili. Jako obvykle díky hodně uvolněné a neformální atmosféře byla opravdová sranda, která člověka skutečně nabije. Děkuji všem, byli jste skvělí a jsem rád, že se vás většina vrací opakovaně jen kvůli tomu, že si užijí parádní víkend a dobře si zafotí.

Související články:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 9.10.2015

Categories: Nature | 09.10.2015
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

12.10.2015 (07:19)

Ahoj, díky za víkend, první focení s full framem a paráda. Myslím, že se i nějaké fotky povedly, bude li čas pošlu. Zdravím Huga a Báru. Díky, doktor

11.10.2015 (11:56)

Miso krasny diky za super vikend ;-)



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *