19.04.2015

Papoušek šedý, žako v národní parku Loango

To, že se potkám s takovou vzácností na vlastní oči v přírodě, to jsem opravdu nepředpokládal. Před odjezdem do národních parků v Gabonu jsem letmo prošel seznam druhů ptáků a někde v hloubi mi utkvěl tento krásný a inteligentní papoušek. Je velmi vzácný, protože Gabon patří spíše k zemím s okrajovým výskytem a dle informací z literatury tady hnízdí sotva nějakých 200 párů. O to větší radost jsem ze setkání měl.

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Národní park Loango, papoušek šedý vzácným hostem
V národním parku Loango Gabon, kde jsme si naplánovali týdenní pobyt, se vyskytuje jeden jediný papoušek. Pro mě milé překvapení, že to byl zrovna papoušek šedý, lidově známí pod názvem žako. Žako patří mezi moje oblíbence, protože v rodině máme jednoho trochu nevrlého a přisprostlého jedince, který se stal před mnoha lety naším mazlíčkem. Papoušek šedý patří mezi nejoblíbenější papoušky pro svoji schopnost napodobovat zvuky a slova, kterých se dokáže během života naučit několik stovek až tisíc. Ze své zkušenosti u rodičů mohu potvrdit, že je tomu opravdu tak a někdy se nestačím divit, co náš Oskárek dokáže vhodně a trefně poznamenat. O to větší jsem měl radost, že přímo v srdci našeho krásného ubytování rostou divoce palmy, na které se podle průvodce každý den slétají desítky žaků. Informace ohledně výskytu zvířat na jednotlivých lokalitách jsme brali spíše s rezervou, naše předchozí dny byly plné zajímavých setkání, ale většinou s jinými druhy, než jsme očekávali a dostávali informace. Naštěstí Bob je Čech a svoje království uprostřed národního parku Loango zná velmi dobře a nikdy se nemýlil. Náš hlavní cíl byly gorily a pralesní sloni na bílé pláži Loango, takže jsme čekání na papoušky odsouvali spíše na neurčito a každé ráno mizeli co nejrychleji od řeky směrem na pláž v naději, že uvidíme pralesní slony.

Papoušek šedý, velmi plachý návštěvník národního parku
Poslední dny jsme trávili po ranním fotografování na břehu řeky a domlouvali se, co budeme dělat odpoledne. Ranní vstávání za tmy nám dávalo co proto a někdy jsme zůstávali přes poledne v ubytování a chystali se na odpoledne. Po vydatném obědě v podobě čerstvé ryby následoval odpočinek, protože většinou lilo jako z konve a venku bylo jako v prádelně. Čistili jsme techniku, nebo naháněli všechny možné plazy kolem a těšili se na odpolední fotografování během západu slunce. Měl jsem všechny fotky bezpečně uložené a tak jsem se vydal na průzkum okolí, zatímco kluci v klidu relaxovali. Pokud se po parku pohybuje tiše a v klidu, je možné objevit velmi zajímavé druhy zvířat. Chodil jsem ke vstupu do parku velmi často, protože tam rostl velký strom plný ovoce, na který chodili každý den krásní a vzácní kočkodani pruhohřbetí. Pokud ale před tím hustě a hodně pršelo, tak většinou byli zalezlí v husté vegetaci. Všude kolem poletovali obrovští motýli, které sem lákalo hnijící ovoce. Gabon patří mezi jedinečné motýlí ráje na světě a většina fotografů se vypravuje právě sem, protože je tady nejvíce druhů motýlů na malém území, které můžete v Africe objevit. O tom ale později někdy jindy. Všude kolem dozrávalo ovoce a na divokých palmách se objevovaly první sladké datle, které neodolatelně lákají papoušky žako. Každou chvíli vysoko nad hlavou prolétají desítky jedinců a mě je k pláči. Papoušci šedí žako jsou neuvěřitelně plaší. Nikdy bych nevěřil, po zkušenostech s papoušky z brazilského Pantanalu, že mohu být papoušci tak plaší. Žakové pokaždé sedali na vysoké palmy, kde můj objektiv a někdy ani dalekohled neměl šanci. Co teď, přeci takovou vzácnost nepřejdu jen tak, musím něco vymyslet. Všiml jsem si, že kolem je poměrně rušno, personál připravoval všechno na odpoledne, další uklízejí a někteří předstírají práci. Všude kolem je nezvykle hodně lidí, a proto se žakové bojí. Musím na to jinak.

Papoušek šedý, krmení na datlové palmě uprostřed lijáku
Všiml jsem si, že se žakové slétají i na nízké palmy, které jsou doslova obsypány dozrávajícím ovocem, ale nesmí je nikdo rušit. Plán byl snadný, počkat na první velký liják, protože to tady nebude nikdo. No jo, ale když bude lejt jako z konve, což je tady na denním pořádku, tak nemůžu fotografovat. Stačí otočit na pár vteřin objektiv směrem vzhůru a je po fotografování. Domluvil jsem se s personálem, že jakmile přestane pršet, tak mě tady nechají chvíli o samotě a já se pokusím něco vyfotografovat. Od Honzy jsem si půjčil nový objektiv Canon EF 500mm f/4L IS II USM, nasadil na něj 2x konvertor a čekal, co se bude dít. Bohužel první snímky jsme v kombinaci školácké chyby a vzrušení provařil, protože jsem vyndal objektiv z klimatizovaného pokoje do hotové prádelny a rázem bylo po fotografování. Přední optický člen se orosil a zamlžil a viděl jen hustou mlhu. No nic, jsem pako a tak zase znovu zítra. Opakoval se stejný scénář, jen pršelo o něco méně, takže jsem měl přes poledne okolí velkých palem jen pro sebe a čekal na žaky. Papoušci šedí se sem slétávali v pravidelných intervalech v hejnech okolo deseti kusů. Pokaždé dlouhou dobu trávili hodováním na palmách a já musel pomalu hledat úhel, kudy by se dalo fotografovat. Ohnisko 1000mm z ruky a v dešti za špatné viditelnosti, to byl také pořádný fotografický oříšek. Po prvních pár snímcích se žakové pokaždé zvedli a odletěli o kus dále, mimo dostřel. Takže jinak, vybral jsem velkou palmu obalenou ovocem a čekal, jestli sami přilétnou. Začalo zase trochu pršet, ale já to nevzdávám, pořád čekám. Tahle snadná taktika se vyplatila, není kam pospíchat, žakové přijdou sami. Pravda, někdy jsem byl tak blízko, a když jsem nedělal prudké pohyby, tak se dařilo fotografovat papoušky velmi blízko. Pravdou je, že opticky byli blízko, ale je třeba si uvědomit, že jsem měl ohnisko 1000mm. Skoro hodinu jsem se plížil od jedné palmy ke druhé a snažil se něco vyfotit. Žakové byli legrační, hašteřili se o datle a pořád se cpali květy palem a dozrávajícím ovocem na okolních stromech.

Papoušek šedý, trochu rozporů v terminologii a v druzích
Podle literatury se vyskytují oficiálně uznané 2 poddruhy papouška šedého. Nicméně je fakt, že ve vědeckých kruzích se již delší dobu jedná o uznání dalších dvou poddruhů papoušků šedých, protože se poněkud liší od svých kolegů v Kongu a v Kamerunu. Podle kolegů a kamarádů z Francouzské přírodovědné fakulty se v Gabonu vyskytuje právě jeden z těchto poddruhů papouška šedého, který patří k těm větším a je přezdíván „velký stříbrný“. Tuhle debatu nechám asi těm povolanějším, kteří si již léta lámou hlavu s poddruhy papouška šedého, a budu se těšit, že je znovu ve volné přírodě spatřím.

Zážitek to byl vskutku jedinečný a jsem rád, že jsem papoušky šedé mohl ve volné přírodě fotografovat a k tomu tam, kde se jedná o vzácného návštěvníka z dalekých pralesů Konga. Jestli se věci budou vyvíjet tak, jak je mám naplánované, tak se letošní rok podívám do divokého Konga a budu se snažit papoušky žako v jejich rodné domovině vyfotografovat znovu.

Související články:

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/250s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Papoušek šedý, žako šedý (Psittacus erithacus) | African Grey Parrot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM + Canon EF 2x III Extender, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1000mm, Vytvořeno: prosinec, Národní park Loango (Gabon)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  19.4.2015
 

Categories: Nature | 19.04.2015
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

21.04.2015 (07:56)

moc hezky fotky kemo

20.04.2015 (08:02)

Ahoj Michale, taky máme jednoho už 12 roků v kleci a někdy je to hodně zajímavé. Musel to bejt zážitek ve volné přírodě. Hezký fotky hlavně s tímhle ohniskem ;-)

19.04.2015 (19:07)

Michale, opět parádní fotky z exkluzivního místa.



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *