12.09.2010

Fotosafari Botswana 2011

Tajuplný příběh zeleného srdce Afriky se nedá vyprávět, příběh delty řeky Okawango se musí zažít. Stejně tak jako muslimové podnikají svoji svatou pouť do Mekky, křesťané svoji svatou pouť do Jeruzaléma, stejně tak by měl každý fotograf a milovník divokých afrických zvířat navštívit úžasné místo v zeleném srdci Afriky, deltu řeky Okawango.
Foto

Foto

Foto

Nabízíme Vám pobyt v samém srdci zeleného Okavanga, v největší soukromé rezervaci v Botswaně. Během zcela ojedinělého fotosafari si budete připadat jako poslední obyvatelé Afriky. Žádné tlačenice několika vozů u jednoho zvířete, pouze tisíce kilometrů divočiny určené jen a jen pro Vás. Celou akci povede zkušený fotograf Michal Jirouš, který Vám bude celou dobu plně k dispozici. Okusíte tu pravou africkou divočinu na vlastní kůži a pod vedením zkušeného fotografa se naučíte pořídit unikátní snímky africké divočiny.

Lebala Camp – oblast Kwando Linyanti
Lebala znamená "otevřený prostor" a tomu odpovídá i okolní krajina - rozlehlé planiny s palmami a stromy ohraničené zalesněnými savanami.
Kemp se nachází 30 km jižně od kempu Lagoon a sousedí s mokřadní oblastí Linyanti. Kwando je privátní oblast rozkládající se na více než půl milionech akrech v severní části Botswany. Součástí oblasti je i 50 mil řeky Kwando. Řeka, která je zdrojem systému Linyanti, Savuti a Chobe se odděluje od řeky Okavango v angolských výšinách, aby pak spolu s ní bok po boku vydala na pouť dlouhou více než 600 mil a vytvořila i tento důležitý ekosystém. Oblast na jih od této řeky se skládá z mokřadních oblastí, lužních lesů, otevřených zaplavených planin, luk a lesů Mopane. Tato odlehlá oblast je po staletí místem kde se protínají migrující sloni, buvoli, zebry a kudu. Kwando je známé především obrovskou populací slonů a buvolů a je jedinou oblastí v Africe s takovouto koncentrací zvířat. Kromě nich tu však můžete spatřit i řadu predátorů – hyeny, levharty, gepardy ale také žirafy nebo zebry. Nejznámější jsou zdejší lvi, kteří se v této oblasti naučili lovit velká zvířata, včetně třeba buvolů a hrochů, občas si ale troufnou dokonce i na slony. Řeka je samozřejmě domovem krokodýlů a hrochů a pozorovat zde můžete více než 320 druhů ptáků.

Ubytování:
Ubytování v osmi luxusních bungalovech, které jsou vybaveny koupelnou, toaletou, velkou postelí a jsou zařízené tak, aby čověk splynul dokonale s africkou přírodou.

Foto

Delta řeky Okavango – Kwara Camp
Kwara camp se nachází v odlehlé severní části delty řeky Okavango. Okolí kempu je tvořeno rozsáhlými zaplavenými pláněmi se stromy, které těsně navazují na deltu řeky. Unikátní oblast o velikosti 1700 km čtverečních hraničí s rezervací Moremi. Kwara camp nabízí celou řadu možností, které uspokojí každého fotografa. Foto Safari, noční safari za použití speciálních světel, speciální dvoupodlažní motorovou loď (fotografování z různých úrovní), jízdy na dřevěných lodích mokoro. Žádný výlet do Botswany by nebyl kompletní bez návštěvy této delty uprostřed Kalaharské pouště. Kwara zahrnuje různorodé oblastí od rákosových jezírek a kanálů po otevřené louky, palmami lemované ostrovy a lužní lesy. Zalesněný ostrov, na kterém se kemp rozkládá, je jedním z tisíců, které jsou tak typické pro deltu Okawanga. Právě zde můžete pochopit, proč je delta této řeky považována za přírodní zázrak a skutečně poslední ráj na zemi.

Ubytování:
Chcete splynout dokonale s místní přírodou, potom máte jedinečnou možnost se ubytovat v luxusních stanech, které jsou vybudovány na břehu jezera, odkud se nabízí překrásný výhled na okolní pláně a lagunu plnou hrochů a vodních ptáků. Tady si opravdu naplno uvědomíte, že Afrika je skutečně na dosah ruky.

Foto

Foto

FOTOSAFARI jsou vhodné zejména pro začátečníky, ale i pokročilé uživatele digitálních přístrojů, kteří se chtějí dozvědět nějaké ty tipy, triky a rady v oblasti pořizování kvalitních a nezapomenutelných fotografií. Jste připraveni proniknout do tajů a záhad digitální fotografie, potom jsme tu jen a jen pro Vás.

Co všechno nás čeká a co nemine
Cílem Fotosafari, bude osvojení základních dovedností z oblasti fotografování divokých zvířat.
Naučím Vás o výsledné fotografii přemýšlet z poněkud jiného pohledu tak, aby vyjadřovala určité pocity a nálady. Pokusíme se společně co nejlépe zvládnout nástrahy fotografování zvířat v přirozeném prostředí atraktivní Afriky.

Digitální zrcadlovka již dávno není pouze nástrojem novodobých profesionálů v dané oblasti. S pořízením nového přístroje přicházejí i značné starosti, které kladou na uživatele nových přístrojů určité nároky po stránce fotografických znalostí a zvládnutí veškerého nastavení a ovládání přístroje. Nabízíme vám zcela unikátní službu, kde vám poradíme se základním nastavením přístroje, vysvětlíme nejdůležitější funkce a nabídneme užitečné tipy a triky pro každodenní používání vašeho nového přístroje přímo v prostředí divoké Afriky.

Každý, kdo úspěšně zvládne používat svůj nový přístroj po technické stránce, se z počátku potýká s problémy zvládnutí kvalitní a poutavé fotografie. Pokud se pokoušíte o vytvoření takové fotografie, je potřeba znát i jistá fotografická "pravidla". Budeme se snažit proniknout do tajů umění správně zvládnuté expozice, která bude základním kamenem pro vytvoření kvalitní a poutavé fotografie s příběhem. Následovat bude základní seznámení s pravidly kompozice.
Naučíme se správně používat fotografický přístroj ve spojení s teleobjektivem, využívat přirozeného světla, správné používání blesku ve volné přírodě, vhodnost použití stativu a jiných fotografických pomůcek. Naučíme se využívat přirozené světlo, nasytit barvy, hrátky s pozadím a další nepostradatelné tipy a triky, které jsou potřeba k vytvoření působivé fotografie v atraktivním prostředí africké divočiny.

Foto

Doporučené vybavení:
- Digitální zrcadlovka, popřípadě doplněná široko rozsahovým kompaktním fotoaparátem, velmi doporučuji jedno záložní tělo, lze využít v případě poruchy
- Objektivy, doporučené jsou objektivy v ohniskové vzdálenosti od 14 – 800mm, využijete opravdu všechny, které vlastníte, makro objektiv
- Stativ, nebo rýžový pytel, bean bag, případně monopod, drátovou, nebo bezdrátovou spoušť, blesk, baterie, nabíječky
- Velké množství karet + možnost zálohy na HDD, notebook, DVD
- Podrobný seznam všeho zašlu na vyžádání

Termín: 10. 03. - 20. 03. 2011

Den 1. Odlet z Prahy
Den 2. Přílet do Botswany
Den 3. – 6. Pobyt v Kwando Linyanti
Den 7. Přelet do oblasti delty řeky Okavango
Den 8. – 10. Pobyt v deltě řeky Okavango
Den 11. Poslední ranní safari, odlet domů
Den 12. Přílet do Prahy

Počet osob: maximálně 8 osob

Cena: 119.999,-

Cena obsahuje:
- Stravování během pobytu formou plné penze
- Ubytování ve dvoulůžkových luxusních stanech a bungalovech
- nealkoholické nápoje po celou dobu pobytu + alkoholické nápoje dle nabídky
- Letenky na trase Praha - Maun, Maun - Kwara camp, Kwara camp - Lebala camp, Lebala camp - Maun
- Příplatek za nadváhu při místním přeletu v Botswaně, zajištěno 30kg na osobu
- Safari dle vlastní volby
- Noční safari
- Plavby člunem v deltě Okawanga
- Plavby na dlabaných kánoích mokoro v deltě Okavanga
- Pěší vycházky s ozbrojeným průvodcem
- služba prádelny, nemusíte vozit příliš mnoho oblečení
- Vstupy do soukromých chráněných oblastí

Cena nezahrnuje:
- Cestovní pojištění
- Víza do Botswany (zajistíme pro Vás, délka vyřízení víza 3 týdny)
- Spropitné průvodcům, stopařům a pomocnému personálu

OBJEDNÁVKA Fotosafari Botswana 2011: Formulář

Související články o Botswaně:

Foto Foto Foto Foto Foto

Michal Jirouš | PhotoNature.cz a Stella Travel 12.09.2010

Categories: Travel | 12.09.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious