27.02.2010

Everglades, země aligátorů, bažin a tilandsií

Je libo tilandsii, bromélii, nebo jiný epifyt, proč ne? Florida, a zejména potom jedna z největších bažin světa, národní park Everglades, je plný nejen všech možných exotických zvířat, ale především velmi zajímavou ukázkou divoce rostoucích exotických rostlin. Národní park Everglades se nám stal na dva dny naším druhým domovem a místem, které je mému srdci nejbližší.

everglades13Anhinga amrická (Anhinga anhinga) | Anhinga, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 5. ledna 2010 15:24:12, NP Everglades (Florida, USA)

Národní park Everglades, malý zázrak nedaleko Miami
Něco málo o národním parku jsem nalezl na Wikipedii „Everglades je národní park v jižní části Floridy (USA), známý především svými rozsáhlými močály a specifickou faunou i flórou. Nadmořská výška je velice nízká – od 0 do 2,4 m n. m. Park byl zřízen 6. prosince 1947 prezidentem Harry S. Trumanem a v současné době se rozkládá na ploše 610 684 hektarů. V roce 1979 byl zapsán na seznam světového dědictví. Nejznámější jsou Everglades především díky aligátorům, krokodýlům, kriticky ohrožené floridské pumě, ale i vodnímu ptactvu, které je v tomto parku značně rozšířené. Klima je zde vlhké a mírné, subtropického charakteru. Teploty se pohybují mezi 20 a 35 °C, průměrný roční úhrn srážek činí asi 1500 mm. Národní park Everglades je z velké části pokryt mokřady. Území je vytvořenou řekou Pahayokee, v jazyce Seminolů „řekou trávy“, která je hluboká maximálně 15 cm, ale široká 80 km. Mezi jezerem Okechobee a Atlantským oceánem, na posledních 160 metrech svého toku pokrývá řeka střední část Floridy, sníženou pod hladinu moře. Tato morfologická konfigurace představuje výjimečné dědictví doby ledové. Uprostřed řeky Pahayokee jsou malé ostrůvky hustě porostlé vysokokmennými tropickými stromy. Tam, kde pevnina zasahuje do řeky, rostou palmy, mařice Cladium jamaicensis a lekníny, dále směrem na souš je vegetace tvořena mahagonovými stromy a borovicemi. Na okraji parku, podél pobřeží, je hustá mangrovová bariéra. V Everglades žije také mnoho živočišných druhů, mimo jiné šedé veverky, mývali, jelení zvěř, kuguáři, rysi, vačice, aligátoři, želvy, obojživelníci a mnohé druhy ptáků a ryb.“

everglades12 Západ slunce nad Everglades. everglades11 Východ slunce v Anhinga Trail.

Arktická vlna v národním parku Everglades
Tma, začíná pomalu svítat a nám se podaří dorazit k branám parku právě včas, než vstupní bránu zavalí hromada turistů. Největší překvapení nás čekalo při pohledu na ukazatel venkovní teploty, 32°F, což je 0°C. Arktická vlna dorazila až sem, do nejjižnějšího cípu státu Florida a překvapila opravdu všechny, nás nevyjímaje. Nevadí, tradičně zahaleni do všeho možného, co je právě po ruce, vydáváme se směrem do mokřadů, močálů a bažin národního parku Everglades. První kroky vedou jako vždy někam do informačního centra, kde se vybavíme mapou a nějakou tou šikovnou informací o výskytu zvířat a možností vyfotografovat co možná nejvíce zajímavých míst. Celý park je velmi typicky pro Ameriku celý prošpikován asfaltovou silnicí a k hlavním atrakcím se tak dá velmi pohodlně dojet automobilem. Nakonec se to ukázalo jako velmi praktické, protože jediná možnost jak něco v Everglades fotografovat, bylo právě z pohodlí automobilu, snad jen s výjimkou různých naučných stezek a přírodních trailů.

everglades01 Káně páskovaná (Buteo lineatus) | Red-shouldered Hawk, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 5. ledna 2010 15:56:11, NP Everglades (Florida, USA) everglades03 Aligátor americký (Alligator mississippiensis) | American Alligator, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 6. ledna 2010 16:37:10, NP Everglades (Florida, USA)

Air boat, zajímavá atrakce v Everglades
Atrakci jménem AIR BOAT si nemůže nechat ujít žádný návštěvník národního parku Everglades, protože jedině takhle poznáte pravou tvář rozsáhlé bažinaté oblasti Everglades. Nám se podařilo navštívit tuhle vyhlášenou atrakci v indiánské rezervaci Miccosukee. Vznášedlo letí nad třpytivými vodami jedné z nejvíce fascinujících přírodních lokalit Ameriky. Řeka z trávy, tak nazývají výstižně indiánští obyvatelé území Everglades, ve státě Florida. Přesněji řečeno je tato bažinatá krajina, na druhy bohatou faunou i flórou, ve skutečnosti 80 km širokou a jen několik málo centimetrů hlubokou řekou, která extrémně pomalu teče na jih celého poloostrova. Na své celkové 200 kilometrové cestě tvoří spád pouhé 4 metry a tím tvoří tak rozsáhlou bažinatou oblast. Na mnoha místech je obávaná bažinatá krajina propojena s podzemními krasovými útvary, kterými stále proudí voda, proto je na většinu území vstup dovolen pouze velmi omezeně a ait boat se tak jeví, jako jeden z nejbezpečnějších prostředků.

everglades07 Pohled do nitra bažiny v národním parku Everglades. Malá zastávka v jednom tradičním obydlí Seminolů, kterou musí chtě nechtě vytrpět každý návštěvník, je nedílnou součástí celé atrakce. Indiáni se museli během dlouhých let s životem v bažinách často velmi krutě vyrovnat, dnes jim zbyla jediná možnost a tou je prodej různých rukodělných výrobků turistům. Bohužel ihned po nasednutí jsem musel velmi rychle zapomenout na fotografování, protože z lodi je to prakticky nemožné.

everglades10 Kormorán ušatý (Phalacrocorax auritus) | Double-crested Cormorant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 6. ledna 2010 16:13:12, NP Everglades (Florida, USA) everglades04 Vrána americká (Corvus brachyrhynchos) | American Crow, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 5. ledna 2010 17:02:23, NP Everglades (Florida, USA)

Anhinga trail, jediná možnost fotografování v Everglades
Nejvíce jsem se těšil na fotografování na jedné z mála naučných a turistických stezek, které Vás zavedou přímo do nitra bažin a močálů Everglades. Stezka Anhinga Trail přitahuje velkou pozornost všech návštěvníků národního parku Everglades, protože tady máte jedinečnou možnost se dostat velmi blízko k volně žijícím živočichům. Jak jsem už psal výše, fotografovat v národní parku Everglades je velmi složité a mnohdy zhola nemožné, tedy když to vezmu z pohledu celé naší úspěšné cesty na Floridu a fotografování například v Estero lagoon. Zvířata jsou tady velmi plachá a ostražitá, ale kupodivu jediné čeho se nebojí, jsou hlučné automobily. Jak hodně jsem se mýlil, když jsem se pokoušel zastavit u nějaké té volavky u silnice, jsem zjistil velmi brzy, jakmile jsem otevřel dveře a chystal se vzít do ruky fotoaparát, byly všechny volavky pryč. To byl také jeden z důvodů, proč jsem se velmi těšil na fotografování v Anhinga trail. Po vstupu nás čekalo malé jezírko, které bylo plné kormoránů, volavek, anhing, vodních želv a především potom aligátorů, kterých je tady na Floridě opravdu velmi mnoho. Celá stezka je dlouhá asi jeden kilometr a zavede Vás přímo doprostřed mokřadů a bařin, kde můžete celý den v klidu pozorovat zdejší život. Díky velkému množství turistů je mnohem lepší vyčkat na pozdější odpoledne, kdy se většina návštěvníků vytratí a povětšinou tu zůstávají jen fotografové, kteří čekají na příchod krásného večerního světla. Nám se podařilo v podvečer naší první návštěvy nafotografovat lovící anhingu, která svým dlouhým zobákem prošpikovala malého sumečka. Na druhý den jsem se rozhodl se na stezku vrátit a vychutnat si nikým a ničím nerušený východ slunce. Naštěstí pro nás bylo ráno na nule a nikdo z turistů se neodvážil v takové zimě, ráno a za úplné tmy, fotografovat východ slunce, celá velká bažina tak byla jen naše.

everglades05 Nesyt americký (Mycteria americana) | Wood Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 5. ledna 2010 15:36:12, NP Everglades (Florida, USA)

everglades06Volavka zelenavá (Butorides striatus virescens) | Green Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 5. ledna 2010 15:16:52, NP Everglades (Florida, USA)

Národní park Everglades je úžasné místo, dokonalá a živá pokladnice biologie, která je bohužel v poslední době silně ohrožena dramatickým vysoušením a masivním odvodňováním celé oblasti. Navíc tady hrozí i silná ekologická katastrofa v podobě rychle se rozvíjejícího zemědělství, které má za následek rozsáhlou devastaci a zátěž zdejšího prostředí, za vydatné pomoci fosfátů a průmyslových hnojiv. Národní park Everglades není tím pravým rájem fotografa, protože fotografování je tady velmi obtížné, ale pro každého milovníka divoké přírody je opravdovým rájem na zemi a pohlazením na duši, a proto určitě stojí za Vaši krátkou a intenzivní návštěvu.

everglades02 Slípka žlutonohá (Porphyrio martinicus) | Purple Gallinule, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 6. ledna 2010 14:39:41, NP Everglades (Florida, USA)

Související články na PhotoNature.cz:

 

everglades08 Pohled do nitra bažiny v národním parku Everglades.

everglades09Pohled do nitra bažiny v národním parku Everglades.

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 27.02.2010

Categories: Travel | 27.02.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

02.03.2010 (11:52)

Radek: To si piš, woe ;-)

02.03.2010 (11:51)

Petr Vaculík: Ahoj Petře, ano, celá výstava je připravována ve spolupráci s Thalia Picta.

01.03.2010 (15:39)

pekny woe ta napichovacka je luxus

28.02.2010 (10:10)

To určitě přijdu, nenechám si to ujít. Přeci jen fotka na webu a na papíře je něco jiného. Nechávals to dělat v Thalia Picta?

28.02.2010 (09:18)

Petr Vaculík: Už mě nudil pohled jen na 15 obrázků, tak jsem jich tam přidal rovnou stovku, alespoň ty náhledy jen tak neomrzí. Okawango je návyková oblast, jen mě štve, že je neuvěřitelně drahá, ale stojí za návštěvu. Připravuji výstavu z Afriky a budou tam fotky z Okawanga ve formátu 1,3m, tak dám potom vědět a můžeš se přijít podívat. Měj se hezky, Michal.

28.02.2010 (09:16)

Petr Vaculík: Ahoj Peťo, tohle místo mě naprosto fascinuje, sice se tam prakticky nedá fotit, ale uvidíš takové věci, které nelze spatřit nikde jinde.

28.02.2010 (09:15)

Michal Soukup | mefoto.cz: Souhlasím Michale, přesně o tom život je a opravdu stojí za to chvíli zastavit a jen tak se dívat, v Everglades to platí dvojnásobně.

28.02.2010 (09:14)

Pavel Pokorný: Dík Pavle, Everglades je skutečně oddech a jak návykový ;-)

28.02.2010 (09:13)

Dave: Ahoj, na Anhinga trail si je můžeš prakticky pohladit, posedávají na zábradlí a tak se k nim můžeš dostat opravdu velmi blízko. TUším, že je Míra fotil macro EF 180, ale nevzpomínám si jistě. Mě neustále fascinuje to jejich krásné zelené oko.

28.02.2010 (08:33)

A málem bych zapomněl - ty nové obrázky v náhledech jsou nádherný, mě s enejvíc líbí ty z Okawanga. Moc rád bych se tam někdy podíval a za to můžeš ty!!!! :-D

28.02.2010 (08:30)

Ahoj Michale. Mě se nejvíc líbí ta Volavka Zelenkavá a pak pohledy do bažin, zvlášť ten poslední :-)

28.02.2010 (08:08)

Opět moc pěkné povídání Michale. Líbí se mi fotografie západu a východu slunce, chvíle kdy se člověku zpomalí tep a prodlouží se mu tím život ;-)

27.02.2010 (23:17)

jo ten kormoran se ti povedl. pekny clanek takovy oddechovy cteni:)

27.02.2010 (22:53)

Ten kormos je bozi Michale jen se chci zeptat to ses dostal fakt tak blizko ze je to foceny jen dvoukilem?



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *