07.02.2010

Venice Rookery, život na ostrově volavek

Po šíleném a hektickém víkendu, kdy jsem celou sobotu od rána do večera dával dohromady rozpadlé 4TB RAID pole a obnovoval všechny fotografie z posledních dvou let, můžu v klidu usednout do svého křesla a napsat pár řádků o jednom malém, ale pro mě velmi zajímavém místu, Venice na Floridě.

venice16 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 19:42:20, Venice (Florida, USA)

Dlouhá cesta za volavkou velkou
Cesta se až neúměrně vleče, přesto že máme pod kapotou čtyřlitrový motor, asfaltový had táhnoucí se celou Floridou, nedovoluje téměř žádné závodní šílenosti, na které jsem si zvykl z našich dálnic. Za každým stromem, dálničním náspem a ohybem silnice, číhá policejní patrola a já se musím chtě nechtě přizpůsobit místním podmínkám. Musím se přiznat, že mám rád velmi rychlou jízdu, ostatně poslední dobou se mnou nechce nikdo jezdit, protože přeci jen překonávat rychlostní rekordy mezi Prahou a Mladou Boleslaví, není pro každého. V Americe máte dvě možnosti, buď se přizpůsobíte, nebo jste rázem bez auta a řidičského oprávnění, což znamená tady v Americe doslova smrt, skutečně bez auta se tu žít nedá. Nastavuji tempomat na 70 mil za hodinu a rázem se nám tak otevírá možnost téměř celé dvě hodiny klábosit o různých blbostech. Bohužel prší a je zima, jak jinak, když na Floridu dorazila arktická vlna chladného počasí. Co chvíli se přistihnu, že neustále civím na palubní GPS a modlím se, ať už jsem tam.

venice01 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 1. ledna 2010 17:19:21, Venice (Florida, USA)

Venice Rookery, Bird Sanctuary
Venice Rookery Bird Sanctuary
je úžasné místo, a proto právem patří mezi TOP 10 nejlepších míst pro pozorování a fotografování ptáků na Floridě. Ve světě naleznete opravdu velké množství článků, fotografií a příběhů z Venice a většinou jsou si velmi podobné, protože tohle místo láká opravdu každého fotografa, který se rozhodne Floridu navštívit. Milovaná, chvílemi i proklínaná a hrozně ukecaná GPS, nás neomylně zastavuje přímo na malém parkovišti, přesně před ptačím rájem. Ještě jednou Štefane, děkuji za GPS souřadnice, byly opravdu velmi přesné. Jak Americké, jak typické pro celou tuhle velkou zemi, mám to rád a už dnes určitě vím, že tohle nikde jinde neuvidím. V Americe se ke každé atrakci dostanete velmi pohodlně autem a zaparkovat volavkám přímo v „obýváku“, to už bylo silné kafe i pro mě, ale co, jsem přeci v Americe, tak proč ne. Když si vzpomenu, jak jsem se před necelým měsícem před cestou na Floridu brodil bahnem a pískem v tropickém Pantanalu, přijde mi fotografování na Floridě opravdu úsměvné. Musím se přiznat, tohle fakt miluji a proč také ne, člověk je přeci jen ze své podstaty tvor líný, mně nevyjímaje.

venice03 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 19:17:46, Venice (Florida, USA)

Venice Rookery se dá popsat velmi snadno, malé přírodní jezírko, kde přímo uprostřed shluk keřů utvořil jakýsi umělý ostrůvek, který se stal rájem a útočištěm všech vodních ptáků, zejména potom volavky velké. Volavky, ibisi, slípky a další vodní ptáci, tu nalézají útočiště a místo, kde se rodí nový život. Návštěvníkům je k dispozici celé jezírko, okolí je upraveno typicky americky, cestičky sypané štěrkem a vzorně posečený trávník. Každý si tak může najít ten správný úhel a podle dopadu světla se rozhodnout, co bude právě fotografovat.

venice08 Jeřáb kanadský (Grus canadensis) | Sandhill Crane, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 10:38:16, Venice (Florida, USA)

venice05 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 125, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 19:35:24, Venice (Florida, USA)

Život na ostrově keřů, živá učebnice biologie
Nejvíce jsem se těšil na pozorování zdejšího života, všechno je tady doslova jako na dlani a Vám se tak otevírá úžasný pohled do živé učebnice biologie. V době našeho příjezdu, se některé z volavek velkých chystaly na stavbu hnízda, jiný pár právě zahříval čerstvou snůšku, zatímco někteří rodiče už dokrmovali svoje mladé potomstvo. Člověk si tu opravdu připadal jako v ráji, tolik výjevů ze života, na tak malém místě, prostě ideální místo pro fotografa a milovníka divoké přírody. Volavky velké se staly na čas královnami celého ostrůvku, jiná hnízda jsem tu neviděl a ostatní ptáci sem přilétali pouze v podvečer a využívali zdejší keře jako bezpečné nocoviště. Volavky měly neustále napilno, zatímco jeden z rodičů se věnoval stavbě hnízda, druhý zabezpečoval neustálý přísun stavebního materiálu. Nejhezčí z celé doby pozorování, byl samotný návrat jednoho z partnerů zpátky na hnízdo. Volavky si celou dobu projevovaly svoji náklonnost a tím nám daly krátkou možnost ke vzniku zajímavých fotografií z jejich soukromého života. Co chvíli jsme se stali svědky páření, hašteření mezi sousedícími ptáky a vůbec se mi zdálo, že celou kolonií panovala jakási neustálá zdravá nervozita. K večeru se na malý ostrov slétali všichni ibisi z celého okolí a těsně před západem slunce se malý ostrov proměnil v jeden živoucí keř, plný barev a zvuků.

venice04 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 19:17:46, Venice (Florida, USA) venice06 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 07:29:30, Venice (Florida, USA)

Večerní hrátky se světlem, tančící siluety při západu slunce
S blížícím se západem slunce se začali objevovat i noví turisté, převážně potom fotografové. Bylo mi jasné proč a na tuhle chvíli jsem se opravdu moc těšil. Jedno hnízdo volavky velké se nacházelo na nejvyšším místě celého ostrůvku a dávalo nám tak jedinečnou možnost fotografovat siluety volavek při červeném západu slunce. Moc dobře jsem věděl, že podobných fotografií je po celém světě velká spousta, před západem slunce zjišťuji proč. Přes den tu nepotkáte prakticky nikoho, ojedinělé skupinky turistů patří do kategorie výletníků, kteří se tady zastaví na velmi krátkou dobu a potom pospíchají zase o kus dál. Večer je situace zcela opačná, míří sem doslova davy fotografů, kteří jsou obtěžkáni tou nejdražší a nejmodernější technikou. Každý totiž touží spatřit ten úžasný pohled na siluetu tančící a dvořící se volavky velké. Světlo je naprosto ideální, tentokráte žádný „mrak kurvič“ a nám se tak otevírá nezapomenutelný pohled na rudě zbarvenou oblohu. Jako zkušený fotograf a expoziční guru, jak mě kluci přezdívají, si nemusím lámat hlavu s nastavením fotoaparátu. Objektiv namířím přímo do směru zapadajícího slunce, nastavuji plně manuální ostření, zvyšuji clonu až na hodnotu 8.0 a ISO nastavuji na hodnotu mezi 100-200. Úmyslně si nechávám kolem volavky dostatek místa, musím totiž pamatovat na to, že volavka velká, je opravdu velká a když se ji budu snažit zachytit v letu a do protisvětla, mohl by to být opravdu oříšek. První přílet a nic, rychle měním taktiku a ze zkušenosti bleskově vytahuji dálkovou spoušť. Předostřím na volavku, která sedí na hnízdě na špičce stromu, nastavím vše na manuál, nechávám si dostatek místa okolo a po očku sleduji už tak potemnělou oblohu. Všichni kolem mě se dívají beznadějně do hledáčku, ale to je v takové tmě úplně k ničemu.

venice02 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 1. ledna 2010 18:04:12, Venice (Florida, USA)

Všechno sázím na jedinou kartu, celý den jsem sledoval přílety na hnízdo a všiml si, že samec volavky velké vždy nalétal pouze z jediné strany a nikdy z jiné. Z poloviny mám vyhráno, bohužel volavka přilétala celkem neslyšně a po tmě ji nebylo možné identifikovat. Poodstupuji kousek od fotoaparátu tak, abych měl lepší výhled směrem do temné části lesa, který je za námi. Najednou se jako velký a nehlučný netopýr nad mojí hlavou šustnou velká křídla a já začínám mačkat spoušť jako smyslů zbavený. Než se všichni nadějí, je po všem. Rychlá kontrola prvního náhledu dává tušit, že to vyšlo, moje taktika se vyplatila. Vždycky je dobré celý den pozorovat chování jednoho páru, o které m se máte možnost dozvědět velmi praktické věci, které Vám potom poskytnou neocenitelné rady při fotografování, mně se to určitě vyplatilo. Celý zbytek večera se pokouším o podobný záběr, který se bohužel už neopakoval. S ubývajícím světlem se všichni pomalu chystají domů, čeká nás přeci jen ještě dvě dlouhé hodiny jízdy po dálnici zpátky do Fort Myers. Celý ostrov se začíná halit do temné a husté černočerné tmy, měsíc už dávno vyšel a hlouček česko-slovenských fotografů tu zůstává jako poslední, celý ostrov je jen náš.

venice13 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 19:42:20, Venice (Florida, USA) venice14 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 19:39:41, Venice (Florida, USA)

Špatné načasování, aneb jeřábi kanadští v akci
Pod blaženým návalem pocitů
se ještě v autě rozhodujeme, že se sem příští den vyprávíme znovu. Přeci jen dnes skoro celý den pršelo a byla příšerná zima, sice večerní přílety na hnízdo a fotografování siluet při západu slunce budou patřit mezi nezapomenutelné zážitky, ale tohle malé místo nám učarovalo natolik, že jsme pevně rozhodnuti se hned brzy ráno vrátit na místo činu, znovu a v plné zbroji. Počasí nic nehlásí, žádné mraky, žádný déšť a slunce téměř celý den. Ach ta rána, 4.30 velmi časně ráno a znovu usedáme do našeho amerického kočáru a zvolna míříme směrem do Venice. Dnes si to chceme opravdu vychutnat a dáváme si na to celý den. Pospícháme na ranní východ slunce, abychom se pokusili fotografovat volavky ještě s prvními paprsky přicházejícího slunce. Naše chyba, naše velká chyba. Člověk si v tom návalu emocí ani neuvědomí, že všechno co tu mohl pozorovat včera odpoledne a večer, se nemusí ráno opakovat. Pro nás bohužel smutná pravda a zároveň i pěkná hloupost. Všichni ptáci se z ostrova zvedají a odlétají ještě za tmy a zůstávají tu jen páry volavky velké, které zrovna ráno aktivitou nehýří. Navíc se jich většina zvedá a odlétá se krmit někam hodně daleko. Měl jsem si to uvědomit už ráno, že koloběh života v přírodě má určitý a dlouho zaběhnutý ráz a hloupý fotograf si ho nemůže přizpůsobit sám sobě, tohle opravdu v přírodě prostě neplatí. Navíc další věc, kterou jsem si tak rychle neuvědomil je, že slunce vychází jinak na pobřeží a jinak, když je dlouho schované za vysoké stromy lesa, který se nachází směrem přes řeku za námi. Nevadí, vidina blízkého Wal-Martu a obřích shopping mallů dává tušit, že máme čas do odpoledne rozhodně kde trávit. To by ale nebyla Amerika, aby nás něčím nepřekvapila, přímo na parkovišti u Wal-Martu se vesele pase krásný pár jeřábů kanadských. Neuvěřitelné, dříve jsem tomu nevěnoval pozornost, ale celou cestu lemují značky, které upozorňují na místa, kudy táhnou tihle krásní ptáci. Co by fotograf neudělal pro to, aby si mohl nafotografovat volně žijícího jeřába kanadského, že? Začíná zmatek, na jehož konci si v naprosté pohodě a po Česku krátím cestu přes několik pruhů velké křižovatky a zastavuji na malém odstavném zeleném pruhu čtyřproudé silnice. V naprosto ledovém klidu a pěkně „americky“ si vytahujeme techniku z auta a rychle uleháme do mokré a čerstvě posekané trávy, hon na jeřáby právě začíná. Podaří se nám k nim dostat téměř na metr, jeřábi jsou zvyklí na přítomnost lidí, aut a celé civilizace, takže jim naše přítomnost vůbec nevadí. Pořizujeme prvních pár fotografií, bohužel pro nás se jeřábi zanedlouho zase vydávají na svoji další pouť a nám nezbývá nic jiného, než se rozloučit.
Já se zase naopak se svojí celou posádkou vydávám směrem do nejbližšího Panda Expressu, kde se za necelých 7 dolarů oddávám plně obžerství a připravuji se na další odpoledne a večer, strávený ve společnosti volavek a ibisů.

venice09 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 16:19:24, Venice (Florida, USA) venice10 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 16:50:14, Venice (Florida, USA) venice12 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 16:14:11, Venice (Florida, USA) venice11 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 16:12:27, Venice (Florida, USA)

Praktické rady na cestu, čekání na návrat
Hrozně moc se těším na další rok
, protože bych se rád do Venice několikrát ještě vrátil, tady to rozhodně stojí za to. Pokud se i Vy rozhodnete navštívit tohle úžasné místo, tak věřte, že nejlepší doba je v lednu až březnu, záleží potom na tom, co byste chtěli fotografovat. Určitě je dobré vynechat ranní návštěvu, ta za to nestojí a nejlepší je si počkat na odpolední ruch, který tu panuje přibližně kolem 17 hodiny, kdy se volavky probouzejí k horečnému životu. Stojí za to si počkat na večerní západ slunce a pokusit se fotografovat siluety volavek při zapadajícím slunci, chce to však dokonale čistou oblohu a pokud možno nebe bez mraků a deště. Přeji Vám všem, abyste si mohli tohle úžasné místo vychutnat tak, jako se povedlo mně, rozhodně to stojí za to.

venice07 Jeřáb kanadský (Grus canadensis) | Sandhill Crane, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 2. ledna 2010 10:38:16, Venice (Florida, USA)

No jak tak koukám, tak jsem se zase jako obvykle pěkně rozepsal, ale to je dáno tím, že jsem už přes týden začal trpět abstinenčními příznaky a musel jsem si v klidu sednout a napsat pár řádek. Přeji Vám všem hezký zbytek neděle a v dalším týdnu se podíváme někam do národního parku Everglades, největších mokřadů a bažin na světě, kde nás čeká rozhodně zase pár zajímavostí.

venice15 Volavka velká (Ardea herodias) | Great Blue Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 1. ledna 2010 18:04:12, Venice (Florida, USA)

Související články:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 07.02.2010

Categories: Travel | 07.02.2010
Keywords: venice rookery  volavka velká  venice  bird sanctuary  florida  jeřáb kanadský 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

10.02.2010 (18:51)

Pavel Krátký: Ahoj Pavle, děkuji moc a těším se na osobní setkání, Michal.

10.02.2010 (15:51)

Vidíš to, pro samé rozcileni bych ti ani nepochvalil tvuj novy clanek a fotky. Vim ze to neni treba, ale opravdu se mi libi. Uz se tesim na spolecne fotografovani. Ahoj Pavel

09.02.2010 (19:39)

Jirka Slama: No já doufám, že je to jen výjimka, ale ti tenkozobci by se mohly dostat klidně i trochu blíže ;-) uvidíme. Měj se hezky a užívej pořádné zimy.

09.02.2010 (19:37)

Pavlínka: Ahoj, to je dost, že se taky ozveš :-P výstavu pilně připravuje a pevně doufám, že to bude pecka, ale ty peníze .... no brr. Zvolil jsem obří formáty a je to znát. Měj se hezky, Mišák :-|

09.02.2010 (19:36)

Jarek: Ahoj kamaráde, já myslel, že jsi už někde zůstal v tropech a do Čech se nevrátíš ;-) Neboj se, pár článků mám v zásobě, jen mi musíte dát všichni ještě trochu času a snad to vyjde. Teď pořád třídím a třídím, už jsem z archivu smazal asi 2TB fotek! a pořád nemám ještě dost ;-) Měj se hezky a někdy se zastav.

09.02.2010 (12:47)

U Wall-martu budou asi opravdu na lidi zvykli :-) Predloni (nebo loni?) v Kanade byl v jednom docela frekventovanem parku take jeden par a vsude byly cedule "Nepriblizujte se, nebezpeci utoku!" ... no tenkozobci snad utocit nebudou ;-)

09.02.2010 (11:48)

Ahoj chlapáku, už dlouho jsem ti nepsala a světe div se, pořád překvapuješ krásnými fotografiemi. Tyhle siluety jsou opravdu krasné a jsem moc zvědavá na papírovou formu. Co výstava, jak to vypadá? Ahoj a úžívej.

09.02.2010 (11:39)

Ahoj Michale, nejak si nam za tech par mesicu vyrostl co?, byl jsem dlouho pryc a bez internetu, tak se na me nezlob. Tvuj styl je zajimavy a libi se vseobecne hodne lidem. Jestli muzu, tak bych se pridal k ostatnim zadostem aby jsi vypustil zase neco o technice, co ty na to? Znas me preci vid:) Preji ti hodne uspechu, hodne peknejch fotek a taky hodne ctenaru.

09.02.2010 (11:06)

Jirka Slama: Ahoj Jirko, děkuji za upřesnění. K těm jeřábům, taky jsem na to koukal jako puk, ale nevím jak jinde, tady v Americe jsou ochočené jako slepice. Nejvíce mě dostali, jak se procházeli na parkovišti WalMartu mezi lidmi a auty, lidé si je fotili a chodili mezi nimi jako mezi slepicemi, zajímavý fenomén. Měj se hezky a těším se na společnou cestu, Michal.

09.02.2010 (11:03)

Jaromír Kadeřábek: Děkuji makaráde ;-)

09.02.2010 (10:21)

Krasne siluetky Michale! Vetsina lidi tam pres den zastavi a hned zase zmizi prave proto, ze pres den je to temer uplne prazdne - jak jsi psal, ptaci se vraci az navecer. Jeste detail k tomu jezirku - neni to prirodni jezirko ale umele udelane pro tento ucel, stejne jako ten ostruvek uprostred. Hned vedle je dalsi jezirko, nedavno postavene, melo by to tam za par let vypadat podobne. To jste si na ty Jerabi docela verili - dokazi byt nekdy docela nebezpecni a neni radno se moc priblizovat!Jirka

08.02.2010 (23:07)

Nazdar chlape,tradičně dobrá práce.

08.02.2010 (14:53)

Jano F.: Ahoj, to je trochu na delší dobu. Zatím to nemám kde pořádně odzkoušet. MKIV už mám, ale zatím jsem se nedostal k focení ;-) Neboj, něco už brzy písnu.

08.02.2010 (14:52)

Luke: Ty taky ziješ ?

08.02.2010 (14:52)

Radek: Já vím :cool:







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *