31.01.2010

Maják na ostrově Sanibel, ráj bahňáků

Další zajímavé místo, které stojí rozhodně za návštěvu na slunné Floridě, je malebný ostrov Sanibel. Největším lákadlem ostrova jsou určitě kolpíci a hnízdící orlovci. Vyprávění Lenky a Štefana mě natolik zaujalo, že jsem neváhal a ostrov Sanibel několikrát navštívil.

Po dlouhém, slunném a mrazivém dni jsem zase v klidu a teple domova. Celý zasněžený a mrazivý den, jsem byl testovat v Českém Švýcarsku moje nové červené vozítko s pohonem 4x4. Teď bych se ale rád vrátil na sluncem zalitou Floridu a trochu si při psaní dalšího článku prohřál kosti, ostrov Sanibel čeká jen na nás.

Maják na ostrově Sanibel
V minulém článku jsem Vám přiblížil jeden z malebných ostrůvků na Floridě, mangrovy posetý Sanibel, kde jsem strávil několik dní ve společnosti orlovce a kolpíků. Druhá část ostrova je stejně, možná i o něco více přitažlivá s hlediska fotografování, protože se jedná o poměrně zajímavou a na živočichy bohatou oblast. Každé ráno jsme velice pečlivě plánovali, kam bychom se to rozjeli a co bychom mohli případně fotografovat. Během celého našeho pobytu padla volba několikrát právě na malebný ostrůvek Sanibel a prakticky každou návštěvu jsme začínali u starého majáku, kde byla koncentrace vodních ptáků největší a bylo skutečně pořád co fotografovat.

majak012 Orlovec říční (Pandion haliaetus) | Osprey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1280 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Vytvořeno: 7. ledna 2010 10:49:15, Sanibel lighthouse (Florida, USA) majak002 Rybák královský (Sterna maxima) | Royal Tern, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 29. prosince 2009 15:46:12, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA)

Úžasná rána u majáku, čekání na světlo
Tak jako každou fotografickou výpravu, tak i náš výlet na Floridu, se proměnil během celé doby v to neustálé čekání na krásné ranní, nebo večerní světlo. Už jsem to psal několikráte a rozhodně to platilo i o Floridě, výsledná fotografie je především o světle a o nějakém zajímavém momentu. Jsou samozřejmě situace, kdy to zrovna neplatí, ale přesto si každé ráno a večer velmi rád vychutnám krásný východ a západ slunce, spojený s nějakým výjimečným fotografickým zážitkem. Nejinak tomu bylo právě na ostrově Sanibel, kde na nás každé ráno čekal úžasný východ slunce, no téměř každé ráno, ale o tom až později. Maják na ostrově Sanibel je umístěn téměř dokonale, z jeho levé strany vychází slunce a tak máte unikátní možnost fotografovat téměř vše, co se na přilehlé pláži ráno nachází, volavky, létající pelikány, hnízdící orlovce a především velké množství bahňáků, kterých je tu nespočet. Maják leží přímo v jakési špičce ostrova a z obou stran se k němu sbíhají dvě krásné bílé pláže, které dotvářejí téměř dokonalou kulisu.

majak003 Rybák královský (Sterna maxima) | Royal Tern, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 7. ledna 2010 07:49:36, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA) majak008 Pelikán hnědý (Pelecanus occidentalis) | Brown Pelican, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 29. prosince 2009 07:46:18, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA)

Rybáři na molu, důležitý faktor fotografování
Nikdy jsem nad tím nijak nepřemýšlel, ale až tady mi to došlo ihned poté, co se jeden studený den rybáři na přilehlém molu vůbec neobjevili. Nespornou výhodou fotografování v blízkosti rybářů, je hojný výskyt všech zástupců ptačí říše, to zcela jistě ví každý fotograf, který se pokoušel fotografovat v přímořských oblastech s hojným výskytem ryb. Zdejší malé molo, na které se velmi pohodlně dostanete přímo od majáku, se stalo na několik krátkých okamžiků naší malou základnou. Každé ráno jsme pospíchali, abychom byli u mola ještě před východem slunce a pevně doufali, že se tu s příchodem rybářů objeví i několik druhů ptáků. Opravdu se tak dělo, stačilo jen počkat na úžasně růžové ranní světlo, které tu trvá několik krátkých minut a o fotografovaný objekt nebyla nikdy nouze. Lovící pelikáni, číhající volavky, hnízdící orlovec a především velká spousta bahňáků, kteří jsou tu mimořádně krotcí. S příchodem prvních paprsků slunce se stačilo s rychlostí blesku plácnout na zem a vyčkávat na ten nejvhodnější okamžik, tak aby se nám povedlo zachytit to nejkrásnější ranní labužnické světlo. Bohužel pro nás všechny zasáhla krátce po našem příjezdu malá arktická vlna a citelně se ochladilo. S příchodem chladných dnů se vytratili i rybáři, kteří dorazili většinou na molo až s příchodem teplejších ranních hodin, to bylo ale už bohužel dávno potom, co pláž opustilo to nejkrásnější ranní slunce. Naštěstí pro nás to zas tak moc nevadilo a já se mohl soustředit na další zajímavé objekty, kterých tu bylo k fotografování opravdu dostatek.

majak011 Racek delawarský (Larus delawarensis) | Ring-billed Gull, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 4. Ledna 2010 07:33:26, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA) Foto

Dlouhá bílá pláž, slaná voda a brutální test Goretexového oblečení
Ještě teď, když si vzpomenu, jak jsme vypadali po příchodu z fotografování bahňáků, tak na sobě cítím písek a vidím klímalové bílé mapy na našem oblečení. Tak jako ostatně pokaždé, když vyrážím za fotografováním, stáváme se úsměvnou atrakcí a nelítostným terčem posměchu a nefalšovaného údivu. Opravdu nepřeháním a i v tak civilizovaném světě, jako je USA, kde jsou lidé zvyklí na ledacos, občas je dokáže pár fotografů z maličké země uprostřed Evropy překvapit. Na druhou stranu od našeho oblíbeného mola se nachází krásná a dlouhá bílá písečná, tedy spíše mušlemi posázená, pláž. Jedno odpoledne se spokojeně vracíme k autu, všechno dokonale očistit od písku a soli a pomalu se chystáme na naši oblíbenou typickou americkou „heavy breakfast“, protože ráno za tmy jsme se vždy dopravovali na místo fotografování a na jídlo nebyl čas ani pomyšlení. Je to hrozné, jak jsme se nechali unést a doslova se celou Floridou neskutečně prožírali, ale o tom snad někdy jindy, ale ty steaky k snídani, to byla opravdu lahůdka. Všichni už pohodlně sedí v autě a já jako vždy poslední křičím na všechny, equipment do ruky a hurá znova do „rachoty“. Kluci chvíli nechápavě sedí, protože na tyhle moje výbuchy emocí jsou už celkem zvyklí a dokonce i odolní, přesto se mi je podařilo vytáhnout z auta a ukazuji směrem od majáku na dlouhou bílou pláž, kde se spolu s odlivem tvoří malé laguny a větší kaluže, kam se s oblibou stahují všichni bahňáci z okolí. Tolik bahňáků pohromadě se nedá ignorovat, i když světlo nám už nepřálo, stejně vyrážíme. Máme totiž velkou výhodu, čistě bílá pláž krásně odráží světelné paprsky a tak není žádný problém fotografovat bílé kulíky a jespáky, hotová expoziční lahůdka. Záhy zjišťujeme první problém, ony malé louže a laguny jsou trochu hůře dostupné, a neustále se odněkud na nás valí voda. Nakonec je úplně jedno, že je vody jen pár centimetrů, stejně mám za chvíli boty úplně mokré. Určitě to ale nevzdáváme, nakonec na co jsem si koupil drahé goretexové vybavení, nikdo ani na chvíli neváhá a už se válíme v několika centimetrech vody a písku, tak abychom mohli fotografovat přímo od hladiny. Za chvíli vypadáme jako nějací strašáci, kteří se honí za nějakým tím malým ptáčkem a moji oblíbení japonští turisté si nás s chutí ihned fotografují. Na nic se neohlížíme a fotografuje s ledovým klidem dál, dokud oblečení vydrží. Musím opravdu pochválit výrobce funkčního oblečení, válet se několik desítek minut ve slané vodě a písku a nakonec být krásně suchý, to opravdu stojí za každou větší investici do drahého goretexového oblečení. Normálně by to bylo určitě úplně jedno, pokud by bylo krásně teplo, jak mělo být, pak je takové oblečení úplně na nic a stačí bohatě plavky a staré tričko.

majak001 Jespák srostloprstý (Calidris pusilla) | Semipalmated Sandpiper, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 29. prosince 2009 15:46:12, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA) majak005 Jespák srostloprstý (Calidris pusilla) | Semipalmated Sandpiper, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 29. prosince 2009 16:06:14, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA) majak006 Jespák srostloprstý (Calidris pusilla) | Semipalmated Sandpiper, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 29. prosince 2009 10:31:10, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA)

Pár hodin strávených s králem oblohy, orlovec na hnízdě
Kvůli tomuhle úžasnému zástupci ptačí říše jsem si dokonce málem zlomil nohu. Už téměř hodinu pozoruji společně s kamarádem Zdeňkem oblohu, kde neustále bojovali dva dospělí samci orlovce o jedinou samici sedící na hnízdě a nad hlavou jim občas ještě dotírají orli bělohlaví. Pastva pro oči každého milovníka přírody a co teprve pro netrpělivého fotografa. Po delší době jsem se naučil koukat pouze směrem nahoru k obloze a hnízdu a zapomněl, že se nacházím na pláži, kde velké, staré a mohutné kořeny tvoří určité přírodní překážky. Jak praví klasik, nešikovné maso musí dolů a na tom posledním kořenu bylo zcela jistě napsáno, „vole čum na cestu a ne na ňákýho ptáka“. Rána to byla pořádná a následky cítím dodnes, co naplat, člověk musí koukat na cestu. Pohled na letícího orlovce mě zázračně uzdravil a já si mohl několik dalších minut vychutnávat přílety na hnízdo a nízké přelety nad hlavou. Fotograficky jsem se bohužel moc vyřádit nemohl, slunce jsem měl přímo nad hlavou a orlovce bohužel také. Hnízdo měli orlovci umístěné bohužel pro mě hodně nešťastně, a i když jsem zkoušel fotografovat z různých stran a úhlů, tak jak trefně můj kamarád Míra poznamenal, stejně je to jen pták proti modré obloze. Nakonec měl trochu pravdu, fotografie nejsou bůhví jak oslnivé, ale celý tento zajímavý výjev ze života místního krále oblohy stál za to.

majak007 Kulík tlustozobý (Charadrius wilsonia) | Wilson's Plover, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 4. Ledna 2010 10:26:11, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA) majak010 Kulík tlustozobý (Charadrius wilsonia) | Wilson's Plover, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 7. Ledna 2010 10:34:15, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA)

Ostrov Sanibel jsem si doslova zamiloval a příští rok se sem velmi rád podívám znovu. Tak velkou druhovou rozmanitost a velmi snadno dostupnou z pohodlí malého parkoviště, nenaleznete téměř nikde. Ono se to vlastně týká celé Floridy, fotografování je tu opravdu velmi snadné a nakonec i zábavné, určitě tohle úžasné místo stojí za krátkou návštěvu.

majak009 Vodouš břehoušovitý (Catoptrophorus semipalmatus) | Willet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 4. Ledna 2010 17:06:16, Sanibel Lighthouse, (Florida, USA)

Související články:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 31.01.2010

Categories: Travel | 31.01.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

02.02.2010 (15:07)

Petr Vaculík: Zajedem do Bavor, bude to pecka, tedy pokud bude sněžit. Měj se, Michal.

02.02.2010 (15:06)

Dave: Ahoj kamaráde, tak jak jsi se měl v teple u moře, nafotil jsi něco? Už se těším na vyprávění. ;-)

01.02.2010 (12:38)

Však už se na něj těším, hned jak dorazí, tak se vrhnu do ZOO, k Vltavě a nejspíš zkusím i Bavorský ZOO park, na ten jsem hodně zvědavej. Ale to ti budu muset asi ještě potom cinknout kvůli nějkejm info :-)

01.02.2010 (12:22)

Nazdarek draku tak sem konecne doma a mohl sem sjet vsechny ty tvoje poklady z Floridy. Je to parada fotky jsou uzasny ale vice me bavi cist tvoje clanky, sou pohodove a je z nich citit pohoda a legrace. Mej se kamo a ja se koncem vikendu stavim, zdarek.

01.02.2010 (11:59)

:-D :-D :-D :-D

01.02.2010 (11:16)

Pavel Stančo: Ahoj kamaráde, mě se taky nechce ráno makat a ten sníh mě už celkem se... ale co se dá dělat, už brzy se snad ohřeju někde v tropech. Měj se hezky, Michal.

01.02.2010 (11:15)

jarda: Ty aby jsi se nepřidal amíku jeden, viď? Taky si pamatuji, jak jste se mi s mírou tlemili:)

01.02.2010 (11:13)

Aleš: Neboj se Aleši, však to na podzim pořádně na Vysočině potrénujem!

01.02.2010 (11:13)

Pavel Pokorný: Ahoj pavle, on není oříznutej, je se mi tam nevešel a takhle to vypadlo :blink: ale mě se to líbí. Ranní světlo je tam fakt úžasný, mám rád to narůžovělé, které je ale bohužel jen pár minutek těsně po východu slunce.

01.02.2010 (11:11)

Jan Hluchý: Čau Honzo, sranda musí být, to jinak nejde a navíc znáš mě přeci ne? :-P

01.02.2010 (11:10)

Radek: To si kuř, pěkně jsem si nabil tlamu :-(

01.02.2010 (11:10)

Petr Vaculík: Ahoj kamaráde, to je mi úplně jasný, že jsi ujetej :-D a počkej až budeš mít nový Canón, tak budeš ještě více ;-) ;-)

01.02.2010 (08:45)

Ahoj Michale, opět skvělé počteníčko. Místo toho, abych v pondělí ráno zasedl k CRM a pracoval, tak vždy čtu Tvoje článečky. A den je rázem lepší, i když za okny je hnus. Ten Jespák srostloprstý je opravdu krasavec. Už se těším na další díly ;-)

31.01.2010 (21:23)

priste davej pozor,kam slapes.... :-D

31.01.2010 (19:35)

Zajimavé čtení Michale a krasné fotografie. Na Floridě jsem byl loni ale moje fotografie jsou ve srovnání s tvými nepublikovatelné. Už se těším na ten podzimní workshop, musím se ještě hodně učit. Ahoj Aleš







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *