14.12.2014

Orangutan, lesní muž z Bornea

Mezi hlavní cíle naší dlouhé expedice do jižní části ostrova Kalimantan, patřili poslední volně žijící orangutani. Poslední dobou velmi rád fotografuji opice na všech kontinentech a orangutani patřili mezi mé oblíbence a já toužil po tom, abych je mohl fotografovat v divoké a nespoutané přírodě.

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Pokud se rozhodnete fotografovat poslední volně žijící orangutany, máte už jen několik málo možností, kam se za nimi vypravit. Jejich výskyt se v posledním století zúžil pouze na ostrovy Sumatra a Borneo (Kalimantan). Dříve obývali orangutani v hojném počtu několik stovek tisíc celou jižní Asii, ale poslední dobou jejich počet ve volné přírodě prudce klesá, z důvodu kácení deštných pralesů. Dnes jich zbývá sotva 6000 a jejich stavy bohužel i nadále klesají, přes úpornou práci záchranářů a několika desítek záchranných projektů. Orangutani nejsou schopni přežít v jiném prostředí, než jsou deštné lesy, takže s úbytkem jejich přirozeného prostředí pomalu vymírají. Pevně doufám, že člověk ve své nekonečné hamižnost a honbě za penězi, nevyhubí tento zcela ojedinělí druh, který má své nezastupitelné místo v království divokých zvířat.

Ostrovy zeleně plné života, planá na fotografování orangutanů
Přes všechnu tu mojí skepsi a úžas z toho, co jsem viděl na vlastní oči, se v Indonésii nacházejí krásná místa, kterou jsou prozatím plná života. Primární tropický deštný les je domovem posledních volně žijících orangutanů a dalších tisíců živočichů a rostlin. Naším hlavním cílem bylo pořízení fotografií orangutanů ve volné přírodě, ale i v záchranných centrech, odkud jsou zpětně vypouštěni do divoké přírody. My s Honzou jsme si vyzkoušeli všechny možnosti, které nám ostrov Borneo (Kalimantan) skýtal.  Pozorovali jsme divoké orangutany, orangutany připravené v centrech na zpětné vypuštění do přírody, i tzv. habituované, kteří žijí naprosto divoce, ale jsou zvyklí na přítomnost lidí. Orangutany jsme si na naší dlouhé cestě nechali až na druhou část a těšili se, co za překvapení nás čeká. Plán byl opravdu smělí a přes několik pořádných kopanců se nakonec něco málo povedlo a přivezli jsme si spousty zážitků a fotografií.

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Národní park Kutai, horor v podání surové Indonésie
Jako první možnost spatřit a fotografovat naprosto volně žijící orangutany, jsme naplánovali cestu do národní parku Kutai. Národní park Kutai se nachází na východě ostrova Borneo a v současné době tady žije velmi silná populace orangutanů, čítající 1000-2000 jedinců. Jedná se o rozsáhlou plochu nížinného deštného lesa, kde žijí divocí orangutani. Naštěstí pro přírodu tady není žádná hezká lodge, jen malé výzkumné kempy s dvěma pokoji. Na rozdíl od jiné části ostrova Borneo se jedná opravdu o surovou přírodu se vším všudy, co k tomu patří. Pro zhýčkané fotografy z Evropy to bude na první pohled opravdový horor, pro milovníky skutečné přírody opravdová oáza plná života. Náš plán byl snadný, vydat se na dvoudenní pochod do pralesa se vším jídle a stany a pokusit se vyfotografovat poslední volně žijící orangutany. Bohužel nám celou dobu pršelo a my jsme si vyzkoušeli, jak bylo asi prvním průkopníkům v minulém století, když dobývali pralesy východní části ostrova Borneo. Hezky pěkně pochodovat v dešti a čekat, až nás průvodce zastaví celou kolonu v naději, že uslyší, nebo uvidí divoké orangutany. Místní pralesy nabízejí ale nespočet dalších krásných živočichů, takže je tady celý den fotit. Nepřeberné množství hmyzu, motýlů a krásných ptáků. Hmyz se dal fotit poměrně snadno, horší to bylo s ptáky. Humorná byla situace, když jsme se prodírali lesem a pokoušeli se nafotit velkého zoborožce, který nám neustále unikal na další strom, jakoby věděl, že se ho snažíme vyfotit. Večer přijdeme unavení k ubytování a on sedí jako slepice na zábradlí, to mě opravdu pobavilo a dokonce náš pořád vážný průvodce se zhluboka zasmál. Příroda v národním parku Kutai je opravdu úžasná a když se vám poštěstí narazit na orangutany, máte šanci si užít opravdu zábavné fotografování. My jsme za tři dny potkali jednu rodinu orangutanů vysoko ve větvích, takže žádné fotografické orgie se nekonaly, tedy alespoň prozatím. Orangutani jsou tady velmi plaší, nejsou absolutně nijak habituováni a žijí naprosto divoce. Narazili jsme na mladou samici s mládětem, která se před námi ukrývala v hustém porostu. Pokud zůstanete několik desítek minut v klidu, orangutani si vás přestanou všímat a je šance na pořízení dokumentačních fotografií. Národní park Kutai je famózní místo plné života a rozhodně stojí za návštěvu.

Samboja Lodge, ostrovy plné orangutanů
Další zajímavé místo, které jsme s Honzou navštívili, byla luxusní Samboja lodge uprostřed mlžného lesa, kde se snaží již několik desetiletí bojovat urputně o životy volně žijících orangutanů. Celé zařízení je situováno do nádherné přírody, kde skupiny mladých lidí bojují s nepříznivým osudem orangutanů. V době naší návštěvy tady usilovně pracovali mladí Američané, studenti, kteří se rozhodli svoje prázdniny trávit užitečným způsobem. Vězte, že to pro ně bylo opravdu náročné. Celý den tvrdě pracovali v záchranných stanicích, kde se snaží o znovu vysazení zachráněných orangutanů zpět do volné přírody. Majitelé luxusní lodge koupili od vlády ohromné území, aby zůstalo chráněno před olejovými plantážníky a sloužilo divokým orangutanům a přírodě. Každý, kdo se tady ubytuje, a že je to pekelně drahé na poměry levné Indonésie, přispěje menší částkou na koupi dalšího území deštného lesa. Velkou část svého území využívá organizace jako „ostrovy orangutanů“, kam mají návštěvníci přístup zakázán a kde se snaží o znovu vysazení orangutanů do volné přírody. Dobrá zpráva je, že se jim to velmi daří a mnoho orangutanů se už podařilo vrátit do volné přírody. Část ostrovů je přístupná veřejnosti a dá se tady poměrně dobře fotografovat. Není to sice úplně přirozený krásný deštný prales, ale i tak si tady člověk může prohlédnout orangutany velmi z blízka a nerušeně celý den pozorovat jejich život. My jsme tady byli úplně sami, protože v období dešťů se ostrovy uzavírají a my jsme byli posledními návštěvníky, což nám přineslo nevídané možnosti. Mohli jsme se volně pohybovat kdekoliv a ochotný personál se věnoval pouze nám. Ukázali nám ze života orangutanů téměř vše, co bylo ve třech dnech možné a i když neustále pršelo, mohli jsme od rána do večera fotografovat. Takový menší předkrm, před opravdovým fotografickým maratonem, který nás teprve čekal. Je neuvěřitelné, co tihle lidé pro záchranu orangutanů dělají, běží tady několik projektů současně a všechny jsou mohutně podporovány vládou i zahraniční intervencí. Bohužel smutné je, že největší dary přicházejí údajně od uhlobaronů, kteří částečně zpytují své svědomí z neustálé devastace přirozeného prostředí orangutanů a snaží se malinkou část peněz vrátit touto formou. Je to hodně zvláštní začarovaný kruh, ale na místní podmínky se dá určitě dobře chápat. Každopádně, pokud se budete toulat východní částí ostrova Borneo, tohle místo si nenechte ujít, stojí za návštěvu a velký obdiv. Snad právě tihle lidé přispějí k záchraně druhu jako takového, ale to ukáže až budoucnost.

Národní park Tanjung Puting, život na lodi
Národní park Tanjung Puting patří mezi klenoty ostrova Borneo, tohle místo je vskutku jedinečné. Příroda tady bojuje s neustále postupující civilizací a zároveň se snaží uchovat si svůj původní nedotčený ráz. Nás sem lákalo jen to jediné, velmi snadno je tady možné fotografovat volně žijící orangutany a další druhy zvířat, jako je například kahau nosatý, makakové, giboni a další zajímavé druhy zvířat. Světově asi nejznámější místo, kde se snaží o záchranu orangutanů, Camp Leakey. O jeho významu svědčí fakt, že záchranná stanice funguje mnoho desítek let a snad všichni světově známí lidé se tady chtěli zbavit svého černého svědomí a přispěli nemalou finanční pomocí této stanici. Stanici založili Američané a celý program je silně dotován právě celebritami z Ameriky. Týden před naší návštěvou byl celý park na několik hodin uzavřen, protože ho navštívil bývalí, americký prezident Bill Clinton, aby přispěl na záchranu orangutanů.

Cesta do parku je velmi snadná, v přístavu si stačí najmout tradiční „Klotok“ několika patrovou tradiční loď, která se stane na několik dní vaším domovem. Je to velmi komfortní a pohodlné, i když se to z počátku nezdálo, nakonec to byl jeden z nejhezčích cestovatelských zážitků poslední doby. Na cestě po úzké řece je několik zastávek, kde je možné v určitou hodinu spatřit a fotografovat volně žijící orangutany, které tady silně přikrmují. Jedná se vlastně o habituované orangutany, kteří jsou zvyklí na přítomnost lidí a nechají se snadno fotografovat. Přicházejí v přesně stanovenou hodinu, zpoždění mají jen pár minut a nikdy nevíte, kolik se jich objeví a zda přijde i tolik očekávaný alfa samec. Celé místo je striktně hlídáno, takže se můžete pohybovat pouze na malém místě, které je neustále doslova narváno turisty. Mnohdy jich je na jednom místě téměř stovka, takže opravdu masakr. I přesto, že to bylo někdy o život, tak se tady velmi dobře fotografuje, stačí delší objektiv a poodstoupit trochu dozadu a můžete si dělat, co je v dané chvíli možné. Pokaždé jsme s napětím očekávali, kolik orangutanů se objeví, zda bude pršet, nebo svítit slunce, takže to byla celkem legrace. Mezi jednotlivými zastávkami je možné fotografovat volně žijící nosaté opice, které se tady všude kolem potulují. Z pohybující se lodi, tedy spíše hodně se kymácející, je to pořádná fuška, ale při troše sebezapření je to možné. Tři dny jsme brázdili nádhernou řeku tam a zpátky a zkoušeli fotografovat všechno, co bylo možné. Řeka je plná vodních ptáků, ledňáčků a okolí se hemží opicemi. Stačí si velmi brzy ráno přivstat a ukecat posádku, abychom byli za svítání na řece první, a dá se tady skutečně fotograficky vyřádit.

Fotografování orangutanů na ostrově Borneo (Kalimantan) je v celku velmi snadné, záleží jen na vás, jakou skupinu zvířat a podmínky si vyberete. O výsledné fotografii rozhoduje převážně počasí a náhoda, takže nikdy vlastně neuděláte chybu. Orangutani jsou fascinující zvířata a pevně doufám, že se je podaří zachránit pro další generace. Přispět k tomu může každý z nás, stačí přestat kupovat výrobky z hnusného palmového oleje a orangutani mají z poloviny vyhráno.

Související články a odkazy:

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) | Orangutan, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, srpen 2014, Ostrov Borneo (Kalimantan, Indonésie)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  14.12.2014

Categories: Nature | 14.12.2014
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

22.12.2014 (22:53)

Michale, dekuji moc za rady, snad se mi budou na ceste do Indonesie hodit :-) Fotografie kde je zavesena matka s mladetem me dostaly. Preji hodne krasne svatky u more, David s rodinou

08.01.2015 (08:18)

Davide, jsem zvědav, jak se cesta vydaří, pak dejte vědět, ať se daří.

21.12.2014 (19:33)

Ahoj Michale, videli jsme se na ws na Sumave a rad bych se zeptal, jestli neplanujes znovu cestu na Borneo? Chtel bych si moc nafotit orangutany a rad bych jel. Zavidim fotky a zazitky a nez je staci clovek vyhubit rad bych je videl ve volne prirode. Zdravim te k mori ty lumpe, Petr

08.01.2015 (08:18)

Ahoj Petře, tento rok určitě ne, ale můžu ti dát všechny informace, je to velmi snadné a s tvojí angličtinou to zvládneš v pohodě sám :-)

21.12.2014 (11:50)

Dobrý den pane Jirouši, vím, že jste mimo ČR, ale můžeme počítat s člànkem a přednàškou po novém roce? Děkuji a už se moc všichni těšíme, JS

08.01.2015 (08:17)

Dobrý den, ano, vše je již připraveno a budu se těšit. Jen mám trochu obavy, aby to Vám odborníků stačilo. Uvidíme se v únoru.

19.12.2014 (22:20)

Moc hezke povidani a krasne fotky Michale. Skoda, ze clovek dokaze letat ke hvezdam a svoji planetu ochranit nedokaze!

08.01.2015 (08:16)

Libore ano, člověk dokáže úchvatné věci, ale stejně tak i naprosto nepochopitelně devastuje svoje životné prostředí.

16.12.2014 (07:49)

Misacku super, zase se Ti to povedlo, roztomile fotky. :-)

08.01.2015 (08:15)

Leni, děkuji.

16.12.2014 (06:50)

ahoj moc hezky fotky libi se mi ten prcek

08.01.2015 (08:15)

Díky prcku :-)

15.12.2014 (08:46)

Ahoj Michale, zajímavé čtení, sice trochu smutné, ale bohužel pravdivé. Fotografie jsou krásné a hlavně to musel být zážitek, závidím. Moje lenost mě snad někdy přesvědčí taky někam vyrazit. Díky a měj se, Jirka

08.01.2015 (08:15)

Ahoj Jirko, určitě vyrazit musíš, a stejně jako jsem psal Petrovi, snad nebude pozdě.

14.12.2014 (19:17)

Naprosto úchvatné fotografie, také bych rád jednou viděl orangy na vlastní oči v divoké přírodě. Užij si dovolenou kamaráde, hezké svátky, zdraví Petr.

08.01.2015 (08:14)

Ahoj Petře, děkuji, dovolená byla báječná. Orangutany můžeš vidět ve volné přírodě, ale aby nebylo pozdě :-(







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *