23.05.2010

Fotoexpedice Pantanal, návrat do ráje

Horečně balím všechny možné věci, na poslední chvíli se snažím na něco nezapomenout a pěkně v klidu si uspořádat všechny myšlenky. Návrat do ráje se blíží, už za pár dní se budu zase někde plazit a zkoušet vyfotit všechno možné, proto se pokusím napsat ještě pár řádek o naši společné cestě do tropického Pantanalu.

Foto

Pachatel se vrací na místo činu
Pantanal - neexistuje na světě místo, pro které by byl příznačnější název než "zelené". Pravidelně se zde střídá období sucha s několikaměsíčními dešti, kdy voda nestačí odtékat a rozlévá se do okolní krajiny. Vznikají tak tisíce jezer, jezírek, rybníčků a potoků. Velká část pralesa zmizí pod vodou a z hladiny tak vyčuhují pouze ostrůvky zeleně. Pokud sem zavítáte, zcela určitě uvidíte krokodýly, kapybaru, papoušky, mravenečníka, tapíra a při trošce štěstí pak jaguára či dokonce královnu pralesa - anakondu. Pantanal, unikátní místo planety s enormní koncentrací zvířat, musí každý milovník fotografování alespoň jednou za život navštívit.

Dva týdny v náruči zeleného pekla
Loňský rok jsem měl možnost strávit v náruči panenské přírody takřka celý měsíc. V Pantanalu jsem prožil nejrůznější situace a spatřil na vlastní oči zajímavé výjevy ze života zvířat. Rozhodnutí bylo záhy na světě, ještě několikrát se musím do Pantanalu vrátit, nabídka tamější fauny a flóry je neuvěřitelně bohatá a pravděpodobně neexistuje na zemi podobné místo. Každý milovník přírody, zejména potom fotograf zvířat, si tady přijde opravdu na své. Tentokráte jsem zvolil naprosto odlišný termín naší návštěvy, který slibuje mnohem vyšší koncentraci místní fauny. Vyšší stav vody slibuje mnohem více vodních ptáků, většina by měla právě vyvádět mladé a s poklesem denních teplot by se mělo objevit mnohem více savců. Znovu se pokusíme objevit tapíra, mravenečníka, pásovce, a pokud při nás bude stát štěstí, potom i jaguára. Nápadů, i těch šílených, je opravdu hodně, uvidíme, co se nakonec povede.

Sedm statečných v poli
Naši skupinku tvoří zajímaví lidé, proto jsem se rozhodl je krátce představit. Pevně doufám, že si to pořádně užijí a podaří se jim naplnit jejich sny a představy o tropickém Pantanalu.

Zdeněk Souček, kamarád, cestovatel, biolog, který neváhá pro výsledný snímek udělat cokoliv. Velmi oceňuji jeho trefný humor a kdykoliv je potřeba, tak i nezištnou pomoc.

Lumír Koutník, kamarád, cestovatel a milovník živé přírody. Lumíra není třeba dlouze představovat, jeho krásnou fotografickou tvorbu zná snad každý, kdo se zajímá o fotografování divoké přírody.

Ondřej Záruba, kamarád, cestovatel a vynikající kameraman, který doprovodí celou naši výpravu svým úžasným umem a pokusí se zachytit pravou tvář tropického Pantanalu.

Jan Pavlíček, kamarád, cestovatel a fotografický blázen, který neváhá i při 20 stupňových mrazech vyrazit se mnou fotografovat. Těším se na jeho vyprávění z cest při dlouhých večerech.

Pavel Záhorec, kamarád, cestovatel a další fotografický blázen, který umí zachytit netradičně dění kolem sebe. Jako ostřílený a zkušený cestovatel, bude velmi cenným společníkem na dlouhé cestě po tropickém Pantanalu.

Daniel Šulc, velký kamarád Pavla, kterého osobně neznám, ale velmi se těším, až ho poznám na naší společné cestě. Jako kolega právník, bude velmi vítán a doufám, že si Pantanal užije.

Michal Jirouš, moji maličkost snad ani netřeba představovat. Budu se velmi snažit, aby si kluci celou cestu dokonale vychutnali a všichni do jednoho si splnili svůj sen o tropické přírodě brazilského Pantanalu.

Připravovaný projekt na rok 2011
Nejprve jsem váhal, ale nakonec jsem se rozhodl, že vám nastíním mé plány na rok 2011. Pokud vše půjde tak jak má, pokusím se strávit dva dlouhé měsíce v tropickém Pantanalu, společně s vámi, kdo bude mít o tuhle nádhernou destinaci zájem. Připravuji velké změny pro nadcházející rok, ale více až po mém návratu, budete určitě hodně překvapeni, možná i šokováni, ale takový je už život.

Na závěr jsem si pro všechny připravil několik desítek nepublikovaných fotografií z tropického Pantanalu a tak trochu se pokusil navnadit kluky, kteří se jistě nemohou dočkat. Pokud bude fungovat satelitní spojení se světem, budu pravidelně formou deníku přinášet aktuální informace z tropického Pantanalu.

Související články o Pantanalu:

Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 23.05.2010

Categories: Travel | 23.05.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

24.05.2010 (18:55)

Pavel Krátký: Čau kamaráde, máš pravdu, vyfotit lelka nebyla žádná sranda, mám s ním ještě nějaké plány a něco písnu, až se vrátím. Měj se hezky a příští rok se těším!

24.05.2010 (18:53)

Dan Šulc: No nevím nevím, snad ti ten Nikon bude fungovat:)

24.05.2010 (18:53)

Petr Vaculík: Runde si užiješ, to ti garantuji!

24.05.2010 (18:52)

Milan: Ahoj, opraveno a děkuji, vím, že jsi na ty potvory ujetý ;-) snad nějaké nafotím. Měj se

24.05.2010 (18:51)

pointr: Ahoj, děkuji a pokud bude čas, tak něco písnu přímo z terénu.

24.05.2010 (18:51)

Janiczeck: Taky jsem koukal a málem rozkousal klávesnici :cool:

24.05.2010 (18:50)

Jan Hluchý: To si piš, že to bude peklo, nebo možná ráj, kdo ví :-P

24.05.2010 (18:50)

Jaromír: Díky moc a ty hlavně běž k volbám a koukej zvolit ty "good guys" ;-) jasný RUDIMÍRE!!!

24.05.2010 (18:49)

Dave: Přesně tak, budu se snažit o makro a další věci, které jsem minule zanedbal.

24.05.2010 (18:48)

Vlasta: Ahoj, budu to kropit jako o život, to se bát nemusíš. Výhoda druhé návštěvy je, že určité věci si prožiješ daleko více, než při první návštěvě.

24.05.2010 (18:47)

Adamek Aleš: No to doufám, že pojedeš!

24.05.2010 (18:46)

ecka: Je to pohádka, stačí ji chvíli prožívat a propadneš jí na celý život.

24.05.2010 (18:45)

Daniel Senohrábek: Ahoj Dane, děkuji a budu se hodně snažit.

24.05.2010 (11:05)

Michal nás takhle navnazuje už několik měsíců. Už se těším, až řekněme ve čtvrtek ráno budeme na místě a uslyším naše závěrky ;-) a jak v Pantanalu "dobijeme baterky". Krásných 14 dní bez mobilu! Už jsou za dveřmi :-)

23.05.2010 (23:42)

Ahoj Michale. Těším se na Vaše fotky a zážitky, kterých bude určitě spousta! Pantanal je určitě nádherné místo a přeju Vám všem, abyste si užili! Už aby tady byl příští červenec a to Runde! To bude zase pro mě zatím nepředstavitelný zážitek! Měj se kamaráde!







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *