23.12.2009

Krásný rok 2010, vše nejlepší

Ahoj kamarádi fotografové, přátelé a příznivci toulání se po světě. I přes šílený a hektický závěr pracovního týdne, jsem si našel chvilku a zamyslel se nad úplynulým rokem. Za pár dní se chystám zase do světa a tak nastal ten správný čas rozloučit se s Vámi se všemi, kteří mi zachovávají přízeň a pomalu se začít ohlížet za úspěšným rokem 2009.

Foto

Co všechno se povedlo a co naopak ne
Asi nejvíce se pro mě život změnil po spuštění nového webu. Začal jsem si pomalu uvědomovat, že jsem si na sebe ušil pěkný bič. Psaní článků a úpravy fotografií, mi zabírají většinu volného času, který netrávím s rodinou, nebo na některé z mnoha expedicí. Rozhodl jsem se, že pomocí webu se pokusím předávat svoje zkušenosti Vám všem a tak nějak se pokusit splatit všechno to, co jsem naopak dostal od Vás všech.
Ani ve snu jsem netušil, jaký bude zájem o moje kurzy fotografování a společné cesty za fotografováním. Od léta jsem trávil prakticky skoro každý víkend s někým z Vás, a mohl tak předávat svoje zkušenosti začínajícím fotografům. Pevně doufám, že mnozí z účastníků všech možných kurzů, si odnesli cenné zkušenosti a časem se z nich stanou výborní fotografové. Dokonce se mi povedlo získat několik opravdu dobrých přátel a kamarádů, které jsem poznal právě prostřednictvím různých kurzů a společných fotografických cest. Moc si vážím Vaší přízně, a pokud mi bude zbývat dostatek času, příští rok bych Vám toho rád nabídnul mnohem více. Rád bych uskutečnil některé plány, které se týkají webu, ale ty si nechám prozatím jen pro sebe. Určitě se Vám budou líbit. Celý web navíc čeká překlad do anglického jazyka, dokonce i všech článků, abych tak mohl rozšířit pole působnosti i do zahraničí.

Tento rok jsem procestoval opravdu hodně a můžu s klidem říci, že to rozhodně stálo za to. Objevil jsem úžasná místa na naší planetě (Rwandu, Ugandu, Kongo, Botswanu, Pantanal, Helgoland, El Salvador, Honduras, Guatemalu, a mnohé další země), která stojí rozhodně za Vaši návštěvu. Cestování je jako droga, kdo jednou okusí, nemůže přestat. Setkal jsem se s dávnou a tajuplnou kulturou starých Majů ve střední Americe, poznal zelené srdce Afriky, deltu řeky Okawango, prožil nezapomenutelné chvíle při pozorování posledních volně žijících goril horkých a v neposlední řadě měl možnost pozorovat vládce Pantanalu, jaguára. Všechny tyhle zážitky a vzpomínky, ve mně zanechaly hluboké stopy a prohloubily ještě více zájem o poznávání posledních volně žijících divokých zvířat a nadále poznávat ztracené civilizace. Afrika a jižní Amerika se tak na dlouhou dobu stala mým druhým domovem.

Asi jediné, co se mi nepovedlo, je zorganizovat mojí speciální výstavu, kterou jsem chtěl věnovat Africe. Fotografie jsou připravené, ale bohužel pro velkou časovou vytíženost jsem se nedostal k vlastní realizaci celé výstavy. Nevadí, určitě se na moji výstavu dostane následující rok a Vy budete moci obdivovat fotografie pořízené při putování divokou Afrikou. V současné době pracuji na několika projektech najednou a pevně doufám, že se mi podaří připravit i další plánované výstavy mých fotografií z náročných expedic po celém světě.

Foto

Co bude dál, kam se chystám v roce 2010
Zdraví a vitalita mě prozatím neopouštějí a proto bych se rád v roce 2010 vydal na delší dobu do zahraničí. Za pár dní odlétám s přáteli na Floridu, kde se budu především věnovat fotografování ptáků a trochu si odpočinu, i když jak dobře se znám, tak budu zase někde pořád pobíhat s objektivem v ruce, no co, to už je prostě úděl fotografa.

Pokud vše půjde jak má, tak bych se rád na přelomu února března podíval s kamarádem do tropického a vzdáleného SURINAMu, kde máme slíbenou hnízdící Harpyji, dále se vydám do rovníkové Afriky, kde se pokusím objevit poslední ztracený ráj na zemi, GABON. Tam bych se rád věnoval slonům pralesním, gorilám nížinným, mandrilům, hrochům, kteří se plaví v oceánu, šimpanzům bonobo a ještě pár překvapením, které mě tam čekají. Bohužel cesta do Gabonu má svoje specifika, a pokud současný prezident neotevře znovu národní parky, které jeho předchůdce s velkou slávou v roce 2002 otevřel, budu se muset vydat jiným směrem. Mám naplánovanou cestu na BORNEO a KOMODY, chtěl bych nafotografovat poslední volně žijící orangutany a varany komodské a ještě jedno překvapení, které si zatím nechám pro sebe. Čeká mě cesta na ostrov RUNDE, kde budu doprovázet moje kamarády, kteří se rozhodli fotografovat papuchalky a tereje, dále se vypravím znovu na ostrov Helgoland a na přelomu května a června se vydám už podruhé do tropického PANTANALu. V srpnu si vystřihnu jednu rychlou KEŇU, již tradiční „crossing Mara River“, na přelomu září a října MADAGASKAR a ke konci roku EKVÁDOR, nebo KOLUMBII, ale to je naštěstí ještě hodně daleko. Během roku se budu u nás nadále věnovat hnízdícím vlhám, dudkům a ledňáčkům, s velkou vervou se vrhnu opět na české a zahraniční orchideje, a pokud čas, práce a rodina dovolí, pokusím se nafotografovat některé z dalších překvapení, které si zatím nechám pro sebe. Další moje plány se určitě dočtete u mě na webu a během roku si Vás dovolím pozvat jeho prostřednictvím na další fotografické cesty a expedice, která mě čekají.

Foto

Přeji Vám všem jen to nejlepší do nového roku, užijte si klidné a pohodové svátky. Když náhodou vyrazíte někam do přírody, potom si užívejte každičkou chviličku, protože příroda kolem nás je ten nejkrásnější dárek, který můžeme dostat. Všem fotografům, kamarádů, mým blízkým přeji, aby se jejich sny plnily a jejich tvorba se posunula někam dál, tam kde ji většina z nás bude obdivovat.

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 23.12.2009

Categories: Travel | 23.12.2009
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

27.12.2009 (15:59)

všechno nej do roku 2010 a spoustu zážitků na Floridě! Honza ;-)

26.12.2009 (09:59)

...opožděně, ale přece... Tenhle rok mne díky tobě, Ondrovi a dalším přitáhl zpět k přírodě prostřednictvím hledáčku DSLR. Děkuji vám za to a přeju tedy tobě a tvé rodině mnoho štěstí a pevné zdraví do roku dalšího...

25.12.2009 (12:53)

Děkuji všem za milá a krásná slova, velmi si toho vážím, Michal.

24.12.2009 (22:13)

Ahoj Michale. Děkuju za trpělivé odpovídání na moje všetečné a občas se asi opakující dotazy, Tvoje a Ondrovi rady mi pomáhají při výběru budoiuucí fototechniky a zároveň mi udávají směr ve fotografování, kterým se chci vydat! Přeji krásné svátky, povedenou cestu na Floridu a vše nejlepší a dobré světlo v roce 2010! Doufám, že se někde konečně potkáme. Měj se hezky.Petr

24.12.2009 (13:40)

Ahoj, přeju celé rodince krásné svátky a vše nejlepší do nového ruku. Ať se ti daří alespoň tak jak do teď. Vašek s rodinou.

24.12.2009 (11:07)

Rád bych poděkoval Michalovi touto cestou za velký přínos, který svojí prací přináší nám všem. Jeho nádherné články a fotografie patří mezi nejlepší, co u nás znám. Děkuji za tvé rady a poznatky, které mi velmi pomohly. Krásné Vánoce přeje David s rodinou, ještě jednou děkuji.

24.12.2009 (09:53)

Aho Michale, přeji ti vše nejlepší do nového roku a klidné prožití Vánočních svátků. Stejně jako všichni ostatní ti přeji hodně úspěchů a sobě si přeju, ať mám co číst a těšit se na tvoje další báječné fotografie. Měj se fajn, Mára a Leona.

24.12.2009 (08:57)

Vše nejlepší a mnoho zdraví do nového roku 2010 přeje Petr z Hořic s rodinou. Jako pravidelný čtenář se těším na další cesty, články a hlavně fotky přírody. Přeju fotografické štěstí a dobré světlo!

23.12.2009 (22:32)

to ze je Michal naprostej magor (teda magistr) to snad vite vsichni :-) . Koukej si taky uzit malyho, je to bozi kdyz vidis jak roste. Chapu tu tvoji zavislost na foceni i na cestovani a myslim ze tomu i trochu rozumim uz te taky znam nejakou dobu:) Krasny svatky kamarade a pokazde se vracej v poradku domu. Seba s rodinou.

23.12.2009 (22:26)

No jak znám Michala, tak to určitě stihne a ještě přidá něco navíc:) Hele a ty kecy o drahých autech si nech, kolik stál tvůj nový červený drak, hehe. Uži si vánoce a pořádně si odpočiň ať nás potom můžeš zásobovat parádníma článkama a fotkama. Ahoj ty blázne jeden!

23.12.2009 (22:19)

Jirka: No snad to všechno stihnu, uvidím. Zaměstnanec naštěstí nejsem ;-) . Někdo utratí všechny peníze za blbosti, drahá auta a ostatní nepotřebné krámy a já prostě cestuji, to mi nikdo nikdy nevezme a ty zážitky a vzpomínky stojí za všechny peníze. Už jsem psal, že Šárka je prakticky svatá :-| Jsem rád, že mě v tom celkem podporuje, ale někdy je to těžké být dlouho odloučen od rodiny, poprvé jsem si to vykoušel měsíc v Brazílii a strašně se těšil domů.

23.12.2009 (21:57)

Michale, jak tohle všechno můžeš stihnout? Předpokládám, že nejsi zaměstnancem, protože tolik dovelené na ty výpravy snad ani nikdo nemůže mít. A pak musíš mít hodně tolerantní manželku.

23.12.2009 (21:36)

Krásné svátky a příjemný nový rok přeje Pavel a rodina. Michale pokračuj prosím v práci, kterou jsi s námi začal. Moc rád si každé pondělí přečtu některý z tvých článků a zahledím se do tvých krásných fotografií. Hezký večer Pavel.

23.12.2009 (20:01)

Tibor: Zdar ty šílenej "moraváku". Patříš mezi ty kamarády, se kterými bych jel klidně až na konec světa! To, co jsem zažil s tebou ve Rwandě, Ugandě a Kongu, se určitě nezapomíná. Vzpomínky na gorily zůstanou celý život a pevně doufám, že jsem v tobě našel dobrého kamaráda. Bylo to maso, ale stálo to za to!

23.12.2009 (19:59)

rudimír: Ahoj Míro, pamatuješ ještě na naše první společné fotografování vážek, tam u nás na tom krásném místě? To už je doba co:) Jsem rád, že jsem tě poznal a určitě si užijeme pořádný maraton na Floridě :-P







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *