15.04.2009

Uganda-Rwanda-Kongo

Někdy v průběhu července 2008 jsem dostal, tak jako každý měsíc, do schránky nové vydání časopisu National Geogprahic ČESKO a okamžitě mě zaujala titulní strana v podobě vyobrazení gorily horské. O to méně však už samotný název článku „Kdo je za smrtí horských goril".

Nejznámější fotografie, kterou viděl skoro celý svět, kde vesničané nesou, z pohoří Virunga v Demokratické republice Kongo, mrtvého stříbrohřbetého gorilího samce, mě samozřejmě doslova nadzvedla z postele, kde s oblibou čtu, a rozhodl jsem se k okamžitému plánování cesty za posledními volně žijícími gorilami v Africe. Záměrně píši volně žijícími, protože jak jsem se později dověděl, tak v žádné ZOO na světě, není chována ani jediná gorila horská.

mapa1 Národní parky | Ugandy, Rwandy a Demokratické republiky Kongo, nám jistě nabídnou velkou možnost fotografování divokých zvířat.

Od plánování, k samotné realizaci, je vždy opravdu velký skok a potom co jsem musel všechno zjistit a zařídit, jsem velmi rád, že se to celé nakonec povedlo. Po nastudování všech možných informací, jsem nakonec zvolil jako nejbezpečnější variantu Ugandu, jako výchozí bod k cestě za možností vidět a zejména pak fotografovat gorilu horskou v NP Bwindi Impenetrable. To, že to nakonec dopadlo úplně jinak, a nakonec jsem navštívil gorily v úplně jiném státě, podíval jsem se do Rwandy a Demokratické republiky Kongo bez pasu a víz, to byla jen jedna z neskutečných věcí, co se nám stala na východě Afriky a o kterou se s Vámi rád podělím v některém dalším článku.

Alcedo cristata Ledňáček malachitový (Alcedo cristata) | Malachite Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 06:51:55, Queen Elizabeth NP (Uganda) Po dlouhém plánovaní jsem nakonec zvolil leteckou společnost Egypt Air, která měla nejlepší cenu, a hlavně termín nám plně vyhovoval, a zapadal přesně do našich plánů. Později se ukázalo, že pro mého kamaráda to nebyl zrovna dobrý tah, protože jeho zavazadlo doletělo za námi, díky přestupu v Káhiře, o sedm dní později. Naštěstí měl kompletní fotografické vybavení u sebe a tak těch pár triček se dalo celkem v pohodě zakoupit cestou. Na letišti bohužel musel podstoupit 5 hodinovou reklamační proceduru, protože z celého letadla asi 120 lidí, chybělo zavazadlo všem, kromě business class třídy. O tom, jak Afričané dokáží rychle a efektivně vyplnit jeden formulář, tak to se mi nezdálo ani v těch nejbujnějších snech. Myslím, že čeští úředníci, pokud na ně někdy nadávám, jsou v tomto ohledu neskutečně rychlí a přesní. Afrika má ještě hodně co dohánět, ale to je dáno celkovou mentalitou této země.

Lev pustinny UGANDA Lev pustinný (Panthera leo) | African lions, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300 mm, Vytvořeno: 225. prosince 2008 15:25:43, Murchinson falls (Uganda)

Navštívené lokality jsme předem pečlivě vybrali, protože východní Afrika je domovem velkého množství divokých a krásných zvířat.

Národní park Murchison falls
Jeden z nejhezčích národních parků v Ugandě, který sousedí s jezerem Albert a jeho ústřední bodem je velký vodopád. V tomto parku je prakticky vše co si jen zkušený fotograf může přát, velká řeka, jezero s rozlehlou deltou, rozlehlé planiny plné divokých zvířat a krásný vodopád. Jako třešničku na dortu nám tento park připravil jednu specialitu, i když hodně nebezpečnou, a to v podobě rozsáhlých požárů, kde bylo možné fotografovat divoká zvířata s hořícím pozadím anebo naopak spáleniště plné mrtvého hmyzu na kterém hodují ostatní.

Národní park Kibale forest
Národní park Kibale forest se nachází v předhůří pohoří Ruwenzori (UNESCO) neboli „Měsíčních hor"(Mountanis of the Moon) a táhne se jako pomyslný had na hranici s Demokratickou republikou Kongo, kde krajinu tvoří tropickým horský les, listnatý horský les, který je propojen systémem zrádných bažin, se vyskytuje velké množství ptáků, ale především nejvyšší koncentrace primátů na světě. Pravděpodobně jediné místo v Ugandě, kde lze pozorovat a nafotit volně žijící populaci šimpanzů, gueréz, a mnoha dalších primátů. Pokusíme se vydat do horského lesa v doprovodu nosičů a zkušeného stopaře k pozorování volně žijících divokých šimpanzů a ostatních primátů.

Samice22 Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) | Mountain gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 1. ledna 2009 9:47:02, Parc National des Volcans (Rwanda)

Národní park Queen Elizabeth
Svoji velkou rozlohou nabízí park skvělou možnost k pozorování divokých zvířat. Park nabízí pouze jedno jediné ubytování, odkud lze podnikat cesty na místní jezero, které ústí do kanálu Kasinga, kde lze pozorovat velké množství vodních ptáků, souboje hrochů a na břehu jezera Edward a George každodenní koupání a plavení slonů. Národní park je známý velkým hnízdištěm početné populace vlhy malé, karmínové, 5 druhů ledňáčků, orla jasnohlavého a mnoha dalších ptáků, ne nadarmo se mu přezdívá ptačí ráj Afriky a velké množství expedic míří právě sem.

Queen Elizabeth Ishasha
Oblast Ishasha patří k národní parku Queen Elizabeth jako samostatné území, které je celosvětově proslaveno skupinou lvů „tree climbing lion". Máte zde jedinečnou možnost vidět lva, který tráví většinu dne šplháním na místní stromy, kde tráví většinu času při pozorování okolní krajiny a číhání na kořist. Jedinečná, je také možnost spatřit velkou smečku hyeny skvrnité a unikátní kolekci velkých antilop.

Oribi-645 Oribi (Ourebia ourebi) | Oribi, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 25. prosince 2008 16:46:17, Murchison falls (Uganda)

Národní park Semuliki
Národní park Semuliki je proslaven svojí pygmejskou vesnicí, kterou dokonce podporuje Evropská Unie. Jelikož samotný park přímo sousedí s Demokratickou republikou Kongo, tak převážnou většinu pygmejů tvoří utečenci z Konga, kde jsou často loveni, jako divoká zvěř povstaleckou armádou. Potom co jsem měl možnost shlédnout jejich nuzné životní podmínky, bych tuto návštěvu snad ani nikomu nedoporučil, protože zde se platí téměř za vše a navíc mi pygmejové připadali tak nějak „turistikou" poznamenaní. Nakonec se nám povedlo navštívit pravou pygmejskou vesnici v Demokratické republice Kongo a tam to vypadala úplně jinak. Hlavní lákadlo pro nás fotografy byla však možnost navštívit syrné prameny a bažinaté jezírko, které je známo svojí velkou koncentrací bahňáků a především však velkým zoborožcem a velkou spoustou endemických ptáků. Jaké bylo příjemné překvapení pozorovat naši vlhu pestrou, to prozradím v některém z dalších článků.

Jezero Edward Demokratická republika Kongo
Nejsnadněji do Konga vede neoficiální cesta přes jezero Edward, které je rozděleno mezi dva státy, Demokratickou republiku Kongo a Ugandu. Největší lákadlo jezera, je pro všechny milovníky a fotografy divokých zvířat, král mezi africkými ptáky „shoebill" neboli člunozobec africký. Pozorovat, fotografovat, ale především poslouchat tohoto afrického giganta, je nezapomenutelný zážitek a všem stejným „bláznům" jako jsem já, mohu jen doporučit. To, jaké nebezpečí na Vás čeká v podobě průjezdu místní vesnicí, která patří Kongu a je tvořena především společenstvím opilců, prostitutek a obchodníků na černém trhu, to vám po spatření prvního člunozobce, sotva zůstane na paměti.

vlha 645 Vlha malá (Merops pusillus) | Little-Bee eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 25. prosince 2008 16:46:17, Murchison falls (Uganda)

Národní park Bwindi Impenetrable
Jako hlavní cíl, který měla naše fotoexpedice, mělo být pozorování gorily horské v jejím přirozeném prostředí. Národní park je domovem několika skupin a prakticky poloviny dosud žijící populace gorily horské, které jsou zde pečlivě zdokumentovány a mě se podařilo vybrat jednu z největších skupin, Nkuringo, protože tahle skupina měla dle informací od našeho průvodce nabídnout čerstvě narozená dvojčata mladých goril, což je ve volné přírodě malý zázrak. Jak to celé nakonec dopadlo, se dozvíte v dalším pokračování článků o gorilách horských.

Jezero Mburo
Jezero Mburo je jedním z nejmenších národních parků a láká fotografy především na tisícihlavá stáda zeber stepních, velmi vzácných antilop losích a samotné jezero pak především velkou koncentrací hrochů a vodních ptáků.

zirafa Žirafa Rotschildova (Giraffa camelopardalis rotschildi) | Rothschild's giraffes, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 25. prosince 2008 15:32:22, Murchison falls (Uganda)

Jezero Bunyoni
Horami sevřené jezero Bunyoni láká všechny, především svoji nabídkou kompletní relaxace po náročném třítýdenním okruhu. Velmi levné ubytování, možnost vyplout na jezero na kánoi a zajít si na nedaleký rybí trh nás celkem ani tak nelákala, jako velké množství vodních ptáků a především velká hnízdící kolonie vlhy malé a vlhy modroocasé.

Záchranná stanice divokých zvířat Entebbe na břehu Viktoriina jezera
Poslední místo, které je možné navštívit těsně před odletem, pokud čekáte na letadlo, je záchranná stanice divokých zvířat, něco jako taková obdoba naši ZOO. Pokud se Vám nepodaří, prohlédnou si v klidu ty největší „špeky" Ugandy a celé východní Afriky, pak máte možnost si v klidu a v pěkně zeleném prostředí vychutnat poslední pohled na vzácné divoké zvířata Ugandy.

Michal Jirouš | PhotoNature.cz, 18.4.2009

Categories: Travel | 15.04.2009
Keywords: expedice  fotografování v africe  Bwindi Impenetrable 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

11.01.2017 (11:09)

pane wildlife fotografe, směje se ti celej facebook... z kymácejíci lodě fotit wild jaguaře....je to ze zoo v mexiku hňupe :-D

04.05.2009 (13:41)

Sorry, fotek je tu mnohem víc, až teď jsem objevil ty další ! (: Ant.

04.05.2009 (13:36)

Čau Michale, klobouk dolů - vidím, že když se spojí super technika s chlapem, který to umí udržet v ruce, tak výsledek stojí za to... Akorát mě mrzí, že jich máš na webu jen pár. Rádi bychom viděli i ostatní. Snad se nám podaří najít společný termín, a koukneme se na to navzájem. Jinak Amuti už je v požehnaném stavu, další kamarádka k nám přijede o prázdninách, my se chystáme do Ugandy zase kolem Vánoc... takže družba funguje. Přeju hodně bezva cest a skvělých fotek, Antonín

22.04.2009 (21:53)

Ahoj kamaráde, neboj už na tom pracuji. Snažím se, ale jde to pomalu :-(

21.04.2009 (12:10)

Ahoj Michale, těším se na foto z Queenu, koukal jsem na to u tebe doma, ale nebylo to jeste ono. Jsem zvědav.



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *