27.04.2013

Jonsdorf, motýlí dům

Moc se mi nechtělo, ale Petr mě nakonec ukecal, abychom si udělali krátký výlet do Německého městečka Jonsdorf, kousek od Liberce a opět se ponořili do světa motýlů. Konečně trochu toho tepla, alespoň se budeme moci aklimatizovat před další náročnou cestou, která nás zanedlouho čeká. Moc rád se do motýlího domu vracím, je to krásné místo, které má své kouzlo a kde se dá nerušeně dlouho fotografovat.

Motýlí dům, všude plno života
Motýlí dům se nachází v malém městečku Jonsdorf, nedaleko hraničního přechodu, nedaleko Liberce. Svým návštěvníkům nabízí odpočinek, zážitek i poučení. Uprostřed tropického světa rostlin neustále poletují motýli rozmanitých druhů. Na ploše zhruba 500m2 můžete vidět na 300 motýlů rozmanitých druhů, kteří poletují mezi palmami, břečťany a banánovníky. Můžete zde vidět i motýlí vajíčka, housenky a kukly. V prvním patře najdete v teráriích množství plazů, hadů a pavouků původem z pouští a pralesů. Ve vstupní hale vás jistě upoutá akvárium s mořskou vodou s barevnými korálovými rybami. Tropický skleník byl nedávno doplněn o expozici malých opiček kosmanů bělovousých, na které je legrační pohled. Doslova jepičí život některých druhů motýlů a neschopnost se v těchto podmínkách rozmnožovat, jsou každé dva až tři týdny doplňovány nové kukly, které sem vozí z Anglie a Rakouska. Na rozdíl od Fata Morgany, tady v Jonsdorfu, nezažijete žádné tlačenice u skomírajícího motýla a vše budete mít celý den téměř pro sebe. Koncentrace motýlů dalece převyšuje koncentraci turistů a tak si tady každý pořádně zařádí.

Žabičky, žáby a ještěři
Motýly jsem si užil dokonale, ale vždy se mi líbila místní terária, která ukrývají různé žabky a ještěry. Stativ jsem si nechal doma a zkoušel fotografovat různé místní potvůrky skrze sklo za použití stabilizátoru v objektivu. Musím uznat, že to tady mají zvládnuté dokonale, tak čistá skla nemám ani doma. Žabky se bohužel většinou až příliš schovávaly za různé listy, že nakonec z fotografií nezbylo téměř nic. No nevadí, tak snad příště, ale každopádně dopoledne stálo za to. Zbylou hodinu jsme se plně věnovali motýlům a léčili si nemocné plíce, ten vlhký vzduch je naprosto blahodárný.

Kdo má rád motýly, ten určitě neodolá a vyrazí směrem na sever, návštěva motýlího domu v Jonsdorfu stojí rozhodně za to. Příští týden tady budu testovat pro společnost Nikon fotoaparát Nikon D800E společně s makro objektivem, tak jsem velice zvědav, jak tahle nová hračka obstojí. Pevně doufám, že mě nezviklá přejít na temnou stranu žlutých:)

Související články:
Jonsdorf, návštěva motýlího domu

 

Michal Jirouš | Photonature.cz 27.4.2013

Categories: Travel | 27.04.2013
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

30.04.2013 (10:30)

Motylky mam rada tak urcite taky vyrazim. Jede tam nejaky vlak, auto jeste nemam :-(

28.04.2013 (15:31)

Parádní kámo, nechal jsem se přemluvit a vyrazil s rodinou, díky za tip.

27.04.2013 (22:56)

Honza: Díky, něco jsem už opravil, ale musím to pročíst celé, je to ostuda. :-(

27.04.2013 (21:59)

Fotky pěkné, ale (zvlášť některé) pravopisné chyby dost bijí do očí... (Kdo má rád motýli, že mě nezvyklá přejít...)

27.04.2013 (20:36)

Ta prvni je pecka! ;-)



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *