26.11.2010

Národní parky západu USA, v zimě a mrazu

Už pouhý den a konečně odlétám. Po zmatcích ohledně expedice do Ekvádoru jsem byl rozhodnutý, že se nakonec vydám za Jirkou do Vietnamu. Bohužel ani to nevyšlo, protože musím pracovně do Ameriky. Řekl jsem si, proč tedy nespojit příjemné s užitečným, že?

Foto

Tento rok jsem fotografoval poměrně často jen zvířata, a jsem rád, že mohu udělat zase nějakou změnu. Navíc jsem získal zajímavou zakázku a k té musím dodat fotografie určitého rázu. Výběr padl jasně na západ Spojených států, kam jsem se letos už jednou chystal.

Foto

Mrazivá rána, daleké výhledy
Zvolil jsem poměrně netradiční období, které sebou nese veškerá úskalí daného ročního období. Fotografovat v zimě jsem si mohl vyzkoušet už mnohokrát, tady to bude opravdu poněkud jiné. V Bryce kaňonu je právě -25°C a jinde to není o mnoho lepší. Zato nás čeká netradiční pohled do růžových skal, a pokud nebude sněžit, tak se můžeme těšit na opravdu daleké výhledy. Západ Spojených států, úžasná krajina plná, velkolepých kaňonů, skalních měst, stolový hor a písečných dun. V našem případě bude vše okořeněno sněhem a skutečně psím počasím.

Foto

Tři týdny v zajetí ledu a sněhu
Na cestu jsem si dal poměrně hodně času, protože sněhová pokrývka bude v některých místech znamenat skutečnou zkoušku našeho odhodlání a výdrže. Pokusíme se dostat do losování o první zimní permity do místa legendární skalní vlny „The Wave“, pokusíme se společně s naším autem, které disponuje pohonem všech kol, prolomit bariéru sněhu a ledu v národním parku Canyonland a národních parcích Bryce Canyon, Zion.

Foto

GPS a buzola, věrní pomocníci na cestu
Už týden brouzdám někde mezi Google Earth a Google Maps a vehementně se snažím najít nejschůdnější cestu pro naši malou expedici. Projedeme celkem čtyři státy a na některých místech budeme odkázáni pouze na příruční GPS, mapu a stařičkou buzolu. Musím moc poděkovat svým přátelům za velkou louží, kteří neváhali a prozradili nám všechna ta úžasná místa, kde fotografie skutečně ožívají.

Foto

Do Ameriky se hrozně rád vracím, Amerika je totiž stvořena pro každý druh cestování. Pevně doufám, že se za tři týdny vrátím a budu moci vyprávět o všech těch úžasných místech, která bych rád navštívil.

Foto

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  26.11.2010

Categories: Travel | 26.11.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious