27.06.2010

Rosnička 2010, aneb komáří orgie

Pohodlná cesta domů nedělní dálnicí je příjemnou kompenzací pekelného pátku, kdy naše cesta do Ostravy trvala téměř šest hodin. Každý má jistě zkušenosti s naší nejfrekventovanější dálnicí a tak není třeba dlouze popisovat naše páteční útrapy cestou do Ostravy.

Foto

Druhý ročník velmi populárního fotografického kurzu Rosnička 2010, se nesl ve znamení velké legrace a značných pokroků všech účastníků. Všechny moje kurzy se vyznačují především pohodovou atmosférou a přátelským duchem tak, aby si ho především začátečníci velmi dobře užili. Jsem moc rád, že se kurzu zúčastnilo tolik žen, které vždy vnesou do podobných akcí trochu jiný pohled na fotografování a skvělou atmosféru.

Foto Foto Foto

Pachatelé se vracejí na místo činu
Již potřetí se vracíme na Polanecké rybníky, kde nás očekává velký guru současné makrofotografie, Martin Pustelník. Každý určitě velmi dobře zná jeho vynikající fotografie, které nikdy nepostrádají ducha a kouzelnou atmosféru. Martin nás celý kurz neustále zásoboval množstvím cenných rad pro začínající, ale i pokročilé makrofotografy, a ochotně pomáhal všem zúčastněným. Velkou neznámou byl pro nás současný stav rosniček, protože celá oblast byla před nedávnem celá pod vodou, v důsledku katastrofálních povodní z minulého měsíce. Naštěstí se jedná o značně odolného obojživelníka, který se jen tak lehce nedá. Celá oblast působí opravdu velmi smutně a na některých místech je devastace hodně znát. Trochu jsem se obával, aby 14 lidí nezanechalo celou oblast v ještě horším stavu, než před naším příchodem. Moje obavy byly naprosto zbytečné, každý se choval velmi ohleduplně a pod bystrým dohledem ze strany profesionálních ochránců přírody, se nám fotografovalo velmi pohodlně, že Alenko? Louka byla dokonce čerstvě posečená a tak nehrozilo, že další návštěvníci po nás naleznou obrovské „kruhy v obilí“.

Foto

Trocha páteční teorie neuškodí, ba naopak, velmi pomůže
Tak jako obvykle jsme celý kurz začínali krátkým povídáním z oblasti teoretické přípravy. Snažili jsme se všechny zúčastněné připravit na ranní fotografování velmi malých objektů z oblasti makrofotografie. Nedílnou součástí každé naší přednášky je oblast věnovaná technice a používání vhodných pomůcek v obecné makrofotografii, které nakonec velmi ulehčí práci každého fotografa. Všechno hezky pomalu, logicky a názorně, jak také jinak. Pokud máte dobrý materiál, který vás navíc dobře poslouchá, potom je práce velmi snadná. Všechny čerstvě nabyté vědomosti si mohli všichni účastníci velmi pohodlně vyzkoušet další den ráno, za naší společné asistence, přímo v terénu. Počasí bylo takřka ideální, chladné ráno, kdy se střídalo krásné difůzní světlo a ocelově tmavé mraky. Jedinou vadou na kráse byl fakt, že přemnožení komáři celkem brutálně ztrpčovali život všem fotografům. Všichni jsme byli vybaveni množstvím repelentů, bohužel komáři byli v přesile.

Foto

Praktické fotografování v terénu
Těžké vstávání jako obvykle, budík opět zvoní v 5.30 ráno a já se snažím vykopat z postele. Pro naše potřeby a zkoušky, které slouží k fotografování vážek, je potřeba vstávat opravdu velmi brzy. Ráno jsou vážky, šidélka a motýlice naprosto nehybné a všichni si mohou v pohodlí a za neustálého dotírání komárů, vyzkoušet všechno pohodlně v terénu. Chvíli trvalo, než se všichni naučili hledat vážky a šidélka a nastavit techniku k rannímu fotografování. Nakonec to netrvalo zase tak dlouho a za malou chvíli začali vznikat první snímky. Asi po dvou hodinách se přesouváme na louku, kde jsme po zbytek celého dne fotografovali rosničky.

Foto

Jsem velmi rád, že se celý víkend náramně povedl, tedy alespoň z mého pohledu. Pevně doufám, že si všichni „účastníci zájezdu“ odnesli všechny potřebné informace k tomu, aby mohli sami pokročit ve své vlastní tvorbě.

Foto

Pro značný zájem ze strany lidí, kteří by rádi podobný kurz vyzkoušeli, jsme se s Martinem rozhodli, že budeme další rok v dobře odvedené práci pokračovat. Vyhlašujeme tedy nový ročník, Rosnička 2011 a pro ty, kteří by měli o podobnou akci zájem, nastává vhodná doba pro zasílání přihlášek. Více podrobností se dozvíte co možná nejdříve.

Foto

Foto Foto Foto Foto

Foto

Foto

Foto

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 27.06.2010

Categories: Travel | 27.06.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

24.07.2012 (10:26)

I really enjoyed this site.

13.07.2012 (12:41)

I really enjoyed this site. This is such a Great resource that you are providing and you give it away for free. It gives in depth information. Thanks for this valuable information.

11.07.2010 (20:02)

Martin Pustelník: Zdar kamaráde, povedlo se to maximálně. Norko bylo úžasné. Koukej si užít ten budha klášter a ten babinec co táhneš sebou, to ti závidím ;-)

11.07.2010 (20:01)

Boženka: Máš pravdu, pár korun je pár korun, ale byla sranda viď :-P

11.07.2010 (20:01)

Štěpán Červený: Díky moc chlape, jsem moc rád, že jsem tě mohl konečně osobně poznat.

01.07.2010 (07:04)

Rád jsem poznal všechny účastníky kurzu, tímto zdravím :-) Michale, užij si Norsko, už se Vám to blíží, naviděnou

29.06.2010 (22:59)

No jo, naučili jsme se spoustu věcí. Například já už vím, že depressa není krajový název pro psychický stav člověka (je to jedna z vážek) a že pár korun není 5 - 10, ale 1000 až několik tisíc (tolik stojí drobné pomůcky potřebné pro makrofotografii) :-) Bylo to ale fajn. Díky.

29.06.2010 (08:03)

Michale díky. Příště si vezmu sebou diktafon abych to pobral ;-) ale i tak jsem teď o trochu chytřejší. Ty a Martin jste nám vytvořili opravdu příjemný servis, rady a zázemí. Těším se na nějakou další akci. měj se

28.06.2010 (20:37)

Jiří Zuzánek: Ahoj Jirko, byla to bezva akce, užili jsme srandu a to mě ani nemrzí, že jsem nefotil, jen pár cvaků. Snažil jsem se věnovat lidem. A jak jste dopadli vy na Helgolandu?

28.06.2010 (20:35)

Jarda Šolc: No jasný, to jsem celý já :-)

28.06.2010 (20:34)

František z Assisi: Ahoj kamaráde, znáš mě, sranda musí být všude a pořád, jinak ten život stojí za h... :-)

28.06.2010 (20:33)

Radek Demjan: Škoda, že jsi nemohl kamaráde, tohle fakt stálo za to :-D a 14 lidí, to bylo maso.

28.06.2010 (20:31)

Jan Stuchlík: No snažím se ;-)

28.06.2010 (20:30)

x-men: To asi ne :cool:

28.06.2010 (20:29)

ecka: Jen trocha legrace pro všechny, mám to rád, když je atmosféra teochu odlehčená :-P







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *