24.03.2010

Bledule jarní, něžní poslové jara

Sněženky a bledule, bledule a sněženky, jsou si tak podobné, že si je člověk zamiluje na první pohled. Tihle něžní poslové jara jsou první, které jsem mohl letos fotografovat. Dlouhá fotografická abstinence si vybrala svoji krutou daň, a tak musím tyhle krásné slunečné dny trávit každou volnou chvilku s fotoaparátem v ruce.

bledule11 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 15:08:10, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule05 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 14:28:34, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule14 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 14:01:15, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika)

Krása a něha v podání přírody
Minulý týden si mi podařilo fotografovat krásné koberce sněženek a ihned mi hlavou blesknul nápad, když už jsem se pustil do sněženek, tak musím určitě ještě vyhledat i bledule. Co by to bylo za jaro, kdybych nemohl strávit pár chvil ve společnosti krásných sněženek a bledulí. Po fotografování sněženek jsem začal pátrat po místech, kde by bylo možné spatřit a fotografovat bledule jarní. Naštěstí mám hodně přátel a kamarádů a dva z nich, Radka a Zdeněk, fotografují aktivně rostliny už mnoho let a tak nebyl větší problém zjistit nejbližší možnou lokalitu. Mám velké štěstí, protože obě lokality mám pouhých pár kilometrů od svého bydliště. Nebyl tedy problém si na místo oběda vyrazit s fotoaparátem do přírody, krásné jarní počasí tomu přímo nahrávalo a já neváhal ani minutu a vyrážím.

bledule04 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 13:56:11, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule09 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 15:15:16, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule06 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 13:55:16, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika)

Bledule jarní, tak trochu jiné fotografování
Zdeněk mě vybavil přesnou lokalizací krásné lokality u vesničky Mcely nedaleko Nymburka a já vyrazil. Lokalita má jednu velkou výhodu, k bledulím se dá dojet téměř autem, tedy pokud vlastníte nějaké to čtyřkolové vozidlo, a pokud se vydáte fotografovat bledule jarní v týdnu, nepotkáte tu živou duši. V katastru obce Mcely se nachází národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, která byla vyhlášena v roce 1989 k ochraně přirozených lesních společenstev s výskytem chráněných a ohrožených rostlin, např. bledule, kruštík, vstavače atd. Na tomto území bylo vyhlášeno i několik památných chráněných stromů, např. dřín, buk a duby. Zastavuji přímo u cedule národní přírodní rezervace a pomalu se vydávám dolů, do malé a krásné rokle, která je plná rostoucích bohatých společenstev bledulí. Už na první pohled moje srdce zaplesá, nacházím tady vše, co potřebuji k úspěšnému fotografování bledulí. Krásně zvlněný terén, třpytící se odlesky malých a zrádných potůčků, které tečou směrem dolů do rokle a po chvíli se stávají mojí noční můrou, žluté suché listí a tráva, která tvoří společně krásné žlutě kroužkující pozadí. Pomalu sestupuji dolů a bohužel, tím moje trápení právě začíná.

bledule01 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 23. března 2010 12:22:16, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule12 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 14:33:15, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule16 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 15:20:24, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule17 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 15:18:21, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika)

Bledule jarní, aneb jak se dokonale umazat při fotografování
Tentokrát se rozhoduji, že budu fotografovat trochu jinak. Na lokalitu ČTVRTĚ se vypravuji celkem třikrát, pokaždé za jiných světelných podmínek. Už mám dost těch ostrých cvaků, a rád bych se pokusil fotografovat trochu jinak. Pokusím se vystihnout něžnou krásu bledulí v jejich přirozeném prostředí. Jak se mi to nakonec povedlo, to posuďte sami. Velkou inspiraci nacházím přímo na svahu, příroda tady vytvořila dokonalý ateliér. Bohužel sebou táhnu hodně vybavení a moje první návštěva končí tak, že domů musím jet téměř nahý, až tolik jsem byl nakonec špinavý. Tak nějak jsem si totiž neuvědomil, kde mohu bledule nalézt, nejraději mají totiž lužní podmáčené lesy a podle toho jsem také po chvíli vypadal. Lokalita vypadala na první pohled úplně suchá, bohužel pro mě jen do té doby, než jsem udělal první krok na suchém žlutém listí a propadl se po kotníky do bahna. Všechno oblečení mám totálně mokré, navíc jsem si vyjel jen tak nalehko a při neustálém válení se u bledulí a hledání vhodného záběru, moje fotografování asi po hodině rychle končí. Nevadí, mám to jen kousek domů a navíc musím stejně za chvíli zase do práce, takže to nechám v klidu na zítra. Vybaven kvalitní vojenským goretexem se vracím na místo činu, sebou beru velkou odraznou deskou zlaté barvy, přenosný kropící systém a vydávám se znovu fotografovat. Zkouším si nově získané rady přímo v praxi, pokouším se trochu o jakousi abstrakci a trochu jiné fotografie za pomocí přírodních materiálů, odlesků vody a odrazné desky. Slunce mi přeje, chvíli prosakují hřejivé paprsky slunce hustým lesem a chvíli je zataženo, naprosto ideální kombinace na fotografování bílých bledulí. Zapomínám na čas a nechávám se unést krásou a něhou celého zdejšího společenstva. Za dvě hodiny jsem naplnil skoro celou kartu a pomalu se chystám k návratu domů, slunce se začíná schovávat za obzor a poslední bledule mizí v šedivém oparu blížící se noci. Pokud máte rádi jarní rostliny, určitě doporučuji se na malou chvíli zastavit a navštívit nejbližší lokalitu, kde se bledule vyskytují, fotografování těchto krásek stojí opravdu za každou volnou chviličku.

bledule18 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 14:47:10, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule02 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 23. března 2010 12:29:11, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule19 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 14:51:15, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule03 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 23. března 2010 13:01:24, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika)

Něco málo o druhu z Botany.cz
Rozšíření:
Jižní a střední Evropa, u nás se v současnosti vyskytuje bohužel stále vzácněji na vlhkých loukách a v listnatých lesích. Na východním Slovensku se vyskytuje vzácný poddruh Leucojum vernum subsp. carpaticum, jehož skvrnky jsou výrazně žluté, má mohutnější vzrůst a v populaci je zvýšený počet dvoukvětých jedinců.

bledule08 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 23. března 2010 13:18:25, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule10 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 15:18:17, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika) bledule15 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 14:29:18, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika)

Ekologie: Roste ve vlhkých listnatých lesích, v lužních a suťových lesích a na vlhkých loukách, v pásmu od nížin až do hor.

bledule07 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 13:58:15, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika)

Popis: Vytrvalá bylina, geofyt, 10–30 cm vysoká, listy v přízemní růžici, květ na konci přímého stvolu jediný (někdy i 2), vyrůstá z toulcovitého listenu, koruna je zvonkovitá, nící, bílá se žlutými nebo nazelenalými skvrnkami, kvete od února do března. Plodem je elipsoidní tobolka.

Ohrožení a ochrana: Bledule jarní patří k ohroženým druhům naší květeny (C3) a ve stejné kategorii je chráněna i podle zákona (§3).

bledule13 Bledule jarní (Leucojum vernum) | Spring Snowflake, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: NE, Kompenzace blesku: -3, Vytvořeno: 24. března 2010 13:36:37, národní přírodní rezervace ČTVRTĚ, Mcely (Česká Republika)

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz

Categories: Travel | 24.03.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

21.04.2010 (13:27)

krásné fotky :nuts:

27.03.2010 (18:33)

tu je to este pekne ukazane, ale takto zle to funguje udajne len na teleobjektivoch a aj to asi len na 100-400, kde je prva verzia IS od canonu: http://www.talkphotography.co.uk/forums/showthread.php?t=89349

27.03.2010 (18:22)

ten original odkaz som nenasiel a podla tohoto to vypada (pripojeny link), ze to vlastne vyzera uplne inak ako som myslel a tiez sa to prejavuje v omnoho mensej forme (vo velkosti obrazku na webe to vlastne ani nemoze byt vidno... :o) takze beriem spat... http://www.bokehtests.com/Site/Stabilization_and_Bokeh.html

27.03.2010 (16:36)

robo: Ahoj, zkoušel jsem to bez IS ze stativu a samozřejmě i zapnuté IS. Žádnný banding v pozadí jsem zatím nezaznamenal, to co vidíš na snímcích je úmysl, proostření skrze trávu, listy a podobné blbůstky, aby nebylo pozadí fádně jednotvárné. Můžeš mi prosím poslat nějaký odkaz, co přesně myslíš a já to zkusím a navodím tu situaci a otestuji to? Děkuji za informaci, Michal.

27.03.2010 (16:29)

zdravim michal, nemam osobnu skusenost, ale niekde som cital, ze pri pouziti IS sa stava bokeh velmi nepokojny,akoby ciarovany a pri pohlade na niektore zabery ma to napadlo... neskusali ste nieco nafotit so stativom ci by v tom nebol rozdiel? na niektorych zaberoch to posobi zaujimavo, ale niektore sa mi zdaju tym "rozciarovanim" pozadia trochu rusive. Inak mate samozrejme uzasne fotky.

26.03.2010 (10:11)

Libor V.: Ahoj Libore, je mi to s tím sněhem jasné. Počkej si, až budou vykukovat skrze sníh a pak na ně vlítni ;-)

26.03.2010 (09:10)

Ahoj Michale, moooc dobry pocteni a prima obrazky ! U nas jsou bledule jeste pod pul metrem snehu... ;) At se dari.

25.03.2010 (19:18)

Radek Demjan: Já vím, barevné kroužky v pozadí, neboj, o víkendu bude pršet, tak budeme kroužkovat ;-)

25.03.2010 (19:18)

Radek: Ahoj, stejně jako Jana, není to nic složitého, stačí použít malou clonu a proostřovat skrze přírodní trávu, listy, vetvičky atd.

25.03.2010 (19:17)

Ahoj Jani, není to nic složitého, ani tajného. Použil jsem přírodní suchou trávu, listí, rozprašovač s vodou a zlatou odraznou desku a bylo to ;-)

25.03.2010 (09:46)

Ty musis mit taky hned vsechno prvni vid :) Jeste mam ale esa v rukave nejaka :-D hehe... Z cele serie mi prijde dotazena ta prvni a druha fotografie... (ty jsou moc pekne) Ale jeste ti v pozadi neco schazi aby to bylo uplne cool. Vsak ty viiiis :-D

24.03.2010 (22:30)

kytky moc nemusi ale todle je fakt dobry to musim uznat. ty barvy jsou takovy meky a zajimave pekny jaks to udelal? doprasil jsi to v PSku nebo jak?

24.03.2010 (22:21)

Michale nádhera, ty si z nás delas legraci vid:) asi zahodim fotak a pujdu sbirat brouky, heh. Muzes mi napsat jak se ti to povedlo takhle to odfotit je to takovy vlastne krasny? Ahoj a uz me nedrazdi!



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *