20.03.2010

Sněženka podsněžník, jaro je konečně tady

Konečně, letos to trvalo přeci jen nějak dlouho a jsem rád, že už je zima pomalu pryč. Před pár hodinami začalo astronomické jaro a dnes to venku vypadalo, že je tomu opravdu tak. Celý den jsem trávil fotografováním a pobíháním po lese, co více si může člověk a fotograf přát.

Cesta na sever, aneb sněženky ve sněhu
Minulý týden jsem se vydal s kamarádem Davidem na známou lokalitu na Mělnicku, kde rostou ve velkém sněženky. Obříství mám kousek od mého bydliště a tak jsem neváhal, pořádně se nabalil a vyrazil. Bohužel jsme na lokalitu dorazili až příliš brzo, protože většina půdy byla stále ještě pokryta dosti mohutnou vrstvou sněhu. Nevadí, příjemná ranní procházka zmrzlým lesem, má také něco do sebe. Naprosto ideální ranní rozcvička, před náročným a dlouhým pracovním dnem. Nicméně sněženky jsme nakonec po chvíli objevili, bohužel teprve začaly rašit první lístky a celé rostlinky se stále schovávaly pod vrstvou sněhu. První sněženky si začínají razit cestu za sluníčkem, ale než rozkvete všechno kolem nás, to si ještě asi týden počkáme. Nevadí, rozhodně se na tuhle kouzelnou lokalitu příští týden vrátím.

snezenka08 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon Speedlite 580 EX II + Canon OC-E3 Off-Camera Shoe Cord, Vytvořeno: 20. března 2010 13:58:12, Obříství, Mělnicko (Česká Republika) snezenka10 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Stativ: GITZO GT3541LS + RSS BH-55 PRO, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin, Vytvořeno: 20. března 2010 14:11:15, Obříství, Mělnicko (Česká Republika)

Návrat do sněženkového ráje
Dnes ráno jsem se vracel z Plzně domů, a když jsem viděl to krásné počasí, neváhám a odbočuji opět směrem na Mělník. V obci Obříství zastavuji na malém parkovišti dole u řeky a vydávám se podél vody směrem ke starému zdymadlu. Stačí letmý pohled směrem do blízkého lesa a nestačím se divit. Je to neuvěřitelné, tolik rozkvetlých sněženek jsem ve svém dosavadním životě ještě nikdy neviděl. Lány, pole, a já už ani nevím, jak to mám nazvat, tohle se musí prostě vidět. Hrubým odhadem jich tady kvete právě několik desítek tisíc, možná i stovek tisíc, prostě nádhera. Pomalu se plazím směrem do lesa a v duchu přemýšlím, jak a kde fotografovat. V lese je neuvěřitelné množství lidí a fotografů, někteří dokonce přímo devastují celé shluky sněženek a snaží se jich natrhat co možná nejvíce. Nechápu to, stejně bez kyselé lesní půdy a ve váze velmi brzy zahynou, takže další hloupá lidská marnotratnost. Na druhou stranu je to asi jedno, těch pár rostlinek nemůže zdejší populaci jakkoliv poškodit, je jich tu opravdu skoro nekonečné množství. Snažím se jít co možná nejdále do lesa a najít nějaké to pěkné místo, kde na dlouho zakotvím.

snezenka03 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Stativ: GITZO GT3541LS + RSS BH-55 PRO, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin, Vytvořeno: 20. března 2010 14:41:10, Obříství, Mělnicko (Česká Republika) snezenka06 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Stativ: GITZO GT3541LS + RSS BH-55 PRO, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin, Vytvořeno: 20. března 2010 14:46:15, Obříství, Mělnicko (Česká Republika)

Jak se fotografují sněženky, aneb kde vhodně zakotvit
Možná se někdo z Vás sám sebe zeptá, co je na tom složitého, fotit nějakou tu kytku. Na tohle existuje zase velmi jednoduchá odpověď, pokuste se ji vyfotografovat tak, abyste si výslednou fotografii dokázali pověsit doma na zeď, a určitě přijdete na to, že to není zase tak jednoduché. Po delší době kdy jsem nefotografoval, jsem se cítil jaksi impotentní, co se nápadů na fotografování týče. Za celé odpoledne žádná múza, která by mě políbila, to je dáno asi tím, že nemám po ruce láhev dobrého vína a první fotografie jsou takové nijaké. Nevadí, mám hodně času, počasí mi přeje a přeci jen jsem nakonec zašel hodně do hlouby lesa, kde budu celou dobu jen sám. Zpočátku se snažím, abych nějakou tu rostlinku nepošlapal, bohužel po chvíli zjišťuji, že to není tak docela možné. Po krátké chvíli se mi podařilo nalézt jedno úžasné místo, kam částečně dopadaly hřejivé paprsky slunce a celý terén všude kolem byl krásně zvlněný. Doporučuji Vám všem, kteří se rozhodnete fotografovat sněženky, abyste se soustředili na hledání vhodného místa, kde je terén alespoň trochu zvlněný. Je vhodné si nalézt místo, kde v pozadí budete mít krásné bílé fleky, které budou tvořit sněženky mimo hloubku ostrosti a to jde pouze u mírně zvlněného terénu. Na druhou stranu, fantazii se meze nekladou, a pokud budete mít hodně času, můžete všemožně experimentovat. Dneska mě velmi mrzelo, že jsem neměl po ruce svého dobrého kamaráda Radka, který je velmi vhodný jako správný držák odrazné desky a neuvěřitelná studnice šílených nápadů a hrátek se světlem. Už se moc těším na společné fotografování na ostrově Texel, to bude zase něco, ale o tom až jindy. Vhodné místo jsem našel a hurá do promáčené lesní půdy. Půda byla ještě hodně podmáčená, a tak jsem přijel domů, jako to správné fotografické prase.

snezenka04 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon Speedlite 580 EX II + Canon OC-E3 Off-Camera Shoe Cord, Vytvořeno: 20. března 2010 14:29:11, Obříství, Mělnicko (Česká Republika) snezenka01 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon Speedlite 580 EX II + Canon OC-E3 Off-Camera Shoe Cord, Vytvořeno: 20. března 2010 15:10:36, Obříství, Mělnicko (Česká Republika)

Canon EOS 1D Mark IV + Canon EF 100 f/2.8 L IS USM, dokonalá fotografická slast
Upřímně řečeno, více než na sněženky jsem se těšil, až si konečně vyzkouším tuhle ďábelskou kombinaci někde v terénu. Připravuji na tohle téma krátký článek a kromě výstavy orchidejí, jsem si tuhle sestavu vyzkoušel právě dnes, při fotografování sněženek. Zapomeňte na stativ a buďte konečně volní, asi takhle nějak by začínala první věta, kterou bych řekl o téhle sestavě. Nový objektiv Canon funguje opravdu ďábelsky, zejména potom jeho nový hybridní stabilizátor, který umí neuvěřitelné kousky. Nejvíce se mi na téhle sestavě líbí to, že jsem skutečně opravdu volný a velmi pohotový. Dříve znamenalo pořízení první fotografie, dlouhý čas strávený nastavováním stativu, to ale s pořízením nového objektivu prakticky odpadá. Běžně si můžu dovolit operovat s časy okolo 1/30, možná i 1/15 a to bez jakéhokoliv použití stativu a výsledná fotografie je ostrá jako břitva. Člověk má velkou volnost v pořizování fotografií, stačí si jen lehnout citlivě mezi sněženky a pořádně se vyblbnout. Raději to nechám prozatím být, více v dalším článku, který právě dokončuji.

snezenka02 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Stativ: GITZO GT3541LS + RSS BH-55 PRO, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon MT24-EX Macro Twin, Vytvořeno: 20. března 2010 13:50:23, Obříství, Mělnicko (Česká Republika)

Informace o lokalitě, jednoduchá cesta
Pro případné zájemce, kteří by rádi tu nádheru spatřili na vlastní oči, jsem připravil malý návod, jak se na lokalitu dostanete. Nejedná se o žádnou velkou tajnost a pravděpodobně většina z Vás už na tomhle kouzelném místě byla, ale pro ty ostatní mám několik rad a informací.

snezenka07 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon Speedlite 580 EX II + Canon OC-E3 Off-Camera Shoe Cord, Vytvořeno: 20. března 2010 13:44:37, Obříství, Mělnicko (Česká Republika)

1. Obec Obříství, zaparkujte přímo tady. (Loc: 50°17'45.78"N, 14°28'55.604"E)

2. Pomalu se vydejte podél řeky směrem nahoru, tak abyste měli řeku po pravé ruce, směrem ke starému zdymadlu.

3. Po 300 metrech, kdy minete staré zdymadlo, uvidíte novou budovu, před kterou je cesta, která vede doleva přímo do lesa.

4. Jste na místě, tady naleznete sněženkový ráj.

5. Pozor na jednu drobnost, sněženky jsou částečně jedovaté, já se po nich dnes válel a bohužel se mi dostaly pod tričko a přivezl jsem si pěkné pupínky a svědivé popálení, takže pozor!!!

snezenka05 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon Speedlite 580 EX II + Canon OC-E3 Off-Camera Shoe Cord, Vytvořeno: 20. března 2010 13:06:10, Obříství, Mělnicko (Česká Republika)

Jsem moc rád, že jsem se mohl dnes pořádně vyřádit a konečně začalo to pravé jaro. V následujícím týdnu se vypravím za kandíkem a bledulemi a pravé fotografické orgie můžou konečně začít, už se nemůžu dočkat.

snezenka09 Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) | Snowdrop, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130mm, Stativ: Fotografováno za použití nového hybridního stabilizátoru z ruky, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: Canon Speedlite 580 EX II + Canon OC-E3 Off-Camera Shoe Cord, Vytvořeno: 20. března 2010 15:06:16, Obříství, Mělnicko (Česká Republika)

snezenka12 Pole a lány sněženek v Obříství. snezenka11 Pole a lány sněženek v Obříství.

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 20.03.2010

Categories: Travel | 20.03.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

28.03.2010 (20:26)

vesnicanka: Jsem moc rád, že se Vám tam líbilo. Sněženky jsou úžasné!

27.03.2010 (22:28)

Super, díky za SKVĚLÝ tip, jsem spíš lovec botaniky než fotek ;-) . Dnes jsme tam byla se podívat a opravdu nepopsatelná krása - už jsem byla v Sedlnici u Studénky, které jsou jimi prohlášené, ale tady toto je daleko lepší! Díky, skvělý, nezapomenutelný zážitek!

26.03.2010 (10:12)

Libor V.: Počkej až ho uvidíš, já ho viděl letos poprvé a je to nádherná rostlinka a hodně vzácná. O víkendu hodím článek.

26.03.2010 (10:11)

Petr Vaculík: Svatá to slova kamaráde.

26.03.2010 (09:15)

Fakt moc hezky... jinak ten kandik jsem jeste ani nevidel. :) Dobry lov !

23.03.2010 (14:36)

Tak fakt je, že když mi řekneš, že to je sra..a a proč to tak je, tak je to rychle vyřízený a přínosný, ne jak na FA :-)

23.03.2010 (10:43)

Petr Vaculík: Příště přitvrdím ;-)

22.03.2010 (12:33)

To bylo mírné :-)

22.03.2010 (08:38)

Zdeněk Souček: Ahoj Zdeňku, jak jsi tam dopadl, jsou tam už? Není příliš brzo na bledule? Už se těším na společné fotografování, bude sranda ;-)

22.03.2010 (08:37)

Radek Demjan: Hodně jsi chyběl kamaráde :nuts:

22.03.2010 (08:36)

Jana Smutná: Ahoj Jani, vyfotíš, tohle jsou ryze ametérské fotky, nic na to není a myslím, že mám hodně co zlepšovat.

22.03.2010 (08:36)

Petr Vaculík: Mrknu na to a pustím se do tebe ;-)

21.03.2010 (22:23)

Michale moc pěkné fotky! Zvlášť ty bílé koberce mě zaujaly. Já jsem dnes ráno vyrazil alespoň na bledule. Říkal jsi, že to místo také znáš.

21.03.2010 (20:09)

Krasne...

21.03.2010 (09:49)

Moc krásné Michale, takhle já je asi nikdy nevyfotím:( Děkuji moc za tip na bezva výlet. Ať se ti letos všechno daří, ahoj Jana.







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *