18.01.2010

Extrémní kurz na sněhu, krátké shrnutí

Je dobojováno a zvuky závěrek utichly, s velkým vypětím všech sil si moje nová čtyřkolka hravě poradila s cestou domů, když naši republiku opět zasypal příval sněhu.Nemohl jsem si vybrat horší místo u nás, než byla cesta domů přes Chrudimsko. První kurz je za námi, druhý mě teprve čeká a o to více se na něj těším. Nabízím Vám několik krátkých slov a stručné shrnutí celé kurzu, který se mimořádně povedl.

 

Extrémní fotografování na sněhu, nová zkušenost
Pamatuji si velice dobře na svoje první fotografování na sněhu loni v zimě, když jsem mrznul zcela nepřipraven při fotografování s Honzou a Helčou. Letos jsem se rozhodl všechno znovu pečlivě naplánovat a při troše štěstí spoléhat na nějakou tu sněhovou nadílku. To jak se moje přání nakonec vyplnilo, jak mě Honza celou dobu proklínal za moje přání týkající se sněhu a kolik nás nakonec zavalilo, to se dozvíte o pár řádků dále.

Foto

Určitě je prima si vyzkoušet netradiční fotografování dravců a ptáků v zasněženém prostředí, kde si máte možnost dokonale vyzkoušet limity svoji vlastní techniky, potažmo svoje vlastní. Nejvíce určitě trpěl Honza Kuchyňka, který se ochotně snažil vyjít našim požadavkům vstříc, i když někdy byly hodně bizardní a nesmyslné. Nakonec je velmi důležité si uvědomit, že zvíře není člověk a nikdo po něm nemůže chtít, aby se choval tak, jak nějaký bláznivý fotograf zavelí. Každopádně Honzu s Helčou není třeba dále představovat, jejich profesionální přístup je každému určitě dobře znám. Rád bych jim touto cestou velmi poděkoval a těším se na další naši dlouhodobou spolupráci.

Foto

Teoretická příprava, opakování matka moudrosti
V pátek večer jsme se věnovali pilně teoretické přípravě na vlastní fotografování. Většina účastníků jsou již velmi zkušení fotografové, ale přeci opakování je matka moudrosti. Světelné podmínky byly velmi nepříznivé a většina se s nimi nakonec popasovala velmi dobře. Vždy zdůrazňuji na svých kurzech, není důležité si odvézt nějaký exkluzivní snímek, ale důležité je si osvojit určité návyky a znalosti tak, aby každý v terénu dokázal co možná nejrychleji reagovat na dané podmínky. Výsledky se zcela jistě rychle dostaví, a pokud zvládne člověk dokonale svoji techniku, má z poloviny vyhráno. Důležitým faktorem bylo seznámení všech účastníků s možnostmi techniky a doporučení pro případný další nákup. Hodně začátečníků dělá velké chyby, které je ve svém důsledku stojí peníze. Moje znalosti jsou v tomto oboru opravdu obrovské a pevně doufám, že jsem všem v tomto ohledu vyhověl.

Foto

Sobotní masakr na sněhu, expoziční hrátky v terénu
Všichni rychle omést naše plechové mazlíčky a hurá na první ranní fotografování. Velkou výhodu zimního fotografování je, že Vás nikdo nenutí vstávat brzy ráno, k fotografování je potřeba přeci jen světlo. Nakonec jsme začínali v klidu až v 9 hodin a naším největším nepřítelem se nakonec stal sníh, který jsem si tolik přál. Pokud je sněhu jen pár centimetrů, v což jsem doufal, jsou podmínky naprosto ideální. Horší situace nastala, pokud bylo sněhu hodně přes půl metru, potom se velice těžko hledalo ono ideální místo a nastala tak velká improvizace. Jsem moc rád, že Honza s Helčou znají zdejší místa jako své vlastní boty a tak byl problém zanedlouho úspěšně vyřešen. Nakonec to bylo stejně jedno, protože na expoziční hrátky se našlo místo takřka všude. Jsem moc rád, že všichni pečlivě poslouchali moje rady a přineslo jim to nějaký užitek a hlavně posun v jejich vlastní tvorbě.

Foto

Foto Adobe Photoshop a vrstvy, ztracené iluze o fotografování
Jirka pronesl krásnou a dneska už památnou větu, cituji „Michale, tak právě jsem ztratil iluze o fotografování…“. Tohle zaznělo po seznámení účastníků se základy úprav fotografie pomocí vrstev ve Photoshopu. Na téma digitální fotografie a etické problémy spojené s úpravou vlastní fotografie toho bylo napsáno opravdu hodně. Můj názor je takový, že pokud žijeme v digitálním světě, tak proč neupravovat fotografie s nejdostupnější možnou technikou, která v současné době existuje. Adobe Photoshop je mocný nástroj a zcela jistě je určen pro úpravu a práci s digitální fotografií. Na světě existuje mnoho názorů, co už za hranicí úprav a co je ještě přijatelné. Mě je to celkem jedno, klidně si dovolím tvrdit, že finální úprava fotografie udělá 50% práce z celkového výsledku. Hovořit o tom, co je, a co není ještě etické, mi rozhodně nepřísluší a určitě se nebudu držet rad nikoho, kdo mi bude tvrdit, co můžu a co ne v digitální fotografii. Fotografie je tvůrčí tvorba a tak rozhodně fantazii se meze nekladou. Určité hranice existují i tady, ale kdo je určí a jak, to už přenechám někomu jinému. Mým záměrem bylo ukázat všem účastníků kurzu malý návod, jak dosáhnout perfektně zpracované fotografie. Poslední dobou vídám na internetu velkou spoustu fotografií, které jsou svým obsahem velmi kvalitní, bohužel ale po stránce zpracování už to neplatí. Možná to tak má být, možná je to škoda, každopádně na každém mém kurzu se budu věnovat pokročilým úpravám digitální fotografie a nebudu s tím mít žádné morální ani etické problémy. Hodlám k celému problému napsat rozsáhlý článek, tam to rozeberu trochu podrobněji.

Foto

Neděle, konečně sněhové vločky
Neděle se nám povedla téměř dokonale, tolik jsem si přál sníh a krásné sněhové vločky, že se to nakonec podařilo. Konečně můžou všichni využít dlouhých časů a přidat tak něco zajímavého do výsledné fotografie. Podařilo se nám objevit dokonalé místo, plné zasněžených stromů s větvemi až na zem a schované v závětří. Vítr totiž hodně komplikoval naše snažení, a když je větru už moc, nedá se prakticky fotografovat. Výr velký, Orel mořský a Raroh velký pózovali téměř dokonale a všichni se mohli dosytnosti vyřádit a zároveň vyzkoušet svoje nově nabyté zkušenosti. Měl jsem velkou radost, když jsem na displeji u některých viděl výrazný posun a pochopení mých rad.

Foto

Slovenský Nikon, malý zázrak uprostřed Českých lesů
Šicí stroje, asi tak nějak jsme říkali fotoaparátům, které si kluci ze Slovenska dovezli na náš společný kurz fotografování na sněhu. Novinky od Nikonu D3s a D3x fungovali bez sebemenšího zaváhání a ve spojení s objektivy 200 f/2.0 VR, 300 f/2.8 VR a 600 f/4.0 VR podávali neuvěřitelné výsledky. Nakonec jsem byl v pokušení zahodit svůj nový Canon EOS 7D a vyzkoušet si pekelně rychlý a přesný D3s. Navíc studiová novinka D3x s 24Mpix podávala neuvěřitelně čistý a kvalitní obraz, že jsem si tak nějak připadal, jestli náhodou Canon trochu nezaspal. Pořád ještě čekám na novinku Canon EOS 1D Mark IV a ten se stále ještě pořádně neprodává. Je to ostuda, Nikon si můžete pohodlně koupit a Canon se svojí novinkou opět pěkně otálí, občas jeho počínání nechápu. Výhodu FF asi není třeba zdůrazňovat, prostě Nikon má podle mě zase opravdu pekelně dobré stroje a nedivím se mnohým fotografům, kteří dlouho stranili značce Canon, že opouštějí její řady. Naštěstí není nic tak růžové, jak se na první pohled zdá a přeci jen ztráta crop faktoru někdy trochu zamrzí. Ještě že Nikon nedělá EF 800, to bych asi přeci jen trochu váhal, takhle můžu ještě nějaký ten pátek zůstat v klidu a čekat na letošní novinky od společnosti Canon.

Foto Foto

Závěrem bych rád poděkoval všem zúčastněným za skvělou spolupráci a pevně doufám, že si nějaké ty nové poznatky odnesli sebou do dalšího fotografického klání. Pokusím se sledovat jejich další tvorbu a těšit se na nějaké ty unikátní záběry, které přinese jejich další tvorba.

Foto

P. S. Na poslední chvíli se uvolnilo ještě jedno místo, a pokud hodláte podpořit Honzu a Helču v jejich práci v záchranné stanici STOP, můžete se ještě dodatečně přihlásit na tento kurz extrémního fotografování, který proběhne tento víkend, od pátku do neděle. Pokud by bylo zájemců ještě více, určitě to nějak zvládneme.

Foto

Categories: Travel | 18.01.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

20.01.2010 (23:32)

Michale, rád bych také poděkoval za excelentní výkend, sice jsem vymrznul tak, že ještě v pondělí jsem nebyl fit ale fotky, které jsem si přivezl, jsou to nejlepší z této kategorie, co se mi zatím povedli. Perfektní práce, moc děkuju. Rád bych ještě s Tebou okusil ty kudlanky, je-li ještě místo, to bych rád. Takže hodně zdaru. Jirka

19.01.2010 (16:28)

Na to se moc těším! Bude to ovšem veliká legrace, protož enic tak dlouhýho jsem v ruce neměl :-D

19.01.2010 (15:00)

Ahoj Michale, rozhodně to byl přínosný workshop s príma lidmi. Všem přeji "dobré světlo" a spoustu zajímavých fotek!

19.01.2010 (14:44)

Ahoj Michale, moc díky za pěkný workshop. Samozřejmě, že dík patří i Heleně a Honzovi Kuchyňkovým. Byla tam dobrá parta a dozvěděl jsem se spoustu užitečných věcí. Nezapomeň mi prosím poslat snímek s dravcem na hlavě. Měj se, ať se daří. Mirek :-)

19.01.2010 (14:25)

Petr Vaculík: Neboj se, seženu ti to sklo a můžeš jezdit s námi ;-)

19.01.2010 (13:27)

Pěkné fotky, už se taky těším do budoucna :-)

19.01.2010 (10:50)

Ahoj kamrádi, děkuji všem za milá slova a moc se těším na další shledání s Vámi všemi, bylo to super ;-)

19.01.2010 (07:02)

Michal , manželka odkazuje že tá predposledná fotka sa ti naozaj podarila , nie je to síce letovka ale je cool ! :-P

18.01.2010 (22:05)

Parada Michale :) Jste pěkní bubáci v tom sněhu... (jak Bubo Bubo) První je fakt zimní špičková!

18.01.2010 (21:59)

Michale a spol. ďakujem za perfektný víkend a fakt super profesionálne zorganizovaný workshop. A jedno malé zistenie na záver. Dobrá technika ešte dobrú fotku neurobí. Musím sa ešte veľa učiť. :,(

18.01.2010 (21:05)

Ja taky moc dekuju Michale. Workshop i cela parta byl opravdu fajn. A profesionalita Helci s Honzou byla ohromna. Jeste jednou diky. Petr

18.01.2010 (20:49)

Díky Michale za suvereně vedený workshop. Ještě nikdy jsem nezískal tolik vynikajících zkušeností jako s Tebou.

18.01.2010 (20:31)

Ahoj Míšo,bylo to moc fajn,ačkoliv jsem s váma strávil jen malou část jednoho dne,snad mi to někdy vyjde na celý víkend,abysme také měli čas pořádně pokecat :-) Rád jsem Tě viděl.Honza je u mě borec a dokáže se vyloženě sebeobětovat.Trochu mě mrzí,že jsem nemohl nahlednout do tvé upravovací kuchyně,mám k tomu určitě jiný postup,ale souhlas s tím,že vyfocením odvedená práce nekončí a relativně stejné fotky pak mohou ve finále vypadat zcela jinak.Dík za Nikon.Celé to máš fajn napsané.Měj se.Míra.

18.01.2010 (20:21)

Za slovenskú časť minivýpravy by som sa chcel v prvom rade pekne podakovať Honzovi Kuchyňkovi za jeho nekonečnú trpezlivosť ,pri našich niekedy až prehnaných výplodoch fantázie ! Michalovi za kamarátsky prístup a velmi cenné rady a poodhalenie svojho know-how , dakujem ! Určite odporúčam takýto workshop každému kto to z fotografovaním wildlife myslí aspoň trochu vážne ! Zišla sa super partia a človeka poteší zistenie že rovnako ,,postihnutých " je nás viac ! :-)



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *