20.03.2016

Makak chocholatý, rošťáci z ostrova Sulawesi

Hlavním cílem naší cesty bylo prozkoumat dvě části ostrova Sulawesi, které jsme nestihli navštívit minulý rok při návštěvě Indonésie. Jednalo se o národní park Tangkoko a malou horskou část národní parku Lore Lindu, kam bude směřovat další expedice někdy v budoucnu. Oba národní parky patří k naprostým unikátům, protože zde žijí velmi zajímavá zvířata, převážně endemická. Největším lákadlem bylo fotografování endemických ledňáčků, opic a dalších zajímavých zvířat.

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/80s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/80s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Národní park Tangkoko, les plný nástrah
Národní park Tangkoko je převážně lesnatý a zasahuje až k vrcholkům hor Mt. Tangkoko tyčící se do výšky 1100 metrů. Místní tropický les je plný obrovských stromových velikánů, pod kterými bují život. Les je celkem pohodlně dostupný, a když si dáte pozor na pár nástrah, dá se tady celkem pohodlně pohybovat. V národním parku Tangkoko můžete velmi snadno fotografovat mnoho endemitů na jednom malém místě, v naprostém pohodlí a klidu. Tropické suché lesy se dotýkají přímo krásných černých sopečných pláží Moluckého moře a v období sucha tady naleznete mnoho živočichů. Krásně teplé moře je plné korálů a podmořského života, což byla pro nás ideální kombinace. Ráno a odpoledne jsme fotografovali a během polední pauzy se potápěli v krásném Moluckém moři. Naštěstí v období sucha tady nepotkáte ani jediného komára, mohli jsme vesele chodit lesem v krátkém rukávu a neměli jsme ani jediný štípanec. Bohužel se tady ale vyskytují mravenci a to v obrovském množství, a pokud je člověk zvyklí instinktivně při fotografování zvířat zalehnout na zem, má o zábavu postaráno. Při fotografování makaků mě pokousali tak, že jsem se celý týden jen drbal. Všichni jsme byli nakonec od něčeho pokousaní a pořád se drbali, naštěstí nikdo tak vážně, jako kluci před námi. Sulawesi oplývá bohatou a hlavně endemickou faunou. Na Sulawesi nežije tolik druhů, jako jinde na světě, ale převážná část žije pouze tady a nikde jinde, proto bylo nakonec fotografování tak atraktivní. Celé dny jsme sledovali vážně ohrožené endemické makaky chocholaté, nejkrásnější opičky světa nártouny celebeské a létající drahokamy přírody, ledňáčky.

Makak chocholatý, něco málo o druhu
Makak chocholatý se vyskytuje pouze na ostrově Sulawesi (Celebes), konkrétně v jeho severovýchodní části a přilehlých ostrovech Pulau Manadotua a Pulau Talise. Makak chocholatý patří mezi kriticky ohrožené živočichy a jsou přísně chráněni. K životu dávají přednost lesům ve výškách od 700 do 1100  m n. m. s dostatkem ovoce.  Živí se rozmanitou potravou, například ovocem, hmyzem, kraby aj., potravu si někdy ukládají do lícních toreb. Skupinu dříve tvořilo okolo 100 opic, avšak jejich ohroženost v současnosti způsobila i zmenšení skupin, které se denně rozdělují do tlup o 10−25 jedinců. Čas obvykle tyto opice tráví na zemi. Makakové chocholatí dosahují pohlavní dospělosti okolo 4. až 5. roku věku. Rozmnožovat se mohou po celý rok, samice připravenost k páření ukazuje oteklými růžovými sedacími mozoly. Po 5 a půl měsíci gravidity se jí narodí jedno mládě. Makakové chocholatí se dožívají kolem 25 let.

Makak chocholatý, Macaca Nigra Projekt
Na ostrově Sulawesi v národním parku Tangkoko lze velmi snadno pozorovat a fotografovat poslední volně žijící makaky chocholaté. Pro účely ochrany a možnosti pozorování kriticky ohrožených makaků tady vytvořili němečtí vědci spolu s indonéským institutem nadaci, ve které se střídají studenti a vědci z celého světa. Macaca Nigra Projekt byl zahájen v dubnu 2006 s cílem studovat ekologii, reprodukční biologii a sociální systém chování makaků přímo na ostrově Sulawesi v jejich přirozeném prostředí a podporovat tak zachování tohoto fascinujícího druhu. V době naší přítomnosti jsme mohli mluvit s mladými studenty a dobrovolníky, kteří na ostrově studují volně žijící makaky. Mají je tady rozdělené do skupin, které jsou pojmenované Rambo 1 – Rambo 4. Tyto skupiny makaků jsou z části habituovaní a jsou zvyklí na přítomnost lidí. Další skupinky žijí už ve vyšších nadmořských výškách a lidem se většinou vyhýbají. Každý den vyrážejí studenti do terénu a jsou s makaky od ranního probuzení, až do tmy. Celý den zaznamenávají informace o jejich životě a pečlivě studují jejich chování. Tímto je umožněno vždy malé skupince turistů se přiblížit a makaky fotografovat.

Makak chocholatý, fotografování v terénu
Denně jsme nachodili desítky kilometrů přímo v terénu, kde jsme mohli trávit libovolný čas ve společnosti makaků.  Zajímavé bylo, že se nás prakticky nebáli a pokud jsme byli tišší a klidní, makakové se přiblížili na dosah ruky. Jsou to neskuteční zvědavci, jak necháte někde položený batoh, ihned jsou u vás a dokážou vám prohrabat naprosto všechno. Makakové se pohybují ve větších skupinkách, čítající přibližně 20-50 jedinců, takže máte neustále o zábavu postaráno. Měli jsme možnost se každý den rozhodnout, kdy chceme makaky fotografovat, jestli brzy ráno za svitu slunce, nebo později odpoledne až do západu. Pomalu jsme se přesouvali tam, kam šla celá tlupa. Někdy jsme se prodírali tak hustým podrostem, že nebylo téměř možné projít a někdy jsme mohli fotografovat na příjezdové cestě, nebo na černých pláží moluckého moře.

Makak chocholatý, opičí selfie
Asi jako většina návštěvníků, jsme si chtěli vyzkoušet ono světoznámé opičí selfie. Makakové jsou zvědaví tak, že se přiblíží téměř na dotek ruky, takže je možné se u nich vyblbnout i s širokým ohniskem. Světoznámá kauza, kdy fotograf tvrdil, že mu makakové ukradli fotoaparát a sami se vyfotili, není tak docela pravdivá, ale to je dnes jedno. Náš průvodce byl přímo u toho, když známá fotografie vznikla, takže skutečnost je trochu odlišná. Nicméně snad každá skupinka turistů zkouší opičí selfie a makakové jsou na fotoaparáty tak zvyklí, že když je necháte na stativu s dálkovou spouští, tak je skutečně možné, že makakové něco vyfotí. Nicméně je to na rozhodnutí každého, jestli obětuje drahou techniku, nebo se bude spíše snažit vyblbnout se širokým ohniskem.

Makakové patří mezi kriticky ohrožené druhy, ale smutným faktem zůstává, že je místní loví pro maso. Náš průvodce je členem projektu Macaca Nigra a monitoruje i místní trhy, na kterých se čas od času objevují pečení makakové stažení z kůže. Není to bohužel nic neobvyklého a poslední případ je starý sotva měsíc. Makaků stále ubývá a je tedy otázkou času, zda se podaří tyto úžasné tvory zachránit, nebo je čeká vyhynutí. Letošní rok máme přislíbenou výpravu do vyšších nadmořských výšek národního parku Tangkoko, kde se setkáme s těmi více divokými a snad se podaří vyfotografovat něco zajímavého, už se nemohu dočkat návratu na tento malebný ostrov.
 

Související články:

 

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 1.6, Doba expozice: 1/100s, ISO: 1250, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/125s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/80s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/80s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/80s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/80s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF24mm f/1.4L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/80s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Makak chocholatý (Macaca nigra) | Celebes crested macaque, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/80s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz

Categories: Nature | 20.03.2016
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

21.03.2016 (06:56)

Už se na ně těšíme moc. Krásné fotky Michale

20.03.2016 (17:44)

Mišaku supr ;-)



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *