06.03.2010

Winter Bayerische Wald

Předem bych se rád omluvil všem, na které loňský rok nezbylo místo při plánování naši společné cesty do národního parku Bavorský les. Letošní rok bych cestu velmi rád zopakoval a snad bude i sníh.

Ranní cesta do Bavor, není nutné nikam pospíchat
Dnes ráno jsem si to pohodlně vyzkoušel, cesta až na místo se dá ve velké pohodě stihnout do 2 hodin, pokud se rozhodnete řítit po ranní prázdné dálnici i více jak 200km/h. Obvykle mi cesta z Mladé Boleslavi trvá něco okolo 3 hodin, z Prahy to bude asi o 40 minut méně, přeci jen pojedete v zimě. Velmi se omlouvám Všem dnešním účastníkům, vím, že většina z Vás ještě tak rychle nikdy nejela, ale kdo mě zná, ten chápe. Test mojí nové čtyřkolky dopadl na jedničku a konečně nebudu mít žádný problém se pohodlně v zimě dostat za fotografováním téměř kamkoliv. Nejlepší cesta se jeví po dálnici a to ve směru Praha-Plzeň-Klatovy-Železná Ruda-Bavorský les. V Bavorském parku jsem byl už mnohokráte, a jako nejlepší den pro návštěvu parku, se mi jevil jakýkoliv den v týdnu, kdy je v parku prakticky prázdno. Většina návštěvníků se stejně rozhodne, že cestu naplánuje na víkend, proto rozhodně doporučuji sobotu, snadno se tím pak vyhnete nedělním šíleným návratům domů po našich dálnicích.

bavorak09 Rys ostrovid (Lynx lynx) | Eurasian Lynx, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 06. března 2010 11:15:28, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo) bavorak05 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 480.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 20. prosince 2009 11:48:15, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Bavorský les, jako ho neznáte
Většina návštěvníků, a především pak fotografů, zná Bavorský národní park z mnoha článků publikovaných na internetu. Nejlépe to popsal v souhrnném článku loni v létě Ondra, ve svém článku „Bavorský les, ZOO pro fotografy“. Loni mi ukázal kamarád Jirka krásy zimního parku a bylo rozhodnuto: každý rok se sem několikrát za zimu vracím a stále se učím něco nového. Možná budete překvapeni, ale většina z Vás ani netuší, že míjí to nejkrásnější místo ještě před tím, než dorazí do té známé části Bavorského parku. Bavorský národní park je opravdu hodně velký a Vy, jako návštěvníci, máte několik možností, co a kde navštívit. Část Bavorského národního parku u vesnice Spiegelau zná asi většina z Vás a jedná se o tu část parku, kterou popsal Ondra ve svém článku. Mně se osvědčila zcela jiná část parku, která toho nenabízí přeci jen tolik, jako jeho známější část, zato jsou tady o mnoho lepší podmínky pro fotografy a to především v zimě. Doslova fotografický poklad se nachází jen 12 kilometrů od hraničního přechodu Železná Ruda. Není nutné se hnát 50 kilometrů do druhé části Bavorského národního parku, ale mnohem pohodlněji zastavit jen 10 kilometrů od našich hranic, blízko města Ludwigsthal. Parkoviště je tady zcela zdarma, dokonce sem z České republiky jezdí i vlak a můžete se sem dostat pohodlně vlakem a zaparkovat jen necelý kilometr od prvního výběhu rysů a vlků. Přesné GPS souřadnice parkoviště Vám předkládám tady: N50°27.070, E14°54.328

bavorak01 Rys ostrovid (Lynx lynx) | Eurasian Lynx, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM + 1.4x Canon Extender, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 546.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 6. prosince 2008 10:48:12, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Proč právě Bavorský park v zimě, kdy se sem vydat a na co si dát pozor
Proč právě Bavorský park v zimě? Odpověď je velmi snadná: většina zvířat, která se tu dají nafotografovat jsou pro fotografy nejvíce atraktivní právě v zimě. Je libo vlka běžícího zasněženou krajinou, rysa brodícího se po kolena ve sněhu, nebo medvěda hnědého, který právě opouští svůj zimní brloh? Všechno tohle je možné nafotografovat právě tady, jen několik málo kilometrů od Železné Rudy, v národním parku Bavorský les. Pro mě jako fotografa je právě zima to nejkrásnější období v parku. Park je většinou celý naprosto prázdný, a pokud se Vám podaří trefit počasí plné třeskutých mrazů, máte vyhráno, celý park bude jen Váš. Než se rozhodnete pro samotnou návštěvu národního parku Bavorský les, je nutné si uvědomit pár věcí.

bavorak02 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 13. prosince 2008 10:48:12, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Počasí jako limitující a hlavní faktor návštěvy parku
Rozhodujícím faktorem pro návštěvu parku by mělo být především počasí. Doporučuji Vám všem tenhle faktor nepodcenit a zaměřit se na co nejlepší znalost místních poměrů a vrtochů počasí. V celém parku je velmi málo světla, pokud se rozhodnete tady fotografovat v zimě, o to méně ho tu bude. Nejlepším pomocníkem v téhle situaci je potom sníh, který i ten nepatrný zbytek světla dokáže odrazit na to správné místo a výsledná fotografie může stát za to. Před samotnou návštěvou parku doporučuji pečlivě prostudovat stránky (http://www.chmi.cz/) a zejména potom předpovědi numerického modelu ALADIN, který je mocným nástrojem a pomocníkem každého fotografa. Já se rozhoduji vždy a téměř výlučně na základě předpovědi počasí. Chcete atraktivní snímky v zimním období, pak si počkejte na sněžení, chcete snímky s mrazivým nádechem severských států, pak si počkejte na opravdové mrazy, jako se nám to letos podařilo při posledním výletu, ale přeci jen -20°C chce také trochu toho sebeobětování. Opravdu je dobré si rozmyslet, co by mohlo pro výslednou fotografii být nejlepší, potom teprve vyrazit směrem Bavorský les. Když se sejdou všechny ideální faktory počasí v pátek pěkně pohromadě, neváhám a v sobotu ráno vyrážím. Bavorský národní park si určitě všichni zamilujete, zejména pak fotografové, kteří se sem budou neustále vracet. Každý si pak zcela jistě vyzkouší všechny možné situace a vrtochy místního počasí, na které tu hned při první návštěvě narazí. Nezapomínejte také na to, že nemá smysl tu být velmi brzy ráno, je tu tma jak v pytli. Pohodlně stačí, když tu budete kolem osmé hodiny ranní, venku pak bude mrznout a Vy si budete moci vychutnat naplno krásny Bavorského národního parku. Nedoporučuji park navštěvovat, pokud nebude dostatečně velká sněhová nadílka, fotografie vlka, nebo rysa válejícího se v blátě, nebude určitě Vaším splněným snem.

bavorak08 Rys ostrovid (Lynx lynx) | Eurasian Lynx, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 480.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 20. prosince 2009 12:22:39, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo) bavorak10 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds MarkIII, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 13. prosince 2009 09:33:18, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Fotografování v parku, kdy, co a jak
Fotografovat v národním parku Bavorský les je velmi snadné
, dokonce bych ho doporučoval všem začátečníkům, kteří se seznamují se svojí technikou, ale i těm pokročilejším, kteří se pokusí o nějaký ten zajímavý snímek. Za tu dlouhou dobu, kdy sem v zimě jezdím, jsem se naučil pár triků, rad a fíglů, které by Vám mohly pomoci. První věc, kterou si musíte v parku uvědomit, že je nutné malinko porušit zdejší pravidla, i když možná, že je ani nakonec neporušíte. Pokud se budete pokoušet o kvalitní fotografie, je nutné fotografovat z pozice ležícího střelce. Toho lze dosáhnout bohužel jen tím, že sejdete ze značených cest a vrhnete se přímo k plotu, kde jsou zvířata chována. Nikde to výslovně zakázané není a stejně to všichni fotografové tak dělají. Vzpomínám si dokonce na jednu cestu s kamarádem Jirkou, jak se několik německých kolegů na nás pohrdavě koukalo, když jsme se váleli ve sněhu u plotu na zemi, a nakonec to také nevydrželi a za malou chvíli jsme se váleli u plotu všichni. Když se rozhodnete vyfotografovat rysa plazícího se ve sněhu a mizícího ve spleti stromů, nic jiného Vám stejně nezbude. Doporučuji velmi kvalitní a teplé oblečení, ono fotografovat ve sněhu má svoje rizika a úskalí a v bláznivé akci člověk velmi snadno zapomene, že leží na studeném sněhu. Druhá věc, které je důležitá pro Vás všechny, je informace o krmení a aktivitách zdejších zvířat. Pokud se vydáte do parku v rozmezí prosinec-únor, tak největší aktivita rysů nastává kolem 10 hodiny ranní, kdy se vydávají na obhlídku svého teritoria, potom je nutné být někde poblíž u plotu a užívat si fotografické orgie. U vlků je to trochu složitější, ti jsou krmeni už velmi brzy ráno a jejich aktivita je velmi různorodá. Někdy je potkáte ve spodní části, jindy je můžete fotografovat přímo z nově zbudovaného dřevěného ochozu a počkat si na moment, kdy se vlci řítí dolů, směrem k výběhu rysů. Tady se dají právě pořídit atraktivní snímky běžícího vlka v čerstvém prašanu, je to ale úkol na delší čas a možná se Vám to napoprvé nepovede, proto nebuďte hned zklamaní. Já sem jezdím již druhým rokem a pořád nejsem spokojen, proto doporučuji strávit hodně času na jednom místě a výsledek se potom určitě dostaví. Nahoře u výběhu vlků je velká dřevěná rozhledna, která je v zimě uzavřená, ale zase, bez větších problémů se na ní dá dostat a neporušíte tím žádná nařízení a zákazy, je to jen na Vaše riziko. Pokud vylezete až nahoru, budete v úrovni vysokých smrků, kam se slétá v zimě hodně křivek obecných, takže fantazii se meze nekladou a nafotografovat se tu dá opravdu hodně. Tohle místo je zcela unikátní, jde o jakýsi přelom zdejšího vrchu, kam se přibližně každých 30 minut stahují vlci, aby proběhli celé své teritorium, a právě tady se dají pořídit přímo od plotu atraktivní snímky vlků vybíhajících na pověstný vrchol malého kopce. Možností je tu opravdu mnoho, fantazii se meze nekladou a určitě každý z Vás si tu najde to svoje ideální místečko.

bavorak07 Rys ostrovid (Lynx lynx) | Eurasian Lynx, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-7D, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 480.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 20. prosince 2009 11:59:37, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Pokud bude počasí ideální, bude ještě hodně sněhu, nebo spíše sněžit, rád se do parku další sobotu naposledy vrátím. Vím, že jsem slíbil, že může kdokoliv podniknout cestu společně se mnou, a proto pokud budete mít zájem, můžeme se sejít následující sobotu přímo na parkovišti v parku. Už teď ale vím, že každý milovník zimního fotografování si Bavorský park zamiluje a v dohledné době ho navštíví. Těším se už teď na Vaše fotografie z parku a doufám, že jsem Vám tímto malým návodem pomohl a zároveň i odpověděl na velkou spoustu dotazů, které mi na tohle téma přišly.

bavorak03 Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) | Gray Wolf, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 13. prosince 2008 10:32:47, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Důležité informace:
1. Poloha parkoviště, poté se vydejte nahoru, skrze malý tunel, přímo po stezce k rysům a vlkům. (N50°27.070, E14°54.328)
2. Parkoviště je bezplatné, nic se zde neplatí, na rozdíl od druhé části parku, kde platíte 5 Euro.
3. V parku se nedá nic koupit, jídlo ani pití, vše si vezměte sebou.
4. Doporučená technika, objektivy 300-800mm, doporučuji kvalitní pevná skla, která proostří zdejší drátěný plot.
5. Sledujte pečlivě předpověď počasí na http://www.chmi.cz/, počasí je rozhodující pro kvalitu fotografií.
6. Důležitá je sněhová pokrývka, bez sněhu to nemá vůbec smysl sem jezdit, tedy myšleno v zimním období.
7. Nebojte se fotografovat přímo od plotu, pro kvalitu fotografií je to nutné, i když k němu nevede žádná cesta, pravděpodobně neporušíte žádná pravidla a nařízení a prozatím to nikomu nevadilo, ani strážcům parku, kteří nás u toho pozorovali.
8. Do parku se stačí dostavit v poklidu kolem osmé hodiny ráno, zvířata jsou stejně nejvíce aktivní od 10 – 14 hodin, dle počasí a venkovní teploty.

bavorak04 Rys ostrovid (Lynx lynx) | Eurasian Lynx, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM + 1.4x Canon Extender, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 546.00 mm, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55S, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manuál, Blesk: ne,Vytvořeno: 13. prosince 2008 12:23:46, Nationalpark Bayerischer Wald, Bavorský les (Německo)

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 07.03.2010

Categories: Nature | 06.03.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

20.01.2014 (14:26)

Nechystá sa tam niekto tento rok (2014) fotiť rád by som sa pridal nechce sa mi tam samému?

30.06.2010 (13:54)

Mohu poprosit o GPS souřadnice parkoviště Bavorského lesa. Ty co jsou v článku mě na www.mapy.cz ukazují polohu u Mladé Boleslavi :-) předem děkuji

17.03.2010 (11:01)

Dobrý den pane Jirouš! Informace se určitě hodí,děkuji! Cestu do Bavorského lesa si plánuji již delší dobu, ale zatím se mi nepovedlo ji uskutečnit. Škoda že jsem si Vašeho článku nevšiml dříve, ta druhá sobota by mi možná vyšla a konečně bych se s Vámi seznámil i osobně a ne jen prostřednictvím webu. Vaše WS se mi také kryjí (nebo jsou obsazené :-D ) s jinými plány, tak nezbývá než doufat,že se potkáme alespoň u veverek na Štěpánce :-) Ať se daří! PS:uvedené souřadnice ukazují do MB?! :blink:

12.03.2010 (20:20)

Peknej clanek, diky za informace, uz se tam tesim docela dlouho a snad to konecne brzy vyjde .... :-)

11.03.2010 (15:22)

pali hradiský | www.fototatry: Čau, vypadá to na víkend, že by mohlo sněžit, takže já pojedu, nevím jestli v sobotu, nebo v neděli, ale pojedu. Měj se a možná se potkáme.

11.03.2010 (08:08)

nazdar, jj ... tato prva časť bavorského lesa je naozaj krajšia a menej okúkaná. chodím tam už 2 roky ;-) tak sa možno v sobotu stretneme ... pali

08.03.2010 (10:11)

Petr Vaculík: Tak pak dej vědět, jak to dopadlo, v týdnu tam nikdo nebude, bude to super.

08.03.2010 (10:10)

MichalM: Já taky Michale, dobrá poznámka, děkuji.

08.03.2010 (10:10)

Petr Vaculík: Já taky Petře, doufám, že to vyjde a zajedeme tam ještě jednou.

08.03.2010 (10:09)

David Prášek: Není zač kamaráde, nezapomenu na tu tvoji smrt v očích ;-) Co fotky, povedly se?

08.03.2010 (09:08)

MichalM: Díky za tip, každopádně to na zítřek vypadá v Bavorech hezky, takže snad vyrazím :-)

08.03.2010 (09:02)

Pokud mohu jen doplnit, ja na predpovedi pocasi pouzivam http://www.medard-online.cz/ , pro me osobne lepsi presnost nez aladin.

07.03.2010 (07:18)

Jak to není 200, tak to není cestovní rychlost, co? :-) Doufám, že ta sobota vyjde, rád bych se tam kouknul. Fotky moc pěkné.

06.03.2010 (23:23)

Děkuji moc Michale, že si mě tam vzal dneska. Jizda s tebou je tada fakt na hranici, ale stalo to za to. Vsem vrele doporucuju! Jeste jednou díky a Michale jezdi opatrne, seš blázen:)



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *