24.07.2009

Antelope Canyon, světlo a stín v zemi Navahů

Magický a podmanivý svět indiánských legend znovu ožívá, ve hře světel a barev v nenápadném místě kdesi v zemi Navahů. Antelope Canyon patří mezi nejfotografovanější místa na západě USA, určitě proto stojí za to, navštívit tohle jedinečné místo.

Antelope Canyon, hledání magického kaňonu
Už když jsem přistával na letišti v Los Angeles, tak jsem přemýšlel, jestli se mi podaří, tohle neuvěřitelně podmanivé místo nakonec navštívit. Cestu jsem musel naplánovat s ohledem na ubytování a rozhodnout se už na letišti. Říkám si, okradu se o nějaký čas v Grand Canyonu, ale zase se pokusím strávit nějaký ten čas v Antelope Canyon. Jelikož jsem na Grand Canyon měl dostatek času, rozhodl jsem se neváhat ani minutu a pokusit se dostat alespoň na krátký čas do Antelope Canyon. Cesta je celkem snadná, směrem na městečko Page, kolem světoznámé přehrady Lake Powell až do Antelope Canyon.

an01 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 14.0, Doba expozice: 5 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 16:29:36, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

an02 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 14.0, Doba expozice: 3.2 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 16:27:26, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

Antelope Canyon, indiánská zem Navahů
Antelope Canyon je výsledkem dlouholetého působení vody do pískovcového podloží, i když je soutěska řečiště Antelope Creek povětšinu roku vyschlá a nabízí vlastní přístup do kaňonu, jsou i období, kdy neustále prší a voda modeluje celý kaňon a tím vytváří jeho současnou podobu. Vlastní soutěska je rozdělena do dvou částí, Upper Canyon a Lower Canyon. Antelope Canyon leží na území, které je pod správou Navahů a ti toho také bohužel k nevůli všech turistů a fotografů patřičně využívají. Antelope canyon je velmi obtížné popsat a i nejlepší fotografie vypoví jen málo o duchu tohoto místa, proto bude Vaše návštěva více než nutná, teprve potom si dokážete udělat představu, co znamená Antelope Canyon. „Celá země patří odedávna lidu Diné. Přesněji od té doby, co jeho předkové dorazili při svém putování na jih do krajů Coloradské plošiny, usadili se zde a postupně nahradili původní obyvatelstvo. Od těchto původních usedlíků, žijících v pueblech a označovaných dnes jménem Anasazi ("dávní lidé" nebo také "dávní nepřátelé"), se naučili obdělávat půdu. Díky této dovednosti dostali i jméno, pod kterým je známe i my: Navaho, což v jazyce Tewa znamená "obdělaná země". – zdroj Zdenek Bakštein 2003.“
Rezervace indiánů Navaho zabírá značnou část severovýchodní Arizony a zasahuje i do států Utah, Colorado a Nové Mexiko. Navahové mají vlastní samosprávné orgány s autoritou na celém území. Připoutejte se, je to zákon Navahů – to hlásají tabulky u silnic v rezervaci.

an03 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 14.0, Doba expozice: 6 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 17:21:22, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

an05 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 14.0, Doba expozice: 10 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 17:41:22, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

Antelope Canyon, pouštní rallye Dakar, aneb indiánskou dopravou přímo do kaňonu
Největší legrace a bohužel i moje největší zklamání, přišlo ihned po příjezdu na parkoviště ke vstupu do kaňonu. Malá dřevěná bouda, ve které sedí hodně obtloustlý Navaho, bohužel už značně opilý a s úplným klidem nám jen tak mezi řečí oznámil, že musíme čekat na další turisty. Rozhodně nevyjede, než zaplní svoji starou dodávku, aby nás všechny mohl dopravit do kaňonu a pěkně zinkasovat svoje těžce vydělané dolárky. Jediná cesta ke vstupu do kaňonu vede vyschlým řečištěm řeky Antelope Creek a normálním automobilem nemáte šanci se tam dostat. Navahové toho velice obratně využili a vozí turisty starou dodávkou, s hodně podhuštěnými pneumatikami, přímo přes vyschlé řečiště vysokou rychlostí směrem ke vstupu do kaňonu. Chvílemi si jejich zběsilá jízda nezadá se závodníky pouštní rallye, jim je to ale úplně jedno, na korbě mají 12 lidí a snaží se všemožně kličkovat hlubokým pískem, jen aby dodávka nikde nezapadla a dojela až ke kaňonu. Až na samém konci jsem pochopil jejich styl jízdy a nakonec i použitý automobil, tedy jestli se tomu vůbec dá říci automobil. Na všechno nepohodlí člověk velmi rychle a rád zapomene, a jakmile vstoupí do úžasného světa barev a stínů, pozná zapomenutý svět indiánů kmene Navaho.

an04 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 11.0, Doba expozice: 5 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 17:37:16, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

an09 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 16.0, Doba expozice: 25 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 18:06:20, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

Antelope Canyon, strasti a slasti fotografa, barevný ráj
Jak jsem vzpomínal, tak moje velké zklamání přišlo už na parkovišti, protože nám místní průvodce z kmene Navaho oznámil, že musíme čekat na ostatní, než se naplní dodávka. Bohužel nám tak utekl ten jedinečný a úžasný moment, pro který jsem se tehdy na letišti rozhodl navštívit Antelope Canyon. Ten správný a nejvíce fotografovaný moment, kdy světlo vniká úzkou stropní štěrbinou přímo do útrob kaňonu, nastává bohužel pro mě každý den přesně od 11–13h, právě ve chvíli, kdy je slunce nejvýše na obloze. Teprve potom pro Vás kaňon rozehraje tu pravou světelnou show, podívanou plnou úžasných barev, tvarů a stínů. Nejlepší je pro návštěvu zvolit dopolední hodiny a pokusit se místního průvodce uplatit tak, aby Vás nechal v kaňonu samotné, než přiveze další skupinu, protože jinak se tam nedá prakticky fotografovat. Kaňon je velmi úzký a má bohužel jen jeden vstup, kterým se musí asi po 30 min zase zpátky, a tak na samotné fotografování zbývá kriticky málo času. Velmi stísněný prostor je asi největší problém, protože Vás bude neustále někdo rušit a bude se přes Váš stativ snažit dostat zpátky úzkou chodbou směrem k východu a určitě zrovna tehdy, kdy budete právě exponovat. Expoziční časy okolo 30s, různé laborování se světlem a hledání vhodného úhlu k fotografování, všudypřítomný prach, který víří ti, co jsou před Vámi, to všechno je opravdová výzva pro každého fotografa. Každopádně se nenechte odradit, protože návštěva Antelope Canyonu stojí opravdu za to, pro fotografa milující hru stínů a světel, to platí dvojnásobně.

an06 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 14.0, Doba expozice: 6 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 17:01:07, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

an07 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 16.0, Doba expozice: 10 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 17:44:31, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

Pár rad a tipů na závěr, aneb jak na Antelope Canyon
1. Úžasná místa se nacházejí v Upper kaňonu, doporučuji směřovat první návštěvu právě tam.
2. Nezapomeňte, že slunce vstupuje do kaňonu mezi 11–13h a proto si čas pečlivě naplánujte, abyste nedopadli jako já.
3. Pokuste se každopádně uplatit místního průvodce, aby Vás nechal v kaňonu co možná nejdelší čas, nejlépe mezi příjezdem další skupiny, což trvá asi 2 hodiny a za tu dobu musíte nafotit snad vše, co jen půjde.
4. Rozhodně je nutný velmi dobrý a pevný stativ.
5. V letních měsících se připravte na opravdu vražedné horko, místy i 45°C.
6. Vhodný je velmi světelný objektiv (EF 24 f/1.4, EF 85 f/1.2) s maximální ohniskovou vzdáleností do 100mm, více se tady určitě využít nedá.
7. Vezměte si sebou cokoliv na čištění objektivu i techniky, prach je tady opravdu velký problém a nedá se mu nijak uniknout.
8. Mějte velkou trpělivost a snažte se jít jako poslední, nejlepší místa se stejně nacházejí kousek za vstupem a tak nechte další návštěvníky pokračovat vesele kupředu a budete mít kaňon malou chvíli jen pro sebe.
9. Ubytování je nejlepší někde poblíž městečka Page, nedaleko je spousty dalších míst k fotografování, např. další známá atrakce Horseshoe Bend, meandry řeky Colorado.
10. K návštěvě samotného kaňonu postačí bohatě dva dny a další dva dny k návštěvě okolí.

an08 Antelope kaňon | Navajo Tribal park, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 14.0, Doba expozice: 10 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 11. srpna 2008 18:16:27, Navaho Tribal Park (Spojené státy Americké)

Návrat do Antelope Canyon
Na další rok jsem si naplánoval znovu velkou cestu po západu USA a každopádně se musím určitě do Antelope Canyonu vrátit a mít konečně možnost spatřit na vlastní oči znovu tuhle nezapomenutelnou nádheru.

Související články:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 25.7.2009

Categories: Landscape | 24.07.2009
Keywords: antelope canyon  antelope  canyon  los angeles  lake powell  utah  colorado  usa  západ usa  národní parky   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

27.07.2009 (12:37)

Liška Jan: Naprostá pravda, stačí jen namířit fotoaparát kamkoliv a lezou z toho až neskutečný věci. Ahoj Michal

27.07.2009 (12:36)

pv: Neboj se, další rok se to určitě povede, už se tam moc těším zpátky. Měj se hezky, Michal

24.07.2009 (18:59)

Já tomu dlouhej čas říkal saturovanej kaňon :) pri foceni z toho lezli obrazky jako nikdy jindy. Hezky si to nazval v tom predeslym clanku "syndrom rudejch skal". Ono to tam presne tak funguje staci jen namirit objektiv kamkoliv,pouzit dlouhej cas a mas to barevny jako omalovanky. Hezky fotky ale naladu to nezachyti to se musi prozit. Ahoj Honza

24.07.2009 (15:11)
icon pv:

No vida, pak ze se nedockam. Jen skoda ze jsi nemoh vyfotit ten kuzel je to parada. Kdyz sem tam byl loni,bylo tam primo narvano ani chodit se tam nedalo. Sel jsem druhy den dopolko a bylo to v pohode. Ahoj a tesim se na pokracovani. P.S. mas uz predstavu o te ceste dalsi rok, jak tak na to vzpominam, tak bych asi jel. ;-)



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *