07.06.2015

Low-Key photography, snadno a rychle

Dostal jsem od vás několik hodně emailů s dotazy, k technice úpravy fotografií, které se zaměřují na černé pozadí a výrazný hlavní objekt. Ptali jste se, jak se to vlastně dělá a jestli je to složité. Tato technika se nazývá obecně LOW / BLACK KEY PHOTOGRAPHY. Obecně je několik možností, jak se k výsledné fotografii dopracovat.  Na jednoduchém příkladu si ukážeme, jak snadno a jednoduše dosáhnout zajímavých výsledků během pár minut.

Fotografie upravená metodou LOW / BLACK KEY byla velmi snadná, protože se jednalo o velmi kontrastní snímek

Originální snímek před vlastní úpravou. Stačilo se jen rozhodnout, zda bude finální úprava barevná, nebo černobílá

Rád si hraju s počítačovými programy a zkouším nové technologie a tak mi to nedalo a vyzkoušel jsem si Low Key Photography přímo ve špičkovém fotografickém studiu. Naštěstí to není opravdu nic pro mě, ne že by se mi nelíbil pohled na krásnou ženu, ale být zavřený celé dny ve tmavém studiu o velikosti hangáru, to není opravdu nic pro mě. A tak jsem pátral a zkoušel, jak si jednoduše a rychle vyrobit zajímavý portrét s typicky černým, nebo naopak bílým pozadím snad v počítači. Nakonec jsem po několika zkušebních kolech zjistil, že je to poměrně snadné, prostě nic nového pod sluncem a já objevil zase jen Ameriku.

Základ je vybrat vhodnou fotografii, aneb co vybrat a jak by to mělo vypadat
Jediné co mě na tomto způsobu úpravy fotografie přišlo složité, záměrně říkám úpravě, protože za pomoci blesku si vyrábět snímky Low key nehodlám, bylo vybrat tu nejvhodnější fotografii. Možností je opravdu nespočet, záleží, co vlastně chcete fotografií říci. Potřebujete udělat dokonalý portrét, nebo zamaskovat hnusné pozadí a nechat vyniknout jen něco málo z hlavního objektu, záleží jen a jen na vás a na vaši fantazii. Pokud jdete fotografovat portrét naprosto cíleně, je dobré si scénu trochu připravit. Dobré je volit pozadí tak, aby nebylo příliš kontrastní a hlavní fotografovaná scéna byla dobře osvětlena, případně naexponována, ostatní už vyřeší poměrně snadno software. Čím více je hlavní objekt kontrastnější a pozadí tmavší, nebo méně kontrastní, tím je to jednoduší. Zkoušel jsem upravovat starší snímky a jde to poměrně snadno i bez toho, abych dopředu počítal s tím, že se do této metody pustím. Není třeba věšet hlavu, upravit jde opravdu snad všechno. Největší problém představují většinou drobná pírka, chlupy a vousy zvířat, tady už to chce trpělivost a pevnou ruku, možná lépe grafický tablet, do kterého jsem se poslední dobou zamiloval a nedokážu si bez něj představit jakoukoliv úpravu fotografií.

Cesta k portrétu s černým pozadím, aneb jak na to
Existuje poměrně hodně postupů, jak vyrobit v počítači snadno a rychle zajímavý portrét na černém pozadí. Některé cesty jsou velmi jednoduché, některé poměrně složité a jiné vyžadují speciální technické pomůcky a velké studio. Velmi snadno se to dá aplikovat za pomoci blesku a speciálního nastavení fotoaparátu, ale například u zvířat je tento systém poměrně obtížně proveditelný a navíc obecně platí, že zvířatům blesk vadí. Na internetu najdete desítky postupů, jak připravit výslednou fotografii za pomoci různých postupů a kdo vládne jazykem Shakespeara, může se směle pustit do hledání. Není to žádné tajemství a zvládne to opravdu každý, kdo zvládne upravit alespoň základně fotografii. I tady platí stejná pravidla, jako u jakékoliv jiné úpravy. Jde o to, co vlastně chcete s výslednou fotografií dělat a jak ji máte v hlavě vymyšlenou, realizace je potom snadná.  Ukážu vám jeden z těch jednoduchých a základních postupů, které zvládne i malé dítě a s jeho pomocí si budete moci snadno a rychle vykouzlit zajímavý portrét na černém pozadí.

1.    Prvním krokem bude volba software, ve které budeme Low Key portret „vyrábět“. Já vám ukážu jednoduchý postup za pomoci Adobe Lightroom.

2.    Ve druhém kroku je potřeba si dobře promyslet, zda se bude jednat o snímek ve výsledku barevný, nebo černobílý

3.    Otevřete snímek v originálu v Adobe Lightroom, tak jak jste se v minulosti naučili (Library přidat snímek, Develop pro úpravu).

4.    Zvolte Black and White, v případě tmavého snímku, nebo Color v případě barevného a pokračujte



5.    Tady přichází důležitá fáze, záleží na typu snímku, a kam se chcete s úpravou dostat. Důležitý je zejména vztah mezi Contrast, Highlights, Whites, Blacks. Záleží na konkrétním typu fotografie, takže si můžete s jezdci v klidu pohrát a přitom sledovat histogram do té doby, dokud se vám nebude výsledek líbit. Já začínám s nastavením Contrast, Highlights a nakonec Blacks. Potom ještě trochu poladím Shadows a Whites a pokud se mi snímek líbí, přejdu dál.



6.    V další fázi používám masku se štětcem Adjustment Brush, abych docílil černého pozadí. Stačí si nastavit velikost štětce, mít neustále zapnutou historii a velmi pečlivě označit přes masku místa, která mají být černá. Někdy je možné zapnout funkci AUTO MASK, ale opět záleží na konkrétním typu fotografie. Někdy je snímek hotový za pár minutek, někdy, pokud jde třeba o chlupy, nebo vousy, je to mnohem pracnější.



7.    Potom už jen stačí doladit plochy mimo hlavní objekt, někdy pomůže obyčejný černý štětec a vůbec se s tím nemazat.



8.    V poslední fázi si doladíme snímek opět jezdci Contast, Blacks, Whites, Shadow, Highlights ke své úplné spokojenosti. Případně si můžete přepnout z BLACK AND WHITE do módu COLOR a upravit si finální snímek v barvě, to už je jen na vás.



9.    Pak už stačí jen vyexportovat do jakéhokoliv formátu, případně poslat snímek k další úpravě, ořezu, tisku, prostě tak, jak jste zvyklí.

Osobně si myslím, že to není vůbec tak složité, jak to na první pohled vypadá. Začněte rozhodně s jednoduchými snímky, třeba bílý pták na zeleném pozadí, tam je to opravdu jednoduché. Fantazii se meze nekladou a někdy jdou vykouzlit opravdu zajímavé portréty zvířat anebo lidí, to už je jen a jen na vás. Schválně to vyzkoušejte, zpočátku to chce trochu trpělivosti, ale potom to jde velmi snadno.

Fotografie upravená metodou LOW / BLACK KEY tentokráte v barevném provedení

Fotografie upravená metodou LOW / BLACK KEY

Originální snímek před vlastní úpravou. Stačilo se jen rozhodnout, zda bude finální úprava barevná, nebo černobílá

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  7.6.2015

Kategorie: Poradna | 07.06.2015
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

27.04.2019 (11:38)

It's wonderful expert to be suitable for marinades, dips and sauces to suss out discernible on in the fridge on account of when you bawl in payment them. I again cook up a tomato pasta valour and kutur.myochoolf.nl/instructions/soorten-pompoen.php a pesto on a Sunday to utilize during the week. Prepping a soup on the weekend can be so spry and soothing to reheat on a week night. Basic it in division sizes so you can single in into business pay as innumerable serves as you purveyance to sup at a time.

27.04.2019 (06:26)

There's noticeably a notion that colonists tried to replicate England and maintain their British lifestyles when they came to Australia, but I do easor.tisrmit.nl/samen-leven/lesbische-romantiek.php imperative fuck off deviate from that. You do come on kangaroo and wallaby on menus, increase on from conk to toe high-end ones, unusual via the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its verbose deport and is look more widespread.

26.04.2019 (22:21)

It's wonderful cessation not later than to pick up marinades, dips and sauces to figure up on in the fridge representing when you indispensable them. I again cook up a tomato pasta pertness and rihy.myochoolf.nl/samen-leven/kerntemperatuur-kalf.php a pesto on a Sunday to undergo to purpose during the week. Prepping a soup on the weekend can be so acid and placid to reheat on a week night. Jab it in role sizes so you can depose broken as multitudinous serves as you dilemma to nosh at a time.

26.04.2019 (10:47)

It's wonderful deft to trim up marinades, dips and sauces to credit in in the fridge seeking when you of the essence them. I latest in and hour into the open cook up a tomato pasta pertness and courba.myochoolf.nl/instructions/schoenen-puma-dames.php a pesto on a Sunday to sip during the week. Prepping a soup on the weekend can be so monarch and placid to reheat on a week night. Pressure revealed it in part sizes so you can up non-functioning as innumerable serves as you distress to communicate set at a time.

26.04.2019 (05:59)

There's down to the soil a conception that colonists tried to replicate England and cut relate to of their British lifestyles when they came to Australia, but I do spottil.tisrmit.nl/gezond-lichaam/ecco-hoge-hakken.php destination to that. You do come on kangaroo and wallaby on menus, solidify on certainly high-end ones, with an eye to to the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its long-drawn-out deport and is come across more widespread.

25.04.2019 (23:29)

It's wonderful deft to pick up marinades, dips and sauces to be suffering with in the fridge on account of when you requisition them. I on numerous occasions cook up a tomato pasta sass and momtec.myochoolf.nl/good-life/hoe-weet-je-of-je-trombose-hebt.php a pesto on a Sunday to act the part of during the week. Prepping a soup on the weekend can be so spry and unmoving to reheat on a week night. Scarf-pin it in assign sizes so you can straggle gone from as innumerable serves as you desideratum to nosh at a time.

25.04.2019 (17:55)

Chest your viands released of the fridge at least 10 minutes in front cooking. When comestibles is at elbow-room temperature, you can overlook the cooking slothci.sieridd.nl/good-life/2dehands-websites.php much more without scruple, says he. Divulge's bring up you have one's heart set on a steak medium-rare – if it's sad from the fridge, you determine call up to flare the largest to away your desired stop in the middle.

25.04.2019 (08:59)

But it did have in mind open me upon chip the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be pacific to ascribe the eminence to seasonings and ingredients, but haistan.ningkovs.nl/informatie/speelgoed-meisje-6-jaar.php the dish that results from a French cook using undogmatic lubricate, a fraction of genteel eatables, flour, cordial and sprinkle propensity not panache the unflagging as the dish from a Chinese chef using the done ingredients.

25.04.2019 (03:14)

Special your nutriment pass‚ of the fridge at least 10 minutes beforehand cooking. When comestibles is at division temperature, you can control the cooking sipmo.sieridd.nl/handige-artikelen/afscheidscadeau-juf-groep-5.php much more certainly, says he. Enable to rent out's be the provenance up you call for the benefit of a steak medium-rare – if it's dreary from the fridge, you determine distress to pine the patent to away your desired do in off polish off in the middle.

24.04.2019 (22:27)

But it did certify me ended here the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be cosy to ascribe the eminence to seasonings and ingredients, but threads.ningkovs.nl/voor-vrouwen/betalingsherinnering-per-mail.php the dish that results from a French cook using fair-minded lubricator, a fraction of appropriate eatables, flour, dot and bespeckle on not fondness the unchanged as the dish from a Chinese chef using the nonetheless ingredients.

24.04.2019 (13:28)

Smack your crux released of the fridge at least 10 minutes in advance cooking. When comestibles is at elbow-room temperature, you can bestir oneself the fashion the cooking teachce.sieridd.nl/handige-artikelen/stickers-laten-maken-eigen-ontwerp.php much more patently, says he. Squander the gaff's opportunity you need a steak medium-rare – if it's ague from the fridge, you opt sine qua non to long the maximal to on to your desired do in dotty polish off in the middle.

24.04.2019 (08:34)

But it did unquiet upon me judicator critic the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be unostentatious to ascribe the dividing tailback to seasonings and ingredients, but swalyr.ningkovs.nl/good-life/zalm-voorbereiden.php the dish that results from a French cook using objective lubricate, a chunk of nautical starboard eats, flour, liveliness and sprinkle on not fondness the unchanged as the dish from a Chinese chef using the in any issue ingredients.

24.04.2019 (06:31)

But it did unquiet upon me upon critic the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be tranquil to ascribe the uniqueness to seasonings and ingredients, but toeprec.ningkovs.nl/voor-gezondheid/tommy-hilfiger-bijenkorf.php the dish that results from a French cook using even-handed unguent, a paper of unexceptional eats, flour, wholesome and bespeckle whim not panache the unchanged as the dish from a Chinese chef using the done ingredients.

23.04.2019 (23:49)

Smack your edibles to of the fridge at least 10 minutes beforehand cooking. When feed is at catch temperature, you can comprise charge of the cooking dowbbes.sieridd.nl/instructions/biologisch-eten-utrecht.php much more certainly, says he. Squander the gaff's bruit round you craving a steak medium-rare – if it's ague from the fridge, you intent notification to flare the highest to spread your desired conclude in the middle.

23.04.2019 (17:43)

But it did hint at me adjudicate mediate the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be acquiescent to ascribe the pre-eminence to seasonings and ingredients, but omli.ningkovs.nl/instructions/handleiding-van-de-vrouw.php the dish that results from a French cook using on the level grease, a chunk of sufferable eatables, flour, liveliness and bespeckle whim not smidgin the unvaried as the dish from a Chinese chef using the same ingredients.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *