10.09.2017

Zoborožec přilbový, krasavec z ostrova Sulawesi

Jeden z nejkrásnějších zástupců ptačí říše na ostrově Sulawesi je nádherný zoborožec přilbový. Spatřit největšího ptačího krasavce na ostrově Sulawesi je opravdu zážitek. Jeho poměrně hlučný let nad tropickým lesem vzbuzuje opravdu obdiv. Měl jsem možnost dva roky po sobě pozorovat hnízdění tohoto krasavce a zároveň i krmení samičky v hnízdní dutině, to byl teprve zážitek.

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/6400s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přilbový, něco málo o druhu
V Indonésii žije asi 15 druhů těchto nádherných ptáků velikosti holuba až krocana. Jsou známí pro svůj atypický zobák, který, jak již jejich rodové jméno napovídá, bývá doplněn o nejrůznější výrůstky. Ač se může na první pohled zdát, že jim takto velká struktura musí ztěžovat let, zobák je vyplněný vzduchovými komůrkami, a tedy velmi lehký. Pochopitelně až na pár výjimek. Stejně tak i kosti jsou jako u jiných ptáků vyplněny vzduchem, který mohou zoborožci mít navíc i pod kůží. Ačkoliv velmi dobře plachtí, při letu jsou těžkopádní a na zemi se pohybují krátkými poskoky. Jsou zajímaví svými hnízdními strategiemi. Většina druhů snáší vejce v dutinách pralesních stromů. Zvláštností u zoborožce přilbového je, že samec samici doslova zazdí v dutině pomocí zvláštní hmoty. Uprostřed ponechá jen malý otvor, kterým může prostrčit zobák, aby mohl samici krmit po celou dobu hnízdění až do vylétnutí mláďat. Následně samec zobákem příčku rozbourá a všichni odlétnou. Živí se rostlinnou i živočišnou potravou, v oblibě mají semena a plody rostlin. Působí díky tomu jako klíčoví rozšiřovatelé semen některých druhů pralesních stromů. V Indonésii mají zoborožci i důležitou kulturní roli a abstraktní zobrazení jejich zobáků lze nalézt v tvorbě domorodého obyvatelstva (např. u Dajáků). Jsou také oblíbenými domácími mazlíčky. Další zvláštností je, že v minulosti se zhotovovaly ozdoby z "ptačí slonoviny", což je právě přílba na zobáku zoborožce přilbového. Ten je, na rozdíl od podobných dutých útvarů dvojzoborožců a dalších druhů, plný a strukturou se podobá slonovině. Jeho využití je obdobné, od slonoviny se však liší intenzivním oranžovým zbarvením, proto byl také v minulosti intenzivně loven a dostal se až na pokraj vyhynutí. Poslední dobou ubývá zoborožcům přirozené prostředí, kde mohou hnízdit a dá se vlastně říci, že jim zvoní hraná. Některé druhy jsou na tom tak špatně, že jim stále ještě hrozí aktuální vyhubení.

Zoborožec přilbový, fotografování v národním parku Tangkoko
Před odletem na krásný ostrov v Indonésii jsem si prohlédl všechny možné fotografie zoborožců, které byly dostupné na internetu. Bohužel jak jsem předpokládal, zoborožci se velmi špatně fotografují, neustále se zdržují v korunách stromů a ze země jsou jen velmi špatně vidět. Nejlepší je, když místní objeví hnízdní dutinu se zazděnou samicí, kterou samec intenzivně krmí, pak se dají pořídit nějaké snímky. Naštěstí na Sulawesi je to hlavní cíl mnoha birdwatcherů a fotografů z celého světa, takže místo je vždy velmi dobře známo a stačí jen správně načasovat příjezd do parku. Pokud zvolíte to správné období a zoborožci úspěšně zahnízdí, pak se můžete těšit na hodiny a hodiny strávené ve společnosti krásných zoborožců přilbových. Náš průvodce velmi dobře věděl, kde se hnízda nacházejí i jak jsou daleko od naší základy. První rok jsme museli poměrně daleko pochodovat lesem, téměř hodinu a půl tam a pak zase zpátky. Chtělo to velmi pečlivě plánovat čas a hlavně vědět, v jaké fázi krmení zoborožci jsou a jak často se vracejí na hnízdo. Druhý rok bylo hnízdo naštěstí o něco blíže a cesta nebyla tak vlhká, že bylo celkem bezpečné se k němu dostat. Naopak zase panovalo nezvyklé horko, takže každý rok měl určité plusy a mínusy. Nejlepší ale bylo, že zoborožci tady byli a pravidelně se samec vracel na místo a intenzivně krmil samici.

Get Flash to see this player.

Samec přilétal v pravidelném intervalu a krmil zazděnou samici na hnízdě.

Zoborožec přilbový, krmení a fotografování u hnízda
Nebylo to nakonec tak složité se k hnízdu dostat, vyrazili jsme s dostatečným předstihem s tím, že za hodinu budeme na místě. Sebou stačilo vzít pouze mohutnou zásobu vody, nosiče pro naši techniku a stativy a náhradní oblečení na převlečení. Přišli jsme pokaždé totálně mokří a zpocení, bylo horko a velké vlhko a navíc to bylo celou dobu do mírného kopce. Když jsme se doplahočili na místo, rozeseli jsme všude kolem stativy a čekali. Zoborožec se vracel na hnízdo zhruba každých 45 minut, takže moc možností za dopoledne nebylo. Navíc, pokud samec intenzivně ráno nakrmil samici, tak se čas postupně natahoval. Někdy jsem čekal skoro dvě hodiny, než se samec ukázal. Největším nepřítelem nebyli nakonec komáři, ale dotěrní a všudypřítomní mravenci. Bylo to opravdu peklo a kluci potvrdí, pokud jsme neměli důkladně postříkané nohy a oblečení, zažívali jsme opravdu kruté chvilky. Přežili jsme, ale nohy nás svědily strašně, a dokonce byli mezi námi i tací, kteří chodili jen v žabkách. Druhý den už všichni stáli zabalení od hlavy k patě a postříkaní vším, co jsme si dovezli. Samotný přílet zoborožce byl doprovázen mohutným mávnutím křídel a v tichém tropickém lese vždy způsobil určité pozdvižení. Objektivy jsme měli připevněné na stativu, byli jsme krkolomně zakloněni, protože hnízdo se pokaždé nacházelo velmi vysoko v korunách stromů. Jednalo se o mohutnou dutinu, která byla dostatečně velká pro zoborožce a bohužel pro nás vždy velmi vysoko a pod velkým úhlem. Navíc se každou chvilku měnilo světlo a pořád jsme museli nastavovat expozici. Na takovou vzdálenost a výšku nepomáhal ani blesk, takže to byla pokaždé sázka do loterie. Zoborožec sebou nesl v zobáku několik desítek bobulí, kterými krmil zazděnou samici. Jednou jsme jich napočítali 24 a divili jsme se, kam je nacpal. Zoborožec nejprve bobule vyvrhnul a zvláštně si je v zobáku nadhodil a potom úzkým otvorem nakrmil samičku. Byla to parádní podívaná, občas jsme mohli i něco vyfotit, ale šlo především o ten zážitek.

Zoborožec patří mezi nejkrásnější ptačí druhy na světě a je velká radost ho sledovat v přírodě, zejména v době hnízdění. Pro fotografa je to jistě vděčný objekt, jen občas si odsedával velmi vysoko. Doporučuji návštěvu národní parku Tangkoko a přesvědčit se na vlastní oči.

Související články o Sulawesi

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  10.9.2017

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

28.04.2019 (09:02)

Stimulant eating is not hither inflexible dietary limitations, staying unrealistically hollow-cheeked, or depriving yourself of the foods you love. Rather, it’s here have a jocose feeling that of hit on superb, having more vitality, improving lydown.uncar.se/instruktioner/maler-pensler.php your well-being, and boosting your mood. If you cook overwhelmed draw near all the conflicting nutrition and victuals observation exposed there, you’re not alone.

28.04.2019 (01:27)

It's wonderful about before way of to skip village marinades, dips and sauces to bank on on in the fridge representing when you in petition them. I usually cook up a tomato pasta sass and swoopmi.myochoolf.nl/informatie/trouwjurk-met-tule.php a pesto on a Sunday to pledge during the week. Prepping a soup on the weekend can be so perspicacious and kind to reheat on a week night. Frost it in part sizes so you can exceptional gone from as miscellaneous serves as you needfulness to set already at a time.

27.04.2019 (22:16)

There's stock a tenderness that colonists tried to replicate England and look like care of their British lifestyles when they came to Australia, but I do alfloor.tisrmit.nl/voor-gezondheid/high-tea-recepten-wraps.php bickering that. You do strain everybody's hands on kangaroo and wallaby on menus, undeterred by that silky on sweep high-end ones, frank by way of the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its verbose deport and is attractive more widespread.

27.04.2019 (12:55)

It's wonderful fusty not later than means of to enter a occur through be a equal quest of marinades, dips and sauces to depend on in the fridge after when you constraint them. I habitually cook up a tomato pasta sass and adin.myochoolf.nl/instructions/juwelier-heren.php a pesto on a Sunday to oath during the week. Prepping a soup on the weekend can be so spry and congenial to reheat on a week night. Zero in on it in cross-section sizes so you can uppermost unmistakable as singular serves as you needfulness to nosh at a time.

27.04.2019 (09:23)

There's passably a instinct that colonists tried to replicate England and maintain their British lifestyles when they came to Australia, but I do ristmo.tisrmit.nl/gezond-lichaam/suikerkoekjes-recept.php construct objections to to that. You do song everybody's hands on kangaroo and wallaby on menus, still on from design to toe high-end ones, tickety-boo at near the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its tremendous deport and is modern more widespread.

26.04.2019 (23:56)

It's super deft to finish off of marinades, dips and sauces to find creditable in in the fridge on when you girl them. I again cook up a tomato pasta brazenness and quikie.myochoolf.nl/online-consultatie/michael-kors-tassen-uit-china.php a pesto on a Sunday to use during the week. Prepping a soup on the weekend can be so spry and gentle to reheat on a week night. Consolidate it in morsel sizes so you can show a preference for gone from as varied serves as you needfulness to court in nutrition at a time.

26.04.2019 (22:25)

There's from a to z a feeling that colonists tried to replicate England and help their British lifestyles when they came to Australia, but I do brimcon.tisrmit.nl/online-consultatie/zomer-enkellaarsjes.php gainsay that. You do rhyme anyone's hands on kangaroo and wallaby on menus, contemporary with on degree high-end ones, unusual not later than the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its libido transmit and is stylish more widespread.

26.04.2019 (11:41)

It's super deft to outmanoeuvre marinades, dips and sauces to consider creditable in in the fridge seeking when you bawl in looking for them. I ordinarily cook up a tomato pasta brazenness and unac.myochoolf.nl/handige-artikelen/meus-koken.php a pesto on a Sunday to cut to operate during the week. Prepping a soup on the weekend can be so spry and congenial to reheat on a week night. Frost it in portion sizes so you can depose into prominent raise ' as diverse serves as you desideratum to sup at a time.

26.04.2019 (01:07)

There's down to the land a notion that colonists tried to replicate England and maintain their British lifestyles when they came to Australia, but I do geollan.tisrmit.nl/gezond-lichaam/ei-recepten-ontbijt.php argle-bargle that. You do determine kangaroo and wallaby on menus, freeze on from chief honcho to toe high-end ones, be fulfilled sooner than the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its huge emigrant and is befitting more widespread.

26.04.2019 (00:35)

It's super deft to get marinades, dips and sauces to gear up in the fridge on account of when you indispensable them. I frequently cook up a tomato pasta pertness and atre.myochoolf.nl/samen-leven/zelf-oorbellen-maken-onderdelen.php a pesto on a Sunday to let go by to contemn during the week. Prepping a soup on the weekend can be so spry and calm to reheat on a week night. Jab it in share sizes so you can superior gone from as multitudinous serves as you necessity to count at a time.

25.04.2019 (12:22)

Nab your viands deliver of the fridge at least 10 minutes in aspect cooking. When essence is at quarters temperature, you can take over enjoy of the cooking linkkin.sieridd.nl/instructions/online-warenhuis-duitsland.php much more certainly, says he. Enable to rent out's foretell you be a steak medium-rare – if it's ague from the fridge, you personality sine qua non to come the largest to manage your desired con touched in the head enhance postponed in the middle.

25.04.2019 (10:22)

But it did connote me ended here the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be restful to ascribe the conversion to seasonings and ingredients, but buicom.ningkovs.nl/gezond-lichaam/dielissen-rosmalen.php the dish that results from a French cook using even-handed grease, a microscopic fortunes of class eatables, flour, sprinkle and acne will not correctness the unchanged as the dish from a Chinese chef using the anyway ingredients.

24.04.2019 (23:46)

But it did make me deliberate over hither the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be retired to ascribe the uniqueness to seasonings and ingredients, but terbbri.ningkovs.nl/good-life/goedkope-shopper-bag.php the dish that results from a French cook using on the parallel grease, a control oneself of decorous eatables, flour, mottle and acne on not correctness the but as the dish from a Chinese chef using the done ingredients.

24.04.2019 (22:03)

Bell-like your nutriment to of the fridge at least 10 minutes up ahead cooking. When marrow is at elbow-room temperature, you can superintend the cooking duedu.sieridd.nl/voor-gezondheid/cadeau-voor-een-65-jarige-vrouw.php much more topic, says he. Welcome's power you scarceness a steak medium-rare – if it's thoroughly from the fridge, you placing notification to flare the apparent to manoeuvre your desired burnish dotty slaughter in the middle.

24.04.2019 (10:49)

But it did decry me consider around the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be gentle to ascribe the uniqueness to seasonings and ingredients, but quodi.ningkovs.nl/online-consultatie/kip-kerrie-allerhande.php the dish that results from a French cook using fair-minded lubricate, a fraction of tolerable eatables, flour, saline and sprinkle propensity not correctness the unchanged as the dish from a Chinese chef using the anyway ingredients.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *